Odbacivanje dolara?! Rusija i Kina dogovorili su bilateralnu trgovinu nacionalnim valutama tijekom sastanka Putin-Xi

Odbacivanje dolara?! Rusija i Kina dogovorili su bilateralnu trgovinu nacionalnim valutama tijekom sastanka Putin-Xi
46 komentara

Rusija i Kina otišli su se korak dalje od američkog dolara nakon što su dvije zemlje dogovorile razvoj bilateralne trgovine putem rublja i juana. To je bio samo jedan od velikih dogovora postignutih nakon pregovora predsjednika dviju zemalja Vladimira Putina i Xi Jinpinga u Moskvi, održanog u srijedu.

“Rusija i Kina namjeravaju razviti praksu transakcijskih rješenja u nacionalnim valutama”, rekao je Putin novinarima na konferenciji za novinare o ishodu pregovora. Dodao je kako su ove države potpisale međuvladine sporazume o širenju korištenja Juana i rublja u bilateralnim financijskim transakcijama.

Ranije tijekom dana objavljen je nacrt vladine odluke o trgovini nacionalnim valutama. Dokument predviđa kako će Moskva i Peking surađivati na razvoju nacionalnih platnih sustava, kao i promicanju prekograničnih plaćanja u nacionalnim i drugim valutama.

Tijekom ceremonije potpisivanja postignuti su i drugi važni dogovori. Ruska državna nuklearna tvrtka “Rosatom” i Kineska nacionalna nuklearna energija sklopili su opći ugovor za izgradnju trećeg i četvrtog energetskog bloka nuklearne elektrane “Xudapu” u sjeveroistočnoj Kini.

Ranije je izviješteno kako je iznos transakcije vrijedan 1,7 milijardi dolara, a početak izgradnje je zakazana za listopad 2021. i kolovoz 2022. godine.

U drugom velikom sporazumu, potpisanom na temelju pregovora na visokoj razini, Ruski direktni investicijski fond, Kineski Alibaba i Ruska Mail.Ru grupa su pristali uložiti ukupno 382 milijuna dolara u zajednički pothvat e-trgovine. Grupa Alibaba mora osigurati oko 100 milijuna dolara, a ostatak će financirati ruska strana.

Ruski direktni investicijski fond, također je potpisao ugovor s tvrtkom China Investment Corporation za stvaranje zajedničkog fonda za znanstvene inovacije i uložiti će u njega 1 milijardi dolara.

“Očekujemo da će njegova aktivnost značajno pridonijeti razvoju i provedbi najnaprednijih tehnologija i rješenja za razvoj gospodarstva naših zemalja i daljnje jačanje našeg partnerstva”, rekao je izvršni direktor RDIF Kirill Dmitriev.

Nakon moskovskih pregovora, predsjednici Putin i Xi Jinping idu u St. Petersburg kako bi sudjelovali u ključnom godišnjem poslovnom događaju Rusije. Očekuje se da će tijekom Gospodarskog foruma u St. Petersburgu, koji će se održati od 6. do 8. lipnja, biti potpisane desetine transakcija s više milijardi dolara povezanih s energijom, industrijom i financijama.

RT

bilateralni odnosie-trgovinakinanuklearna elektranarusijaSADTrgovinski ratValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Pa zar nisu već prije 2-3 godine dogovorili međusobnu trgovinu u nacionalnim valutama?

igi
4 godine prije

…putin nije skidao osmijeh s lica….kao da je dobio eurojackpot….kinezi su prelomili…čeka ih tkz. dugi marš a cipele će im pomoći krojiti rusija….

Ivo
4 godine prije

Razumijeti ćeš, pomalo.

jezevakucica
4 godine prije

I ja sam mislio odbaciti dolar,ali on je bio brži od mene.Sada mi se i euro nešto prijetiNešto me neće u zadnje vrijeme ti šareni bijelosvjetski papirići.

udgfrusnzgbadbadfzasfasaasfss
4 godine prije

Pod uvjetom da su ono zašto se izlažu jedino su trebali potpisati ugovor da u slučaju da ciokaubojgusari napadanu Kinu, Rusiju, Koreju, Iran, Bjelorusiju da će uzvratiti svim sredstvima istovremeno po stvoru.

Z.A.
4 godine prije

Mi vidimo da saradnja i medjusobno razumijevanje ova dva velika covjeka je na zavidnoj razini.Rezultati ovog medjusobnog zblizavanja tek treba da se osjete.Kad je Rusiji bilo najteze Kina je tu bila iz sjene da pomogne a sad je i obratno.Oba ova dva lidera znaju,da samostalno ne mogu da se suprostave hegemonu i njegovim satelitima.Saradnja je tako obimna da impresionira cini mi se da se sve odvija na ravnopravnom paritetu.Gasovod iz rusije ide u Kinu,Kinezi idu na Arktik sa Rusima,vojna saradnja je na najvecem nivou (rusi prodaju kinzeima svoja najpotentnija oruzja),obje zemlje kupuju zavidne kolicine zlata kao da se radi o dogovoru ovo sad sa valutama i,mnogo toga drugog ne ostavlja dilemu da ove dvije zemlje imaju zavidnu saradnju.Da se primjetiti gje god ove dvije zemlje,nastupaju zajedno SAD moraju da se povlace ili su u defanzivi Primjera za ovo ima mnogo (Arktik,Sirija,plinska saradnja,djelovanje u samom savjetu bezbjednosti Avganistan,Pakistan,Venecuela,Iran itd.) i nemozes… Čitaj više »

Trubadur
4 godine prije

Danas su Ruski MTS ( telekom ) i Kineski Huawei, podpisali, da če Huawei razvijate 5G tehnologiju u Rusiji….I to bi trebali, da odrade u sledečoj godini…

samo tako
4 godine prije

Normalni razvijaju suradnju na zajedničku korist

Son of Alerik
4 godine prije

Rusija samu sebe s ovim dogovorom dovodi u još veću ovisnost o Kini. Umjesto dolara za svoju naftu i plin (ili za nuklearne elektrane koje gradi) s kojim bi potom mogli investirati po svijetu, Rusi su se odlučili da to umjesto njih čini Kina za sebe i svoj račun, dok će se Rusi zadovoljiti s kineskom robom upitne kvalitete.
Tako Rusija postaje najveći kineski navijač na svijetu, draže joj je da Kina uspije, nego li ona sama.
Kinezima ostaje više dolara na raspolaganju s kojima mogu krčiti svilene puteve po azijskim gudurama budući da će naftu i plin plaćati svojom robom.
Čini se da su i jedni i drugi ipak za usporednu vrijednost svojih valuta uračunali dolar budući da znaju kako i jedni i drugi mogu vlastite valute deprecirati po svojoj volji te tako vlastiti dug prema drugom umanjiti.

Max
4 godine prije

Ta dva giganta prirodnim ljudskim ekonmskim vojnim potecvijalom kad se udruže nadvladat će sve teškoće. sjetiite se što je pisao Brzezinski.

Z.A.
4 godine prije

Molim citatelje ovog teksta da dobro pogledaju sliku koju je autor postavio u naslov i sve ce vam se reci Rijeci ovdje nisu potrebne,ovo je vise od rijeci

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Strateska saradnja ova eva miroljubiva dzina najbolji je penicillin za Satanu.Penicilin .Ujedno I jedina nada za normalan svijet..

igi
4 godine prije

….znaš postoji jedna priča iz crkvenih krugova i svjetine koja im se klanja…a ta priča glasi….sotona je učinio najveći trik kada je uvjerio ljude da ne postoji…bar njih veliki dio…e sada…okrenimo malo stvari….amerika je največi trik učinila kada je večinu ljudi i država preko svojih medija uvjerila da se bori za ljudska prava,liberalnu ekonomiju,demokraciju itd,itd….dakle..sljedom današnjih geostrateških preslagivanja otkrila je svoje pravo lice…lice lažova,pokvarenjaka,zla u svoj svojoj odvratnosti……stoga…kina kreće na dugi marš i izgubit će 2/3 SVEGA….ali na kraju marša ubirat će plodove svoje mučnog rada i odricanja…ja osobno ni malo ne sumnjam u to…a znaš li zašto….zato što je rusija uz njih….

ad astra
4 godine prije

@Z.A. A kako misliš da će se provoditi međunarodna trgovina? Kao referentnu valutu uvest ćemo, recimo Juan. I što oda? Amerima i zapadnoj Europi se ne sviđa ta nova valuta i ostaje na dolaru. Zapadna Europa, US, Japan, Australija, Novi Zeland i još neke druge jake ekonomije ostaju na dolaru. Juanom trguju Iran, Rusija (pitanje da li), Kina i poneka afrička država. Kod ozbiljne analize čovjek se treba osloboditi unutrašnje mržnje prema elementima analize. Tada se lakše dolazi do realnih pokazatelja koji te dovode do kvalitetnije analize. Mržnja prema nekome ili nečemu zamagljuje ti pogled i ne možeš vidjeti stvarno stanje stvari. Likovati nad nekim procesom, a ne uvideći štetu koju ti taj isti proces može donijeti, je naivno. Moralna satisfakcija koju uskoro zamijenjuje gruba, surova realnost. US i zapadni svijet su trenutačno, a tako će biti slijedećih dekada, ekonomski superiorni i svatko tko želi napredak treba održavati dobre odnose… Čitaj više »

Melanidža Trump
4 godine prije

iran su zaboravili ? strah od donalda je veći :O

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI