Zimbabve lansira ‘zlatnu’ valutu koja će zamijeniti dolar

Propadanje dolara
9 komentara

Zimbabve je uveo novu nacionalnu valutu koja ima za cilj stabilizaciju ekonomije i suzbijanje devalvacije lokalnog dolara u toj južnoafričkoj državi. Harare je također apelirao na Ujedinjene nacije za pomoć od dvije milijarde dolara za pomoć u rješavanju nesigurnosti hrane.

‘ Strukturirana valuta ‘ – Zimb Gold (ZiG) – bit će usidrena uglavnom na zlatnim i deviznim rezervama, najavio je u petak guverner rezervne banke Zimbabvea John Mushayavanhu predstavljajući izjavu o monetarnoj politici zemlje za 2024. “Od danas, banke će konvertovati trenutna stanja u zimbabveanskim dolarima u ZiG”, rekao je Mushayavanhu, dodajući da će “kružiti drugim valutama u korpi”.

On je naveo da će centralna banka primjenjivati ​​i tržišni kurs. “Ako ove mjere implementiramo, očekujemo da će uticati na inflaciju”, rekao je guverner.

Zimbabveanski dolar je depresirao u odnosu na američki dolar svakog trgovačkog dana ove godine i oslabio je 72%, što ga čini drugom najlošijom valutom na svijetu, objavio je Bloomberg krajem prošlog mjeseca. Prema Nacionalnoj agenciji za statistiku Zimbabvea, godišnja stopa inflacije u zemlji porasla je na sedmomesečni maksimum od 55,3 odsto u martu, sa 47,6 odsto u februaru. Rastući troškovi hrane i komunalija, uključujući stanovanje, bili su primarni izvori porasta, izvještava agencija.

U srijedu je ova zemlja bez izlaza na more proglasila nacionalno stanje katastrofe, a predsjednik Emmerson Mnangagwa je izjavio da će teške suše ove godine ostaviti više od 2,7 miliona ljudi bez hrane.

U februaru je ministar finansija Mthuli Ncube izjavio da vlada razmatra povezivanje deviznog kursa sa čvrstom imovinom, uključujući zlato, i uspostavljanje valutnog odbora.

Lansiranje ZiG dolazi skoro godinu dana nakon što je Rezervna banka Zimbabvea (RBZ) prkosila upozorenju MMF-a i uvela digitalnu valutu zaštićenu zlatom za ravnopravne i ravnopravne transakcije. Prošlog maja, RBZ je najavio prodaju digitalnih tokena zaštićenih zlatom u vrijednosti od približno 40 miliona dolara kao dio napora da se stabilizuje zimbabveanski dolar.

MMF je upozorio Hararea da izdavanje ovakvih tokena dolazi sa “rizicima makroekonomske i finansijske stabilnosti, pravnim i operativnim rizicima i rizicima upravljanja” koji moraju biti temeljno procijenjeni.

ValutaZiGZimbabve
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Snalaze se kako znaju.

Rat i Mir
1 mjesec prije

Samo naprijed Afrika, očistite se od kolonijalnog ološa 💪💪💪

tihobl
1 mjesec prije

I Togo se sprema da otjera francuze.

Kok
1 mjesec prije

Zlatna valuta uz pomoc=zaduzivanje par milijardi

Tim
1 mjesec prije

Glavno da je Hrvatska “napredna” i u bescijenje prodala svoje zlatne rezerve.

Keki
1 mjesec prije

Sviđa mi se ovo uzimanje svojih stvari nazad u svoje ruke afričkih zemalja. Još da se otarase i vlastitih kriminalaca s kojima imaju problema kao npr Kongo, Somalia, Sudan, pa da bude mir.

crodaemonx
1 mjesec prije

Premalo inf.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI