Rusija osudila Dansku zbog “uskraćivanja pristupa” istrazi Sjevernog toka

Marija Zaharova
27 komentara

Uskraćivanje Rusiji pristupa istrazi sabotaže na gasovodima Sjeverni tok predstavlja sprdnju tim istragama, izjavila je u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Ovo je takva prevara, potpuna prevara, čak nije prevara, već igra od tri penija, koju po mom mišljenju niko nije kupovao već dugo vremena”, rekla je Zaharova u intervjuu za Rossiya-1.

“Oni igraju ovo za sebe, ali priča sa Sjevernim tokom se neće završiti na isti način kao mnoge druge priče koje su zakopali ili zataškali, mislim, iz jednostavnog razloga što je mnogo novca u igri”, dodala je Zakharova .

Ranije tokom dana, danski ministar vanjskih poslova Lars Loekke Rasmussen rekao je da Moskvi neće biti dozvoljeno da učestvuje, rekavši novinarima da ” Danska, Švedska i Njemačka imaju vladavinu zakona i da se može vjerovati u naše istrage”.

Rusija je optužila tri zemlje da lažu o obaveštavanju Moskve o svojim istragama, dajući dokumente u tom smislu Vijeću sigurnosti UN-a u utorak. Ruska misija zatražila je od UN-a nepristrasnu međunarodnu istragu.

Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 izgrađeni su ispod Baltičkog mora za isporuku ruskog prirodnog gasa u Njemačku i dalje u zapadnu Evropu. Oba cjevovoda su teško oštećena u seriji eksplozija u septembru 2022. u blizini danskog ostrva Bornholm. Niko nije preuzeo odgovornost za bombardovanje.

Početkom februara, američki istraživački novinar Seymour Hersh objavio je izvještaj o tome šta se dogodilo i okrivio SAD za planiranje i izvršenje bombaškog napada uz pomoć Norveške. Američka vlada je osudila njegov izvještaj kao “potpunu fikciju”.

Ranije ovog mjeseca, New York Times je citirao neimenovane američke obavještajne službenike koji tvrde da je iza napada možda stajala odmetnička “proukrajinska grupa” , te da nije naredila ukrajinska vlada niti da uključuje bilo koje američke ili britanske državljane. Hersh je ismijao priču kao nevjerovatnu.

DanskarusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Samo treba pratiti tok novca. Zašto bi Rusija sabotirala cjevovode Sjevernih Tokova – i to usred NATO voda – kada je dovoljno da zavrne ventil na svojoj ruskoj strani? Zašto bi Njemačka sabotirala Sjeverne Tokove 1 i 2 u čiju je izgradnju uložila polovicu njegove vrijednosti skupa sa Francuskom i Nizozemskom (drugu polovicu je snosila Rusija preko Gazproma), tj. skoro 10 milijardi eura? Zašto bi Njemačka sabotirala Sjeverne Tokove 1 i 2 koji im dovaža (kao i ostatku Europe) plin koji je tri puta jeftiniji od ovoga koji su sada prisiljeni uvoziti? Zašto bi Njemačka sabotirala Sjeverne Tokove 1 i 2 koji im dovaža (kao i ostatku Europe) plin koji zadovoljava kapacitete Europe, dok trenutno alternativni pravci zadovoljavaju tek 20% što su im omogućavali Sjeverni Tokovi? Ostaje samo jedan krivac koji je to javno medijski i najavio da će učiniti. I to iz usta samog predsjednika. Čiji višestruko skuplji LNG… Čitaj više »

alexosijek
1 godina prije

Dobro je jučer netko iskomentirao neka pošalju te ukrajinske ronioce po srušeni američki dron na dno Crnog mora…najgore u svemu što smo zaista živjeli (makar ja) u tolikoj zabludi kako imamo koliko toliko odgovorne ljude koje vode države, da ipak rade makar malo u interesu ljudi koji su ih izabrali – no, ne!! I zato (ponavljam, meni) je “pandemija” otvorila oči drugi dan objave statistika od strane onog “stožera” — od tog dana, kada sam vidjela koliko su spremni slagati i izigrati ljude kako bi odigrali zadanu “igru” — niti jedne riječi više ne vjerujem niti jednom političaru, niti tim postavljenim kreaturama EK, SZO, WEF, nikome…a posebno MSM (koji dobije priče napričane od MI6 i CIA) i tim samoprozvanim novinarima…mir i dobro svima, lp P.S. Rusima zamjeram što priču o Donbasu nisu tih 8 godina jače makar medijski poslali u svijet, a imali su mogućnosti za to…nego su ostavili Nuland… Čitaj više »

Roky
1 godina prije

Kakva je razlika izmedju Putina i Hitlera ? Razlika je u tome sto je Hitler tamanio druge a Putin svoje.

jamai
1 godina prije

Hahaha…zapadna demokracija voli lagati, krasti, opljackati

Max
1 godina prije

Danci su suučesnici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI