„Adieu la France“ – Kina je spremna potkopati kolonijalni CFA franak u Africi

Afrički franak

Posljednjih je tjedana Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (CEDEAO) održala važan sastanak na vrhu u Abidjanu, Obala Bjelokosti, na kojem je riješeno stvaranje zajedničke valute za 13 zemalja članica koje zajedno čine ukupno 350 milijuna ljudi. To znači spremnost da se potkopa dominantna pozicija koju je tradicionalno imao sustav takozvanog “CFA franka”, instrumenta projekcije francuskog utjecaja na području kojim je Pariz dugo upravljao kao ogromnim kolonijalnim carstvom.

CEDEAO je “transverzalna” asocijacija temeljena na sustavu CFA franaka i okuplja bivše francuske kolonije koje se njime koriste. To su Benin, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja Bisao, Mali, Niger, Senegal, Togo i bivše britanske kolonije Nigerija, Gana, Siera Leone i portugalski Cape Verde. Nije slučajno da je ekonomska integracija grupe CEDEAO pokrenuta iz Gane, poznate po ustrajnosti u otporu francuskom utjecaju u regiji. No, postoji još jedno pitanje koje zaslužuje istragu. Nova valuta, nazvana Eco, mogla bi približiti regiju Kini, izravnim ili proporcionalnim vezanjem za juan, što bi ojačalo njegovu rastuću ulogu kao rezervne valute, od stupanja na snagu odluke da se od 2020. juan koristi i kao službena rezervna valuta u cijelom svijetu.

Mnogo će ovisiti o volji  Nigerije, prve afričke ekonomije  i otkucaja srca grupe CEDEAO, da se pridruži valuti Eco. Međutim, prisutnost Abuje u sustavu bi uvelike promijenila težinu i regionalno ozračje odluke CEDEAO-a.

“Azijski zmaj je sve prisutniji na kontinentu, ne samo na istočnom području. Odavde bi se mogla roditi i odluka o vezanju nove Eco valute za juan. Kinezi također izbjegavaju prekomjerne fluktuacije. S druge strane, to bi bio prirodan razvoj procesa koji bi doveo do uključivanja kineske valute među njihove devizne rezerve, a Kina predstavlja glavnog trgovinskog partnera većine zemalja u Africi”, izjavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova, koje podržava jačanje afričkih gospodarstava i financijsku neovisnost, jer to znači i manje migranata na južnim talijanskim granicama.

„Novi put svile“ ide ravno u Afriku. Od 2000. do 2016. je Kina u kontinent uložila oko 125 milijardi dolara. U posljednjem desetljeću su kineska ulaganja u Afriku znatno porasla. Prema podacima istraživačkog centra Američkog instituta za poduzetništvo, objavljenim u China Global Investment Trackeru, od 2005. do 2018. godine su kineska ulaganja porasla globalno, a Afrika je postala treća destinacija po broju kineskih ulaganja, odmah nakon Azije i Europe. 17% tih ulaganja usmjereno je prema Nigeriji i susjednim zemljama, uglavnom za izgradnju željeznica. Mnoge zapadne kancelarije optužuju Kinu da stvara “dužničku zamku” u koju će vjerojatno pasti mnoge afričke zemlje, prije svega Džibuti, gdje je Peking uložio 15 milijardi dolara za razvoj glavne luke i pripadajuće infrastrukture, te kontrolira 80% duga zemlje.

Eco bi bio svjedočanstvo epohalne primopredaje primata utjecaja na Afriku u fazi u kojoj, zbog svog ekonomskog bogatstva i važnih komercijalnih, logističkih i demografskih čimbenika kontinent postaje presudan za dinamiku globalizacije, a Afrika će biti najbrže rastuće tržište na svijetu u 21. stoljeću. Ovi koraci su potvrda globalnog utjecaja Pekinga i test jačine juana u kontekstu globalne valute, ali prije svega potvrda kineskog potencijala da proširi svoju političko-ekonomsku meku silu  u povijesno “kućnom dvorištu” zapadnih sila.

To pokazuje rastuća popularnost kineskog jezika u školama u raznim afričkim zemljama, koje sada smatraju da je odnos s Kinom kamen temeljac njihovih diplomatskih odnosa i čije se vođe svake godine okupljaju na zajedničkoj konferenciji Kina-Afrika u Pekingu, koja je u rujnu okupila 53 čelnika s kontinenta da razgovaraju sa Xi Jinpingom.

Ipak, govoriti o Africi koja kuca na vrata Pekinga bilo bi prikladnije, nego obratno. To kažu trgovina, ulaganja, političke i kulturne veze. Valuta, tradicionalno sredstvo utjecaja za Zapad, mogla bi to uskoro potvrditi. Kada bi Zapad vodio dijalog s Kinom za dugoročan razvoj Afrike, to bi bio pobjednički izbor, jer bi se mogao riješiti dugogodišnji problem kao što je migracija.

No, među poraženima, u zapadnom kontekstu, bi se našla Francuska. Zadnjih godina je Pariz tako zauzet da uopće ne razvija svoj odnos sa zemljama  na koje se predugo gleda u rangu kolonija ili prostora ekskluzivnog utjecaja kojeg postupno preuzima kineski zmaj.

16
Ostavite komentar

avatar
10000
 
6 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
16 Komentatori
johnny-rebelpalermopalermoLucijanessy Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Aga
Gost
Aga

Francuska 600mlrd € ukupi od Afrike kolonijalna renta priznavanja tj. Demokrataki i kapitalisticki povlasteni ugovori da poslje kolonijalizma biva polukolonijalizam.

L. R.
Admin
grijesr9grnrnairniawrnf
Gost
grijesr9grnrnairniawrnf

Od ovog oka crnogčovjeka lijevo ne možeš pobjeći nikako……………………..

Siniša
Gost
Siniša

E da je sada Gadafi živ!!!!!!

Lucija
Gost
Lucija

A da nije Gadafi malo smetao i Rusima i Kinezima?

Red Dog
Gost
Red Dog

Nisu ti francuzi kako treba u glavi.
Drze Afriku iz kolonijalnog prestiza iako je ekonomski gubitak. „Breme belog coveka“.
Ali da, kad se desava sranje u Africi, treba pitati francuze prvo. Oni su svrgnuli Pukovnika. USA je usla da spasi cast NATO-a posto su dobijali batine od Libije.
Kina im cini uslugu kad ih oslobadja bremena. Sada mole Kinu da im dopusti da joj budu vazali u Africi.

Red Dog
Gost
Red Dog

„Problem migranata“ su stvorili francuzi.
Ako drzis 100 000 alziraca koji su ti bili lojalni u getoima bez drzavljanstva i time gradanskih prava decenijama, sta ocekujes? Da ti budu zahvalni?
Oni nisu mogli uticati na to. Francuska drzava jeste. Oni su samo izvukli logicni zakljucak da su gradani drugog reda i postali ogorceni.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nema polja na kojem Zapad ubrzano ne gubi primat, od ekonomije, financija, do ideologije. Po liberalnoj demokraciji svi pišaju. Uglavnom totalitaristi, komunisti i etatisti. Bit će da su u pravu. Dolazi novi svijet, onaj u kojem se ljudi od pera zalažu za stavljanje izdajnika uz najbliži zid, (partija određuje tko je i zašto izdajnik), Partija vodi brigu o svemu, i o dopuštenom mišljenju. Imat ćemo 4 totalitarna sustava s istom agendom – EU, SAD, Rusiju i Kinu. Bit će to svijet o kojem su sanjale generacije komunista. Kao u pjesmi, oni će dići ruku, a puk ih slijedi. Sletovi za druga Xia ili druga Putina. Nosit ćemo štafete. Pjevati sveudilj.
Zašto bi neka zajednička afrička valuta vezana za juan za Afriku bila bolja od vezanosti za franak, odnosno euro? Zato. Jer je kineska. Samo zato. Zašto bi MMF-ov, američki dužnički jaram za Afriku bio gori od kineskog? Zato. Jer volimo Kineze,a mrzimo Zapad. Samo zato.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Nije zato, nego jer francusko ministarstvo financija određuje fiskalnu politiku svih zemalja koje koriste CFA Franak. I za tu “uslugu” još uzimaju masnu proviziju. Pored toga, ove zemlje ne mogu samostalno razvijati trgovinu sa trećim zemljama, bez odobrenja Francuza kao obaveznog posrednika. Dakle radi se o potpunoj kontroli njihovih ekonomija. A da se tu nešto ne bi promijenilo, za to se već brinu francuske „mirovne“ trupe, strateški raspoređene u ovim zemljama.
U takvoj formi je nemoguće nastaviti sprovoditi ovu vrstu kolonizacije pogođenih zemalja, sve i da Kinezi to žele.

samo tako
Gost
samo tako

I što je pjesnik Soa zapravo htio reči ?

URA
Gost
URA

stanje kao pred prvi svjetski rat
biti će bogate narudžbe za proizvođače oružja
afričke zemlje su velike i rudno bogate
plemena ima mnogo
i veoma su agresivna
biti će tu priče ko u priči
veselje se širi na sve strane

nessy
Gost
nessy

Evo zasto. Francuzi im krv piju vec nekoliko stotina godina. Ne bi me cudilo, da sve sto podsjeca na Francuske i Belgijske kolonizatore (procitati malo o povjesti kolonija u Africi) Afrikancima dize zeludac, sa punim pravom. Gore od toga, ne moze, cak da je i isto (a nije), ja bih uvijek izabrao Kineze. Oni barem nisu sjekli ruke muskarcima, kad ne bi ispunili normu prikupljenog kaucuka. Misli li netko da su to Afrikanci zaboravili? Pa to ce se prenositi sa generacije na generaciju, od sada, zauvjek.

palermo
Gost
palermo

“Srce tame” Josepha Konrada sve opisuje! Belgijanci su držali Kongoance po svojim ZOO- vrtovima sve do sredine ’50-ih godina prošlog stoljeća. Ali to ne znači da su Kinezi išta bolji – možda su još i podliji, jer ne idu golom silom, agresivno…

palermo
Gost
palermo

Potpis! Sjaši Kurta, da uzjaši Murta! Eto, Kinezi su humanitarna udruga. Dok je Zapad navučen na Rusiju kao na heroin, dotle Kinezi mudro i u tišini osvajaju zaboravljenu Afriku.
Glavni motto im je – Dajite kredite onima koji ih ne mogu vraćati, i tvoji su dužnički robovi doživotno!

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel

tako je, slazem se. Bolje ipak da ostanu krvolocni francuzi britanci u africi, nego da dodju isto tako krvol… krvolocni kinezi ?? Krvolocni kinezi ?

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Reálná stvar dá je kina noví globální centar i sám naslov direktno je povezani stim.A to značí dá kao noví globální centar kina ce imati direktan utjecaja na financijsku, politická odlucivanja u budoucnosti.Sve ide prema plánu globalista, onako kako třeba..dolaze noví igraci cija politika nece bití unistavanje nacionálního država nego njihov razvoj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik