fbpx

Kuna kakva je – takva je, ali naša je!

Kuna je kuna - Boris Vujčić

Legenda kaže da su se Milanović i Tedeschi lješkarili u hladu Tedeschijeve vile na Hvaru, kad je Milanoviću, tada premijeru Vlade RH sinulo da Rohatinskom ne želi produžiti mandat na čelu HNB-a. Nazvao je najprije Rohatinskoga (o tomu je on svjedočio ovako: Nakon dva mandata u HNB-u, odlazim. U nekoliko navrata sam izjavio da sam spreman ostati u HNB-u, ako Vlada ocijeni da možemo uspješno surađivati. Činjenica da odlazim iz HNB-a sama po sebi govori sve,’ izjavio je Rohatinski i naveo da mu je premijer Zoran Milanović u telefonskom razgovoru rekao da uspješna suradnja nije moguća), a nakon toga je nazvao Borisa Vujčića i rekao mu da će biti novi guverner HNB-a. Ostalo je povijest.

U povijest bi po Vujčićevom i Plenkovićevom (trenutni guverner HNB i trenutni premijer Vlade RH, potrošna roba) uvjerenju za par godina trebala ići i kuna. Zajedničkim snagama će nastojati eutanazirati kunu i monetarnu sudbinu Hrvatske prepustiti eurobirokratima koji niti ne znaju gdje se Hrvatska nalazi na kontinentu.

„ U HNB-u smo imali jedan skup na kojem sam ja sažeto, u otprilike sat vremena iznio sve ono što je trebalo učiniti, a HNB nikad nije učinio. Nikad nisu napravili – što su sve dometi monetarne politike, što sve ona može. A ona može uistinu sve! Može utjecati na izvoz, može utjecati na smanjenje nezaposlenosti i na povećanje zaposlenosti, na vanjskotrgovinski suficit. Dakle sve! Svemoćna je. Onda sam rekao – A što ste vi napravili? Sve to sam kritički valorizirao. Nakon toga došao mi je guverner Vujčić i rekao – Jesi li rekao sve što si htio? Jesam. Je li te tko ograničavao? Nije. E vidiš, opet će biti kako ja hoću, idemo u monetarnu uniju!” – ovako je dr. sc. Drago Jakovčević, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prepričao svoj bliski susret s glavnim protagonistom eutanaziranja kune guvernerom Borisom Vujčićem.

Iznio je to na skupu kojeg je organizirala stranka Živi Zid, odnosno Ivan Vilibor Sinčić, na kojem je svečano predstavljena i potpisana Deklaracija o položaju kune.

U Deklaraciji ističu slijedeće:

Države imaju samo tri instrumenta za borbu protiv ekonomskih poremećaja: tečajnu politiku, kamatne stope i fiskalne stimulanse. Ulaskom u euro zonu ostajemo bez prva dva instrumenta koja prepuštamo ECB, fiskalne stimulanse već nam oduzimaju preporuke EK kroz europski semestar i konvergencijske kriterije (kriteriji iz Maastrichta). Zbog toga zemlja ostaje bez ikakvih instrumenata u obrani nacionalne ekonomije i društva kada je to nužno i bez ikakve mogućnosti da vodi aktivnu politiku s tim ciljem.

Nadalje ističu da je teška društvena neodgovornost vladajuće politike s nesagledivim posljedicama srljati s uvođenjem eura. Stoga potpisnici Deklaracije smatraju da je neophodno zaustaviti pristupanje RH euro-području s njegovim trenutnim uređenjem i zaustaviti uvođenje eura u RH umjesto hrvatske kune sve dok se ne stvore potrebne institucije koje štite slabije članice u uvjetima ekonomskih poremećaja te traže temeljitu i za javnost potpuno otvorenu raspravu oko uvođenja eura u kojoj će ravnopravno sudjelovati sva mišljenja oko ovog pitanja.

Deklaracija je ostala u sjeni predsjedničkih izbora koji su okupirali medijski prostor u protekla dva mjeseca. Činilo se da će Deklaracija ostati tek na nivou predbožićnog domjenka zabrinutih, ali medijski nezanimljivih patriota, no stvarnost se ponekad sažima u nekim točkama dajući već pokopanim idejama novu šansu.

Predsjednički izbori završili su s pobjedom Zorana Milanovića, spomenutog na početku teksta kao zaslužnog za dovođenje Borisa Vujčića ne čelo HNB-a. Mogli smo očekivati da će to biti zakucavanje zadnjeg čavla u lijes hrvatske kune. Međutim, u TV sučeljavanjima, na pitanje o euru i kuni, Milanović odgovara: “Hrvatska bi uskoro, ako smanji javni dug, mogla ispuniti uvjete. E sad, gledamo Češku, Mađarsku, Poljsku, ne ulaze u euro, a mogle bi. Nisam protiv, pozivam na razgovor. To su kompleksne teme.” U kampanji je Milanović govorio i  kako euro, sam po sebi, ne jamči niže kamate, a u samoj kampanji na jednom predizbornom skupu (u Ogulinu) i otvoreno stao uz domaću valutu rekavši da, »kakva je – takva je, naša je.«

Kazao je i da »nema pravih i bespogovornih argumenata da je uvođenje eura prava stvar«, dok je zagovaratelje eura bez pravih argumenata nazvao »gospodarima priče«.

Čini se da zagovornici hrvatske kune i monetarnog suvereniteta u javnom prostoru nailaze na novog saveznika u ulozi predsjednika države!

Rezultati ovih predsjedničkih izbora sugeriraju kako se u hrvatskom biračkom tijelu događaju tektonske promjene, iako se to na prvi pogled ne čini – izbore je dobio pripadnik vladajućeg establishmenta kojeg su podupirale uz SDP i sve ostale stranke tzv. lijevog političkog spektra (cijelu svoju karijeru Milanović je ili državni službenik ili dužnosnik).

Međutim, u Hrvatskoj su podjele na lijevo i desno poprilično šizofrene. Tako na primjer jedna suverenistička, desna stranka, kako o sebi govori HDZ je glavna zagovornica uvođenja eura, tog zadnjeg koraka kojeg neka politika može napraviti u krajnjoj desuverenizaciji Vlade, države i naroda.

S druge strane je jedan socijal-demokrat, ljevičar onaj koji poziva na suverene odluke naroda!

Možemo nagađati o tomu je li Milanovićev otklon od politike čovjeka kojeg je doveo na mjesto guvernera HNB isforsiran u međuvremenu možebitno nastalim osobnim razmimoilaženjima ili je riječ o njegovom političkom stavu, neovisnom o stavovima drugih, no činjenica je da njegove riječi s pozicije predsjednika Republike imaju novu težinu.

Izbori su pokazali i da polovina HDZ-ovog biračkog tijela ne glasa za svog kandidata. Glasala je za Miroslava Škoru. Kad tim glasovima pribrojimo i sve one koji su glasali za Milanovića, one koji su glasali za druge kandidate, dolazimo do respektabilne brojke ljudi kojima je dosta dosadašnjeg načina vladanja državom.

Sam Miroslav Šoro, kao zagovornik kune i monetarnog suvereniteta, na predsjedničkim izborima je osvojio preko 400 000 glasova. Budući da najavljuje i svoj ulazak u bitku za parlamentarne izbore, očito je postojanje kritične mase glasača i političara koji su protiv uvođenja eura.

Politička klima u zemlji je pogodna za hrabre, one koji imaju snage, znanja, strpljenja okupiti oko sebe hrvatsku elitu, sposobnu locirati svima razumljive ciljeve te pokazati ljude koji su sposobni te ciljeve provesti. Upravo takvima je ponuđen prostor u slijedećim parlamentarnim izborima. Tko će iskoristiti ponuđeni prostor još ne znamo.  Ne pojavi li se nitko takav, prostor će iskoristiti zagovornici eura, briselske ćate i poltroni.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
44 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Member
Alex
1 godina prije

Jest vasa,krupnih muljatora,ali nije naša,običnih smrtnika,pa moramo ić preko grane u šoping,praktično za sve,od kruha do građevinskog mterijala.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Kuna je bezvrijedni komad papira,kunu spasavaju devizne doznake gastarbeitera iz inozemstva,devize turista,odnosno EU fondovi i krediti svjetske banke,da nema ovoga sto sam nabrojio, kune vec odavno nebi ni bilo a hrvatska valuta bi bila bonovi na tockice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Rublje ?
Stroj za pranje rublja (financijske manipulacije) ?

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Mašina za pranje Rublja i Kopejki ?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Nesto kao bonovi u Americi za ljude koji nemaju sta jesti, mislis? Food Stamp Program.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Po brnjicu, odmah!

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Popij si nesto
Opet te uhvatilo…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Dr Ivo je nezamjenjiv u vršenju dezinfekcije i dezinsekcije komentarišta ovog portala.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Tebe je Ivo zaludio svojom agresijom, Dr.Ivo poput dr.Mengele! Biti će da imaš isti fetiš kao taj Ivo!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

isaku newtonu na glavu je pala jabuka a milanoviću tadeschi:)

ps. hrvatska nema suverenističke stranke. hrvatska ima sorošev sdp i hdz I soroševe kriptousstaše. hrvatskoj treba domoljubna stranka koja će više njegovati ljubav prema hrvatima umjesto mržnje prema srbima jer srbi nisu toliko bitni u ovoj priči

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Rodila se u Srbiji stranka “Dveri” sa programom: porodične vrednosti, tradicija, religioznost, okretanje istoku – pa su u 4-5 godina prešli u “Armanija”, luksuzne prostorije, skupe automobile … i saopštenja “tuć-muć okruglo pa na ćoše(((

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  dulebg

u politici su bitne desetine godina rada. a kada gradiš image desetine godina onda ne gubiš obraz preko noći. treba ti vrijeme da iskristališeš politiku I da dođeš do svih građana jer takve političare ne vole mainstream mediji I svi ih napadaju. vikend kufer stranke žele poput naših “poduzetnika” ili… Pročitaj više »

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Pitanje je koji je Milanovicev veči uspjeh,Vujičic ili Saucha ?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Savonarola Ako Saucha i je Milanovićev uspjeh, Vujčić definitivno nije, a nije zato šta stvari jednostavno tako ne funkcioniraju jer je Milanović egzekutor politike i kadroviranja vlade isto ka i oni prij i posli njega. Da bi bilo jasnije kako stvari funkcioniraju triba se na primjer vratit na HDZ vladu… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Točno. Prije toga bio je u Belju koje je na tanjuru isporučio Agrokoru…

Borna
Gost
Borna
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Šta ga je hdz reizabrao? MOgali su ga maknuti . A Saucha ? Svatko ima u životu barem JEDNOG Sauchu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve ovo u članku je racionalizacija onoga šta se da vidit međutim velika većina nije svijesna “nevidljivih” sila koje će napravit sve kako bi vladari izabrali ulazak u eurozonu kad im je alternativa “politička smrt” koja se od “vjerovnika” i MS medija za svakoga političara izazove i završi u manje… Pročitaj više »

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tuđija je štitio Tito od progona u bivšoj državi, jer su oba pripadali istom klanu, za nadolazeću ulogu u novoj državi. Mika Špiljak izjavi tamo sedamdeset i neke da se u hrvatskoj za dvije dekade neće ništa odlućivati bez dozvole Tuđija, dugoročni su to planovi. Tuđi je dobio jezikovu juhu… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve Foreignman je jedan od rijetkih hrvatskih kazara kojemu je prvi dil prezimena preveden na hrvatski, a drugi dil osta ka i kod ostalih kazara 🙂

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tuđi je dobio ulogu da homogenizira mase od kao ugroze slično kao i Nosferatu u Rusiji. Isto tako predhodnika Nosferatua donjeli po principu skorašnjega majdana pucanjem po rusima od strane nepoznatih entiteta da bi ustoličili Boruha Elcina koji je imao ulogu da operacionilizira bilijunsku krađu Rusije od strane braće mu.… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve Tuđman definitivno nije dobija isti zadatak ka i Putin jerbo je sa Tuđmanom provedena pljačka, a sa Putinom je pljačka koliko toliko zaustavljena. Rusija nakon zaustavljanja pljačke napreduje, a Hrvatska ide nazad. A sad da varani imaju prste i u Rusiji i u Hrvatskoj možemo vidit na jednostavnome primjeru… Pročitaj više »

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Kuna je dobra ali uz Euro HDZ LOPOVI LOPINE ce lakse oprati svoj “teskim lopovlukom” steceni kapital, zato narode podrzite Euro, da sto prije istisne Kunu.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Šta je Euro vidili smo zorno na primjeru Grčke. Kad je Syriza postala previše tvroglava, centralnoevropski bankari su zavrnuli pipu i prekinuli dotok Eura u grčke banke, pa ljudi nisu mogli podić šolde za kruh i mliko. Nekon par dana Syriza je popustila. Zaključak: Euro je sredstvo ucjene za neposlušne… Pročitaj više »

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije
Reply to  Tony

@Tony
Točno tako. Kao što SAD koriste US$ kao oružje. Isto je napravila i Europa Grčkoj.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Tony

Ali šta možeš kad centralnom bankom u svakoj državi upravlja MMF, a ne vlada te države?

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Tony

a sto cemo s tim sto njemacka stampa kunu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Kuna je euroizirana, ali vlada, ako se usudi, s kunom još uvijek može voditi suverenu fiskalnu politiku, s eurom ne. Milanović? Socijaldemokrat, ajmo reći, iako je rekao za sebe da je liberal. Ljevičar? Nikako. Učinit će ono što mora, kao što bi učinio Plenković (ili će učiniti, jer predsjednik ne… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Ni kuna ni eur, nego Banica i to štampana u Hrvatskoj!

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Super. Nek je Milanovic to pricao.
Dok je bio premijer, nisam primjetio korisne odluke za hrvatski narod.
Dakle, dok ne izvrsi nesto dobro za narod, suvereno,, sluga je elite.

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije
Reply to  Pero

Pa zar ti treba dokaz čiji mu je interes preći……………

Borna
Gost
Borna
1 godina prije
Reply to  Pero

nešto ? Evo:Švicarac !

dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
Gost
dpfbgojsrngbjnsfrnfverfvefvefve
1 godina prije

Da je ostao hrvatski dinar bilo bi nam puuuno bolje ali ne odlučujemo mi o monetarnoj suverenosti nego fedovi osnivači i pape iznad njih…….

Daaa
Gost
Daaa
1 godina prije

NizozemskA je imala vezan tecaj guldena za njemacku Marku
Fiksni Kurs 1: 1.13
I ???
Nije im bas lose bilo
🙂

brb
Gost
brb
1 godina prije

kuna je vezana za euro, znate što to znači, ni ne štampa se u hr, ovo su priče bezveze

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ja sam za Dinar !

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Tosu djeca Crveni lesinara,stosu ocevi poslali u Evropu da nemoraju u rovove.E moji novinari kad bi istrazili prvi milijun,dosli bi do Crveni menedzera i njihova djece.Od sudstva do skolstva i drzavne uprave,svagdje su se uhljebili.Radi toga mlados seli,a oni ce kad tad popusit,jer ce neko morat radit.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Tako i u Srbiji, plus mediji, kultura, zdravstvo, školstvo, pravosuđe..
Nema ih samo gde se od rada živi

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  dulebg

Evo naso sam jednog razumnog i cinjenicama.Tesko je prijatelju pricat onima koji su se od Crveni omrsili.

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Slavonac

dobro je slavonac pa jel i dalje crveni menadzer kriv a tvoji crni menadzeri vedre oblace evo 30 godina. zar ne uzivate u slobodi zaboga?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  lekcija

Ja zivim u slobodi i demokraciji 50g,jedino kad sam dolaziju na odmor,moro sam se javljati kod Perkovica u Osjeku,samo radi prezimena.Kad sam htijo u vojnu skolu,nisuma primili radi moji stosu pobili.Jadan je onaj narod,kome drugi pise povjest.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  Slavonac

@Slavonac Pusti etikete: crveni, zeleni, crni … Tebi su “crveni” krivi za sve, ali lopova i manipulatora imaš svagdje u svim bojama i strankama. Meni se čini da se te podjele po bojama, etiketama, strankama namjerno potenciraju, da ne vidimo pravu igru. Nešto po sistemu “zavadi pa vladaj”. I dok… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Kile

Hocemo li malo logicno razmisljat,koje mogu pravit privatizaciju.97000 iz partije preslo u HDZ,ostali prisli u takozvane ljeve stranke.Ante Todoric,Spiljak,Tadeschi i drugi udbasi suse pobrinulu za svoju djecu.Izvukli lovu vani,poslje usli u privatizaciji.Nji ne zanimaju ni ER o totalitarnim rezimima.Nece Plenki lustrilat svoje roditelji.Zlo su posijali i posvadjeli narod,danas to zenjemo.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Nezgodno je što zavisne države ne mogu da raspolažu svojom valutom prema svojim potrebama. Pa da održavaju laku inflaciju, kako bi podstakle izvoz, a obeshrabrile uvoz, kreditirale strateške potrebe štampanim novcem. Inače:- ko pređe na Evro – taj radi samo za interes par vodećih zemalja. Na jedinstvenom monetarnom prostoru profit… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

drzava koja se je resila svojih zlatnih rezervi i prodala ih-i nije drzava, nego samo glumi drzava. taka drzava ustvari potajno je pristala i radi na NWO. jer zlatne rezerve neke drzave su kicma okosnica njene drzavnosti i suverenosti. a hrvatska je prodala sve sto prodat da pa, banke koje… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik