Premijerka Danske upozorava na ‘ratni zamor’ Zapada

Mette Frederiksen
46 komentara

Danska premijerka Mette Frederiksen pozvala je članice NATO bloka da “prošire i prodube” svoju posvećenost Ukrajini u njenom tekućem sukobu s Moskvom, te upozorila da Zapad mora odbaciti sve sugestije “ratnog zamora” kako se situacija nastavlja.

“Moramo biti uz Ukrajinu do gorkog kraja. Sve dok su Ukrajinci spremni da se bore u ovom ratu za našu slobodu, odlučimo da se ratni zamor neće dešavati u našoj transatlantskoj zajednici”, rekao je Frederiksen na godišnjoj sjednici parlamentarne skupštine NATO-a u Kopenhagenu u ponedjeljak.

Frederiksen, lider danske vladajuće Socijaldemokratske partije, dodala je da njena vlada radi na “proširenju i produbljivanju” koalicije zemalja koje su se obavezale da će Kijevu snabdevati borbene avione F-16 kako bi se suprotstavile nadmoći Rusije u vazduhu.

Danska je, zajedno sa Holandijom, predvodila akciju da pomogne u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16, kao i da se obavezala da će isporučiti borbene avione Ukrajini. U avgustu se Norveška takođe obavezala da će isporučiti F-16 Ukrajini. Jedanaest drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, reklo je da će pomoći u obuci ukrajinskih pilota.

“Hrabri Ukrajinci i Ukrajinke se bore na bojnom polju”, rekao je Frederiksen. “Oni su lice dobra protiv zla, dobra protiv zla”, dodajući da se ukrajinski vojnici “bore našim oružjem, našim projektilima, a uskoro će i Ukrajina upravljati našim F-16”.

Danski premijerka je također rekao na skupštini NATO-a da blok mora bolje koordinirati sa Evropskom unijom u njihovim naporima da nabave i isporuče oružje i municiju kako bi pomogli u sporoj kontraofanzivi Kijeva.

„NATO je kamen temeljac naše kolektivne sigurnosti“, rekao je Frederiksen, „ali u isto vrijeme moramo učiniti više u Evropi. Počinje i završava se sa NATO-om, ali unutar Evrope i unutar Evropske unije moramo učiniti više.”

Frederiksenovi komentari dolaze usred sugestija, posebno među nekim dijelovima republikanskih zakonodavaca u Sjedinjenim Državama, da entuzijazam za trošenje blanko čekova na ukrajinsku vojnu pomoć jenjava.

Krajem prošlog mjeseca, skupo i remetilačko zatvaranje američke savezne vlade izbjegnuto je u jedanaesti sat kada je predsjednik Joe Biden potpisao nacrt zakona o privremenom finansiranju kako bi agencije ostale operativne do sredine novembra. Paket je odbacio pružanje povećane pomoći Ukrajini, što je ključni prioritet Bijele kuće kojem se protivi sve veći broj tvrdolinijaša GOP-a.

DanskaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

A u Nurnbergu gotovo da i nije bilo Skandinavaca?

ime
6 mjeseci prije

“da su žene na vlasti ne bi bilo ratova”

Nekoime
6 mjeseci prije

Sieg Heil!

Max
6 mjeseci prije

Rusija je računala na to.

Red Dog
6 mjeseci prije

Glupaca je dala skoro sve sta je Danska imala.
Htela je biti ta koja vodi. Sad „sledbenici“ ne slede.
Ko je to nama glup ko kujac ovde?

Mrčikola
6 mjeseci prije

Žene su tople, žene su meke
Žene su blede, žene su snene
Žene su ukras prirode
Žene su ženstvene, žene su ženstvene

Žene su stvarnost, žene su bajke
Žene su žene, žene su majke
Žene su ukras prirode
Žene su ženstvene, žene su ženstvene

Žene žive u pjesmi, žene žive u braku
Žene uz goblene, ah žene, žene – sirene
Žene su inspiracija
Žene su ženstvene, žene su ženstvene

…a što je ovo gore na slici, Bog te vidio…pa da neće “sud svita”…mora..!

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“Moramo biti uz Ukrajinu do gorkog kraja. Sve dok su Ukrajinci spremni da se bore u ovom ratu za našu slobodu, odlučimo da se ratni zamor neće dešavati u našoj transatlantskoj zajednici”

Jbt, ova Ukrima javno govori da su spremni davati oružje (a i to će početi presušivati) dok god su oni spremni ginuti, ako treba do njihovog “gorkog kraja”.

A za koju to “našu” slobodu Ukri ginu?
Što će Rusi napasti NATO?
Ili se bore za našu slobodu inflacije, skupih energenata, pada standarda, imigranata, zatvaranja, obaveznih cijepljenja, digitalne valute…

Umjesto da inzistira da Ukri počnu pregovarati sa Rusima kada nemaju ni financijske ni vojne moći im se suprotstaviti, a da pregovora će doći prije ili kasnije.

Tuka žešća.
Još jedna koja se želi boriti protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca.

Rudar
6 mjeseci prije

A da pošalju svoje F16 Palestincima, oni također imaju problem zračne nadmoči okupatora, po Danskom pogledu i stavu prema ukrajini.

Tupko
6 mjeseci prije

Naprijed frederiksen

Tupko
6 mjeseci prije

Nije rekla do gorog kraja čega

Zlovenac
6 mjeseci prije

Koja je to zemlja Ukrajina? A zapadna Rusija….

Bruno
6 mjeseci prije

Ima li šta na šubaru. Meni se čini mršavo.

Bruno
6 mjeseci prije

Što će se ukrainci boriti za tvoju slobodu. Zar vi u Danskoj niste slobodni?

boro
6 mjeseci prije

došla ona do zaključka preko proteina bajdena u klečećem stavu

boro
6 mjeseci prije

svaki rat kako u prošlosti tako u budućnosti ide ovako:država daje topove,bogati volove,sirtinja sinove a kad rat završi…država vrati topove,bogati naplate volove a sirotinja traži grobove…pa vi njima vjerujte

goran
6 mjeseci prije

jebo vas rat u ukrajini više,treba mir gradit a ne rat produbljivati mater vam vašu fašističku

boro
6 mjeseci prije

i zaboravih…ajme meni na šta liči ova nesreća 🙁

Nebitno
6 mjeseci prije

Ova hrpa debila ce nestati s lica zemlje samo je pitanje vremena. Na politicare mislim.

boro
6 mjeseci prije

i ne vidim razlog da danci ne uđu u rat sa rusijom…kad ih već muči moral i savjest :)…pokažite nam put danci…da ima manje slovo d ja bi ga napisao

BanOvan
6 mjeseci prije

Ova gore pokazuje koliki joj treba. Mladjo aj’ batali gr’dele i otresi baku. Uhvati malo sevapa.

Vox
6 mjeseci prije

Ali zato se ni Danci ni Svedjani nikada nece umoriti od bogohuljenja, spaljivanja Biblija, spaljivanja Kurana, pljuvanja po Isusu, pljuvanja po Muhamedu….od toga se nece umoriti ti k-rvini sinovi !

tihobl
6 mjeseci prije

Државни дуг Сједињених Држава за само 23 дана порастао за пола билиона долара

Perun
6 mjeseci prije

Danska premijerka Mette Frederiksen ,zvana docijevka baljezga gluopsti i sumanuto ratnohuskacki iznosi polupismeno srocene fraze o natoovom zoloskom parku i primatima koji sluze u toj propalom euRopskom kibucu …„NATO je vojni otpad kao sto to uvijek naglasavam a uz to uzrok i naše kolektivne nesigurnosti kako u euRupi tako i sire na planeti Zemlji…..SFSN….

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Što to veli ovaj momak 🤔

Steve
6 mjeseci prije

Ajde snašo mešaj Sadolin da se ne zgusne i čuvaj Grenland, mani se ti visoke politike…

GMBH
6 mjeseci prije

Bogme je velika konkurencija za najkrelca u Eu. Takva parada nakaradnih likova nije ni u Monty Pythonu..

Roccos
6 mjeseci prije

Nisam znao da je i danska ugrožena od strašnih Rusa,jadni oni,popiće im rusi svo pivo i tako će Danska pobijediti jer će Rusi dobiti masovno Tuborg na mozgu😄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI