Središnja banka Švedske vidi nestanak papirnatog novca i traži da vlada regulira to pitanje

kartica placanje
30 komentara

Središnja banka Švedske zatražila je od parlamenta pomoć da “što je prije moguće” objasni definiciju pojma “sredstvo plaćanja”, uz napomenu o brzom padu potrošnje gotovog novca, kao i izgledima za izdavanje digitalne valute u budućnosti.

U priopćenju Središnje banke Švedske se ističe da su zastupnici zamoljeni da formiraju ad hoc komisiju od skupine stručnjaka za ponovnu procjenu koncepta “sredstava plaćanja”, uloge države u smislu razvoja sredstava plaćanja u digitalnoj ekonomiji, te ulogu i odgovornost državnog i privatnog sektora u razvoju tržišta plaćanja.

Riksbank je dala primjer stvaranja odbora stručnjaka ’90-ih, prije nego što su vlasti zemlje odlučile hoće li se pridružiti eurozoni ili zadržati švedsku krunu kao nacionalnu valutu.

Središnja banka Švedske insistira na potrebi da se što je prije moguće razjasni pojam “sredstva plaćanja”, uzimajući u obzir trenutne trendove smanjenja korištenja gotovine i širenja digitalnih plaćanja. U žalbi upućenoj parlamentu se napominje da se, prema procjenama Središnje banke Švedske, “ne može isključiti scenarij ne tako daleke budućnosti u kojoj će gotovina izgubiti svoju vrijednost, budući da će je trgovinski sektor prestati prihvaćati kao sredstvo plaćanja”.

U tom smislu bi u okviru predloženog odbora stručnjaci trebali pojasniti koji će sektori prihvatiti gotovinu za plaćanje, na primjer, javno zdravstvo i niz drugih.

Prema riječima guvernera Središnje banke Švedske, Stefana Ingvesa, “koncept sredstva plaćanja mora biti tehnički neutralan, kako bi mogao funkcionirati čak i u digitalnoj budućnosti”.

Središnja banka je također primijetila da većina svjetskih središnjih banaka već provodi istraživanja o mogućnosti izdavanja vlastitih centraliziranih digitalnih valuta. Jedno od pitanja koje se skupini stručnjaka predlaže za procjenu je procjena posljedica izdavanja takve valute u Švedskoj i promjena u zakonodavstvu koje bi se u tom pogledu trebale provesti.

Prethodno su objavljene procjene Banke za međunarodna poravnanja (BIS), prema kojima mnoge središnje banke proučavaju pitanje izdavanja vlastitih digitalnih valuta umjesto papirnog novca, ali ih neće pokrenuti u skoroj budućnosti.

Primijećeno je da većina središnjih banaka svijeta, njih više od 80%, procjenjuje mogućnost izdavanja centraliziranih digitalnih valuta u iduće tri godine kao “izrazito nevjerojatne” i “prilično nevjerojatne”. U srednjoročnom razdoblju, tijekom sljedećih 6 godina, više od 60% globalnih vrijednosnih papira čeka ista sudbina.

Međutim, ne može se isključiti mogućnost ubrzavanja trenutnog trenda povećanja bezgotovinskog plaćanja i smanjenja korištenja gotovine, a također će se početi povećavati i vjerojatnost izdavanja centraliziranih digitalnih valuta, procjenjuje se u izvješću.

Procjene Banke za međunarodna poravnanja o središnjim bankama koje razmatraju bezgotovinsko plaćanje i centraliziranu digitalnu valutu
FOTO: Procjene Banke za međunarodna poravnanja o središnjim bankama koje razmatraju bezgotovinsko plaćanje i centraliziranu digitalnu valutu
BIS bankaCentralna bankadigitalni novacDolarnovacRiksbankSredišnja bankaValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

znači amerikanci neće više morati štampati dolar. sada će moći npr. da samo preprave I da umjesto 10 dolara piše 12 dolara. što ti je napredak. kako se toga nije sjetio drug tito. jugoslavija bi bila gospodarska supersila;)

otpisani
4 godine prije

Ah ti Šveđani ! …zar nisu baš oni prvi počeli sa čipiranjem ljudi? Prava su “avangarda”.
…pitam se što će se dogoditi kada sateliti budu počeli padati i kada se internet bude urušio, kada struja nestane na nivou cijelog kontinenta?
Eto, roblje će ubuduće raditi a zarađeno će mu biti upisano u nigdje …štampanje i kovanje novca, njegovo čuvanje, distribucija i upotreba su postale “nepotreban trošak” bankama a koji roblje ne zaslužuje(!?)
Znači, ubuduće čak ni za zlato nećeš dobiti papir u zamjenu, …. ti im doneseš zlato a oni ti kažu – “slobodan si, možeš ići, mi smo to sve lijepo zapisali i ništa ne brini, ako ne vjeruješ pogledaj si to na svom “pametnomtelefonu” 😉

Alen
4 godine prije

Ne pitaju se amerikanci niti svedjani koja će biti naredna valuta i kakva će biti.. To odlucuje istok..
Zapadu naravno ostaje kratkorocna opcija lažnih valuta u bilo kom formatu

Iza_horizonta
4 godine prije

Ovo je uvedeno specijalno zbog sankcionisanja prekršaja “slobodnog mišljenja”.
Već uveliko PayPal, Youtube, Amazon i sl. sankcionišu “teške prestupnike”.

shumadinac
4 godine prije

Dakle, nećete moći da kupite kilo paradajza od komšije ukoliko on nema mogućnost uplate na račun – a nema. To znači da morate na pijac ili u prodavnicu. Tamo ćete naći isključivo industrijski gajen paradajz ili kako kažu “onaj na kome su primenjena sva agrotehnička sretstva”. Mali uzgajivači su već u priličnoj meri ugušeni raznim pravilima i propisima koji su pravljeni da odgovaraju isključivo velikima. Već smo osuđeni na veštačku hranu, ukidanjem gotovine će presuda biti izvršena. Ali hrana je samo jedan segment, SVE će biti na istom režimu. Apsolutna kontrola svega jer se novčani tokovi provlače kroz sve. I neće biti represije: možeš da probaš alternativu ali će ona biti toliko komplikovana da će i najuporniji da odustanu. Ili da umru a naredna generacija neće biti toliko uporna. Sve mi je interesantnije dokle ljudska glupost može da ide – čak i kada je razmišljanje u pitanju. Možda je “istočna… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Švedska je napredna . . . prima migrante ka mutava, oće spustit granicu za brak na 12 godin kako bi se migranti osjećali ka doma, sa čipiranja pasa je prešla i na ljude . . . sad još samo da zakonski uvede beskotovinsko društvo i od sveopćega napretka će se katapultirat u svemir . . . a mi na Balkanu ostajemo u mraku ☺

Red Dog
4 godine prije

Ovi su, kao amerikanci, cvrsto na putu samounistenja.
U vremenu kad su vec poceli udari na elektricne mreze, oni ukidaju gotovinu.
Kako platiti kad nema struje da se sprovode transakcije?
I ne vodi privatni, vec javni sektor.

preseren3
4 godine prije

Ovakvi snovi, poslovanje bez novca, kojeg možeš fizički uzeti u ruku, spremiti za loša vremena, su jednako snovi, kao komunizam.
I šveđani zadnji na planetu, koji če to uvesti, jer su totalno izgibili pamet.

Mölltaler
4 godine prije

Nemaju oni na šta nataknuti. Zato i dovode strance.

Trt
4 godine prije

To je agenda koju provode oni koji mogu. nemaju svedjani(gradjani) nista s tim ko ni amerikanci sto nemaju utjecaja na ono sto njihove elite odlucuju samo sto kod amera postoje 2 struje

Moreno
4 godine prije

ANTINWO.HR Pa i državice na Balkanu idu u smjeru Šveđana . . . prij 30 godin su istospolni brakovi na Balkanu bili znanstvena fantastika, a u Švedskoj već skoro gotova stvar . . . danas je to i na Balkanu “normalno”, čak je danas u “nazadnoj” Srbiji lezba predsjednica vlade . . .

Pokušaj3puta
4 godine prije

Pa to vam je ono o vikanju:”Drž’te lopova, drž’te lopova…” , a oni su ti, koji pokreću te mehanizme. Slobodo, hkmmmmm, šta li je već to?!?

Crni žutokljunac
4 godine prije

Švedska je poligon koji nam pokazuje prilično dobro budućnost koja nam se kroji.Svijet bez gotovine u koji nas uvode još više smanjuje mogučnost opstanka bez sistema te nas primorava na njegova pravila i još težeg opstanka bez njega.

gsx
4 godine prije

Zanimljivo je to, praktično nema keša, nosiš samo mobilni kao u Kini , može time da se plaća na tezgama, potreban je samo kod i skidaju se pare, nema fiskalne kase ,nema računa i sve je ok, i onda dodje do rata, koji su neminovni i ne stane struje…povratak u prvobitnu zajednicu,razmene dobara jer nema keša…samo ugasiš takvoj državi struju, nema potrebe za vojskom…

Kajgot
4 godine prije

Kako god da okreneš, sredstvo plačanja su naše kičme. Nebitno kako se valuta zove.

alan ford
4 godine prije

Švedska je zemlja vodilja za ciohazarsku duboku državu u njihovom planju stvaranja svjetske lihvarsko-robovlasničko-dženderske države. Švedska sve uvodi kao prva: dženderizam, samounikuće masovnom migracijom, ukidanje gotovinskog novca, čipiranje…itd. Najkretenskija i najdebilnija država na svijetu, u kojoj je više od pola države u rukama dvojice oligahrha, rođaka Marcusa i Jacoba Wallenberga, dvojice cionista, koji su članovi najužeg vrha globalističke elite u grupi Bilderberg i Tilaterali, plus što su članovi tajne elitne iluminatske orgnaizacije “Comitee of 300”, zajedno sa kraljicom Elizabetom, Rotschildima, Rockefelerima, Sorosem, Billom Gatesom, Mihailom Gorbačovom,….itd. “Banka za međunarodno poravnanja (BIS) je pod kontrolom ciohazraske bankomafije iz FED-a, oni su je i osnovali 1930. A evo Švedska i na polju religije prednjači u samodebilizmu. Državna švedska evanđeličko-luteranska crkva mijenja Bibliju i crkveno učenje i to tako što se uvodi dženderizam (rodna ideologija) u crkveni nauk i Bibliju. Pa je u tu svrhu izdala priručnik, u kojem je Sveti Josip (ili… Čitaj više »

Janoš
4 godine prije

Mene najviše zanima kako će onda lopovi pljačkati banke ili pošiljke novca kad novca nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI