Moskva tvrdi da Danska odbija sudjelovati u istrazi o eksploziji koja se dogodila na Sjevernom toku

Eksplozija Sjeverni tok 2
33 komentara

Kopenhagen je odbio sve kontakte u vezi s istragom, rekao je ruski veleposlanik

Danska postavlja opasan presedan odbijajući surađivati s Rusijom u istrazi o sabotaži plinovoda Sjeverni tok, rekao je u ponedjeljak moskovski veleposlanik u Kopenhagenu Vladimir Barbin.

“Još uvijek nema bitnih informacija o istražnim aktivnostima i bilo kakvim preliminarnim rezultatima”, rekao je Barbin za list Izvestija. Izaslanik je dodao da je Kopenhagen “odbio bilo kakav kontakt s Rusijom u vezi s ovim kaznenim slučajem i ne pokazuje nikakav interes za organiziranje neovisne međunarodne istrage”.

Plinovodi izgrađeni za isporuku plina iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more bili su pod napadom u rujnu 2022. Iako je šteta otkrivena u međunarodnim vodama, područje koje je bilo zahvaćeno nalazi se unutar gospodarskih zona Danske i Švedske.

Danska, Švedska i Njemačka pokrenule su zasebne istrage o sabotaži, ali do sada nisu otkriveni nikakvi konkretni nalazi.

Barbin je tvrdio da stav Danske postavlja “opasan presedan” napuštanjem zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i kriminala u korist djelovanja na temelju “članstva u bloku”.

Prošlog mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a odbilo je podržati poziv Moskve na međunarodnu istragu. Unatoč tome, Barbin je izjavio da će Rusija nastaviti “zahtijevati sveobuhvatnu, transparentnu i nepristranu istragu svih aspekata sabotaže na naftovodima, uključujući identifikaciju krivaca, njihovih pokrovitelja, organizatora i sudionika”. Američki novinar Seymour Hersh, dobitnik Pulitzerove nagrade, ustvrdio je u veljači da je Washington orkestrirao sabotažu uz pomoć Norveške. SAD je odbacio optužbe kao “potpunu izmišljotinu”.

Izvješća zapadnih medija kasnije su sugerirala da iza napada možda stoji skupina povezana s Ukrajinom, iako je Kijev zanijekao bilo kakvu umiješanost. Kremlj je pak priopćio da su izvješća usmjerena na skretanje pozornosti s pravih počinitelja

DanskaKompenhagenrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

RF bi trebala tražiti pomoć Norvežana kod te istrage, definitivno su oni najdalje došli sa istragom…lp

eks
1 godina prije

Ne smeju EUropljani ni prdnuti bez dozvole imperije zla – USA .

Šport i ražonoda
1 godina prije

Odmah ih treba sve dedanificirati.

nepoželjni
1 godina prije

Interesantno i znakovito je takvo ponašanje jedne “napredne i civilizirane” države poput Danske. Očito da ne postoje ozbiljni međunarodni mehanizmi koji mogu sankcionirati takvo ponašanje i to je stvarno ozbiljan presedan koji bi mogao potaknuti eskalaciju državnog terorizma protiv drugih država.
…ili će to sada biti samo zanovijetanje Rusije koja je o sabotaži plinovoda znala i prije nego se dogodila ??
(ako tomu nije tako onda bi sada Rusija na bilo koji način trebala sankcionirati Dansku pa bilo to i sabotažom na danskoj infrastrukturi)

Kardinale
1 godina prije

Eu je americko kabala bordel, Danska je samo firma kao i svi pod amerikom. Vlade su izvrsni odbori pod senilnim Joe i ludarom iza njega

tihobl
1 godina prije

Zaboga istraga je zavrsena. Otkriveno je da su to uradili ukrajinski turisti.

Max
1 godina prije

Jasno kad su umiješani.

abc
1 godina prije

To znači da Danci podupiru američki terorizam.

Ivan
1 godina prije

Kada su danski krmci u tome sudjelovali..

dokurčilomi
1 godina prije

Ja bih njima roknio neki vod pa svejedno jel bio plinovod, naftovod ili svjetlovod.

ZriBra
1 godina prije

Kako sada tako i u buduće neće nam nedostajati igara i pripadajući im istraga.

poling
1 godina prije

Danske je veliki snabdjevac oruzja za naciste u Kijevu.

zxvc
1 godina prije

Danske je pravna drzava – oni uvijek podrzavaju terorizam kad I’m odgovara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI