fbpx

Njemačka banka – Američki dolar nije više atraktivan za rezervnu valutu

Kriza dolara

Valutna tržišta trenutno su suočena s „višestrukim unakrsnim strujama“ zbog sve veće globalne zabrinutosti zbog potencijalnog drugog vala Covid-19, rekao je glavni azijski makro-strateg Njemačke banke, Sameer Goel.

Prema njegovim riječima, trenutno je veliko pitanje za investitore treba li američki dolar tretirati kao sigurno utočište i kao rezervnu valutu.

Goel je rekao CNBC-u da od ožujka ulagači favoriziraju novčanice u grupi od 10 zemalja, dijelom i zbog „hitne potražnje za dolarima“, a dijelom i jer je svijet krenuo u sinkronizirano zaustavljanje, kako bi se zaustavilo širenje pandemije. Budući da ulagači u doba nesigurnosti obično koriste američki dolar, dijelom i zbog njegove pozicije kao svjetske rezervne valute, “čini se da potražnja za dolarima opada”.

Nadalje, “izlazna strategija za SAD, ako ništa drugo, izgleda lošije nego što je to slučaj s ostatkom svijeta”, rekao je Goel, pozivajući se na ukidanje mjera zaustavljanja i ponovno otvaranje gospodarstva. “Naš tragač za mobilnost sugerira da se [na primjer] većina Europe otvara brže nego što to čine SAD”.

U ponedjeljak je američki dolar indeks iznosio 97,503 u odnosu na izglede ostalih valuta. Ranije u lipnju trgovalo se na razinama ispod 96,5. Na upit o izgledima za kineski yuan, strateg je rekao da su temelji valute u pogledu temeljne bilance tokova “puno povoljniji”.

Goel je istaknuo, budući da Kina postupno otvara svoja financijska tržišta i uključuje se u razne indekse i uvodi više imovine koja je denominirana u lokalnoj valuti, “priča o protoku portfelja postupno postaje pozitivnija” za yuan.

“Vidjeli smo da je yuan relativno stabilan i unutar raspona, a to se dijelom odnosi i na puno isplata dividendi i na činjenicu da je očito nastalo puno buke na osovini SAD-Kina. Nedavni događaji nam sugeriraju kako se čini da je barem dio trgovinskog sporazuma za sada uglavnom siguran”.

Goel je i dalje upozoravao da se “povlačenje” i kretanje unaprijed za renminbi uglavnom usredotočuje na probleme prije izbora u SAD-u, gdje bi veće napetosti između dviju zemalja mogle dovesti do povećanja premiumyuana. “Mislim da je to jedina stvar koja zadržava (kinesku) valutu”, rekao je.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
9 mjeseci prije

Uvujek mi je smiješno kad se “tržištima” daju epiteti živuh bića pa i “valutnim tržištima” koja se “suočavaju” sa “strujama” zbog sve veće zabrinutosti oko korone. Kaki dražesno, isto kao da se korona nije pojavila zbog propasti globalnog valutnog i financijskog sustava.
Dolar kao i sve ostale valute samo i jedino kao dug proizvedene nemogu biti atraktivne dužnicima nego samo onima koji su te valute kao dug stvorile, a kako se vidi “stvaraocima duga” ne ide baš najbolje pa im je korona kriva isto kao kad pijancu nakon litara teškog goriva ujutro mali pelinkovac uništi život.
Sve današnje valute nisu ništa drugo nego jedinice za dug i tko je uopće taj kojemu bi one bile atraktivne, ako nije pijanac kojemu je ujutro najpotrebniji mali pelinkovac.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo, teško je za povjerovati koliku prođu još uvijek ima taj “bankarski jezik” i kako većina ove bankarčiće gleda kao lumene koji znaju s novcem i od njih traže savjet.
Sad i oni majstori dolaze na red, čude se što ostaju bez posla i većina tih znalaca nema pojma što se događa jer se, uljuljani u sigurnost dobrih plaća i bonusa, nisu nikad upitali kako taj bankarski sustav stvarno funkcionira.
Uzimali su to sve “zdravo za gotovo”.
Sve europske banke su pred totalnim rasulom i ne pomažu im više ni smiješne personifikacije koje spominješ tipa banke osluškuju , tržišta govore ili burze dišu.
Jedna od nekad najvećih, Frankfurtska banka, je navodno izgubila 90% vrijednosti od zadnje krize 2008, a Deutsche Bank masovno otpušta zaposlenike i dužna je tisuće milijardi eura.
Mislim da ovo ne čudi nikoga tko ovo malo prati jer europske banke odrađuju upravo ono zašto su stvorene od “banaka koje ne mogu propasti” tj. od gospodara kaosa koji će, njihovom propašću u zadanom trenutku, postati bogatiji za sav njihov (kur.c njihov) dug.

aeoifvrqunrnqwierfiqwuerfqjdfvjer
Gost
aeoifvrqunrnqwierfiqwuerfqjdfvjer
9 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Oni koji osnovaše banke i papir kao sredstvo pljačke ukidaju iste i zato su u dubiozama a osnivaju binarni kod kao novo sredstvo pljačkanja.

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

Neće njemačke banke odlučivati ni o čemu. Zna se tko drži najveći kapital, koji se konstantno povećava i može, ako osjeti korist, dovesti bilo koga do bankrota.

Zadranin
Gost
Zadranin
9 mjeseci prije

Sad će uskoro ovaj Goel doživjeti neku strašnu nesreću.. jer tako to biva sa onima koji pričaju protiv dolara i njegove uporabe.

P***!

Hamer
Gost
Hamer
9 mjeseci prije

Naj bolja rezerva ja hrana onak tko je ima taj če bit gospodar

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Stalno tupe s drugim valom. I sad im je meta Đoković jer im se usprotivio.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
9 mjeseci prije
Reply to  Max

iza drugog vala dolazi treci cetvrti i peti val.
a iza korone svi ce morat na koronografiju

Outsider
Gost
Outsider
9 mjeseci prije
Reply to  Njonjobobo

Ako se nitko ne prehladi ili dobije gripu 2-3 godine,obična gripa će napraviti kaos nakon toga. Onda se i vitamin C može prodati kao cijepivo.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije
Reply to  Outsider

@outsider Uvijek sam za vitamin C umjesto bilo kakvog cjepiva. Cijepiti treba jedino političare i liječnike. Pa ako prežive – prežive. Ako ne, nikom ništa.

Bosanac
Gost
Bosanac
9 mjeseci prije

Nije mi jasno ako su ljudi razmontirali banke i bankare, zasto jos uvijek slijede i podrzavaju taj sistem najveceg lopovluka na svijetu medju ljudskom rasom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik