fbpx

Središnja banka Švedske vidi nestanak papirnatog novca i traži da vlada regulira to pitanje

kartica placanje

Središnja banka Švedske zatražila je od parlamenta pomoć da “što je prije moguće” objasni definiciju pojma “sredstvo plaćanja”, uz napomenu o brzom padu potrošnje gotovog novca, kao i izgledima za izdavanje digitalne valute u budućnosti.

U priopćenju Središnje banke Švedske se ističe da su zastupnici zamoljeni da formiraju ad hoc komisiju od skupine stručnjaka za ponovnu procjenu koncepta “sredstava plaćanja”, uloge države u smislu razvoja sredstava plaćanja u digitalnoj ekonomiji, te ulogu i odgovornost državnog i privatnog sektora u razvoju tržišta plaćanja.

Riksbank je dala primjer stvaranja odbora stručnjaka ’90-ih, prije nego što su vlasti zemlje odlučile hoće li se pridružiti eurozoni ili zadržati švedsku krunu kao nacionalnu valutu.

Središnja banka Švedske insistira na potrebi da se što je prije moguće razjasni pojam “sredstva plaćanja”, uzimajući u obzir trenutne trendove smanjenja korištenja gotovine i širenja digitalnih plaćanja. U žalbi upućenoj parlamentu se napominje da se, prema procjenama Središnje banke Švedske, “ne može isključiti scenarij ne tako daleke budućnosti u kojoj će gotovina izgubiti svoju vrijednost, budući da će je trgovinski sektor prestati prihvaćati kao sredstvo plaćanja”.

U tom smislu bi u okviru predloženog odbora stručnjaci trebali pojasniti koji će sektori prihvatiti gotovinu za plaćanje, na primjer, javno zdravstvo i niz drugih.

Prema riječima guvernera Središnje banke Švedske, Stefana Ingvesa, “koncept sredstva plaćanja mora biti tehnički neutralan, kako bi mogao funkcionirati čak i u digitalnoj budućnosti”.

Središnja banka je također primijetila da većina svjetskih središnjih banaka već provodi istraživanja o mogućnosti izdavanja vlastitih centraliziranih digitalnih valuta. Jedno od pitanja koje se skupini stručnjaka predlaže za procjenu je procjena posljedica izdavanja takve valute u Švedskoj i promjena u zakonodavstvu koje bi se u tom pogledu trebale provesti.

Prethodno su objavljene procjene Banke za međunarodna poravnanja (BIS), prema kojima mnoge središnje banke proučavaju pitanje izdavanja vlastitih digitalnih valuta umjesto papirnog novca, ali ih neće pokrenuti u skoroj budućnosti.

Primijećeno je da većina središnjih banaka svijeta, njih više od 80%, procjenjuje mogućnost izdavanja centraliziranih digitalnih valuta u iduće tri godine kao “izrazito nevjerojatne” i “prilično nevjerojatne”. U srednjoročnom razdoblju, tijekom sljedećih 6 godina, više od 60% globalnih vrijednosnih papira čeka ista sudbina.

Međutim, ne može se isključiti mogućnost ubrzavanja trenutnog trenda povećanja bezgotovinskog plaćanja i smanjenja korištenja gotovine, a također će se početi povećavati i vjerojatnost izdavanja centraliziranih digitalnih valuta, procjenjuje se u izvješću.

Procjene Banke za međunarodna poravnanja o središnjim bankama koje razmatraju bezgotovinsko plaćanje i centraliziranu digitalnu valutu

FOTO: Procjene Banke za međunarodna poravnanja o središnjim bankama koje razmatraju bezgotovinsko plaćanje i centraliziranu digitalnu valutu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

znači amerikanci neće više morati štampati dolar. sada će moći npr. da samo preprave I da umjesto 10 dolara piše 12 dolara. što ti je napredak. kako se toga nije sjetio drug tito. jugoslavija bi bila gospodarska supersila;)

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Ah ti Šveđani ! …zar nisu baš oni prvi počeli sa čipiranjem ljudi? Prava su “avangarda”.
…pitam se što će se dogoditi kada sateliti budu počeli padati i kada se internet bude urušio, kada struja nestane na nivou cijelog kontinenta?
Eto, roblje će ubuduće raditi a zarađeno će mu biti upisano u nigdje …štampanje i kovanje novca, njegovo čuvanje, distribucija i upotreba su postale “nepotreban trošak” bankama a koji roblje ne zaslužuje(!?)
Znači, ubuduće čak ni za zlato nećeš dobiti papir u zamjenu, …. ti im doneseš zlato a oni ti kažu – “slobodan si, možeš ići, mi smo to sve lijepo zapisali i ništa ne brini, ako ne vjeruješ pogledaj si to na svom “pametnomtelefonu” 😉

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ne pitaju se amerikanci niti svedjani koja će biti naredna valuta i kakva će biti.. To odlucuje istok..
Zapadu naravno ostaje kratkorocna opcija lažnih valuta u bilo kom formatu

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Ovo je uvedeno specijalno zbog sankcionisanja prekršaja “slobodnog mišljenja”.
Već uveliko PayPal, Youtube, Amazon i sl. sankcionišu “teške prestupnike”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Dakle, nećete moći da kupite kilo paradajza od komšije ukoliko on nema mogućnost uplate na račun – a nema. To znači da morate na pijac ili u prodavnicu. Tamo ćete naći isključivo industrijski gajen paradajz ili kako kažu “onaj na kome su primenjena sva agrotehnička sretstva”. Mali uzgajivači su već u priličnoj meri ugušeni raznim pravilima i propisima koji su pravljeni da odgovaraju isključivo velikima.

Već smo osuđeni na veštačku hranu, ukidanjem gotovine će presuda biti izvršena. Ali hrana je samo jedan segment, SVE će biti na istom režimu. Apsolutna kontrola svega jer se novčani tokovi provlače kroz sve. I neće biti represije: možeš da probaš alternativu ali će ona biti toliko komplikovana da će i najuporniji da odustanu. Ili da umru a naredna generacija neće biti toliko uporna.

Sve mi je interesantnije dokle ljudska glupost može da ide – čak i kada je razmišljanje u pitanju. Možda je “istočna alternativa” rešenje mada sumnjam, i njima odgovara centralizovana kontrola. Kako god se okrene sloboda će nam uvek i sve više biti ograničavana dok ne preuzmemo odlučivanje u svoje ruke. Ako smo lenji nema problema – ima ko će za nas odlučivati…

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Da, to sve izgleda baš kako kažeš, ali mislim da se ne treba bojati, jer to neće sigurno dugo trajati;)… a oni koji prežive, početi će opet sa starom dobrom trampom – jaja ili koka za par drvenih klompi, nekoliko ovaca za kravu…itd

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ni “veliki reset” neće biti rešenje otpisani. Sve dok kolektivna svest ne dostigne dovoljno visok nivo pojedinci će naći način da “obrade” većinu. Kao što tehnološka dostignuća neće nestati (znanje će uvek negde ostati zapisano tako da će moći da se primeni) tako će i sistemi manipulacije biti poznati. Sve dok ne prihvatimo i sprovedemo filozofiju kolektivizma (koja ne mora biti komunizam) bićemo pod uticajem “naprednijih” pojedinaca.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Na žalost. ni do “filozofije kolektivizma” ne možemo doći spontano, već jedino uz aktivnu “pomoć” “naprednijih” pojedinaca, nadalje do “kolektivne svijesti” nikada nećemo doći zbog stalnog, sveobuhvatnog pritiska koji se vrši nad nama, psihoze straha i konstantnih kriza koje generiraju odabrane psihopatske strukture koje imaju mandat da nas, svekoliko roblje drže pod kontrolom i eksploatiraju. Kada je čovjek osiromašen i u strahu, prirodna reakcija nije altruizam ili kolektivno, već se zatvara u sebe, postaje sebičan i nije mu ni na kraj pameti da bi to malo što mu je dostupno dijelio sa nekim. Ni ja nisam siguran da će doći do “velikog reseta”, baš iz tog razloga što je uz svu tu tehnologiju koja je dostupna odabranima, omogućena kontrola nad svekolikim stanovništvom Zemlje, bilo represivno, bilo kroz pranje mozgova.
Ako bi slučajno i došlo do sveopćeg uništenja, vrlo je izvjesno da bi nam opet trebalo tisuće godina da dostignemo ovaj nivo, čak kada bi se negdje i našlo zapise o svemu što danas postoji iz jednostavnog razloga što ta tehnološka dostignuća nisu plod rada i spoznaja malog broja pojedinaca, nego rezultat sinergije rada, učenja i znanja na nivou naprednog dijela ljudske civilizacije. (a naročito ako uzmem u obzir da su nam sva ta znanja data od naših kreatora)

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

A kako češ kupiti stan, auto, plačati režije. U trgovini sigurno budu išli na trampu ili si ti za povratak u prvobitnu zajednicu i trampu. Ja sam za gotovinu i zlato. Ništa od onog što ne vidim i opipam ne prihvaćam .

puf
Gost
puf
1 godina prije

Predlazem manje istrazivanje sistema placanja vecine stanovnistva u Kini, gdje je sve moguce obaviti pomocu dvije aplikacije – WeChat i AliPay. Dakle, preko tih, a i mnogih drugih aplikacija koje mi koristimo, ukljucujuci i aplikacije banaka, moguce je placati racune, izvrsiti uplatu u bilo kojem marketu, kao i izvrsiti prenos novca na pojedinacnoj osnovi, ja tebi, ti meni.

Papirni novac, kao i kovanice a manje svote novca od 0.10, 0.20, 0.50, 1, 2 i 5 bilo koje valute su uvedene iz prakticnih razloga kada je za to postojala potreba. Sada se vrsi digitalizacija novca jer za to postoji potreba.

Placanje bilo koje vrste, kao i prenos novca na indovidualnoj osnovi je vec sada jednostavac proces, te nd vidim razloga zasto bi se oko toga pravila neka buka.

Sto se tice inflacije, sto namjerne sto nenamjerne, to je moguce insa papirnim novcem, a najbolji primjer za to je dolar. Isto to je moguce i sa digitalnim valutama. Zato nema potrebe za pricama o potencionalnom apokalipticnim scenarijima.

Kihot
Gost
Kihot
1 godina prije

ahaha puf, problem o kojem šumi i otpisani pričaju leži dublje ispod bazično površnog opisa funkcije digitalnog novca.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Tako je, pisalo na plotu ili kompu isto,pisi-brisi.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Švedska je napredna . . . prima migrante ka mutava, oće spustit granicu za brak na 12 godin kako bi se migranti osjećali ka doma, sa čipiranja pasa je prešla i na ljude . . . sad još samo da zakonski uvede beskotovinsko društvo i od sveopćega napretka će se katapultirat u svemir . . . a mi na Balkanu ostajemo u mraku ☺

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Toliko su napredni da će u idućih 40-50 godina nestati i kao nacija i kao država. A postojali su u kontinuitetu preko 1000 godina sa čime se rijetko koja evropska država može pohvaliti. Tako je to kad pustiš da ti odabrani vode državu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mölltaler Sve je to sa tisućljetnim opstojnostima iluzija, današnji Skandinavci nemaju veze sa ondašnjim Vikinzima . . . u tih 1000 godin su se Norvežani na Skandinaviji svadili sa Šveđanima isto ka Hrvati i Srbi na Balkanu.
Kako nestaju Šveđani i Norvežani, tako nestaju Hrvati i Srbi . . .

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ovi su, kao amerikanci, cvrsto na putu samounistenja.
U vremenu kad su vec poceli udari na elektricne mreze, oni ukidaju gotovinu.
Kako platiti kad nema struje da se sprovode transakcije?
I ne vodi privatni, vec javni sektor.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Bivsi sef Sluzbe upozorava.
Televizija je snimila reality o tome sta ce se desiti bez struje.
Ali se uporno gura. Cak postoji i datum kad treba da bude skroz bez gotovine: kraj marta 2023.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Ovakvi snovi, poslovanje bez novca, kojeg možeš fizički uzeti u ruku, spremiti za loša vremena, su jednako snovi, kao komunizam.
I šveđani zadnji na planetu, koji če to uvesti, jer su totalno izgibili pamet.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Nemaju oni na šta nataknuti. Zato i dovode strance.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

To je agenda koju provode oni koji mogu. nemaju svedjani(gradjani) nista s tim ko ni amerikanci sto nemaju utjecaja na ono sto njihove elite odlucuju samo sto kod amera postoje 2 struje

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Hoce.
Idem u kiosk gde sam uobicavao kupovati brzu hranu.
Kaze cika albanac: „Ne primamo gotovinu“. Zasto? Znam da je stromodan.
Nemaju musterije. Hoce da plate Swishom (aplikacija za mobilni). Za ono malo gotovine mu se ne isplacuje baratati sa njom.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

ANTINWO.HR Pa i državice na Balkanu idu u smjeru Šveđana . . . prij 30 godin su istospolni brakovi na Balkanu bili znanstvena fantastika, a u Švedskoj već skoro gotova stvar . . . danas je to i na Balkanu “normalno”, čak je danas u “nazadnoj” Srbiji lezba predsjednica vlade . . .

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
1 godina prije

Pa to vam je ono o vikanju:”Drž’te lopova, drž’te lopova…” , a oni su ti, koji pokreću te mehanizme. Slobodo, hkmmmmm, šta li je već to?!?

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Švedska je poligon koji nam pokazuje prilično dobro budućnost koja nam se kroji.Svijet bez gotovine u koji nas uvode još više smanjuje mogučnost opstanka bez sistema te nas primorava na njegova pravila i još težeg opstanka bez njega.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Zamisli.
Nema kesa. Pisao si nesto na FB sta im se ne svida. Zatvoren racun. Crkni.
Nema nasilja, nema ruznih scena, samo mrtvih nepogodnih od gladi koji bivaju sklonjeni diskretno.

gsx
Gost
gsx
1 godina prije

Zanimljivo je to, praktično nema keša, nosiš samo mobilni kao u Kini , može time da se plaća na tezgama, potreban je samo kod i skidaju se pare, nema fiskalne kase ,nema računa i sve je ok, i onda dodje do rata, koji su neminovni i ne stane struje…povratak u prvobitnu zajednicu,razmene dobara jer nema keša…samo ugasiš takvoj državi struju, nema potrebe za vojskom…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

hahahaha,ugasis svijetlo.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Kako god da okreneš, sredstvo plačanja su naše kičme. Nebitno kako se valuta zove.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Švedska je zemlja vodilja za ciohazarsku duboku državu u njihovom planju stvaranja svjetske lihvarsko-robovlasničko-dženderske države. Švedska sve uvodi kao prva: dženderizam, samounikuće masovnom migracijom, ukidanje gotovinskog novca, čipiranje…itd.
Najkretenskija i najdebilnija država na svijetu, u kojoj je više od pola države u rukama dvojice oligahrha, rođaka Marcusa i Jacoba Wallenberga, dvojice cionista, koji su članovi najužeg vrha globalističke elite u grupi Bilderberg i Tilaterali, plus što su članovi tajne elitne iluminatske orgnaizacije “Comitee of 300”, zajedno sa kraljicom Elizabetom, Rotschildima, Rockefelerima, Sorosem, Billom Gatesom, Mihailom Gorbačovom,….itd.

“Banka za međunarodno poravnanja (BIS) je pod kontrolom ciohazraske bankomafije iz FED-a, oni su je i osnovali 1930.

A evo Švedska i na polju religije prednjači u samodebilizmu. Državna švedska evanđeličko-luteranska crkva mijenja Bibliju i crkveno učenje i to tako što se uvodi dženderizam (rodna ideologija) u crkveni nauk i Bibliju. Pa je u tu svrhu izdala priručnik, u kojem je Sveti Josip (ili Josif, u srpskom izdanju Biblije) označen kao transventit, koji je rado nosio žensku odjeću, A Isus je označen kao “queer”. Queer je engleski pojam, koji koriste LGBT organizacije, a označava sve one koji su homoseksualcio, transseksualci, transrodni, biseksualci, itd..

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Mene najviše zanima kako će onda lopovi pljačkati banke ili pošiljke novca kad novca nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
30
0
()
x