„Adieu la France“ – Kina je spremna potkopati kolonijalni CFA franak u Africi

Afrički franak
16 komentara

Posljednjih je tjedana Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (CEDEAO) održala važan sastanak na vrhu u Abidjanu, Obala Bjelokosti, na kojem je riješeno stvaranje zajedničke valute za 13 zemalja članica koje zajedno čine ukupno 350 milijuna ljudi. To znači spremnost da se potkopa dominantna pozicija koju je tradicionalno imao sustav takozvanog “CFA franka”, instrumenta projekcije francuskog utjecaja na području kojim je Pariz dugo upravljao kao ogromnim kolonijalnim carstvom.

CEDEAO je “transverzalna” asocijacija temeljena na sustavu CFA franaka i okuplja bivše francuske kolonije koje se njime koriste. To su Benin, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja Bisao, Mali, Niger, Senegal, Togo i bivše britanske kolonije Nigerija, Gana, Siera Leone i portugalski Cape Verde. Nije slučajno da je ekonomska integracija grupe CEDEAO pokrenuta iz Gane, poznate po ustrajnosti u otporu francuskom utjecaju u regiji. No, postoji još jedno pitanje koje zaslužuje istragu. Nova valuta, nazvana Eco, mogla bi približiti regiju Kini, izravnim ili proporcionalnim vezanjem za juan, što bi ojačalo njegovu rastuću ulogu kao rezervne valute, od stupanja na snagu odluke da se od 2020. juan koristi i kao službena rezervna valuta u cijelom svijetu.

Mnogo će ovisiti o volji  Nigerije, prve afričke ekonomije  i otkucaja srca grupe CEDEAO, da se pridruži valuti Eco. Međutim, prisutnost Abuje u sustavu bi uvelike promijenila težinu i regionalno ozračje odluke CEDEAO-a.

“Azijski zmaj je sve prisutniji na kontinentu, ne samo na istočnom području. Odavde bi se mogla roditi i odluka o vezanju nove Eco valute za juan. Kinezi također izbjegavaju prekomjerne fluktuacije. S druge strane, to bi bio prirodan razvoj procesa koji bi doveo do uključivanja kineske valute među njihove devizne rezerve, a Kina predstavlja glavnog trgovinskog partnera većine zemalja u Africi”, izjavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova, koje podržava jačanje afričkih gospodarstava i financijsku neovisnost, jer to znači i manje migranata na južnim talijanskim granicama.

„Novi put svile“ ide ravno u Afriku. Od 2000. do 2016. je Kina u kontinent uložila oko 125 milijardi dolara. U posljednjem desetljeću su kineska ulaganja u Afriku znatno porasla. Prema podacima istraživačkog centra Američkog instituta za poduzetništvo, objavljenim u China Global Investment Trackeru, od 2005. do 2018. godine su kineska ulaganja porasla globalno, a Afrika je postala treća destinacija po broju kineskih ulaganja, odmah nakon Azije i Europe. 17% tih ulaganja usmjereno je prema Nigeriji i susjednim zemljama, uglavnom za izgradnju željeznica. Mnoge zapadne kancelarije optužuju Kinu da stvara “dužničku zamku” u koju će vjerojatno pasti mnoge afričke zemlje, prije svega Džibuti, gdje je Peking uložio 15 milijardi dolara za razvoj glavne luke i pripadajuće infrastrukture, te kontrolira 80% duga zemlje.

Eco bi bio svjedočanstvo epohalne primopredaje primata utjecaja na Afriku u fazi u kojoj, zbog svog ekonomskog bogatstva i važnih komercijalnih, logističkih i demografskih čimbenika kontinent postaje presudan za dinamiku globalizacije, a Afrika će biti najbrže rastuće tržište na svijetu u 21. stoljeću. Ovi koraci su potvrda globalnog utjecaja Pekinga i test jačine juana u kontekstu globalne valute, ali prije svega potvrda kineskog potencijala da proširi svoju političko-ekonomsku meku silu  u povijesno “kućnom dvorištu” zapadnih sila.

To pokazuje rastuća popularnost kineskog jezika u školama u raznim afričkim zemljama, koje sada smatraju da je odnos s Kinom kamen temeljac njihovih diplomatskih odnosa i čije se vođe svake godine okupljaju na zajedničkoj konferenciji Kina-Afrika u Pekingu, koja je u rujnu okupila 53 čelnika s kontinenta da razgovaraju sa Xi Jinpingom.

Ipak, govoriti o Africi koja kuca na vrata Pekinga bilo bi prikladnije, nego obratno. To kažu trgovina, ulaganja, političke i kulturne veze. Valuta, tradicionalno sredstvo utjecaja za Zapad, mogla bi to uskoro potvrditi. Kada bi Zapad vodio dijalog s Kinom za dugoročan razvoj Afrike, to bi bio pobjednički izbor, jer bi se mogao riješiti dugogodišnji problem kao što je migracija.

No, među poraženima, u zapadnom kontekstu, bi se našla Francuska. Zadnjih godina je Pariz tako zauzet da uopće ne razvija svoj odnos sa zemljama  na koje se predugo gleda u rangu kolonija ili prostora ekskluzivnog utjecaja kojeg postupno preuzima kineski zmaj.

CEDEAOCFA frankValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aga
4 godine prije

Francuska 600mlrd € ukupi od Afrike kolonijalna renta priznavanja tj. Demokrataki i kapitalisticki povlasteni ugovori da poslje kolonijalizma biva polukolonijalizam.

grijesr9grnrnairniawrnf
4 godine prije

Od ovog oka crnogčovjeka lijevo ne možeš pobjeći nikako……………………..

Siniša
4 godine prije

E da je sada Gadafi živ!!!!!!

Red Dog
4 godine prije

Nisu ti francuzi kako treba u glavi.
Drze Afriku iz kolonijalnog prestiza iako je ekonomski gubitak. „Breme belog coveka“.
Ali da, kad se desava sranje u Africi, treba pitati francuze prvo. Oni su svrgnuli Pukovnika. USA je usla da spasi cast NATO-a posto su dobijali batine od Libije.
Kina im cini uslugu kad ih oslobadja bremena. Sada mole Kinu da im dopusti da joj budu vazali u Africi.

Son of Alerik
4 godine prije

Nema polja na kojem Zapad ubrzano ne gubi primat, od ekonomije, financija, do ideologije. Po liberalnoj demokraciji svi pišaju. Uglavnom totalitaristi, komunisti i etatisti. Bit će da su u pravu. Dolazi novi svijet, onaj u kojem se ljudi od pera zalažu za stavljanje izdajnika uz najbliži zid, (partija određuje tko je i zašto izdajnik), Partija vodi brigu o svemu, i o dopuštenom mišljenju. Imat ćemo 4 totalitarna sustava s istom agendom – EU, SAD, Rusiju i Kinu. Bit će to svijet o kojem su sanjale generacije komunista. Kao u pjesmi, oni će dići ruku, a puk ih slijedi. Sletovi za druga Xia ili druga Putina. Nosit ćemo štafete. Pjevati sveudilj. Zašto bi neka zajednička afrička valuta vezana za juan za Afriku bila bolja od vezanosti za franak, odnosno euro? Zato. Jer je kineska. Samo zato. Zašto bi MMF-ov, američki dužnički jaram za Afriku bio gori od kineskog? Zato. Jer volimo… Čitaj više »

Milance iz Ceske
4 godine prije

Reálná stvar dá je kina noví globální centar i sám naslov direktno je povezani stim.A to značí dá kao noví globální centar kina ce imati direktan utjecaja na financijsku, politická odlucivanja u budoucnosti.Sve ide prema plánu globalista, onako kako třeba..dolaze noví igraci cija politika nece bití unistavanje nacionálního država nego njihov razvoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI