Danska žrtvuje državni praznik kako bi platila NATO-ov račun

Mette Frederiksen
31 komentar

Stranke desnog i lijevog centra dogovorile su se ukinuti vjerski praznik kako bi “ojačale svoju obranu”

Novoformirana danska koalicijska vlada odlučila je ukinuti jedan od 11 državnih praznika u zemlji kako bi pomogla dostizanju cilja NATO-a za godišnju obranu od 2 % BDP-a, unatoč kritikama religioznih Danaca. “U Europi je rat i moramo ojačati našu obranu”, objasnila je premijerka Mette Fredriksen u četvrtak na pitanje zašto je ukinula praznik prvog dana na vlasti nove vlade. “To će zahtijevati da svi doprinesu malo više.”

Rekla je kako se nada da će ova mjera potaknuti produktivnost i gospodarsku aktivnost. Ispunjenje NATO-ovog cilja potrošnje tri godine prije roka jedan je od glavnih prioriteta koalicijske vlade koja je preuzela vlast u četvrtak. Sastoji se od Liberalne stranke desnog centra i Umjerenih centara, uz Socijaldemokrate lijevog centra, koalicija je prva u Danskoj u gotovo pola stoljeća koja uključuje stranke s obje strane političkog spektra.

Dok je nova vlada objasnila odluku, neki kršćani su se bunili oko stvarnog praznika koji je izbačen iz kalendara. Store Bededag (“Veliki molitveni dan”), koji se obilježava u petak prije četvrte nedjelje nakon Uskrsa, Danci slave od 1686. i tradicionalno je veliki dan za ceremonije potvrde.

Dekanica katedrale u Roskildeu, Sophie Olander, osudila je vladin potez, rekavši za lokalnu TV2: “Potrebni su nam praznici, kao vrijeme okupljanja, kao zajedničko vrijeme za molitvu i razmišljanje. Sramota je imati društvo u kojem se misli kako to nije važno.” Fredriksen je raspisala prijevremene izbore u listopadu nakon što je izvješće u kojem se opisuje odluka njezine vlade iz studenog 2020. da zakolje milijune kuna na farmama krzna zbog straha od Covida-19 izazvalo bijes javnosti.

Iako je njezina stranka prošlog mjeseca osvojila najviše glasova, isprva je podnijela ostavku kraljici Magrethe, tvrdeći da želi širu vladajuću koaliciju. Umjesto toga, koalicijski partneri njezine stranke odlučili su je zadržati na mjestu premijerke i odustali su od svojih poziva na neovisnu pravnu istragu o odstrelu. Kopenhagen je priznao tjedan dana nakon što je naredio uništavanje cjelokupne populacije Minkova u zemlji da nije bilo zakonske osnove za direktivu i da je nepropisno odlaganje tijela vjerojatno zagadilo podzemne vode.

DanskaDržavni PraznikNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

hm, zgodno cijena podrške……….prilog da-ne……..ajmo u Brazil……. ….prije 14 sati    Šuška se da je brazilskog predsjednika Lulu zamijenio dvojnik.    [i s drugog]    Brazilska vojska proglasila je Bolsonara ‘vrhovnim zapovjednikom Brazila’ dok su trupe pogubljivale ‘izdajničke’ dužnosnike Lule da Silve    10. prosinca 2022.  …../newspunch.com/brazilian-military-declare-bolsonaro-supreme-…    Ova objava dolazi nakon što je brazilska vojska stala na stranu brazilskog naroda proglasivši Bolsonara ‘pravim predsjednikom Brazila’ nakon dokaza o namještenim izborima. komentar “pametnog admina” : Brazil trenutno je pod ratnim stanjem jer je javnost smatrala da je Bolsonaro pravi pobjednik, a Lulina administracija stoga državni udar. Javni prosvjedi, predvođeni kamiondžijama koje rade na visokoprofitabilnim poljima soje, prosvjedovali su i nisu se dali umiriti. Kamiondžije su inzistirali da se vojska uključi u istragu, a budući da je bilo jasno da prosvjedi neće prestati bez intervencije, to su i učinili. Lula je u prošlosti bio brazilski predsjednik, bio je optužen za korupciju i neko vrijeme zatvaran, ali… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Ne morate ni kupovati oružje. Šaljite novac direktno Zelenskom. P.s. Da ste stvarno u ratu s Rusijom, ti bi drhtala u najdubljem skloništu, a ne laprdala okolo.

1 godina prije

Kao i belgijska vlada..i danski politicki vlastodršci priznaju da potpuno pogrešno upravljaju zemljom i otvoreno govore da ne misle stati.sad ukidaju vjerski blagdan kako bi pojacali svoju obranu…hej,sunce ti poljubim!!!ukidas praznik da bi pojacao obranu!!pa ovo nisu istine..pazi,ubijaju milijune kuna radi straha od covida!!gotovo je-gasi internet,motaj kablove!svaka ludost Ce im proci,kladim se u zapatine giljotine!hvala! P.s.sale na racun kune i plenkovica prepustam drugima☝️

ANTINAZY
1 godina prije

Sve u Danskoj vodi k zaštiti interesa superbogatih a sirotinju ionako nitko ne šljivu ni za suvu šljivu. Superbogati prokleto vam bilo imanje, posjestvo trave živo i mrtvo.

Davor
1 godina prije

Tako je! Treba ukinuti sve blagdane i zabraniti godišnje odmore i sve dati na naoružavanje po mogućnosti, oružje kupovati od Amerike. Nevjerojatno koliko smo mi glupa vrsta.

Max
1 godina prije

Danska tone.

Sardelino
1 godina prije

Oslabila im je vjera u Boga a ojačala im je vjera u NATO.
Da parafraziram Stolteberga. Što imaju više Nata, imati će manje boga.

Luksi
1 godina prije

Ma nista cudno tj. Neocekivano za one koji ih znaju, a ja ih znam provjereno, za ovce sa ljudskim mozgom je to nista na sta su inace spremni uciniti. Postojanje se zasnivana tome da prokuze unaprijed sta zele gospodari tj ameri pa da to ucine prije svih, a to cine sa orgazmickom radosti i ponosni sto su tako pametni, a zadovoljstvo je beskonacno jer time cine zlo i pakost Rusima (nerazumljiva je ta bezuslovna i beskonacna mrznja jer nikada nekog zla nisu vidjeli od Rusa, cak je posljedna ili predposljedna ruska carica bila dankinja imenom Dagmar)

1 godina prije

Fašizam je skup sport danci !

gogo
1 godina prije

ameri trljaju ruke, naivni ukri se smrzavaju i umiru dok on mlate milijarde na oružju i lng-u

darijoman
1 godina prije

Ukidajte ko vas jebe

tata mata
1 godina prije

glupani moraju da rade jedan dan vise za ono sto im je bilo placeno prije ,sad nek idalje vicu slava ukraini , dok ih usrulja i joe guse

Мунгос
1 godina prije

Веома сам се забринуо, и то за сав Запад.
Знате, није само у Данској нешто труло, труло је на целом сорошоидном Западу.
Ево сведоци смо какве су последице гледања телетабисних филмова.
Мада скрећем пажњу на другу страну медаље, по Теорији завере: Премијер Данске Mette Fredriksen радо пристаје да је прогласимо за глупачу, важно је да је она испунила задатак, и већ успела да укине један хришћански празник. Ми ћемо да је исмејавамо, а она ће задовољно да нам узвраћа „Ха, ха, ха, ха, телетабиси једни….“.

Zok
1 godina prije

Kako je odvratna ova žena sa slike

R M
1 godina prije

Koliko sam shvatio pri kraju teksta oni su izvršili genocid nad tim minkovima(to su neke životinjice, ajde nek su poput mrmota). Kao što planiraju i nad domaćim životinjama. Predivno zdravo ekološko društvo, sve za naše dobro.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ma lako za kršćanske blagdane- Dobro je tako dugo dok se netko ne dosjeti ukidati Dan sjećanja na Holokaust. To bi bila prava tragedija.

Ljudevit
1 godina prije

Sve u skladu s EU politikom – vec su odavno i sluzbeno izbacili pojam Boga, te sad neki krscanski blagdan – small change.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI