Monetarna rekonverzija teško je pogođena špekulacijama valuta

Novac-Venecuela
8 komentara

Za razliku od redenominacije 2018., Madurova vlada nije najavila nikakve druge gospodarske mjere.

Nacionalna valuta Venezuele devalvirala je za više od četvrtine dok vlada uvodi novčanu konverziju.

01. listopada digitalni bolivar (BsD) zamijenio je državni bolivar (BsS), izbacivši šest nula od svog prethodnika (1 BsD = 1.000.000 BsS). Dva će zakonska natječaja koegzistirati u sljedećim tjednima jer će novčići od 5 do 100 BsD-a, kao i novčić od 1 BsD, početi cirkulirati.

Međutim, skora redenominacija dovela je do jačanja valutnih špekulacija, pri čemu je stopa crnog tržišta u prošlom tjednu krenula s 4 milijuna na 4,8 milijuna BsS, odnosno 4,8 BsD, po 1 američki dolar. Tečajna vrijednost je prvog dana dodatno porasla na 5,14 dinara, što znači da je venecuelska valuta u deset dana izgubila 28,5 posto svoje vrijednosti.

Korisnici i analitičari društvenih mreža osudili su špekulantsku ludnicu, a potpredsjednik gospodarstva William Castillo nazvao je to “političkom operacijom” i kritizirao oporbene komentatore koji opravdavaju “napade na gospodarstvo”.

S ponovnom denominacijom bolivara, venecuelska je vlada dala prioritet potrebi jačanja digitalnih operacija, radi olakšavanja transakcija i minimiziranja rizika od nedostatka gotovine.

Većina bankovnih platformi radila je u petak ujutro, a tehničke poteškoće i dalje su postojale za Banku Venezuele do poslijepodneva. Javna banka, najveća u zemlji, nedavno je bila isključena nekoliko dana zbog onoga što su vlasti osudile kao cyber napad podrijetlom iz Sjedinjenih Država. Manja Bicentenario banka, također u državnom vlasništvu, pretrpjela je 23. rujna navodni napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), ali su joj usluge vraćene u nekoliko sati.

Tromjesečna devalvacija državnog bolívara od njegovog uvođenja. Venecuelska valuta je gotovo u potpunosti devalvirala, ali je tempo usporio posljednjih mjeseci.
Tromjesečna devalvacija državnog bolívara od njegovog uvođenja. Venecuelska valuta je gotovo u potpunosti devalvirala, ali je tempo usporio posljednjih mjeseci.

Nova rekonverzija dolazi samo tri godine nakon uvođenja suverenog bolívara. U kolovozu 2018. vlada Nicolása Madura uklonila je pet nula i zamijenila snažni bolívar (BsF) kao dio širokog skupa ekonomskih reformi.

U to su se vrijeme venecuelske vlasti nadale da će se usred višegodišnje gospodarske krize uhvatiti u koštac s odbjeglom inflacijom. No, spirala devalvacije i inflacije nastavila se nesmanjenom snagom nakon nekoliko tjedana stabilnosti, prisiljavajući venecuelsku središnju banku da dva puta uvede nove, veće apoene. Liberalne uvertire, poput ukidanja kontrola tečaja, usporile su devalvaciju, ali ne u potpunosti.

Za razliku od 2018., uvođenje digitalnog bolívara nije uslijedilo uz druge ekonomske mjere. Cijena subvencioniranog goriva navodno je skočila za 100 posto bez ikakve službene objave. Ipak, punjenje spremnika od 40 l košta samo 0,4 BsD ili 0,08 USD. Privatne benzinske postaje nastavljaju prodavati benzin po 0,50 USD po litri.

Gospodarstvo Venezuele zaglavilo se u višegodišnjoj krizi koja je značajno pogoršana opsežnim američkim sankcijama. BDP se smanjio za više od 65 posto, iako neke prognoze pokazuju da zemlja bilježi rast 2021. godine prvi put od 2013. godine.

Madurova izvršna vlast nastojala je pokrenuti gospodarstvo nudeći sve povoljnije uvjete za privatna ulaganja kroz porezna oslobođenja i deregulaciju. No, zakonodavne inicijative, poput Zakona o blokadi i Posebnih gospodarskih zona, suočile su se s kontroverzama, a skupine Chavista i intelektualci tvrdili su da mjere ugrožavaju suverenitet zemlje i raskidaju sa socijalističkim projektom bivšeg predsjednika Huga Chaveza.

Autor: Ricardo Vaz
Monetarna rekonverzijaValutavenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
K G B
2 godine prije

Pa da pogledamo pobliže što piše u navedenom Rockeferovom Lockstep-planu iz 2010.? 1. Rockefellerov Covid-plan / Lockstep 2010.    Stvorite vrlo zarazan virus, ali super niske stope smrtnosti, koji odgovara potrebnom planu. Koristeći SARS, HIV, hibridni istraživački soj, stvoren u laboratoriju Fort Dietrich Class 4 od 2008. do 2013. godine u sklopu istraživačkog projekta, kako bi se otkrilo zašto se korona virusi šire poput požara kod šišmiša, ali iznimno teško zaraze ljude. Kako bi se to suzbilio, u virus su dodali 4 umetka za HIV. Ključ koji nedostaje da zarazi čovjeka je Ace-2-Receptor.    Kao rezervni plan, izradite oružanu (op.prev. weaponized – pretvoreno u oružje) verziju virusa s mnogo većom stopom smrtnosti. Spreman za puštanje u fazi 3, ali samo ako je potrebno. SARS, HIV, MERS, oružani trobitni soj stvoren u laboratoriju Fort Dietrich Class 4 2015. godine.    Prevezite istraživački soj u drugi laboratorij klase 4, Nacionalni mikrobiološki laboratorij u Winnipegu u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI