Češka i dalje odbija prihvatiti euro: „Imamo važnijih problema za rješavati“

Ceska Prag

Kada je Prag u svibnju 2017. poručio Bruxellesu da odustaje od procesa ulaska u eurozonu to je bio pravi šamar za eurotehnokrate, koji u vjerovali da će sve zemlje bespogovorno slijediti diktat prema kojem u trenutku kada se zadovolje potrebni preduvjeti zemlja članica „EU“ mora prihvatiti zajedničku valutu. Ali ne samo to, nego je Narodna banka Češke prije dvije godine odlučila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 čeških kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napuštena je.

Sada je češka vlada podržala ideju ministrice financija Alene Schillerove o otkazivanju godišnjeg izvješća o aktivnostima koordinacijske skupine za usvajanje eura.

Agencija Sputnik je o tom potezu razgovarala s Vladimirom Pikorarom, poznatim češkim makroekonomistom i analitičarom financijskih tržišta.

Nacionalna koordinacijska skupina za usvajanje eura osnovana je 2005. godine radi pripreme zemlje za uvođenje zajedničke europske valute, uključujući izradu nacionalnog plana za uvođenje eura, kao i komunikacijske strategije. Grupa je dio češkog Ministarstva financija i koordinira aktivnosti ministarstva s drugim organizacijama, kao što su Narodna banka Češke, Ministarstvo industrije i trgovine, Ministarstvo vanjskih poslova i druge.

Bivši potpredsjednik Narodne banka Češke, Oldrich Dedek, bio je na čelu organizacije od 2007. do 2017. Nakon ostavke je njegov položaj ostao slobodan. Ukupno je skupina objavila 12 izvješća o svojim aktivnostima za razdoblje 2007.-2018.

“U situaciji kada usvajanje eura nije prioritet vladine političke agende, za usvajanje eura i aktivnosti koordinacijske skupine nije imenovan nacionalni koordinator i potrebne radove prema standardnom planu provodi Ministarstvo financija. Neprimjereno je izvještavati vladu o bilo kakvom napretku u usvajanju eura”, priopćilo je Ministarstvo financija Češke.

“Uvođenje eura trenutno nije pitanje. Smatram gubitkom resursa objavljivati izvješća za koja svi znaju da su beskorisna”, dodaje se u vladinom priopćenju.

“Mogu razumjeti takav potez”, rekao je Vladimir Pikora za Sputnik.

 Iako Češka ispunjava sve kriterije iz Maastrichtskog ugovora, vlada nema određeni datum za ulazak u eurozonu. Pikora to objašnjava nepovoljnim stavom Čeha prema novoj valuti. Naime, prema podacima iz prošle godine, 73% Čeha je protiv uvođenja eura.

“Budući da je dugi niz godina postojao veliki otpor među biračima zbog uvođenja eura, nitko nema hrabrosti usvojiti europsku valutu. Stoga je za političare korisno sve odgoditi “, rekao je stručnjak.

„U eurozonu se može ući u bilo kojem trenutku, ali iz nje nije moguće izaći!“

“Ovo i nije temeljni problem za gospodarstvo. Čak i bez eura, imamo najnižu stopu nezaposlenosti u EU, od 1,9% u lipnju. Ne vjerujem da bismo, kada bismo uveli euro, imali nižu stopu nezaposlenosti. Imamo važnija pitanja koja treba riješiti. Iako je u eurozonu moguće ući u bilo kojem trenutku, nije moguće izaći, tako da je bolje držati vrata otvorenima, a ne trčati “, objasnio je ekonomist.

Češka se pokazala kao primjer da najviša financijska institucija zemlje ima autonomiju i da vlada može naći najbolji model za očuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da baš i nije nužno bezglavo žuriti u eurozonu, kako tvrde ministri u Zagrebu i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Prag napušta put u euro – Novi šamar za Europsku uniju

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske

 

25
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
14 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
24 Komentatori
posmrgndetgniuysngfnsidufvdJon Snegonaj najgl.......veći DaltonZvrkonaj najgl.......veći Dalton Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
zgrl
Gost
zgrl

Anemični, objasni im…

Slavonac
Gost
Slavonac

Kad bi ovi sa ovi prostora znali,kakva je Ceska bila razvijena prije sto godina.Kulturan naroda,slavijo novu godinu i raziso se od Slovacka.Kommunist su je unazadili,ali oni napreduju umno i ekonomski.

nessy
Gost
nessy

Pametni bili, i ostali.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Do Drugog svjetskog rata četvrta tehnički razvijena nacija u Europi…..

Zvrk
Gost
Zvrk

a kome je išla ta razvijenost?
ne kužite da je ondje bio velik jaz bogatih i siromašnih. a ti bogati su najčešće imali nečeška prezimena. čak i dan-danas potomci tih bogatih smatraju da češka zemlja pripada njima.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

Tvoji su u to vrijeme živjeli u Kraljevini Jugoslaviji.
Pa Ti usporedi tko je bio razvijeniji.
P.S.
Kušin im je bila stina.
Doslovno, u nekim krajevima su ljudi ispod glave imali kamen kao jastuk.
A i o jazu između bogatih i siromašnih, prezimenima i tko je sve hrvatsku zemlju smatrao svojom, dalo bi se štošta……….
Dakle, pogledaj dom svoj anđele……..

Zvrk
Gost
Zvrk

Poštovani Averelle,
ne znam čemu spominjanje kraljevine ili hrvatske zemlje?
Niti su mi bili u mislima niti to imam s čim usporediti. Falili ste u odgovaranju.
Svako dobro.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

@Zvrk
Ispričavam se ako sam Vas pogrešno shvatio.
Malo me povukla želja za nekom dobrom polemikom.
Nadam se da mi nećete zamjeriti.
I Vama lijepi pozdrav!

Crodaemon
Gost
Crodaemon

Sjedi 5. Anemicni pred zid.

Tomisantak
Gost
Tomisantak

Ne brkati kruške i jabuke… Npr. izvozno orjenirano gospodarstvo Češke s jakom industrijskom proizvodnjom i uvozno orjentirano gospodarstvo bazirano na sezonskom turizmu.

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Stanovnici jedne naše regije koji već desetljećima tradicionalno mijenjaju posteljinu Česima i dalje ih smatraju sebi inferiornima, da ne kažem glupljima. Ali jedna se stvar mora priznati, nitko se u ovom dijelu Europe ne oblači tako dobro kao Dalmatinci.

Tiki
Gost
Tiki

A koliko je kod nas % nezaposlenih i sto to mi proizvodimo i izvozimo,ceska kojoj smo se rugali je svjetlosnu god isprid nas

Toso
Gost
Toso

Pametno Cehi, pqa oni su oduvjek bili pametni i razvijeni. Za vreme Hitlera su oni radili skoro svu naprednu tehnologiju za Njemacku..

Jole
Gost
Jole

Češka je prije WW2 i komunizma bila jako razvijena država.Daleko ispred svih slavenskih država.

Zvrk
Gost
Zvrk

Bili su i u tkz komunizmu jako razvijeni.

Trubadur
Gost
Trubadur

To što pametni Česi za razliku od mojih glupih Slovenaca, neče u Euro, nije da imaju večih drugih problema, nego je vlastita valuta jedan od glavnih oruđa, da sa devalvacijom, može, da se barem nešto oduzme oštrinu krizi, koja neminovno dolazi…..Italija je u recesiji a Njemačkoj več 5. mijesec po redu pada industrijska proizvodnja .. U junu je pala čak za ogromnih 5,6 %….. Ako pogledam i malo šire onda če u dosta kratkom vremenu, ono što dolazi vrlo vjerovatno biti još puno lošije od krize 2008…..

Toso
Gost
Toso

Pametno Polde

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg

Po mom mišljenju slovenska monetarna politika je odmah poslije razpada Jugoslavije bila pravilna. Kad se uveo Tolar (oktobar 1991), Banka Slovenija uvela je klizeči tečaj i prihvatila gradualističku smjer tranzicije i uvođenja reformi iako je vlada imala za savjetnika Jeffrya Sachsa, koji je predlagao “big bang” smjer i fiksiranje Tolara na Marku (odnosno čak i na Švicarski Franak). A tadašnja Banka Slovenije kao i vlada koju je 1992 vodio dr. Janez Drnovšek učinila je baš suprotno što je predlagao Sachs. Po meni je baš zbog toga Slovenija relativno brzo i relativno bezbolno izašla iz prvog tranzicijskog razdoblja (govorim relativno bezbolno iako je recimo moj rodni grad Maribor tada izgubio ogromno svoje industrije). OK, bile su napravljene neke greške (recimo privatizacija i denacionalizacija, gdje se recimo vračalo u naturi čak i institucijama kao što je crkva etc.). Dobro, znam da se neki ne bi složili sa takvom ekonomskom i monetarnom politikom ali tako je bilo.

Kad je Slovenija ušla u EU 2004 (tada i u NATO) i kad se uveo Euro 2007 godine, desilo se da je veliki dio nacionalne suverenosti bio s tim izgubljen,…, plus da je to razdoblje spadalo baš u vrijeme jeftinih kredita i viška novaca, koji je u Sloveniji napuhavao građevinski sektor i tajkunsko preuzimanje tvornica,…., tako da je kriza, koja je u svijetu počela 2008 kod nas udarila 2009 sa ogromnim padom BDP-a, uz to da su se javljali u slovenačkoj politici i takvi excesi, da je jedna stranka i njen lider (kojeg neću pominjati) činio akt veleizdaje i sam zvao “Trojku”, kako bi se domogao do vlasti.

Trubadur
Gost
Trubadur

Jon…. Dobr si povzel zgodovino….. Če bi dodal še, da je Euro, v funkciji Nemškega gospodarstva in smo vsi ostali zgolj kolaterala le tega, bi bilo pa še bolje….

posmrgndetgniuysngfnsidufvd
Gost
posmrgndetgniuysngfnsidufvd

Tolar je započeo sa čini mi se 32 tolara za marku a završio sa 130 tolara (tako nešto) za marku. Pametnom dovoljno. Dok su slovenci imali tolar živjeli su super isto kao i hrvati sa hrvatskim dinarom. Od kad su slovenci pod jewrom ode sve u vražju mater a hrvatima tek prestoje porođajne muke sa istim.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg

Ima neke logike što kažeš,… No mi, Slovenci toliko se volimo pokazati u Bruslju, Berlinu ili Washingtonu (a u nekim drugim vremenima u Beogradu i još prije u Beću), kao dobri učenici i izvršioci svega što se nam naredi. Naši su se “poglavari” jako zalagali, da što prije postanemo člani Eurozone i radili su sve, da budemo “odlikaši”. Kod nas ide tako ta servilnost, da možemo na vlastitu štetu napraviti nešto, samo da če biti “gazde” zadovoljni. Pa kad u Bruslju daju neku direktivu, mi čemo tu direktivu implementirati u nacionalnoj zakonodaji 3 puta rigoroznije od same direktive.

Zorule
Gost
Zorule

Zato će euro da riješi sve naše probleme u HR

Mikojan
Gost
Mikojan

Pa jedan će riješiti sigurno a to je da ne moram kupovati Euro u imaginarnom strahu da će K(r)una izgubiti na vrijednosti. Sada je tečaj uglavnom vezan za ponudu i potražnju Eura, dakle nikakav ekonomski vezani tečaj.

PPP
Gost
PPP

Tko ti sada brani da kupuješ euro?

Mat
Gost
Mat

Jednostavno za….Primjer.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik