Češka i dalje odbija prihvatiti euro: „Imamo važnijih problema za rješavati“

Ceska Prag
25 komentara

Kada je Prag u svibnju 2017. poručio Bruxellesu da odustaje od procesa ulaska u eurozonu to je bio pravi šamar za eurotehnokrate, koji u vjerovali da će sve zemlje bespogovorno slijediti diktat prema kojem u trenutku kada se zadovolje potrebni preduvjeti zemlja članica „EU“ mora prihvatiti zajedničku valutu. Ali ne samo to, nego je Narodna banka Češke prije dvije godine odlučila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 čeških kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napuštena je.

Sada je češka vlada podržala ideju ministrice financija Alene Schillerove o otkazivanju godišnjeg izvješća o aktivnostima koordinacijske skupine za usvajanje eura.

Agencija Sputnik je o tom potezu razgovarala s Vladimirom Pikorarom, poznatim češkim makroekonomistom i analitičarom financijskih tržišta.

Nacionalna koordinacijska skupina za usvajanje eura osnovana je 2005. godine radi pripreme zemlje za uvođenje zajedničke europske valute, uključujući izradu nacionalnog plana za uvođenje eura, kao i komunikacijske strategije. Grupa je dio češkog Ministarstva financija i koordinira aktivnosti ministarstva s drugim organizacijama, kao što su Narodna banka Češke, Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo vanjskih poslova i druge.

Bivši potpredsjednik Narodne banka Češke, Oldrich Dedek, bio je na čelu organizacije od 2007. do 2017. Nakon ostavke je njegov položaj ostao slobodan. Ukupno je skupina objavila 12 izvješća o svojim aktivnostima za razdoblje 2007.-2018.

“U situaciji kada usvajanje eura nije prioritet vladine političke agende, za usvajanje eura i aktivnosti koordinacijske skupine nije imenovan nacionalni koordinator i potrebne radove prema standardnom planu provodi Ministarstvo financija. Neprimjereno je izvještavati vladu o bilo kakvom napretku u usvajanju eura”, priopćilo je Ministarstvo financija Češke.

“Uvođenje eura trenutno nije pitanje. Smatram gubitkom resursa objavljivati izvješća za koja svi znaju da su beskorisna”, dodaje se u vladinom priopćenju.

“Mogu razumjeti takav potez”, rekao je Vladimir Pikora za Sputnik.

 Iako Češka ispunjava sve kriterije iz Maastrichtskog ugovora, vlada nema određeni datum za ulazak u eurozonu. Pikora to objašnjava nepovoljnim stavom Čeha prema novoj valuti. Naime, prema podacima iz prošle godine, 73% Čeha je protiv uvođenja eura.

“Budući da je dugi niz godina postojao veliki otpor među biračima zbog uvođenja eura, nitko nema hrabrosti usvojiti europsku valutu. Stoga je za političare korisno sve odgoditi “, rekao je stručnjak.

„U eurozonu se može ući u bilo kojem trenutku, ali iz nje nije moguće izaći!“

“Ovo i nije temeljni problem za gospodarstvo. Čak i bez eura, imamo najnižu stopu nezaposlenosti u EU, od 1,9% u lipnju. Ne vjerujem da bismo, kada bismo uveli euro, imali nižu stopu nezaposlenosti. Imamo važnija pitanja koja treba riješiti. Iako je u eurozonu moguće ući u bilo kojem trenutku, nije moguće izaći, tako da je bolje držati vrata otvorenima, a ne trčati “, objasnio je ekonomist.

Češka se pokazala kao primjer da najviša financijska institucija zemlje ima autonomiju i da vlada može naći najbolji model za očuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da baš i nije nužno bezglavo žuriti u eurozonu, kako tvrde ministri u Zagrebu i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Prag napušta put u euro – Novi šamar za Europsku uniju

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske

 

Češka krunaEuroeurozonaValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zgrl
4 godine prije

Anemični, objasni im…

Slavonac
4 godine prije

Kad bi ovi sa ovi prostora znali,kakva je Ceska bila razvijena prije sto godina.Kulturan naroda,slavijo novu godinu i raziso se od Slovacka.Kommunist su je unazadili,ali oni napreduju umno i ekonomski.

Crodaemon
4 godine prije

Sjedi 5. Anemicni pred zid.

Tomisantak
4 godine prije

Ne brkati kruške i jabuke… Npr. izvozno orjenirano gospodarstvo Češke s jakom industrijskom proizvodnjom i uvozno orjentirano gospodarstvo bazirano na sezonskom turizmu.

Hmmm da
4 godine prije

Stanovnici jedne naše regije koji već desetljećima tradicionalno mijenjaju posteljinu Česima i dalje ih smatraju sebi inferiornima, da ne kažem glupljima. Ali jedna se stvar mora priznati, nitko se u ovom dijelu Europe ne oblači tako dobro kao Dalmatinci.

Tiki
4 godine prije

A koliko je kod nas % nezaposlenih i sto to mi proizvodimo i izvozimo,ceska kojoj smo se rugali je svjetlosnu god isprid nas

Toso
4 godine prije

Pametno Cehi, pqa oni su oduvjek bili pametni i razvijeni. Za vreme Hitlera su oni radili skoro svu naprednu tehnologiju za Njemacku..

Jole
4 godine prije

Češka je prije WW2 i komunizma bila jako razvijena država.Daleko ispred svih slavenskih država.

Trubadur
4 godine prije

To što pametni Česi za razliku od mojih glupih Slovenaca, neče u Euro, nije da imaju večih drugih problema, nego je vlastita valuta jedan od glavnih oruđa, da sa devalvacijom, može, da se barem nešto oduzme oštrinu krizi, koja neminovno dolazi…..Italija je u recesiji a Njemačkoj več 5. mijesec po redu pada industrijska proizvodnja .. U junu je pala čak za ogromnih 5,6 %….. Ako pogledam i malo šire onda če u dosta kratkom vremenu, ono što dolazi vrlo vjerovatno biti još puno lošije od krize 2008…..

Zorule
4 godine prije

Zato će euro da riješi sve naše probleme u HR

Mat
4 godine prije

Jednostavno za….Primjer.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI