Tko se veseli poskupljenjima

Tko se veseli poskupljenjima

Škotski fotograf Iain H Leach nije se mogao pojaviti u bolje vrijeme. Njegova fotografija kune kao plagijat iskorištena za hrvatsku inačicu kovanice od jednog eura. Skandalozno!

Da je guverner HNB, institucije odgovorne za rezultate tog eurokunskog natječaja, htio potrošiti djelić od 511.020,00 kuna koje je spremio na svoj privatni račun, a dobio od mađarske središnje banke kao “priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini”, za PR usluge, ne bi morao. PR su za njega odradili mediji, hvatajući se, po običaju za nebitne stvari.

Čini se davnim ono doba u kojem smo kao prirepak EU (izvan žilet žice s kojom je prava EU ograđena od nas) i podružnica ECB zdvajali nad niskom inflacijom koja je prijetila prijeći u deflaciju. Evo nas u okruženju divljeg, nekontroliranog rasta cijena, kad službene brojke o inflaciji dužnicima za plin djeluju kao crvena krpa. Inflacija službeno jedva probila 5 %, a rate za plin poduzetnicima i ustanovama narasle za 300 do 500 %, a kako stvari stoje, poskupljivat će i dalje.

Građevinski materijal poskupio u zadnjih godinu dana između 30 i 100 posto.

„Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene (plina i nafte) nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi” – narugat će se premijer Plenković novinarima i nepostojećim oponentima, razotkrivajući tako enigmu o poskupljenjima: on ima utjecaja na rast cijena kao što ima utjecaja na atmosferske prilike. A one su izvan njegove kontrole, nešto kao i prerevne antiterorističke snage zadarske policije u lovu na pokvarena jaja po zadarskom zaleđu.

Imamo dakle na čelu dviju ključnih institucija države, HNB-a i Vlade RH, dvojicu, ako ne planetarno, ono barem kontinentalno najsposobnijih ljudi 21-og stoljeća. O prvom govori nagrada mađarske središnje banke, o drugom govori njegov ugled u briselskim hodnicima i ukrajinskom slušateljstvu opijenim njegovim veleumljem o mirnoj reintegraciji Donjecka i Donbasa, ma i Krima u sastav Ukrajine.

Vujčićev posao, u pauzi između dobivanja pola milijuna kuna na svoj račun i dijeljenja 70 000 kuna nekom plagijatoru na njegov račun, je definiran Zakonom o HNB-u koji će u članku 3. reći što je posao HNB: Cilj Hrvatske narodne banke jest održavanje stabilnosti cijena.

Vidi li netko stabilnost cijena oko sebe? Ili vidi nestabilnost, možda povećanje čak? Što radi guverner HNB-a, koje poteze vuče institucija kojoj je država dala u zadatak brigu o stabilnosti cijena? Kako ih prati? Pogledom? K’o Johnny mrtve fazane iznad naših glava? Je li ga to tko pitao od novinara? Ili su svi o fotografiji, aversu kovanice od jednog eura?

Guverner HNB-a ne radi ništa na održavanju stabilnosti cijena. Što nam radi prpošni bojovnik, branitelj ukrajinske granice, od čijeg ratničkog izgleda se Putinu tresu gaće? Kaže da on, ni HDZ nisu krivi za rast cijena nafte, plina, posljedično svega.

A ček, je li ono država kojom upravlja kroz objedinjenu javnu nabavu cijenu plina, koju plaćaju stotine javnih institucija, državnih tijela, pa čak i sama Vladina ministarstva, izravno vezala uz kretanje cijene plina na regionalnim burzama? Odnosno ugovorila promjenljivu cijenu, umjesto fiksnu?

Podatci govore da Hrvatska 25 % svojih potreba za plinom zadovoljava vlastitom proizvodnjom. Nekad je taj udio bio znatno veći, ali eto, spadosmo na niske grane. Nešto zbog Talijana koji izvukoše iz Sjevernog Jadrana i potrošiše naš plin za siću, nešto zbog nepostojanja plinovoda.

Postavlja se pitanje – ako imamo vlastitog plina 25 %, a nisu porasli troškovi eksploatacije, niti transporta, zar država nema barem 25 postotnu sposobnost za amortiziranje rasta cijena plina?

Na našu žalost, plin je ININ, INA mađarska i MOL nam prodaje hrvatski plin po svjetskim cijenama, a državi za koncesiju gotovo ništa i ne plaća.

Cijene dakle nezaustavljivo rastu, guverner HNB-a uživa u specijalitetima svog masterchefa i planira gdje i kako potrošiti pola milijuna kuna dobivenih iz Mađarske, premijer sav veseo jer ga već par dana nije nikakvom verbalnom koprivom opleo Milanović.

Ni jednog, ni drugog ne zabrinjava rast cijena. Ministar financija Marić nam otkriva zašto: zasad vidi da će od poskupljenja svega inkasirati na osnovu većih prihoda od PDV-a barem 5 milijarda kuna, a bude li sreće i više.

Veće cijene, veći PDV, širi Marićev osmijeh, veća Plenkovićeva sposobnost potplaćivanja interesnih skupina.

Tko plaća? Osiromašeni narod, kao i uvijek.

Boris VujčićHNBhrvatskaKuna
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Cepljeni,njima i onako nece biti bitno sta koliko kosta.

tihobl
2 godine prije

Preostar clanak za pocetak divljanja cijena. Kako ces tek pisati na ljeto kad se cijene uduplaju, a plate porastu za 3,5%.

Peter Tosh
2 godine prije

Poskupljenjima se vesele oni najjeftiniji

A neg.
2 godine prije

Sjetite se mutavog Rohatinskog. Tako je i on dobio nekakvu nagradu pa je i presao u Agrokor. Tako ce i ovaj narkoman. A sta se tice novca na njemu mogu bit i likovi iz South Parka ili pra vjeverica sa pra zirom iz Ledenog doba jer njegov smisao i je na toj razini – djecjoj…

NeBudiOvca
2 godine prije

Prijelomna vijest:
Pfizer uskoro pusta na tržište novo cjepivo protiv loma noge. Cjepivo štiti 96,42% od loma noge pri uobičajenom kretanju, a u slučaju da ipak slomite nogu isto vam daje 99,43% sigurnost da od loma noge nećete umrijeti.
Mislite na druge i cijepite se. Nećete valjda zbog svoje neodgovornosti preplaviti traumatološke odjele i time onemogućiti skrb ozbiljno ozlijeđenima.

Marlov
2 godine prije

Sve dok ne poskupi pivo i RAKIJA nije problem, jebeš plin, ja se grijem ZDRVIMA

Faust
2 godine prije

Hiperinflacija je davno najavljena kao jedan od “alata” uspostave NWO.

džak veseljak
2 godine prije

Poskupljenjima se veseli onaj tko je diskontno kupio prije poskupljenja a želi to preprodati!

Wolfcanislupus
2 godine prije

Dr. Viviane Brunet, ginekolog i istraživač, još jednom je upozorila na opasnost cjepiva protiv COVID19.
Govori o komplikacijama koje nastaju zbog cijepljenja trudnica. Ove komplikacije variraju od bebe s niskom tjelesnom težinom pri rođenju do pobačaja i smrti trudnice.

Engleski titlovi.

Wolfcanislupus Bitchute

Toni
2 godine prije

Cilj NWO, između svih ostalih bljuvotina, je i globaliziranje monetarnog sustava (čemu uostalom služi i Plenkovićevo nasilno uvlačenje Hrvatske u eurozonu) ali i galopirajuća inflacija u cijelom svijetu. Kad se sruše nacionalna gospodarstva i monetarni sustavi onda će globalističke sotonjare jednostavno ucijeniti ljude i formalnom monetarnom centralizacijom koja se već jasno nazire i kroz rad MMF-a, Svjetske banke, Wall Streeta, ali i kroz brojne “zaklade i filantropije” koje drže bjelosvjetske sotonjare poput raznih gatesa, sosrosa, schvaba…Kad se poslože sve kockice onda će se pred goje postaviti jednostavna dilema, ako hoćeš jesti, ti onda pleši kako mi sviramo.

Legendarni Grk
2 godine prije

Eto u kakvoj državi živimo. U državi u kojoj prosjak dobiva kaznu od 5 dana zatvora zbog prosjačenja. Zar bi itko prosio da ga život nije doveo u takvu situaciju? Zar bi itko prosio, da mu stvarno nije potrebna koja kuna kako bi preživio? Iznos od 84 kune koje je ovaj osuđeni čovjek isprosio istog je trena uplaćen u proračun RH, a čovjek će sada imati i sudskih troškova. Jadno da ne može jadnije. U državi u kojoj bi se korupciji trebao posvetiti cijeli jedan multimedijalni muzej ili memorijalni centar u kojemu bi se mogli prikazati svi školski primjeri legalizirane pljačke građana kojoj se ni danas ne nazire kraj, najveći zločin je biti prosjak. Uz toliko visoko pozicioniranih lopova, sud se iživljava na jednom prosjaku. Pročitati to doista nije lako. Postaneš svjestan u kakvom društvu živiš, slika ti se još više izoštri. Nema niti malo osjećaja za druge ljude u… Čitaj više »

Slonica
2 godine prije

Autorsko pravo na fotografiju kune.
Ako je identična ili malo promijenjena podliježe pravu.
Ako ju skroz pronijeniš može te tužiti za skrnavljenje djela.
Ako se tako olako daju autorska prava što će ostati a da nije nečije pravo.
Glupost malo jača autori i njihova prava

Strava_i_užas
2 godine prije

Nećemo imati ništa i biti ćemo sretni.

Lara
2 godine prije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv guvernera Borisa Vujčića neće pokrenuti postupak oko toga što je na svoj osobni račun primio 511.020 kuna od mađarske središnje banke.
Riječ je o nagradi mađarske središnje banke koji je Vujčić dobio kao “priznanje za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji na međunarodnoj razini utječu na rad središnjih banaka i na funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava u cjelini”. Izvršni odbor Mađarske narodne banke izabrao je Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju, “ocu eura”.
Kad te Mađari nagrade zna se da si dobro obavio posao😁 neki su zbog nagrade zavrsili u zatvoru, a krezubica se unatoč
aferama smiješi i dalje.

Nekoizmase
2 godine prije

Kad se riješimo zlosretne Jugoslavije ,bićemo nova Švicarska Reko je Franjo

Emiliano Zapata
2 godine prije

U svim zemljama svijeta ici ce valovi ali ne vise virusa vec poskupljenja!
Cilj im je osiromasit sve ljude, oduzet im SVU imovinu i one koje nebudu izabrali sebi kao robove ili donore organa, ce jednostavno potrovat!

Emiliano Zapata
2 godine prije

Da mi je samo vidjet izraz lica tog guvernera kad shvati da mito koje je dobio da proda vlastiti narod vise nista ne vrijedi, te da ga je pojela inflacija i poskupljenja…

Oki nava
2 godine prije

Znaci ode naša Kuna. Dobili smo HR d.o.o i Euro. Lipa nasa postala jos lipsa. Rat stvarno ni bija uzalud. Cestitke .

DEDA
2 godine prije

MODERNO ROBOVLASNIČKO DRUŠTVO.1% BOGATIH I 99%SIROMAŠNIH KOJI SU ODGAJANI U DUHU DA JE SUPER KAD NEMAŠ I DA RIJEČ SIROMAŠTVO JOŠ POSTOJI U RIJEČNIKU.

ime
2 godine prije

citava hrvatska vlada je plagijat.
ni jednog hrvata, sve djeca jugooficira i komunista.
da je tako u srbiji bili bi neredi 0-24.

rade iz niša
2 godine prije

trpaju nam odozada, i smijemo se i mi i oni. joj, kako jedva čekam 4. mjesec, kako jedva čekam da se cjepišama zaledi osmijeh

Bosanac
2 godine prije

Nije pitanje kako će izgledat kovanica Eura, nego koji će Vam k…. Euro.
Što se tiče inflacije, opalite po koju vaspitnu političarima i odma će cijena spast a plate narast.

Alen
2 godine prije

Ja sam svoje viškove istresao još u maju 2020 znajući da će ovo da se desi..Sad sam rahat …

Alen
2 godine prije

Sine na dobrom si putu , prošli članak i ovaj 👍👍👍👍..Samo udri , oko tih tema se sve upravo i vrti… Posljedice bankrota pa gasenje požara benzinom ..
Ovaj put su dobro naložili , puno će da izgori , a ono što su zamislili neće ih spasiti , samo će produbiti agoniju i na kraju če ići na sukob..

ledeno doba
2 godine prije

kada je u EU-u 2001. uveden euro, u Njemačkoj su ga u javnosti ironično nazvali “teuro”.
Od riječi “teuer”=skup. Jer je odmah sve poskupilo. Tada su bile ankete i po anketama, preko 80% Nijemaca ustvari nije željelo odreći se marke i uvesti euro, ali tko pita narod, stoku, goyime.

Kod nas će poskupiti još i više..
Hrvatska i HNB nisu vlasiništvo Hrvata, već zna se čije su vlasništvo kabalinih lihvara. Koji su također i vlasnici HZJZ-a i farmaceutskih koncerna i svega ostaloga. Dakle, nema se što čuditi. Ista banda koja vuče konce iza plandemije, vuče konce i iza uvođenja eura…

Pa eno burazer Puhovski se već raduje… što mu braća lihvari uvode euro.. Kofol zbog toga, da kuna kao posljednji ostatak “ustaštva” nestane.. Ali naravno nije to stvarni razlog.. Već da burazeri Rotšildi i Rokefeleri, mogu bolje pljačkati..

Alen
2 godine prije

Švedska je tačno u ponoć, nepune dve godine od početka pandemije, ukinula sve epidemiološke mere, prestala sa masovnim i besplatnim testiranjem na kovid 19 i otvorila granice za sve građane Evropske unije bez ograničenja.

Max
2 godine prije

Vesele se profiteri i sluge gospodara kaosa, a napaćeeni puk Hrvatske sigurno ne.

Jomla
2 godine prije

Tko hoće stabilne i prihvatljive cijene – ugovara isporuke na 1, 2… 5… godina s proizvođačem.
Tko hoće da jami – ide na spot tržište.
Uvijek sve plaća narod (čitaj: sirotinja), bilo skuplje, bilo jeftinije!
E sad, tko radi u korist naroda, a tko u korist svog računa, vidi se iz djela.
Odgovornost, što je to? Jel’ ono što jedeš u kinu i puno šuška?

ledeno doba
2 godine prije

ali važno je da se goyimima s obje strane Dunava, koji žive u “Trumanovom šouu”- odvlači pažnja sa time, da je predviđeno da Tesla bude na jednoj kovanici i čiji je Tesla, naš ili vaš… i onda međusobno optuživanje..i tako uvijek do unedogled..

dok psi laju, kabala se grohotom smije

bungabunga
2 godine prije

…u kanadi policija počela hapsiti,gase struju i internet…kao reakcija ljudi masovno dolaze i šeću sa crvenim kanisterima goriva…pola policijske uprave dalo otkaz …

GuBerner
2 godine prije

Guverner je sebi osigurao stabilnost cijena sa 500 000 kuna madjarskog mitta. A vas ko j.

čudila se aman ja
2 godine prije

…vesele se plavuše što se hvale skupim torbicama, cipelama,satovima i sl- sada će im biti još skuplji,a njihova hvala veća! I u pravi čas,prije ljeta i plaža, poskupljenje će im dobro doći kod skidanja suvišnih kilograma. Plavuše nisu nužno ženskog roda.

Josip
2 godine prije

Po pitanju autorskog prava slike kune, fotografije za euro . To mi je najsmješnija i naj gluplja stvar koju sam čuo . Tko je njemu dozvolio i dali mu je kuna dobrovoljno pozirala, jeli ju pitao moželi on njenu fotografiju uopće objaviti . To je ovo novo normalno . Dalje nema smisla komentirati ništa ……………… Ovu dvojicu s fotografije nesmijem komentirati ko zna čime su oni zaštićeni…….

Ero
2 godine prije

Ovu dvojicu skinuti do gola, vezati o rep banovog konja i onda dati narodu bič pa iz ruke u ruku, kada se neko umori nastupa sljedeći i tako dok svaki Hrvat ne obavi dužnost.

leo
2 godine prije

Kakav kaos? Pa kako če da pljačkaju u kaosu? Naprotiv, red i rad im odgovara.

Kakva plandemija? Zar su svi nasjeli ?
I za to dobiješ 100 pluseva.

Cupo
2 godine prije

Dok god narod suti treba ga guzit!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI