BRICS bi trebalo da bude spreman za kolaps dolara

BRICS
52 komentara

Grupa zemalja BRICS-a mogla bi ponuditi alternativnu valutu u slučaju kolapsa dolara i međunarodnog monetarnog sistema, smatra izvršni direktor Rusije u Međunarodnom monetarnom fondu Aleksej Možin.

U intervjuu za RIA Novosti objavljenom u petak, ekspert je primetio da su nedostaci sadašnjeg finansijskog sistema sve očigledniji i da su mnoge publikacije počele da pominju BRICS „u kontekstu činjenice da ovo udruženje može da ponudi alternativu“.

Mozhin je objasnio da je moguće da zemlje članice ekonomskog bloka stvore valutu koja bi bila “izgrađena na korpi valuta pet zemalja članica”, koja bi uključivala kineski juan, indijsku rupiju, rusku rublju, brazilski real i južnoafrički rand.

“O takvom prijedlogu se raspravlja. U slučaju kolapsa dolara i međunarodnog monetarnog sistema, biće potrebno da se pomenuta računovodstvena jedinica BRICS-a pretvori u pravu valutu, iza koje stoji roba za razmjenu”, rekao je direktor.

Ranije ove godine, tokom sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka BRICS-a, predstavnici zemalja članica BRICS-a izrazili su podršku udaljavanju od dolara i trgovanju u nacionalnim valutama.

Zamjenik ruskog ministra finansija Ivan Čebeskov rekao je tada da je „većina zemalja rekla da su plaćanja u nacionalnim valutama ono što je potrebno zemljama BRICS-a. Mi smo već velika porodica BRICS-a, koja se sastoji od deset zemalja. Većina zemalja je podržala potrebu za izgradnjom novih mehanizama plaćanja i podijelila svoja iskustva u razvoju digitalnih valuta centralne banke, izgradnji novih platformi i sudjelovanju u pilot projektima različitih platformi.”

Čebeskov je pretpostavio da je većina učesnika februarskog foruma BRICS-a podržala jačanje bilateralne trgovine i jačanje ekonomskih veza prelaskom na nezavisne mehanizme poravnanja u nacionalnim valutama.

U međuvremenu, prema nedavnom izvještaju Bloomberga, ekonomski saradnici bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji traži reizbor ove godine, trenutno traže načine da kazne zemlje koje odluče da odustanu od upotrebe američkog dolara.

Kako je objavljeno, Trumpov tim raspravlja o kaznama i protiv saveznika i protivnika koji nastoje da preusmjere svoju trgovinu sa dolara na druge valute, uz protumjere uključujući kontrolu izvoza, promjene valutne manipulacije i carine.

Globalni trend ka dedolarizaciji dolazi nakon što je Rusija bila odsječena od zapadnog finansijskog sistema nakon izbijanja sukoba u Ukrajini 2022. Osim toga, finansijski stručnjaci su izrazili zabrinutost da će zapljena ruske strane imovine i zapadni planovi da ih konfiskuju, moglo bi dodatno potaknuti trend.

BRICSrusijaValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podsjetnik
13 dana prije

Zasto već nije???

trolling queen
13 dana prije

“Moramo prihvatiti kako budućnost ljudske slobode leži isključivo na našim ramenima. Ne postoji nijedna druga nacija koja će nam priskočiti u pomoć u borbi protiv globalističke agende, niti će “BRICS poslužiti kao “alternativni model”. Zanemarivanje sve većeg broja dokaza – kriminalizacija slobode govora u Brazilu, napredni CBDC i napori za digitalnu identifikaciju u Rusiji, nehumani sustav Aadhaar u Indiji, sustav društvenog kreditiranja u Kini – kako bi se održao vlastiti krhki pogled na svijet netaknutim – čini se zajedničkim na svim stranama političkog spektra.” Zaključak: nema milosti kod bankstera – BRICS je smišljen odavna, lansiran točno onda kada treba – zlato kao podloga, trgovanje u navodnim nacionalnim valutama – jest jednostavno presipanje iz šupljeg u prazno – sve dok ne budu spremni poinstalirati poznati CBDC…Vidite sad ovdje paradoksa – velika većina ovih ovdje koji se javljaju dižu taj isti BRICS u nebesa, dok sa druge strane kad ja napišem kako… Čitaj više »

SOX
13 dana prije

Tek kad Kina kao vecinski nositelj americkog duga (obveznice)zavrsi zamjenu istih za zlato (a to traje) mozemo reci da se blizi kraj hegemoniji $,ali ne vjerujem u novu stvorenu valutu koja bi ga zamjenila te dominirala u buducnosti!!!!

Ico
13 dana prije

BRICS ne može parirati USA, jer USA ima superiorniji ” think thank”!
Ameri su, u razmišljanju. barem korak, ispred svih ostalih ( umno potkapacitiranih )!

Ico
13 dana prije

Kakav kolaps dolara?!? Pa za dolar možeš kupiti što poželiš, jer USD ima podlogu u nafti ( energija )!

Mrčikola
13 dana prije

Znaju majstori da će vjerovnici (naivni vjernici 😁 …i Kinezi, također 😁 ) noktima i zubima nastojat sačuvat dolar od kolapsa…a sačuvat će ga kuhrac jer će ga majstori “štancat” dokle god, tkz. inflacija (prirodna pojava😁) ne dovede dug u nulu…dotad će majstori imat spremnu “alternativu” (možda vrate rimske sestricije u digitalnom obliku). 😁

tihobl
13 dana prije

U avgustu sledece godine starta BRICS valuta.

abc
13 dana prije

USA sav svoj dug več dugo prebacuje na ostale države ali tome polako dolazi kraj. Države su konačno shvatile da financiraju svetskog lopova i lakrdijaša, koji mu nanosi samo štetu.

abc
13 dana prije

Čim startuje BRICS valuta, američkom dolaru dolatzi kraj, a njime dolazi kraj i cionističko-hazarskim židovskim zločincima.

Max
13 dana prije

I jest.

Zoran
13 dana prije

Ha,ha,ha pa tko još vjeruje u brics da oni mogu nešto promijeniti. Pa njih su i osnovali isti globalisti kao i swift.

Mile
13 dana prije

Kada dođe digitalno plaćanje briks neće biti potreban pa tako ni dolar

Bosanac
12 dana prije

Bankari su prvo unijeli pare na istok pa prebacili industriju, sad ce se i oni lagano prebacivat a dolar-euro minimalno upolovit vrijednost i ukinut srednju klasu na zapadu(to je vec u tijeku)….mozda im pocnu organizovat i neke omladinsk radne akcije u buducnosti (ovoj srednjoj klasi da se malo zabave kad im obore standard skroz).
Poljoprivreda opada, raste broj solarnih elektrana, tako da za robote ce bit dovoljno hrane a za ljude se planira veliki manjak (dat ce im vjerovatno bube da jedu kao prelazno rijesenje dok ne izumru).

Lucija, prva
12 dana prije

Evo gdje su se trolovi usaftali.

A kojoj temi 😄😄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI