Države EU će Ukrajini dati borbene avione F-16

F-16 borbeni avion
27 komentara

Holandija i Danska rekle su u nedjelju da će Ukrajini dati dugo tražene borbene avione F-16. Taj potez najavljen je tokom sastanka ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i holandskog premijera Marka Ruttea, dok su čelnici obilazili zračnu bazu u Ajndhovenu.

„Danas možemo objaviti da se Holandija i Danska obavezuju na transfer aviona F-16 Ukrajini i ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, uključujući saradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima kada se ispune uslovi za takav transfer“, rekao je Rutte . tokom zajedničke konferencije za novinare sa Zelenskim.

Premijer je napomenuo da iako njegova zemlja ima 42 aviona F-16, prerano je reći koliko će ih biti donirano Kijevu. Najmanje 12 aviona bilo je na prodaju, a Holandija i Argentina pregovaraju o potencijalnom ugovoru za avione nekoliko godina.

Zelenski je tu odluku pozdravio kao “historijski” napredak i nagovijestio da će Amsterdam predati cijeli svoj inventar F-16 Ukrajini.

“Mark Rutte i ja smo se dogovorili o broju F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini – nakon obuke naših pilota i inženjera. 42 aviona. I ovo je samo početak”, napisao je Zelenski na Telegramu.

Istovremeno, dansko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje, potvrđujući da će zemlja Kijevu obezbijediti F-16. Ministarstvo nije otkrilo tačan broj aviona koji će biti poslani, potvrđujući da će avioni biti isporučeni pod određenim “uslovima”, koji “uključuju, ali nisu ograničeni na, uspješno odabrano, testirano i obučeno ukrajinsko osoblje F-16, kao i potrebne autorizacije, infrastrukturu i logistiku.”

„Podrška Danske Ukrajini je nepokolebljiva, a uz donaciju aviona F16, Danska sada prednjači“, izjavio je ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen.

I Holandija i Danska su u procesu povlačenja starijih američkih borbenih aviona F-16 i njihove zamjene modernim F-35. Danska u svom inventaru ima oko 40 aviona starijeg tipa.

Kijev je dugo tražio borbene avione od svojih zapadnih pristalica, tvrdeći da bi F-16 – i, potencijalno, avioni drugih tipova – pomogli da se preokrene tok u sukobu s Rusijom. Moskva je više puta pozivala Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu sofisticiranim oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti neprijateljstva bez promjene ishoda.

DanskaF16holandijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

U svaki F-16 za Ukrajinu, kao dodatnu opremu, u kokpit staviti englesko-ruski rječnik.
Preporuka britanske obavještajne službe…

P.S.
Ono, kad si u rovu….
I dobiješ cigarete sa natpisom ”Pušenje ubija”…

NOVI STARI
8 mjeseci prije

ma…dajte im sve nek se ubiju!!!!

Pero
8 mjeseci prije

Avioni su prošlo svršeno vrijeme jer ih je modernim sistemima protuzračne obrane vrlo lako srušit.Rusi ih imaju na tisuče a vrlo malo ih koriste baš zbog tog razloga.Ove F-16 neče ni trebat rušit u zraku,jer če biti uništeni več na zemlji.

Adriana
8 mjeseci prije

Dati! U tome je poanta. Ameri prodaju! Prodaju! Prodaju! Pri tom profitiraju i na kršu. Ako nešto poklone kao, 2/10 nečega, ona 2 se pokriva iz fonda koji se pokriva nekako i svakako, ali je pokriveno. Ništa džabe! Europa primjenjuje prinudni crowd funding, poreze, deranje ovaca, svašta nešto…

Most B.P
8 mjeseci prije

Danska 19, Nizozemska 42 komada F 16.
Ukupno 61.
Koliko ih može dati USA šta mislite?
Biće posla za ukrajinske nove-stare pilote i umirovljene pilote NATO.
Ova brojka F16 nikada neće u ovom broju biti na tlu Ukrajine već će većina biti stacionirana u NATO zemljama u susjedstvu a dolaziće po potrebi.
Neki neće spavati mirno.
A tek kada dođu i Gripeni.
Rusija svaki dan koji avion manje.
Ukrajina ih gađa sve dalje i dalje po bazama na zemlji.
Jedan Tu 22 manje.

Grdi
8 mjeseci prije

Da da, … super …… sad ce imati avione koji su pola stoljeca stari po konceptu i suprotstavit ce se vojsci koja ima naj bolju protuzracnu obranu na svijetu ….. samo naprijed …. neznam tko tu ispada najveci bedak, onaj tko dobiva te avione ili publika koja ovakve stvari cita i slusa na na vijestima ….

eks
8 mjeseci prije

Nato je duboko u ratu protiv Rusije, ali Amerikenjci i EUropljani stalno govore “mi nismo u ratu, mi samo pomažemo Ukrajini” . To je priča ra rusofobe i natofile, jer kada pomažeš i učestvuješ u dopremanju oružja, obuci vojnika, slanju dobrovoljaca i specijalaca pod maskom dobrovoljaca, koristiš svoje satelite i komanduješ , ti si učesnik u tome . Avionima će upravljati i NATO piloti, ali oni pobediti neće . NATO je zlo. Naravno, podneće Rusi žrtve, ali NATO će biti poražen .

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Kad se razoruža Jevropa, zna se što je masonerija pripremila.

Istina
8 mjeseci prije

Nit koja se provodi u zadnjih dvije godine da je uništavanje smeća tj. zastarjele vojne opreme skup posao, posebno kada je nitko neće ili se ne može koristiti, a nova se proizvodi koja je skupa i iste ako ne i gore kvalitete, a trebaš je prodati jer ti se tada ruši gospodarstvo. Zato nađeš Ukre i daš pinku Zelenom da uzima staro željezo. Imaš više koristi; uspio si uvaliti svima novo oružje koje vjerojatno nebi kupili tako lako, uspio is pridobiti kupce da proguraju kupovinu novog a što ni javnost ni parlamenti ne bi prihvatili da nije rata na istoku, svoju si vojnu industriju zaposlio za više godina i na taj način ostvario profit i radna mjesta, rješavaš se polako Slavena na Istoku i zadovoljavaš ideju katoličko-židovske crkve ( jer ipak je katolicizam ili kršanstvo samo jedna od sekti židovstva i zato židovi vladaju jer prodaju svoju priču svima pod… Čitaj više »

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

I kad posalju te avione Ukrajini onda sta? Pa kupice nove! Kako lepo zaradjuje vojna industrija od rata… sjajno, a to sve placaju obicni gradjani koji NE ZELE RAT!
Ali ko njih pita, ovce su za sisanje.

Ringo10
8 mjeseci prije

A odakle će to uzlijetati

Zorule
8 mjeseci prije

više bi imali smisla oni Gripeni nego F16, ti F16 zahtjevaju maltene laboratorijske uvjetr na pistama zbog nisko smještenog usisnika, jel uopće ijedna pista u Ukrajini da nije već krpana bar 5 puta? Ako misle poljetati iz NATO zemalja onda imaju preko 500km samo da se približe ratnoj zoni, a toliki im je otprilike max “combat range”, ne vidim nekakvu upotrebljivost tih aviona na tom ratištu, ispucaj to što imaš i bježi nazad, dok dođe do pozicije djelovanja (a treba mu bar pola sata) Rusi će već pripremiti protumjere, fokusirati PZO na određeno područje, spustiti Aligatore i Hindove na 10-ak minuta. Ukratko, beskorisno.

Eskim
8 mjeseci prije

A nama nisu dozvolili kupovinu F16 Barack od Izraela i jos cekamo francuski otpad skupo placen? Pametnom dosta.

Karma
8 mjeseci prije

Dojca i swede tonu ekonomski.
Pametnome dosta
Hazari znaju kako ce hipnotizirat retard goyime

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI