Odbacivanje dolara?! Rusija i Kina dogovorili su bilateralnu trgovinu nacionalnim valutama tijekom sastanka Putin-Xi

Odbacivanje dolara?! Rusija i Kina dogovorili su bilateralnu trgovinu nacionalnim valutama tijekom sastanka Putin-Xi

Rusija i Kina otišli su se korak dalje od američkog dolara nakon što su dvije zemlje dogovorile razvoj bilateralne trgovine putem rublja i juana. To je bio samo jedan od velikih dogovora postignutih nakon pregovora predsjednika dviju zemalja Vladimira Putina i Xi Jinpinga u Moskvi, održanog u srijedu.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti praksu transakcijskih rješenja u nacionalnim valutama”, rekao je Putin novinarima na konferenciji za novinare o ishodu pregovora. Dodao je kako su ove države potpisale međuvladine sporazume o širenju korištenja Juana i rublja u bilateralnim financijskim transakcijama.

Ranije tijekom dana objavljen je nacrt vladine odluke o trgovini nacionalnim valutama. Dokument predviđa kako će Moskva i Peking surađivati na razvoju nacionalnih platnih sustava, kao i promicanju prekograničnih plaćanja u nacionalnim i drugim valutama.

Tijekom ceremonije potpisivanja postignuti su i drugi važni dogovori. Ruska državna nuklearna tvrtka “Rosatom” i Kineska nacionalna nuklearna energija sklopili su opći ugovor za izgradnju trećeg i četvrtog energetskog bloka nuklearne elektrane “Xudapu” u sjeveroistočnoj Kini.

Ranije je izviješteno kako je iznos transakcije vrijedan 1,7 milijardi dolara, a početak izgradnje je zakazana za listopad 2021. i kolovoz 2022. godine.

U drugom velikom sporazumu, potpisanom na temelju pregovora na visokoj razini, Ruski direktni investicijski fond, Kineski Alibaba i Ruska Mail.Ru grupa su pristali uložiti ukupno 382 milijuna dolara u zajednički pothvat e-trgovine. Grupa Alibaba mora osigurati oko 100 milijuna dolara, a ostatak će financirati ruska strana.

Ruski direktni investicijski fond, također je potpisao ugovor s tvrtkom China Investment Corporation za stvaranje zajedničkog fonda za znanstvene inovacije i uložiti će u njega 1 milijardi dolara.

“Očekujemo da će njegova aktivnost značajno pridonijeti razvoju i provedbi najnaprednijih tehnologija i rješenja za razvoj gospodarstva naših zemalja i daljnje jačanje našeg partnerstva”, rekao je izvršni direktor RDIF Kirill Dmitriev.

Nakon moskovskih pregovora, predsjednici Putin i Xi Jinping idu u St. Petersburg kako bi sudjelovali u ključnom godišnjem poslovnom događaju Rusije. Očekuje se da će tijekom Gospodarskog foruma u St. Petersburgu, koji će se održati od 6. do 8. lipnja, biti potpisane desetine transakcija s više milijardi dolara povezanih s energijom, industrijom i financijama.

RT

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Z.A.
Gost
Z.A.

Mi vidimo da saradnja i medjusobno razumijevanje ova dva velika covjeka je na zavidnoj razini.Rezultati ovog medjusobnog zblizavanja tek treba da se osjete.Kad je Rusiji bilo najteze Kina je tu bila iz sjene da pomogne a sad je i obratno.Oba ova dva lidera znaju,da samostalno ne mogu da se suprostave hegemonu i njegovim satelitima.Saradnja je tako obimna da impresionira cini mi se da se sve odvija na ravnopravnom paritetu.Gasovod iz rusije ide u Kinu,Kinezi idu na Arktik sa Rusima,vojna saradnja je na najvecem nivou (rusi prodaju kinzeima svoja najpotentnija oruzja),obje zemlje kupuju zavidne kolicine zlata kao da se radi o dogovoru ovo sad sa valutama i,mnogo toga drugog ne ostavlja dilemu da ove dvije zemlje imaju zavidnu saradnju.Da se primjetiti gje god ove dvije zemlje,nastupaju zajedno SAD moraju da se povlace ili su u defanzivi Primjera za ovo ima mnogo (Arktik,Sirija,plinska saradnja,djelovanje u samom savjetu bezbjednosti Avganistan,Pakistan,Venecuela,Iran itd.) i nemozes se oteti osjecaju da su ove sve akcije ove dvije zemlje isplanirane i,kordinisane.Imam osjecaj da je zadatak Rusije da stvari bitne za ove dvije zemlje odradjuje na vojnom planu a Kinezi su zaduzeni za ekonomsku sferu. I ovaj biletelarni sporazum izmedju ove dvije zemlje po meni vise salje poruku u svijet da su Kina i Rusija zajedno i da svak pazi sta radi.Evropa je uvijek pravila greske kroz istoriju,a dokaz ovome je da su se dva svjetska rata vodila na tlu Evrope a ovo pisem iz razloga da Evropa opet grijesi,prerano su odbacili Rusiju.Kinezi su docekali Rusiju rasirenih ruku a razloge necu nabrajati a ima ih mnogo…

Alen
Gost
Alen

Z.A. – muka naćerala…

Ivo
Gost
Ivo

Hvala muci.

Alen
Gost
Alen

Po muci se znaju junaci 😉

Max
Gost
Max

odličan komentar

jezevakucica
Gost
jezevakucica

I ja sam mislio odbaciti dolar,ali on je bio brži od mene.Sada mi se i euro nešto prijetiNešto me neće u zadnje vrijeme ti šareni bijelosvjetski papirići.

pingpong
Gost
pingpong

:-)))))))

igi
Gost
igi

…putin nije skidao osmijeh s lica….kao da je dobio eurojackpot….kinezi su prelomili…čeka ih tkz. dugi marš a cipele će im pomoći krojiti rusija….

Alen
Gost
Alen

Xi izjavljuje putin je moj najbolji prijatelj..
Činjenica jeste da je putin danas svačiji najbolji prijatelj , makar onih koji žele da se otmu od americkog ludila..Bilo je već i vrijeme da se kinezi ukljuce..

čitalac
Gost
čitalac

Pa zar nisu već prije 2-3 godine dogovorili međusobnu trgovinu u nacionalnim valutama?

Alen
Gost
Alen

Jesu , ali kinezi su mislili da drze stvari pod kontrolom , sto bi se reklo malo ih je prenijelo… Onda je usljedilo nekoliko samarčina od usa i sad su stvari dosle na svoje mjesto…

žrec
Gost
žrec

Ma niš od toga. To sve ide jako jako sporo. I njihovi dogovori a i posljedice dedolarizacije. Jer ameri ipak neće sjediti i gledati.

Miki maus
Gost
Miki maus

Bas tako, US bi Kineze lako zasamarala i otela joj sve investicije po svijetu da nije vojna moc Rusije ( jedino sto US respektira) iza njih. Nesumnjam da Rusi tu kljucnu cinjenicu nece kapitalizirati u svoju korist, a tko nebi?

Trubadur
Gost
Trubadur

Problem je bio na ruskoj strani, pošto Rusi još uvijek misle, da svijetu vlada zakon tržišta…… Kina svojoj valuti Juanu ne dopušta, veču fluktuaciju od 5 % u jednom danu, međutim, dok Rusija dopušta, da Rubalj varira slobodno na tržištu…. Tu je onda bitna diskrepanca i logično je, da si Kina za sad ne može priuštiti velikog uvoza iz Rusije u Rubljima…. Ali, kao što vidimo i to se kreče sve više i više u dedolarizaciju…..

Ico
Gost
Ico

Truba dur

Alen
Gost
Alen

Trubadur , pa da su pametni trebali su znati sta ih čeka , vidjeli su na osnovu rusije..
Njima je fluktuacija rublje bila problem a ban s americkog trzista i cirkus s huawei pouka da je ipak fluktuqcija rublje jedan tako beznacajan problem u odnosu na gubitke s usa…
Kinezi su jednostavmo mislili da drze stvari pod kontrolom…

Težak
Gost
Težak

ovo je nepovoljno za ruse
jer knezi manipuliraju valutom u svoju korist

Ivo
Gost
Ivo

Razumijeti ćeš, pomalo.

Ivo
Gost
Ivo

Bez paniike rogi, to su sve dječji džeparci u usporedbi sa boeingom, raytheonom i pentagonom. Oni kradu na kvadrilione, u bilo kojoj valuti. Mada istini za volju, što u Rusiji smatraju krađom i istražuju, u usa zovu slobodnim natjecanjem i lobiranjem, pa se nitko ne uzbuđuje.

Inače, od iduće godine državni dug usa prelazi 724000000000 gaziliona rublji, odnosno svega 7,24 kvadriliona dolara , što definitivno izgleda manje dramatično. Tu si u pravu.

Ivo
Gost
Ivo

Točno, rogi. Rusi istraže nove tehnologije i onda naprave koliko im treba za praktičnu upotrebu. Ameri ulupaju kvadrilione, naprave 400-500 komada, i drže ih po skladištima, dok im nacionalni dug ide u gazilione. Opet si ispravno primijetio superiornost ruskog razmišljanja i investiranja. Pohvala!

Ivo
Gost
Ivo

Točno, umirati će od smijeha dok ih budu skidali hipersoničnim kinžalima. A za koje vrijeme će kroz stratosferu preko aljaske juriti sarmati. I pomoći usa da proglasi sveopći bankrot. Hahah, rogi danas sve pogađaš, mašala!

ad astra
Gost
ad astra

@Ivo
Probaj komentirati argumentirano, a nekao uvrije]eno dijete. “Moj tata je ja;i od tvog tate”. Tema je trgovinska raymijena Kine i Rusije koja ‘e se u budu;nosti provoditi u nacionalnim valutama. F-35 je druga tema, a da ne govorim o tim vojim hipersoni;im projektilima.
Rusija i Kina pritiskaju Amere. Sada se o;ekuje odgovor iz US. Kinezi su uzdrmani embargom američke robe visoke tehnologije. Amerika je vrlo bitan vanjskotrgovinski partner KIne i nije pametno ulaziti u sukobe.Tko je u pravu? Činjenica je da su se Kinezi malo razigrali i da nisu respektirali interese svojih bitnih partnera. Kina kao izvozno orijentirana država ovisi o dobrim odnosima s “bogatim” svijetom. Rusija to svakako nije. Koliko se sijećam, da ne provijeravam, Ameri imaju uvoz iz Kine u visini trećine ruskog GDP-a. I na kraju, od rata će svi mati štetu ali bit će interesantno vidjeti ekonomsko stanje Kine krajem godine.

tihobl
Gost
tihobl

Kojih milijardi? Rusi nisu ulozili ni rublje, cak im je ostalo nesto rupija od tog projekta.

tihobl
Gost
tihobl

200.000 sati je sitnica za F-104, koji je bolji avion i sa manjom vidljvosti od F-35. Koliko je taj avion sati letao. Na zalost taj avion su mrzili svi piloti koji su na njemu letjeli i zvali ga mrtvacki kovceg. Ameri zanko 70 godina razvoja uspjeli su napraviti losiji avion i uocljiviji za radar.

ad astra
Gost
ad astra

@tihobi
Kako znaš da je F-35 loš avion? Kako znaš da je F-104 bolji od F-35? Čitajići članke o F-35, dolazi se do podataka da je taj avion imao velikih problema kod razvoja. Problemi su natajali zato što se radio projekt koji je avangardan za ovo vrijeme. Paralelno su se razvijala sva tri tipa zrakoplova i nie bilo lako pratiti tako jedan kompleksan posao. Ali, svi novi projekti imaju nedostataka. Zato i postoje prototipovi na kojima se nedostatci uočavaju i otklanjaju. Svi proizvođaći, ponavljam SVI imaju probleme s nultim serijama. Zato postoji određeno vrijeme za uvođenje pojedinih projekata u operativnu uporabu. Prema svemu pročitanom, F-35 je čudo tehnike i ni u kojem slučaju ne bi volio ratovati protiv takvog aviona.

Z.A.
Gost
Z.A.

ad astra-stoji ovo sto si napisao samo oni nevrse samo korekcije na prototipovima F-35 nego i na F35 koji su im u upotrebi a to nije mali broj tih aviona.

ad astra
Gost
ad astra

@Z.A.
Ne čini li ti se da je to normalno. Otkrije se da je nešto manje učinkovito nego što bi trebalo biti i taj se nedostatak promijeni. Usporedi auto industriju. Koliko je samo ozbiljnih proizvođača povlačilo neke svoje modele zbog greške koja im se pojavila. F-35 je avion 5 generacije i otvara novi pogled na uporabu zrakoplova u ratovanju. Iz svega pročitanog, mogu zaključiti da je to vrlo napredan i tehnološki najnapredniji zrakoplov koji trenutačno leti. Daljnjim razvojem tehnike, ti zrakoplovi će se i dalje prerađivati i dograđivati.

Trubadur
Gost
Trubadur

Danas su Ruski MTS ( telekom ) i Kineski Huawei, podpisali, da če Huawei razvijate 5G tehnologiju u Rusiji….I to bi trebali, da odrade u sledečoj godini…

samo tako
Gost
samo tako

Normalni razvijaju suradnju na zajedničku korist

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Strateska saradnja ova eva miroljubiva dzina najbolji je penicillin za Satanu.Penicilin .Ujedno I jedina nada za normalan svijet..

udgfrusnzgbadbadfzasfasaasfss
Gost
udgfrusnzgbadbadfzasfasaasfss

Pod uvjetom da su ono zašto se izlažu jedino su trebali potpisati ugovor da u slučaju da ciokaubojgusari napadanu Kinu, Rusiju, Koreju, Iran, Bjelorusiju da će uzvratiti svim sredstvima istovremeno po stvoru.

kinez
Gost
kinez

napadanu Kinu, Rusiju, Koreju, Iran, Bjelorusiju

ahahahaaaa, jes ti ekipa snova

Trubadur
Gost
Trubadur

The Daily Mail (a.k.a. Hate Mail, Daily Fail, Daily Heil, Daily Moan, Crazy Mail, and so on) is a reactionary right-wing tabloid rag masquerading as a “traditional values” middle-class newspaper that is, in many ways, the second-worst of the British gutter press (only Rupert Murdoch’s The Sun is worse).

Max
Gost
Max

Ta dva giganta prirodnim ljudskim ekonmskim vojnim potecvijalom kad se udruže nadvladat će sve teškoće. sjetiite se što je pisao Brzezinski.

igi
Gost
igi

….znaš postoji jedna priča iz crkvenih krugova i svjetine koja im se klanja…a ta priča glasi….sotona je učinio najveći trik kada je uvjerio ljude da ne postoji…bar njih veliki dio…e sada…okrenimo malo stvari….amerika je največi trik učinila kada je večinu ljudi i država preko svojih medija uvjerila da se bori za ljudska prava,liberalnu ekonomiju,demokraciju itd,itd….dakle..sljedom današnjih geostrateških preslagivanja otkrila je svoje pravo lice…lice lažova,pokvarenjaka,zla u svoj svojoj odvratnosti……stoga…kina kreće na dugi marš i izgubit će 2/3 SVEGA….ali na kraju marša ubirat će plodove svoje mučnog rada i odricanja…ja osobno ni malo ne sumnjam u to…a znaš li zašto….zato što je rusija uz njih….

Z.A.
Gost
Z.A.

Molim citatelje ovog teksta da dobro pogledaju sliku koju je autor postavio u naslov i sve ce vam se reci Rijeci ovdje nisu potrebne,ovo je vise od rijeci

Melanidža Trump
Gost
Melanidža Trump

iran su zaboravili ? strah od donalda je veći :O

ad astra
Gost
ad astra

@Z.A.
A kako misliš da će se provoditi međunarodna trgovina? Kao referentnu valutu uvest ćemo, recimo Juan. I što oda? Amerima i zapadnoj Europi se ne sviđa ta nova valuta i ostaje na dolaru. Zapadna Europa, US, Japan, Australija, Novi Zeland i još neke druge jake ekonomije ostaju na dolaru. Juanom trguju Iran, Rusija (pitanje da li), Kina i poneka afrička država. Kod ozbiljne analize čovjek se treba osloboditi unutrašnje mržnje prema elementima analize. Tada se lakše dolazi do realnih pokazatelja koji te dovode do kvalitetnije analize. Mržnja prema nekome ili nečemu zamagljuje ti pogled i ne možeš vidjeti stvarno stanje stvari. Likovati nad nekim procesom, a ne uvideći štetu koju ti taj isti proces može donijeti, je naivno. Moralna satisfakcija koju uskoro zamijenjuje gruba, surova realnost. US i zapadni svijet su trenutačno, a tako će biti slijedećih dekada, ekonomski superiorni i svatko tko želi napredak treba održavati dobre odnose s tim državama. Dobar pokazatelj je Huawei. Jaka i perspektivna firma koja ovisi o američkoj tehnologiji. A koliko je tkvih kineskih firmi.

Z.A.
Gost
Z.A.

ad astra-iscitavajuci ovaj tekst odmah znam koga imam preko puta sebe i cudi me da ti ne kuzis u cemu je kvaka.Kao prvo moram skinuti stigmu rijeci mrziti sa sebe.Ja kao ja vjerujem u tvorca svijetova i njegove odredbe.Nazalost nisam praktikant propisanih obicaja,zivim i dalje slicno ko sto sam zivio u Jugi.Vjerujem u neko bolje mjesto za zivot a u svim religijama,ga nazivaju Raj.To mjesto sigurno nece naseljavati ljudi koji mrze, nevole, ljute se, zavide,nanose drugima zlo,ubijaju itd.To mjesto zvano Raj je vise figurativno i nalazi se u,samom covjeku na putu do tog mjesta niciji oprost (izuzev njegov…)ti nece pomoc da stignes na odrediste sve je do pojedinca i kojim se energijama sluzi.Negdje sam citao da je ovo covjecanstvo na drugom nivou postojanja i da je to postojanje nizeg stepena uglavnom se ljudi koriste energijama nize frekvencije .Ova energija je karakteristicna po tome sto je koriste i zivotinje sa kojima djelimo planetu Izvini al moram ovo napisati znaci da je i ljudski rod u vecini na nivou zivotinje Kao primjer ovoga navest cu ti samo ratove od postanka i pamcenja i pisanja istorije svijeta.Za ovo drugo sto pises odgovorit cu ti drugi put (netreba mi nikakva priprema)jednostavno sam umoran nenaspavan…Valjda ces raumjeti i ovo sto sad pisem jednostavno je radi rijeci mrzit.Ja bi prije sebe opisao on se zna naljutiti ali nemrzi.

ad astra
Gost
ad astra

Naljutiti ima sasvim drugo značenje i od riječi mrziti. Ali kada zamagljuješ pozitivne činjenice nekih država koje tebi nisu drage, to se ne može okvalificirati kao ljutnja. Ljutnja može biti kratkog daha i fokuisirana na neki specifičan subjekt. Konstantno derogiranje svega pozitivnog i glorificiranje negativnosti nekih država, koje ti ne simpatiziraš, više mi liči na neki vid mržnje. Da li mržnja ima gradaciju pa blaži oblik možemo okarakterizirati kao ljutnju, sumnjam. Odgovor možda možemo naći kod Friedrich Nietzsche’s Philosophy on Human Nature and Relationships. Ali moram ti priznati da si vrlo vješto prebacio temu s dolara na filozofiju. Rado bi s tobom raspravljao i o tome ali za sada ostajem kod dolara. Ne podcjenjivati američku ekonomiju i američki utjecaj na ekonomska zbivanja u svijetu.

Z.A.
Gost
Z.A.

ad astra-ja jednostavno kad pisem koristim energiju osjecanja i,to mi je vodilja.Tu dolazi do izrazaja kako ja dozivljavam pravdu,istinu toleranciju i druge atribute.Ja netvrdim da tvoja istina nije istina.nego dolazi do kurslusa sto moja i tvoja istina nisu kompatibilne.Istina je najcisca sto je blzia izvoru(apsolutu)a gdje je moja i,tvoja istina ja to neznam Znam samo da nas istina spaja i razdvaja svi je drugacije dozivljavamo I sad da ja pisem iz ljutnje koja se u jednom trenutku pretvara u oblik mrznje ja to ne prihvatam.Ja nisam covjek koji je proruski orijentisan ja imam mnogo zamjerki i,na ruse ali u ovome svemu su mnogo cisci u odnosu na amerikance Ja ne mrzim Ameriku,ali nevolim njihovu politiku i kad bi moja majka bila u pitanju ja je nebih podrzao u onome sto nije dobronamjerno.Evo samo jedan primjer na osnovu cega je Tramp izbrisao Palestince iz Jerusalima, na osnovu cega je legalizovo Golan i ustvrdio da je to zemlja Izraela.E takve ja ne mogu volit ali to neznaci da ja mrzim ja nemam osjecaj mrznje samnom dominiraju osjecaji gadjenja a na osnovu tog osjecaja stvara mi se ljutnja.Ja nepodcijenjujem SAD ali nisam ljubitelj tih istih mnogo imam razloga za to.Ja nisam od onih koji bi volili da americki narod bude izbrisan da nestane Ja neidem po svijetu i stvaram zlo ali ga dozivljavam i dozivio sam .Mir stobom

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Rusija samu sebe s ovim dogovorom dovodi u još veću ovisnost o Kini. Umjesto dolara za svoju naftu i plin (ili za nuklearne elektrane koje gradi) s kojim bi potom mogli investirati po svijetu, Rusi su se odlučili da to umjesto njih čini Kina za sebe i svoj račun, dok će se Rusi zadovoljiti s kineskom robom upitne kvalitete.
Tako Rusija postaje najveći kineski navijač na svijetu, draže joj je da Kina uspije, nego li ona sama.
Kinezima ostaje više dolara na raspolaganju s kojima mogu krčiti svilene puteve po azijskim gudurama budući da će naftu i plin plaćati svojom robom.
Čini se da su i jedni i drugi ipak za usporednu vrijednost svojih valuta uračunali dolar budući da znaju kako i jedni i drugi mogu vlastite valute deprecirati po svojoj volji te tako vlastiti dug prema drugom umanjiti.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

SoA, a dolar je stvarno imao konstantnu vrijednost, evo ti statistika unazad dvadeset godina – usporedba USD i EUR:

https://www.macrotrends.net/2548/euro-dollar-exchange-rate-historical-chart

Alen
Gost
Alen

Sine i dalje ne kontas… Čemu ono zlato … Ne mislis valjda da samo bleje u njega …

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nije to zlato za njih, shvati više.

Alen
Gost
Alen

Zanimljivo… Pojasni malo..

stefano
Gost
stefano

Alene evo ja ću ti pojasniti, kako ne kontaš da je to zlato za annunakije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik