Prema medijskim izvješćima, danska ratna mornarica prisutna kod Sjevernog toka 2

Danska mornarica
9 komentara

Brod koji su koristili vojni ronioci primijećen je u blizini sabotiranog naftovoda nakon otkrića misterioznog objekta, izvještava nacionalni dnevnik

Vjeruje se da Kraljevska danska mornarica izvodi operaciju ronjenja istočno od otoka Bornholma, nedaleko od plinovoda Sjeverni tok 2, koji je oštećen eksplozijom. Novine Berlingske izvijestile su u utorak da je ondje viđen patrolni brod klase Flyvefisken koji koriste vojni ronioci s još dva vojna broda. Danska vojska potvrdila je svoju prisutnost istočno od Bornholma, ali nije željela komentirati misiju brodova, rekao je Berlingske. Prošlog je tjedna danski ministar vanjskih poslova Lars Rasmussen najavio da bi njegova vlada mogla potvrditi izvješće ruskog plinskog diva Gazproma, operatera podmorskog plinovoda, o čudnom objektu pronađenom u blizini Sjevernog toka 2.

Tvrtka je poslala slike predmeta danskim vlastima, dok je ruska vlada uputila službeni upit preko svog veleposlanstva, rekao je ministar. Kopenhagen ozbiljno tretira ovo otkriće i dalje će ga istražiti, obećao je tada Rasmussen.

Objekt je prošli tjedan spomenuo ruski predsjednik Vladimir Putin u TV intervjuu. Rekao je da je pronađen tijekom istraživanja Gazproma oko 30 kilometara od mjesta gdje je plinovod probijen. Uređaj bi mogao biti antena koja se koristi za daljinsko detoniranje naboja, sugerirao je predsjednik, pozivajući se na stručnjake.

Moskva je zatražila dopuštenje za daljnja istraživanja, dodao je Putin, neophodno jer se objekt nalazi u ekskluzivnoj zoni Danske. Rusija bi mogla organizirati misiju “sama, s Dancima ili, još bolje, s međunarodnom skupinom stručnjaka za eksplozive koji su obučeni za rad na takvoj dubini”.

Rasmussen je rekao da takvo dopuštenje neće biti izdano, što je izazvalo ukor ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sabotaža dvaju plinovoda Sjeverni tok, koji uglavnom idu jedan pokraj drugoga, ali malo skreću blizu Bornholma, uključivala je eksplozije na dvije različite opće lokacije, jednu u danskim vodama, drugu u švedskoj zoni. Tri od četiri žice koje sačinjavaju ključne energetske veze bile su puknute. Prema izvješću veterana istraživačkog novinara Seymoura Hersha, operaciju je naredio američki predsjednik Joe Biden, a optužbe su podmetnule vojske SAD-a i Norveške. Obje su nacije odbacile bilo kakvu odgovornost.

DanskarusijasabotažaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoran
1 godina prije

Komu je potreban neka si ga sam popravlja i investira ponovno. Pocinioci su pokazali da su nesigurni partneri i nista im nije sveto, ako nije u njihovom interesu.

Ivan
1 godina prije

Sto Rusi ne potope tu bagru majmuna?

tatamata
1 godina prije

da ,bas cudno sto cijevi nisu eksplodirale u medunardodnim vodama ,ili u ruskim ,,… nema potrebe za kontrolom tko moze vrsiti inspekciju a tko ne

Max
1 godina prije

Rade prljav posao.

Tupko Glupko
1 godina prije

Gleda Biden kako da uništi i zadnju četvrtu cijev Sjevernih Tokova.
Koja je u tekstu nazvana žica.
Ili je to predmet ucjene Nijemcima, tko će ga znati.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da netko prekine glavnu cijev Bidenu 🙂

Sava Savanovic
1 godina prije

Hmmm, sta ce biti ako onih troje ukrajinaca, koji su digli u vazduh Severni tok, rese da opet sednu u camac i dignu u vazduh atlantske podvodne kablove za komunikaciju?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI