Njemačka banka – Američki dolar nije više atraktivan za rezervnu valutu

Kriza dolara
11 komentara

Valutna tržišta trenutno su suočena s „višestrukim unakrsnim strujama“ zbog sve veće globalne zabrinutosti zbog potencijalnog drugog vala Covid-19, rekao je glavni azijski makro-strateg Njemačke banke, Sameer Goel.

Prema njegovim riječima, trenutno je veliko pitanje za investitore treba li američki dolar tretirati kao sigurno utočište i kao rezervnu valutu.

Goel je rekao CNBC-u da od ožujka ulagači favoriziraju novčanice u grupi od 10 zemalja, dijelom i zbog „hitne potražnje za dolarima“, a dijelom i jer je svijet krenuo u sinkronizirano zaustavljanje, kako bi se zaustavilo širenje pandemije. Budući da ulagači u doba nesigurnosti obično koriste američki dolar, dijelom i zbog njegove pozicije kao svjetske rezervne valute, “čini se da potražnja za dolarima opada”.

Nadalje, “izlazna strategija za SAD, ako ništa drugo, izgleda lošije nego što je to slučaj s ostatkom svijeta”, rekao je Goel, pozivajući se na ukidanje mjera zaustavljanja i ponovno otvaranje gospodarstva. “Naš tragač za mobilnost sugerira da se [na primjer] većina Europe otvara brže nego što to čine SAD”.

U ponedjeljak je američki dolar indeks iznosio 97,503 u odnosu na izglede ostalih valuta. Ranije u lipnju trgovalo se na razinama ispod 96,5. Na upit o izgledima za kineski yuan, strateg je rekao da su temelji valute u pogledu temeljne bilance tokova “puno povoljniji”.

Goel je istaknuo, budući da Kina postupno otvara svoja financijska tržišta i uključuje se u razne indekse i uvodi više imovine koja je denominirana u lokalnoj valuti, “priča o protoku portfelja postupno postaje pozitivnija” za yuan.

“Vidjeli smo da je yuan relativno stabilan i unutar raspona, a to se dijelom odnosi i na puno isplata dividendi i na činjenicu da je očito nastalo puno buke na osovini SAD-Kina. Nedavni događaji nam sugeriraju kako se čini da je barem dio trgovinskog sporazuma za sada uglavnom siguran”.

Goel je i dalje upozoravao da se “povlačenje” i kretanje unaprijed za renminbi uglavnom usredotočuje na probleme prije izbora u SAD-u, gdje bi veće napetosti između dviju zemalja mogle dovesti do povećanja premiumyuana. “Mislim da je to jedina stvar koja zadržava (kinesku) valutu”, rekao je.

američki dolarCOVID-19Valuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

Uvujek mi je smiješno kad se “tržištima” daju epiteti živuh bića pa i “valutnim tržištima” koja se “suočavaju” sa “strujama” zbog sve veće zabrinutosti oko korone. Kaki dražesno, isto kao da se korona nije pojavila zbog propasti globalnog valutnog i financijskog sustava.
Dolar kao i sve ostale valute samo i jedino kao dug proizvedene nemogu biti atraktivne dužnicima nego samo onima koji su te valute kao dug stvorile, a kako se vidi “stvaraocima duga” ne ide baš najbolje pa im je korona kriva isto kao kad pijancu nakon litara teškog goriva ujutro mali pelinkovac uništi život.
Sve današnje valute nisu ništa drugo nego jedinice za dug i tko je uopće taj kojemu bi one bile atraktivne, ako nije pijanac kojemu je ujutro najpotrebniji mali pelinkovac.

alex
3 godine prije

Neće njemačke banke odlučivati ni o čemu. Zna se tko drži najveći kapital, koji se konstantno povećava i može, ako osjeti korist, dovesti bilo koga do bankrota.

Zadranin
3 godine prije

Sad će uskoro ovaj Goel doživjeti neku strašnu nesreću.. jer tako to biva sa onima koji pričaju protiv dolara i njegove uporabe.

P***!

Hamer
3 godine prije

Naj bolja rezerva ja hrana onak tko je ima taj če bit gospodar

Max
3 godine prije

Stalno tupe s drugim valom. I sad im je meta Đoković jer im se usprotivio.

Bosanac
3 godine prije

Nije mi jasno ako su ljudi razmontirali banke i bankare, zasto jos uvijek slijede i podrzavaju taj sistem najveceg lopovluka na svijetu medju ljudskom rasom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI