Danska komentira budućnost Sjevernog toka

Gas
22 komentara

Više od polovine gasa sadržanog u gasovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izlilo se, rekao je novinarima u srijedu šef danske energetske agencije Kristoffer Boettzauw. Cjevovodi su u ponedjeljak doživjeli curenje nakon, za šta mnogi zvaničnici sumnjaju da je bio namjerni napad.

Plin će nastaviti izlaziti iz cijevi barem do kraja sedmice, rekao je Boettzauw, govoreći o budućoj istrazi incidenta. Tek nakon što u cijevima ponestane plina, danske vlasti mogu “pokušati izaći i istražiti šta je uzrok, te pristupiti cijevima”, dodao je.

Emisije koje su u toku nisu otrovne, rekli su državni stručnjaci, prenose mediji. Danska energetska agencija je također rekla da bi curenje moglo izbaciti ekvivalent jednoj trećini ukupne godišnje emisije staklene bašte u Danskoj. Operateri naftovoda rekli su danskim vlastima da oštećene cijevi sadrže ukupno 778 miliona standardnih kubnih metara prirodnog gasa.

Ranije su njemački mediji upozorili da bi cijevi mogle biti trajno onesposobljene ako se oštećenje ne popravi prije nego što morska voda uđe u cijevi i korodira ih.

Njemačka kompanija za mrežu gasovoda Gasunie Deutschland saopćila je da bi šteta mogla biti popravljena. “Postoje dobri timovi za rješavanje nesreća na cjevovodima, postoje inventari cijevi za hitne slučajeve i stručnjaci za kopno i podmorje”, rekao je njen izvršni direktor Jens Schumann za Reuters, dodajući da je “relativno optimističan” u pogledu mogućnosti popravke.

Cjevovodi su oštećeni u međunarodnim vodama švedske i danske ekskluzivne ekonomske zone, saopštila je danska agencija za energetiku. U Švedskoj je istragu incidenata preuzela Nacionalna služba bezbjednosti (SAPO) jer bi “možda bio ozbiljan zločin koji bi barem djelimično mogao biti usmjeren protiv švedskih interesa”, navodi agencija u saopštenju.

SAPO je incident klasifikovao kao “grubu sabotažu” i saopštio da ne isključuje ideju da “iza njega stoji strana sila”.

Danske vlasti otkrile su curenje gasa na ruskim gasovodima u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru nakon što je operater gasovoda prijavio gubitak pritiska u gasovodima u ponedeljak.

Švedske i danske vlasti su kasnije rekle da je došlo do serije podvodnih eksplozija. Ruski, američki i švedski zvaničnici tada su naveli ciljani napad kao potencijalni uzrok curenja gasovoda. Nijedna strana nije zvanično imenovala osumnjičene za ovaj incident. Moskva je to označila kao “teroristički napad” i rekla da će sazvati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju.

DanskagasrusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Teroristički napad i to kakav !

Nato je već uputio prijetnju : NATO će odgovoriti na svaki namjerni napad na svoju kritičnu infrastrukturu – izjava Saveza..

Nato se boji odmazde , koja je vrlo vjerovatna…

rade
1 godina prije

Zasto su sada njemci optimisticni u vezi sa popravkom Sjevernog toka kada oni ne zele Ruski gas? Prije bih ocekivao da ce Njemci slaviti,izaci na ulice,zapaliti Bundestag i jos par privatnih radnji.

Ringo10
1 godina prije

Budućnost Sjevernog toka!!!???
Nema budućnosti
Rusi to popravljati neće

Tupko Glupko
1 godina prije

Švedska ulazi u NATO, Danska je u NATO od prvog dana 1949. godine, ali baš tamo u plitkom NATO moru u švedskim i danskim plitkim teritorijalnim vodama kojega ne mogu zalaziti podmornice, Rusi uspiju u jednom danu rasturiti četiri plinske cijevi na morskom dnu sa stotinama i stotinama kilograma eksploziva. I to baš na dan kada se objavljuju rezultati referenduma u ruskim pokrajinama u Ukrajini, na dan kada se otvorio plinovod između Norveške i Poljske, i na dan kada počinje židovska Roš Hašana (trodnevni festival prije proslave Jom Kipura – židovske nove godine). I nitko da se proglasi odgovornom osobom u NATO za ovu blamažu zbog ruske sabotaže 😃 Jest da su Rusi mogli samo zatvoriti plinski ventil sa svoje strane, ali imali su žarku želju poniziti NATO i uništiti svoju imovinu 😁 Jbt, ovi Rusi su toliko moćni da će se Biden usrati u pelene. Ako to ionako ne… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Vrag je odnio šalu, neće ovo izaći na dobro. Pogledajte pripremu terena: Rusija ničim izazvana napala Ukrajinu (na stranu 200.000 pripadnika ukrajinske vojske koji su bili spremni na invaziju Donbasa, vojni bio-laboratoriji i prijetnja izrade ukrajinske nuklearne bombe) Rusija granatira nuklearnu elektranu koju je zauzela prije pola godine i u kojoj su ruski vojnici Rusija provodi genocid, kao dokaz se navode naknadno stvorene scene u Buči i groblje sa ratnim stradalnicima u Izjumu Rusija sama uništava svoje plinovode, bez obzira što su joj oni glavna poluga pritiska na Europu Ne znam kako vama, ali meni ovo sve više vuče na kondicioniranje zapadne javnosti dehumanizacijom protivnika kako bi se izvršio false-flag na tlu Ukrajine taktičkom nuklearnom bombom, što bi bio okidač za sveobuhvatno djelovanje NATO-a i konačno povlačenje ruskih partnera (Indije, Kine) iz neutralne pozicije prema pridruživanju sankcijama. Obzirom na investiciju u kampanju svakodnevnog medijskog teroriziranja “nuklearnom prijetnjom” – teško se… Čitaj više »

Mario
1 godina prije

Detalji su nevažni jer se većina stanovnika zapada nalazi u kognitivnoj disonanci. Priznati sam sebi kako sve ono što si mislio da je, nije tako. To je najteže od svega i mala manjina to može. Većina diže ruke, zatvara oči i uši. Ništa što već viđeno nije.

Throne
1 godina prije

Usa i uk teroristi na djelu a imaju podrsku od poljaka i ukrajinaca ye malih balta.

Max
1 godina prije

Loše se piše.

tihobl
1 godina prije

A svabe do 2030. morace placati 40 milijardi kubika preuzimali ga ili ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI