Danska premijerka se izvinjava nakon ilegalne naredbe odstrela cjelokupne populacije kuna zbog izbijanja Covida-19

Kuna
38 komentara

Odluka o uklanjanju cjelokupne populacije kuna u Danskoj nakon mutiranog soja Covida-19 utvrđena je bez pravne osnove, priznala je premijerka zemlje, nekoliko dana nakon što je naredila taj potez, kako bi se spriječilo širenje virusa na ljude.

Premijerka Mette Frederiksen je prošle nedelje naredila uklanjanje 15-17 miliona kuna, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) rekla da proučava izvještaje da virus skače sa životinja na ljude.

„Čak i da smo u naletu, trebalo bi nam biti potpuno jasno da je potrebno novo zakonodavstvo, a nije. Izvinjavam se zbog toga”, rekla je Frederiksen parlamentu u utorak.

Premijerka je insistirala na tome da prošle nedjelje nije znala da će masovni odstrel biti nezakonit i da je to pitanje izašlo na vidjelo tek tokom vikenda.

Vladin poziv za ubijanje svih kuna stigao je 4. novembra, ali je upućen bez potrebnog zakona, izvijestili su lokalni mediji. Prema danskom zakonu, bolest mora biti pronađena kod životinja ili se mora naći u zaraženom području, prije nego što vlada može da naredi odstrel.

Prema zvaničnim brojanjima, oko 2,5 miliona kuna je već ubijeno, iako je glasnogovornik danske policije rekao da će taj broj vjerovatno biti veći.

U utorak je vlada povukla svoju prvobitnu naredbu i poslala novo pismo uzgajivačima kuna, precizirajući da bi kune na farmama na kojima je bio prisutan koronavirus trebalo ukloniti.

Uzgajivač kuna Ervin Vallebo iz danskog grada Glumso već je ubio polovinu svojih životinja u roku od nedelju dana od prvobitnog naređenja. „To su 32 godine uzgajivačkog rada koji nestaju u kutiji za ubijanje“, rekao je.

Njegovu zabrinutost ponovila je kolega uzgajivač kuna i predjsedavajuća Udruženja uzgajivača kuna Zeland, Ann Mona Kulso Larsen, koja je rekla da im vlada „uklanja sredstva za život“.

DanskaKunaMette Frederiksen
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Jblo vas pravo i pravne osnove, manijaci se ništa pametnije nisu setili već odmah pobili životinje i još k tome samo se kod njih to desilo i nigde više u svetu….
Čuj pravni osnov, sada je to preče od života pa makar to bio i život životinje koja se čak i ne konzumira u ishrani.

nekoime
3 godine prije

Uklonite radije premijerku, vidite da joj nisu sve pive u gajbi.

Stara kuka
3 godine prije

Kad je izbila ptičja gripa pobili su milijarde ptica i peradi. Kod svinjske gripe milijuni svinja su pobijene, spaljene ili zakopane. Kravlje ludilo je koštalo života milijune goveda, a egzistencije tisuće uzgajivača mlijeka i mesa. Sada su evo na redu kune. dovoljno je da neki govnar u kakvom laboratoriju poželi malo poguirati svoju karijeru, izmisli nekakav novi soj virusa i čitava životinjska vrsta ili nekoliko njih biva istrebljena. Logikom medicinske i epidemiološke “struke” najbolje bi bilo preventivno poubijati sve životinje na kugli zemaljskoj. A ne bi bilo zgorega i ljude znatno prorijediti. Uostalom ako se smanji gustoća stanovništva bit će puno lakše održavati “socijalnu distancu”. A najbolja od svih je ova danska kurvetina koju su postavili za premijerku. Najprije je olako i bez puno razmišljanja, osim što već mjesecima maltretira sunarodnjake “mjerama” protiv izmišljene bolesti, naredila ubijanje milijuna nedužnih životinja. Time je pokazala onaj toliko hvaljeni ženski “empatični” stil rukovođenja.… Čitaj više »

Istrazuj
3 godine prije

“…Premijerka je insistirala na tome da prošle nedjelje nije znala da će masovni odstrel biti nezakonit i da je to pitanje izašlo na vidjelo tek tokom vikenda…. NIJE ZNALA! Pa koja budala jos moze popusiti ovu pricu!!!??? Znala je! Dobila je naredjenje i proslijedila ga je. Radi se samo o unistenju sredstava za zivot sve veceg broja ljudi. Ako su Danci stvarno toliki idioti, a jesu sigurno, jer gledam idiote Austrijance (kako se samoubijaju zbog LAZNE “pLandemije) – onda smo kao ljudska rasa stvarno – Zivotinjska farma… I trebaju nas familije iz te nekadasnje institucije “Dvorski zidov” (danas tzv “Centralna banka”) stvarno – ritualno poklati – u slavu NJIHOVOG laznog “boga jhvh”, kojeg su idiotima Gojimima uvalili… Inace, najprostiji opis “religije” tih familija porijeklom iz institucije Dvorski-zidov jeste – satanizam (po “gojimskom” shvatanju…) . Sta da se radi…? Idioti “doktori/naucnici” – jos nisu niti IZOLIRALI virus Covid19, a jos manje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istrazuj
Slonica
3 godine prije

Sramota i katastrofa…i još se izvinjuje…
Katastrofalno, tako su pobili početkom godine deve u Australiji,pande i koale su na rubu izumiranja….svinjska gripa sve pobili iz predostrožnosti, preventivno….
Nevjerovatno…koliko jada i čemera tim jadnim stvorenjima radi ljudske zloće,odluke ili biljega na papiru.

Kile
3 godine prije

Gamad bolesna

xxx
3 godine prije

ne kuzim, tako i tako ce ih sve pobiti,danas ili poslije, zbog bundi za debile.,ili imas zakonsku osnovu ili nemas.

nfviuerfvuerifverfve
3 godine prije

Lažeš terma ti bemje guštersku.

Akull
3 godine prije

Dno,dna….L.p.

Meštar
3 godine prije

Ha, ha …. pucaj , pa pregovartaj

Max
3 godine prije

Možda će jednom naše vlade dati nalog da se sve nas odstrijeli. Kao jedan naš europejac koji je slao specijalce da ubiju kokoši.

jelka
3 godine prije

hahahahhah zato Plenki želi i našu kunu ostranit jer se boji hahahahahah

Frodo
3 godine prije

Pa oni ih ionako ubijaju zbog krzna ili već nečega…
Javljam se zbog toga što je redakcija rekla da ovdje svatko ima pravo objaviti komentar iako mi je neki komentator savjetovao da se ne javljam zbog mnogo negativnih bodova.

bauštelac
3 godine prije

zašto hrvatska prelazi na euro eto zašto

piždro
3 godine prije

Smrad se sad izvinjava fuj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI