fbpx

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF)

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF) 1

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u ponedjeljak izvijestio da bi pismo namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu trebalo biti poslano “negdje u drugom kvartalu ove godine”, ali još ne može govoriti o točnom datumu

Vujčić je na predavanju ponovio već dobro poznate argumente “za” i “protiv” eura u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo da bi njegovo uvođenje donijelo značajne i trajne koristi koje su znatno veće od šteta, koje su pretežno jednokratne i male.

Poručio je da je uvođenje eura strateška tema s obzirom na to da konačna odluka ima trajne i dugoročne posljedice na gospodarski život u Hrvatskoj. Osim uklanjanja valutnog rizika, kao argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu Vujčić je naveo i snažne trgovinske veze  s eurozonom, kao i visoku razinu financijske integriranosti Hrvatske s područjem zajedničke europske valute. Kako je pritom istaknuo, Hrvatska ima najveći stupanj eurizacije kredita i depozita u Europi, pa s obzirom na visok stupanj euroizacije, Hrvatska bi imala znatno veće koristi od uvođenja eura no neke druge zemlje poput Poljske ili Češke.

Komplimenti guverneru na hvalospjevima i poluistinama. Naravno, dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je održao predavanje, nije mogla primiti nijednog protivnika ulaska u eurozonu, posebice nekoga tko bi bio naoružan argumentima kao što je najnovija studija koju je objavio njemački Centar za europske politike (Centrum für europäische Politik).

bdp

FOTO – Pobjednici i gubitnici 20 godina eura

Izvješće govori o suočavanju s učincima eura od njegova uvođenja do danas. Za Italiju i druge južne zemlje Europske unije je jedinstvena valuta bila katastrofa, zapravo socijalna katastrofa.

Svaki talijanski građanin je u skoro dvadeset godina eura izgubio gotovo 73 000 eura u smislu neostvarenog BDP-a, dvostruko više od iznosa javnog duga po glavi stanovnika.

S druge strane je u istom razdoblju svaki njemački državljanin u smislu BDP-a per capita zaradio 23 000 eura.

Jedinstvena valuta je izazvala ogromno prelijevanje bogatstva s juga u sjevernu Europu, a Italija se vratila u ’50-te godine prošlog stoljeća.

Eurozona zemlje

FOTO: Zemlje Eurozone

Euro je bio katastrofa i bit će katastrofa. To je stvarnost koja se danas može riješiti samo ako se zemlje eurozone riješe dvadeset godina “fake newsa” prerušenih u europeizam, a one koje još nisu uvele euro, a to kane učiniti, da svojim guvernerima i političkoj “eliti” pod nos bace izvješće njemačkog Centara za europske politike.

Ako ne znaju čitati ili ne razumiju njemački, na početku su grafikoni i sličice. Vjerojatno imaju osnovne naobrazbe da ih razumiju tumačiti.

Il Fatto Quotidiano / CEP- Studien/20 Jahre Euro PDF

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
131 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

za tako bitne strateške stvari se organizira REFERENDUM ali se prvo narodu predstavi sve ono što je za I protiv. tako treba organizirati REFERENDUM I pitati narod hoće li PDV 17% ili 8.5% itd. itd. ili na REFERENDUMU pitati narod hoćemo li slati vojsku u npr. afganistan ili ne itd. itd.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

eu kolonija Referendum bi se dogodija isto ka u Makedoniji za izmjenu imena.
Za ulazak Hr u EU bija je spušten cenzus, pa posli podignut.
Nedavno je vlada prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornoga zakona proglasila nedovoljnim jer je falilo jedan posto glasova s tim da je vlada proglasila nekoliko postotaka glasova nevažećima, provjeru nije dopustila, a liste tkz nevažećih potpisa fizički uništila odnosno bacila u peć i izgorila tako da je slama izila tovara.

Tako bi proša bilo koji referendum, besramnim namištanjem i proglašenjem rezultata koji EU eliti odgovara.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

U pravu si,treba pitat narod na Referendumu trebaju li manjnci odlucivat kad ce pasti vlada.Sta mislis da vucicu odlucuju albanci i bosnjaci o vladi.Samo cinjenice i istina moze pomiriti ove zavadjene narode.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ma Euro ništa ne valja, Tolar i Hrvatski Dinar su bili zakon !!
Kunu ne spominjem jer to je dojč marka ili zamaskirani Euro.
Meni je svejedno koja je valuta ako je ima dovoljno za normalni život, može se zvati i pezos pa i dinar ako neko voli.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mikojan Kuna je uvedena 1994 kad je Tuđman preda HNB Rotschildima, i kuna je odma bila pegirana za tadašnju DEM, devizne rezerve iskorištene za kreditiranje države i građana od tek privatiziranih banaka sa njihovim vlastitim novcem. To je bija trenutak kad su Hr i njezini građani postali dužnički robovi. U BiH se to dogodilo 1996, a u Srbiji 2000.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

to cak i nije bila kontrolirana privatizacija, to je bila javna pljacka, bez premca.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?v=rhSg9X3q2gc
Yanis Varoufakis (doktorat iz ekonomije i matematike),bivši ministar u Grčkoj vladi koji je napustio “vladu koja je napustila narod”…Objašnjava do čega dovodi uvođenje eura,koliko je to problematično za “slabije” ekonomije i kako dovodi do još većeg siromaštva,nezaposlenosti itd…
Opasnosti od propasti eura i na koga će se to odraziti u najgorem scenariju…Šteta da nema prevoda jer se ima zaista što za čuti…Pametni ne bi ulazili u euro zonu ni u najluđim snovima…

The Euro Has Never Been More Problematic | Oxford Union
Yanis was my lecturer back at The University of Sydney in the early nineties in Economics I, II, and III. He was 26 years old with 2 PhDs, one in mathematics and one in Economics. He was brilliant and he is even more brilliant today.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Tko nas raju što pita?!

santa007
Gost
santa007
1 godina prije

stavite članak na facebook da se može podijeliti

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Vidjela sam ga na dva mjesta.
Nije istina da se nemože ništa napraviti. Česi su odbili euro.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

Hrvatska ne zuri u eurozonu, vec biva “požurena” na silu, od strane ciolihvara iz EZB i FED-a Hrvatska nije suverena drzva, pa prema tome ne mozete ni kazati tako da “Hrvatska žuri u eurozonu”

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

zure ju oni isiti koji su na kraju rata jednostavno predali sve banke, sva bolja i srednja poduzeca, bez ikakave ustavne podloge, bez jasnog javnog pristupa i pregleda, isti oni koji tjeraju narod na gmo i prisilna cijepiva…..sto od tog olosa bolje ocekivati?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Jesam li ja što propustio,na gornjoj sličici(zemlje Eurozone)stoji da su Crna Gora i Kosovo i Metohija dio te ekipe.Želja,planovi,provokacija,greška ili…?
Uz drugarski pozdrav:Za euro u čarapi,a čarapa van eurozone!

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

propustio si

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

šeronja,
Nisam propustio.Euro se kao službeno sredstvo plaćanja koristi u CG i KiM ali one nisu članice Eurozone.Ako ne vjeruješ meni pitaj Jon Sneg-a.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

U Crnoj Gori i na Kosovu su sami prihvatili Euro,…, koriste ga kao sredstvo plačanja al nisu člani Eurozone.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Italija i Španija se najviše pominju ,mislim glavna meta je bila Francuska koja je isto gadno nastradala,pogotovu njena poljoprivreda.
P.S.Ovi guverneri ” narodnih” banaka su sto puta veće štetočine od samih predsjedika,premijera….

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

\ato sto ta banka nije Hrvatska.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

EU, euro i nato su pušiona čista………
EU bi trebala bit isključivo privredna unija a nikako politička. Ovak je okupacija bez ispaljenog metka.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Jel sad jasno zasto je i osnovana !

MajorJS1
Gost
MajorJS1
1 godina prije

Pa za hr grajn je ispalo i dobro, jer di bi isli raditi kad se opljacka drzava, a sa ili bez eu bi bila opljackana tako da je za obicnog gradjanina too spas.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

AKO, se uvede Euro u RH,
to će biti zakucavanje zadnjih čavala u lijes mrtve hrvatske ekonomije.
The game is over.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Frende gotovi smo onak i ovak, poslije eura će ovo biti spaljena zemlja nažalost

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ajde frende objasni zašto će biti spaljena zemlja? Doslovno trugujemo sa Eurom od kad je nestala dojč marka, sve nekretnine i pokretnine se cijene u Euru pa preračunavju u Kune, ako ih prodavač želi, ako ne izbrojiš mu Eure.
Najviše me impresioniraju oni samozvani stručnjaci koji govore da nam je industrija nekonkurentna zbog jake Kune, pokušavam ih sada zamisliti hoće li isto govoriti da je Euro prejak pa nismo konkurentni?
Kako industrija može biti konkurentna kada je opterečena sa nametima kakve EU ne pozna, kada uz sve to moraš plačati kojekakve managere, stranačke rekete, čitaj obavezne donacije na crno, kada su energenti po europskim cijenama itd.
Nitko nikada nije rekao da umjesto da saniramo kojekakve gubitaše da sa tim novcima napravimo npr. 10 hidroelektrana i da ta el.energija bude isključivo za industriju po cijeni 1/100 od cijene na famoznom “mediteranskom tržištu”, država to može ali ne želi. Neka se uvede Euro, neka se uvedu EU zakoni pa da rastjeramo te županijske i opčinske pijavice, da se stvari poslože i da se konačno nešto pozitivno pokrene i kod nas. Sa Kunom i ovakvim stavom održanja pijavica idemo u dužničko ropstvo a ne zbog uvođenja eura.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
1 godina prije

Joj sto si naivan. EU zakoni stite EU elitu ne stite one koji rade. Uvodenje Eura sluza za ubrzanje projekta od 2 do 2,5 miliona stanovnika i turizam kao jedina “industrija” u hrvatskoj.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Jesam naivan kao i onih 100+ tisuća koji su otišli raditi u Eu za EURO posljednjih par godina !
Nije nam neprijatelj Euro već svi oni koji od 1990. vode uništavajuču politiku.

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Mikojan +++++++++

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Hrvatska nema zlatne rezerve koje bi pokrivale Kunu. Kuna je “pokrivena” zato sto je vezana uz Euro sa stalnim tečajem.
Potpuno pogrešnome umjetno.
To uništava izvoz, domaću industriju
Ustvari, taj tečaj je totalna prevara već skoro 30g, i sistem želi pokopati Kunu sto prije..
Bez putanja gradjana.
Kada i ako se ukine Kuna, HNB vise neće imati svrhu postojanja.
Izgubit ćemo (čak i ovakvu) kontrolu nad svojim novcem, “slobodno tržište” i EU ce regulirat količinu Eura u našim novčanicima, sto znaci samo jedno, (teško) siromaštvo većine.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Dečec, siromaštvo imamo odavno, vidiš kakvi se auti voze, kakve se viletine grade, kakve vikendice po obali, sve sama sirotinja, pa od kuda im, kredit u švicarcima? Zašto bi se bojali da nam netko drugi kroji monetarnu politiku, možda će nam biti bolje. Kad sam zarađivao Dinare štedio sam u Markama, sad zarađujem Kune štedim u Eurima, jel sam ja lud ili sam samo ja lud da imam Eure u madracu ?
Zašto smo ušli u Europsku Uniju, zašto smo ušli u NATO, zašto jednostavno ne zatvorimo granice, zabranimo uvoz i proizvodnja će nam procvjetati. Sve imamo osim pameti, pamet nam je otišla izvan države a luđaci vode ovu jadnu napaćenu državu već skoro 30 godina.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

mikojan, stos je u tome, da se niti sama eu ne drzi vlastiih zakona, maastricht-a. niti glede limita zaduzivanja, niti glede euro-zone, niti glede zastite gradjanstva, stedisa, sa jednom ecb koja se vise bavi politikom nego bankarstvom, koja socijalizira dugove i kapital, itd. to je masina koja melje sve pod sobom. jasno, da su hrvatska politika i zakoni nesto jos gorje….

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Imamo premijera Plenkovica koji je kao sveta voda vise odmaze nego li pomaze jer ljudima nudi lazne nade bez pokrica. Ali Plenkovic je pogrijesio profesiju, najbolje da je postao pop, pa da moze svima za sve popovati i za ono u sto se razumije i za ono o ceme nema pojma. Ali on uziva u polozaju drzavnog PARAZITA br.1, nikakve odgovrnosti a beneficije neogranicene. Nastranu to sto Plenkovc o ekonomiji zna da je to pojam o kojem on nema pojma. Sto se pak tice biznisa u biznis se razumije kao Mara u krivi ku*ac.
A Vujcic, zali Boze rijeci i vremena njega, najbolje poslati da cuva tri ovce slijedci dan bi bio bez ijedne, jer dok bi prvu lakomo prozdirao druge dvije bi mu odlutale i za dva tjedna bi skapao od gladi pa bi tako spasio Hrvatski narod.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Pa Plenki i je poslan od onih koji su ga obučavali da bude “pop”….traži da mu vjerujemo…Prepoznali su to u njemu,zato su ga i mobilizirali..
Sanader,…Milanović…ista škola…Jack of all trades master of non”…

Jean Valjean
Gost
Jean Valjean
1 godina prije

Ne brinite se, nece do toga doci tako skoro. Bez ikakvog gospodarstva i takvom inflacijom kakvu imamo nece nam dat da uđemo u euro zonu, jer bi onda bili troanski konj za euro gora od grcke. Mog oni do sutra pisat i slat neke zahtjeve i zelje da ih prihvate, prije bi im djed mraz ispunio te zelje nego brussel. Mozemo jedino uvest euro ko sta ga imaju crnogorci, ali oni nisu u euro zoni.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Je , ali ima se sta za prodati.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

pa grcka i italija su uvedene draghijevim manipulacijama u euro-zonu. bas zato, da nastradaju ostali. eu-komisija je sa 1,6 biliona plus esm spasavala evropske banke od propadanja, na teret eu-pucanstva. ecb kupnjom drzavnih obveznica odredjenih bankrot drzava samo siri probleme, pogotovo masovnim stampanjem, bacanjem eura na trziste zapravo se ne bavi bankarskim poslovima i sprecava banke da se time bave, a sa nula kamatama i inflacijom pljacka svoje gradjane. euro zona je zona gubitaka, dugova, stagnacije, svega losega i vodi u crash. i posvadjana je, jer ono sto zeli francuska, ne zeli i jedna nizozemska. a njemacka nema sto odlucivati, sve njene financije su pod okom brisela, ona cak i ne moze, ne smije istupiti iz euro zone. pa jos i esm, edis, srb, esrb i sl. kao “zastitine mjere” a sve vise na stetu gradjanstva. mi, stedise, porezni obveznici smo jamci kad sve krahira. zato je lose drzati eure u bankama ili kao vrijednosne papire.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Euro samo i jedino ako se ukine štetna i beskorisna Narodna banka. S obzirom da je Hrvatska sav suverenitet predala/prodala, izdržavanje ove skupe nazovi institucije postaje potpuno nepotrebno ( ni do sada nije imalo opravdanja), naročito uzevši u obzir gubitke koje proizvodi godinama (prof. Lovrinović-Sabor RH).
Prenijeti monetarni suverenitet na Frankfurt i time ubrzati totalnu pljačku i ubijanje ove zemlje. Zašto? Bolje umrijeti brzo, nego ovako, gledajući svaki dan nezasitne parazite, domaće i strane, kako te proždiru živog. Netko kome je opljačkana Italija susjed, trebao bi imati bar nešto alata za razmišljanje u glavi, ali eto, Bog nije dao.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Adriana, stavi Lovrinovića na neko odgovorno mjesto i neće napraviti ništa, tako je i SDP stavio onog sveznajučeg ekonomskog teoretičara Jurčića u Podravku pa nije napravio ništa, drugi su radili on je hvalio tuđim perjem.
Kod nas svi znaju sve do trenutka kada treba preuzeti odgovornost ali ne odgovornost pred biračima. Zapravo to kod nas i je problem, odgovornost ne postoji, radim što želim i kako želim i kaznit će me smjenjivanjem, to što sam upropastio tisuće ljudi nije bitno. Ljudi šute, ne bune se, znači da im je dobro. Idemo dalje.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

@Direktor
Ovdje se ne radi o tome gdje staviti prof. Lovrinovića. Čovjek je jednostavno u Saboru zainteresiranoj javnosti prenio podatke i statistike iz stranih, europskih i šire, službenih stručnih publikacija, koji su javno objavljeni. Osim ponešto ekonomista, malo tko prati takvo što, a u našim tiskovinama i publikacijama, ako se i objavi, ne reklamira se previše.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ekonomista nema nigdje u izvršnoj vlasti. Sve pravnici i – liječnici.
Čak i u eu i svijetu, čini mi se.
Jedan od razloga je da oni odmah vide neke stvari. Ali ako nemaju podatke na vrijeme i/ ili ne sudjeluju u odlučivanju…

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Problem je u tome sto u praksi vec imamo euro. Kuna je samo formalno valuta. Nemamo nikakve monetarne politike a hnb je obicna mjenjacnica. Tako je od 94 i stabilizacijskog programa koji je izveden ondasnjem guverneru iza ledja od strane mmf mafije i domacih jataka. Od 94 mi tonemo. Rat je prica za malu djecu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Iz iskustva…. 1.sve če , da vam poskupi i 2. neče biti više devalvacije, da se barem nešto ublaži bilo koja kriza…..

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

1. sve nam poskupljuje i bez Eura jer je sve vezano uz Euro i kojekakva “tržišta”, devalvacija ne ublažava nikakvu krizu jer, da ponovim, sve bitno je kao lancem vezano za Euro. Kada bi bili energetski potpuno neovisni, plin, nafta, ugljen, struja, kada se ne bi uvozila ni jedna mjerna jedinica od navedenog, tada bi mogli biti neovisni i igrati se sa svojom monetom kako nam volja. Devalvirati Kunu a energente plačati po svjetskim cijenama je suludo, ne vodi baš nikuda osim velikim igračima koji bi preko noći na tome dobro zaradili. Stoka sitnog zuba bi postala još siromašnija.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

u nizozemskoj pritisnes gumb i nestane struje u cijeloj spanjolskoj, i sl. nije bez razloga povezan strujni sektor, kao i financijski. ako rukne monte dei pashi, ili comerz banka – imas valove na siroko, domino efekt. zato i jesu svi ti sektori povezani i pod kontrolom, i ono sto macron trazi, tj. zajednicku blagajnu, zajednicki dug (da spasi francusku od bankrota) – ne moze se logicki odrzati, niti imati smisla za cijelu eu. ne moze tih par euro-drzava snositi lijenost ili krive poteze cijelog euro-bankrot sistema. nikako. sve vodi u krah, kako god obrnes. industrije i investicije stagniraju, place i penzije idu dolje, strukture svuda u raspadu, bilo materijalne ili drzavne, drustvene, dugovi pod nebo i svadje oko novca koji se stampa u nedogled sa nula kamatama, hladna progresija za pljacku….

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Hrvatska će dobiti točno ono što je izabrala na izborima. Ljudi kao da su slijepi. Pa barem je danas internet svakome dostupan. Ovce ovce (znači ovce na kvadrat).

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Uvođenje Eura je totalna nemogućnost bilo kakvoga pokušaja oporavka hrvatske ekonomije i gubitak bilo kakve šanse za way out u slučaju propasti samoga eura ili globalnog ekonomskog kolapsa.
Kako to biva uvođenje eura nije samo zamjena valuta nego uz to idu i skriveni sporazumi za koje bi se saznalo tek kad bi Hrvatska jednoga dana eventualno pokušala izać iz eurozone.
Bilo kakvi ekonomski razvoj je nemoguć bez upotrebe u prvome redu monetarnih alata pa tek onda fiskalnih i ostalih.
Još su sama poskupljenja i jednokratni gubici u imovini i pravima države i građana veliki, ali dugoročno ne toliko fatalni ka oni predhodno navedeni razlozi.
U Hrvatskoj je sistematski javnost odvojena od ovoga pitanja i vrši se bezočna propaganda za uvođenje eura.

Na kraju ako hrvatski građani ostanu i dalje u besvijesti i na sljedećim izborima ne izaberu vlast koja bi zaustavila uvođenje eura neka im onda sam Bog pomogne.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Euro je doista katastrofa. Kad čovjek samo baci oko na tablicu i pogleda kako je netko ni kriv, ni dužan zaradio ogroman novac samo na činjenici postojanja eura, a netko drugi izgubio još veći novac, dođe mu da im opsuje sve po spisku.
A onda vidiš kako je svaki grčki građanin u ovih dvadeset godina postojanja eura profitirao za ravno 190 eura, odnosno Grčka za dvije milijarde eura.
I što ćemo sad?
Tisuće hektolitara tinte, milijuni razbijenih tipkovnica samo na temi Kako je Trojka – MMF, EU, Svjetska banka opljačkala Grke, uništila im državu, kad tamo – Grci profitirali od eura!
Ili – za toliko im je BDP narastao samo zbog eura.
Tablica koja otvara oči? Zatvara?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA To su bili fizički dobitci / gubici i to je manje bitno. Puno je bitnije snaga eura koja odgovara razvijenijim ekonomijama koje dobivaju u odnosu na manje razvijene ekonomije, također ukidanje korištenja monetarnih alata u ekonomiji znači ka da te neko baci u more i zaveže ti dvi noge i jednu ruku . . . da ne pišen dalje o proizvodnji euura koji da bi doša do države i njezine ekonomije prolazi velike banke primarne dealere ECB-a koji uzimaju svoju maržu . . . ECB se nalazi u Frankfurtu i Njemačka ima najveći uticaj na politiku ECB-a jer je Njemačka marka i bila najjača prij prelaska na euro i jasno je kako se euro najviše prilagodija Njemačkoj . . . ima tu još masu toga . . .

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Definitvno ti… ‘noge smrde’ !

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Ono,kad imas vlastiti novcanik i zalazes se da on predje u vlasnistvo popularnog siledzije nadajuci se fer raspodjeli,
jel, tebi Generalic sta svojte?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik

Tebi niti jedno niti drugo jer nemaš pojma da je Grčka prije uvođenja eura odradila 30% devalvaciju. I s tih 30% uspjeli su ostati do 2017 na površini (po ovoj matematici), a smjer im je slobodni pad.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ma dajte ljudi, ma država koja nema svoju nezavisnu monetarnu politiku, svoju valutu kojoj određuje vrijednost, nijednu važnu banku u državnom vlasništvu, poltrone kojima Brisel određuje koje če zakone donositi u rvackom saboru, i vi takvu zemlju nazivate državom????
Pa mi smo kolonija i hotel zapadne Europe s jeftinim konobarima i uvoznom hranom. Neda mi se više pisat, zaboli me dvanasterac kad se svega sjetim.
LP

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sparkling Nismo mi hotel, nego je EU Hotel California od Eaglesa 1970-ih . . . zadnji stih;
”You can check out any time you like, but you can never leave”

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kako bi bila “nezavisna monetarna politika” ? Sa čime, industrijom ? Plinom i naftom? Ima nas 4 milijuna, zar misliš da u Hrvatskoj nema dovoljno plina i nafte da se ne mora uvoziti ? Ima ali kako ću ja zaraditi na preprodaji uvozne nafte i plina ako ćemo imati jeftine ugljikovodike iz hrvatskih dubina ? Ne može to tako, nećete bando meni kruh iz ruku otimati, NE !

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

Hrvatska ne zuri nigde , Hrvatska je zakasnila za gotovo sve .
Hrvatska vlada , vazali Brisela i NWO zure , do kraja da ojade i uniste Hrvatski narod .
Stranci ce imati sve , Hrvati se biti samo jeftina radna snaga , u spirali duznickog ropstva , ovrha , derace nam kozu , kais po kais , porez po porez , namet po namet , da se finansiraju sve blagodeti zivota mravinjaka krpelja birokratskog aparata koje u potpunosti boli ona stvar za Hrvatsku i Hrvate .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

U Hrvatskoj raste BDP, raste štednja građana, raste realna neto plaća, svake godine imamo pozitivan devizni saldo u razmjeni s inozemstvom, ukupna zaduženost građana pada, ukupni vanjski dug pada.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Nemoj se pravit glup jerbo nisi baš toliko glup, ponavljaš floskule koje se upravo sad ponavljaju na HRT-u . . . ukratko, Hrvatska se manipulira permanentno, misliš kako se ne kuvaju brojevi i Hrvatskoj namjerno ne dopušta reprogramiranje dugova kako dug nebi rasta dok ne uđe u eurozonu . . . siti se obećanja prij ulaska u EU kako će se korupcija smanjit na minimum i prijetnji kako umirovljenici neće primat mirovine . . . pa jebate jesi li ti ikad u životu kuva neku žensku i svašta joj priča samo da joj ga moš stavit u pm . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Moreno
Ispravan zaključak bi bio – Ako je sve tako i ako sve to raste s kunom kakva jest, što će nam onda euro?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Pa napisa san negdi po komentarima kako je inflacija skriveni porez koji se kreće u rangeu od 1,5 – 3% godišnje . . . tako da samo inflacija izi cili rast, a rasta opet nema bez zaduživanja, a na dug triba platit kamatu . . . ali kako san ti već prij pisa nije problem ni sami dug nego uvjetovanje kreditora za promjenu zakona i privatizaciju koja ide direktno na štetu građana.
E sad od te inflacije korist imaju nama nepoznati, a ne proračun naše države koja nas servisira . . . npr umisto boljega zdravstva neko i negdi je sebi kupija jahtu i avion . . .

Ja uopće ne tvrdin kako su stvari jednostavne jer nisu, ali dok ne počmemo trošit samo zarađeno dug će se gomilat i proklinjat će nas naši potomci . . .

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Zašto bi se SoA pravio glup, izađi npr. u Zagrebu van, pogledaj automobile na cesti, sve skoro novo, svaki u prosjeku iznad 100t. Kuna, šoping centri, parking pun, kupuje se uvozno smeće od krpa do hrane, svi troše a zarađuju jedino uvoznici, trgovci, a nešto i onaj jadan radnik koji je proizvod napravio ali ne u Hrvatskoj.
I sad neko netko napiše da je loše. Što je loše i kako će Euro uništiti Hrvatsku, to bih zaista želio pročitati ali
nigdje ne nalazim štivo o tome.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Direktore
Nikad i ni u kom slučaju nisam za uvođenje eura. Sve što opisuješ nema veze s eurom i kunom, nego je unatoč tom odnosu eura i kune. Zašto je tomu tako, opisao sam malo niže u komentaru. Da je bilo ikakve samostalne monetarne politike nakon 1994, ne bismo danas kao država bili dužni 50 milijarda eura (sjeti se da smo rast isfinancirali bez jednog jedinog centa novog duga, to financiranje uključuje zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, ukupno 1,4 mil.ljudi te kompletnu ratnu logistiku)

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

SoA, odlično, znači da se trošilo ono zarađeno u mrskoj nam bivšoj državi, to smo potrošili i nema više !
Što misliš koliko je od tih 50 milijardi eura zaduženja završilo na privatnim računima, da se ulagalo u proizvodnju sad bi uvozili radnike, dobro plačene radnike.
Sad nam je za to netko drugi kriv, naravno, možda srbi a možda i masoni.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Direktor

A di si našao aute… “Hrvatska se nalazi na 25. mjestu u EU-u po broju automobila na 1000 stanovnika” i “Prosječni hrvatski automobil star je 14,1 godinu, čime se Hrvatska također nalazi u vrhu EU-a. “. Najjače su mi ove analize “izađi van i pogledaj” 🙂
Najtrivijalnije, ako je uvoz veći od izvoza, trošiš više nego što zarađuješ. Trenutačno to krpamo turizmom uz tri velika problema. Prvi je taj da je Vlada kroz godine nekoliko puta mijenjala statistiku/izračun vrijednosti turizma, drugi je taj da niti jedna ozbilja država ne temelji gospodarstvo na turizmu, a treći je da nam zadnjih 6 godina stanje na Bliskom istoku i sjeveru Afrike puše u jedra turizma.
Mi od 1994. nemamo monetarnu politiku već zabetonirani tečaj. To u prvu perspektivu problema stavlja konverziju kune u euro prilikom prelaska na euro. Ono što će se kod nas dogoditi je nekontrolirani prelazak na euro što nas dovodi u situaciju potencijalne aprecijacije od 0% do 80%. Sudeći po iskustvu s markom, vrlo lako možemo očekivati 30% bez ikakvih problema. Da banaliziram, zamisli da danas u džepu imaš 750 kn (100 eura), a prilikom prelaska na euro za tih 750 kn dobiješ 70 eura. na tu temu imaš štiva koliko hoćeš od država koje su uvele euro i koje nisu. Nemoj biti lijen. Druga problematika prelaska ostaje ova koju imamo danas, a to je da nemamo monetarnu politiku ili da ju ne koristimo, a prelaskom na euro ostaje bez opcije monetarne politike. Ti misliš da jedni Ameri stalno galame na Kinu zbog deprecijacije tečaja jer im se to sviđa??? Ali, da se razumijemo, monetarna politika nije temelj razvoja gospodarstva nego samo jako bitna asistencija na tome putu.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

@Mercury,
Zamisli stranca kad dođe u Hrvaatsku, ne čita onh statistike nego gleda oko sebe i vidi svašta lijepoga. Ne brine mene aprecijacija, ako imam para u džepu u većoj vrijednosti od 500KN to su onda Euri, znači ja ću zaraditi i ništa izgubiti. To smo naučilil još u bivšoj državi, na devalvaciji zarađuju mešetari devizama a ne industrija koja se svakom devalvacijom bori sa većim cijenama goriva, energije i otplate kredita. Vidiš kako su prošli švicarci, zamisli da sad Kuna padne 50% a svi krediti vezani uz Euro. Što će nam valuda i banke kada su nam godinama uvaljivali kredite vezane uz neku stranu valutu. Tada se jako malo ljudi bunilo ali da li su šta promjenili, nisu.
Ne možemo se mi uspoređivati sa Kinom, ne znam kako ti to pada na pamet.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Direktor
Meni se čini da ti sam ne znaš što hoćeš. Lijepo sam ti napisao problematiku, a ti sebe onda prezentiraš kao mutikašu koja živi na crno kao predstvnik stanovnika RH.
Ne možeš raspravljati o ekonomiji kroz svoju sliku. To je isto kao da kažeš “ode ja u Njemačku pa nemam tih problema”.
Nećeš ti ništa zaraditi. Ako si zaposlen, plaća će ti biti manja za aprecijaciju. Ako si poduzetnik, sva tvoja imovina odim deviznog računa će biti manja za aprecijaciju. Ako imaš kredit s valutnom klauzulom glavnica će ti se povećati kako se to svidi banci.
Devalvacija nije INFLACIJA!!! Miješaš osnovne pojmove. Deprecijacija i devalvacija mogu imati za efekt inflaciju ako ju provode kreteni.
Problem devalvacije i deprecijacije jesu krediti s valutnom klauzulom, ali to znači da prvo ukloniš problem kredita s valutnom klauzulom, a ne da se naguziš i kažeš “Ah, ništa se tu ne može”.
Nisam ja radio usporedbu s Kinom nego sam ti dao primjer koliko deprecijacija ima utjecaja u gospodarstvu.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

@Mercury,
ma sve ok, jesam mutikaša ali vrlo loš, zato jer sam naivan i vjerujem u ljude. Slažem se ja sa tobom ali ta deprecijacija bi kod nas imala pozitivan utjecaj samo kad bi zamrznuo cijene. Imamo li alate da zamrznemo cijene energenata ? nemamo, prema tome, mutikaše velikog kalibra će zaraditi a ja ostati suhog …
Šta je deprecijacija nego malo kulturniji naziv za inflaciju pa onda i devalvaciju pa onda u krug.
Znači ja kao običan seljak vidim to kao početak ubrzanog kotrljanja inflacije, bio, vidio, ne ponovilo se.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Direktor

Razumijem što želiš reći, ali to vrijedi u bilo kojoj okolnosti. Ako i izbacimo iz priče monetarnu samostalnost, prelazak na euro će nas opljačkati za bar 30tak posto. Postoji način da se to spriječi, ali mutikaše su na vlasti i oko vlasti te neće propustiti priliku da zarade.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

@Mercury
E to je pravi odgovor, postoji način da se to sprijeći, ALI, možemo li bez toga ali, ne jer većinu to nije briga, preživljavali smo i 70% pa ćemo i tih 30tak.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Pokrivenost uvoza izvozom je koliko ono? 50-ak %.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Trebao bih si nadimak promjeniti u “uvoznik za sve živo”, pa naravno da uvozimo sve smeće za velike novce, neće meni prljavi radnici otimati moju zaradu, vidiš ljudi nikako da shvate da je to jedan od ciljeva osamostaljenja Hrvatske.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Vjerojatno je to točna brojka o pokrivenosti uvoza izvozom. No, to nema veze s deviznim poslovanjem. Zbog turizma i priljeva deviza (oko 10 milijarda eura na godinu) te dodatnog priljeva od doznaka iseljenika (što je cca 3 milijarde eura na godinu), u stalnom smo plusu od 500 mil – 1 milijarda eura na godinu (što se vidi u rastu deviznih rezervi).

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

SoA, zanimljivo kako im ti Euri ne smrde i ne uništavaju Hrvatsku.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Evo da nastavin ono šta san gori pisa . . . zdrava ekonomija može funkcionirat samo ako troši manje ili isto od onoga šta zarađuje. To znači kako triba proizvest roba i usluga i izvest ih izvan ekonomije kako bi se toliko moglo uvest ili možda ne uvest toliko, ali za tu dodanu vrijednost proizvest kuna kako bi se regulirala likvidnost u smislu povećane produktivnosti.
Ako se uvozi više nego šta se izvozi je podjednako štetno ka i kad se kune proizvode u količini iznad dodane vrijednosti koja se u ekonomskome procesu generirala.
Uz regulaciju tečaja to su najbitniji monetarni alati i odricanje od tih alata je pretvaranje ljudi u robove koji rade sve više, a imaju sve manje.
Drugačije rečeno inflatorna i spirala duga imaju isti krajnji rezultat na dovoljno dugoj vremenskoj distanci.
Iz tih procesa ka pobjednici izlazi par postotaka psihopata i uski sloj njihovih sluga.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

U Hrvatskoj sve raste osim zivotnog standarda i broja stanovnika.Prije 10-ak dana na N1 je M.Kolakusic pojasnio kako se rade ankete i izbori u Hr.Njegovo 10 minutno izlaganje me je ostavilo razjapljenih usta,ukratko: Imas 3.8 milona stanovnika ali trazis da 10% bude 420000 punoljetnih glasaca premda ovih ima samo 3.2 miliona.Izbore mogu nadgledati samo!jedan clan vladajuce stranke i jedan clan najvece opzicijske stranke!Nevladine udruge koje navodno nesto nadgledaju su odreda kupljene stranim novcem!Ankete na MSM su ,kao sto sam i mislio,oruzje za manipulaciju birackim tijelom kojim se sugerira biracima za koga glasati i usput odrezati odstupnicu onima koji bi se htjeli pobuniti radi izbornih makinacija.
Statistika? Sta ce ti statistika koja govori sve suprotno od ongo sto vidis?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik

Jedni će reći da radiš samo propagandu, ali ja ću onu slađu, da nemaš pojma o ekonomiji 🙂

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Vidim koliko su samozvani ekonomski doktori dobrog napravili u Hrvatskoj. Sve stručnjak do stručnjaka a mi odosmo u 3pm.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Direktor A mi smo to “stručnjacima” dopustili, pa ja isključivo te “stručnjake” ipak nebi krivija . . . da su sutra izbori rezultati bi bili u par postotaka gori ili doli isti, prema tome do promjene u zajednici nemože doć sve dok kritična masa jedinki ne promini svoju svijest odnosno izađe iz nametnutoga i za sad općeprihvaćenoga obrasca invertirane stvarnosti.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

mazohizam ili veleizdaja

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Veleizdaje je prodaja INA-a, uništenje željezare, uništenje sve industrije, pa nisu radnici pokrali novce, i niko se ne pita a gdje su novci, nisu isparili, kod nekoga jesu, to se ne smije pitati.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

E moj NARODE HRVATSKI šutimo i trpimo sva izdajnička sranja ovih govnara od političara!Smradovi izdajnički,sluge eu kapitalističkih gmazova.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ja san strojar, nisan ekonomista, ali kako bi svi tehnički obrazovani tribali znat razliku između dizel motora i benzinca tako bi svi ekonomski obrazovani tribali znat kako se produktivnost regulira u prvome redu pomoću monetarnih, a tek onda pomoću ostalih alata, a produktivnost Hrvatske ekonomije je na negativnoj nuli.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Iz moje životne škole naučio sam da se produktivnost povečava isključivo povečanjem broja papirnatih novčanica u novčaniku radnika dovoljnih za podmirenje svih životnih troškova i đeparac za sport i razonodu.
Smanjenje broja papirnatih novčanica pada i produktivnost.
Ako za to trebaju visoke škole onda smo u banani.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Direktor Kako god, količinu, a još bitnije vrijednost novčanica u đepovima određuju oni koji te novčanice proizvode.
Ne zaboravi kako su sve fiat valute u zadnjih 5000 godin popropadale iz uvik istoga razloga, a to je da su ih vlade proizvodile u enormnim količinama sve do trenutka kad im je vrijednost došla na njihovu stvarnu vrijednost tinte i karte na kojima je ta tinta otisnuta.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

Česi, Madžari i Poljaci se nešto baš i ne žure prihvatiti Euro. Znaju, da s time gube puno. Moja Slovenija se i u obziru prihvačanja Eura pokazala kao dobra učenica (kao i na drugim područjima, samo da se učitelji u Berlinu ili Briselu ne naljute). Kod nas se baš žurilo, da se ga prihvati,…, i to baš na predvečerje velike gospodarske krize. Ja se sječam, kako je krajem 1990-tih jedan naš profesor upozoravao šta će se desiti, kad se prihvati Euro, pa kaže: “Nema više vlastite politike kamatnih stopa, nema više vlastite politike deviznog tečaja, pa če se održavanje monetarne ravnoteže provoditi kroz socialne politike (čitaj unutarnja devalvacija plača, penzija, socialnih transfera,…)”. A mi, nadobudni studenti mislimo si: “Šta priča taj matori!”

A kad pričam o “dobroj učenici Sloveniji” stvari stoje ovako, kad dođe iz EU neka direktiva, koja treba da se implementira u nacionalnu zakonodaju, naši vredni političari če napisati t3 do 5 puta rigorozniji nacionalni zakon, nego ga predviđa EU direktiva.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Pročitavši naslov ponadao sam se da će mi u daljnjem tekstu biti konačno razjašnjeno zašto bi euro bio štetan za Hrvatsku… međutim, osim ove tablice od nekakvog “centra za europske politike” (?!), ni slova koje bi meni kao prosječnom građaninu RH, pomoglo da shvatim ZAŠTO JE EURO POGUBAN ZA MENE.
Čitam komentare i vidim da nikome kao ni meni nije stvarno jasno zašto bi euro kao valuta bio za Hrvate štetan (iako kao papagaji, neki to ponavljaju “euro katastrofa, euro pušiona, euro posljednji čavao u lijesu, itd.)

… ako ima netko, tko stvarno razumije te štetne “mehanizme” eura, koji eto, sam po seb ubija Italiju, Francusku, Portugal, … molio bih da mi to na razumljiv način objasni a naročito da mi razjasni što ću ja to štetno osjetiti “na svojoj koži” kada euro postane službeno sredstvo plaćanja u RH ??

Ja samo znam, da kada moram nešto uvesti za potrebe obiteljskog obrta, svoju ušteđevinu (u eurima) moram po nepovoljnom kursu zamijeniti u kune, pozajmiti na žiro račun obrta, da bi mi banka opet taj isti novac promijenila u eure (opet po meni nepovoljnom kursu) i platila robu u npr. Italiji ili Austriji.
Nadalje, sve kredite koje sam uzeo od kada je eura, svima je euro bio obračunska valuta i na dan plaćanja rate i kamata, morao sam prema dnevnom kursu, protuvrijednost platiti u kunama. … ja i svi koje znam, od kada se euro pojavio, ono malo što se ima kuna, odmah se pretvaraju u eure, pa ja stvarno ne vidim kako bi me euro mogao za.ebati kada te u.rane kune nestanu iz opticaja.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nešto što bi se zvalo hrvatska monetarna politika u stvarnosti ne postoji. Od 1994, odnosno od uvođenja kune kao kreditnog novca (hrvatski dinar je bio nekreditni novac i izdavala ga je Republika Hrvatska, a kunu izdaje HNB) sva monetarna politika se zasniva na održavanju čvrstog tečaja kune prema njemačkoj marki, potom i euru. Upravo ta politika je dovela do neisplativosti proizvodnje u Hrvatskoj i isplativosti uvoza. Posljedično – mnoge branše su propale, mnogi uvoznici se obogatili.
Kako je prošlo previše vremena s istom politikom, sad se nekakvom promjenom te politike ne bi puno dobilo. Prošao vlak. A s druge strane se i poduzetništvo osvijestilo i u ovakvim okolnostima pronašlo način da budu konkurentni u inozemstvu. Stabilizirali smo se na nekoj točki.
Mi u Hrvatskoj nemamo nikakvog razloga niti za užurbani ulazak u euro zonu, niti za usporeni. Možemo čekati i vidjeti kako će se članice euro zone razračunati između sebe.
Problem s eurom jest – trenutno gubljenje svih šansi za ikakvu vlastitu monetarnu politiku u budućnosti na nepoznati rok. Sutra se može promijeniti vlast, HNB ne mora biti ovakva kakva je danas i mogli bismo vlastiti razvoj temeljiti i na vlastitoj monetarnoj politici.
Ulaskom u euro – toga više nema. Čak ne bismo imali ni manje kamate nego što ih imamo danas. Ništa ne bismo dobili, a izgubili bismo puno.
Tvoj problem s nabavom robe u inozemstvu je lako rješiv. Ne štedi u eurima, nego u kunama pa ćeš imati manji trošak pri plaćanju

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Son of Alerik
Po običaju, mnogo si napisao a ništa nisi rekao ni objasnio…. kako i kada i sa kojom (novom) vlašću i kojim stručnim kadrovima u RH ti očekuješ “vlastitu monetarnu politiku” i “vlastiti razvoj” ??
Nisu uopće kuna, marka ili euro krivi za toliki uvoz i “neisplativost” domaće proizvodnje, već .urvini izdajniički sinovi iz vlasti i njima bliski klanovi i ostala pohlepna i neuka gamad, koji u rukama drže poduzeća za zastupstva i uvoz svakakvog svjetskog smeća koje je preplavilo naše tržište i nije im u interesu domaća proizvodnja i naravno blagonaklonost vlasti prema stranim bankama i trgovačkim kompanijama i to prvenstveno i jedino kroz zakonsku regulativu a ne “monetarnu politiku”.
Štedim u eurima jer, ni za rabljeni traktor, zemljište ili stan nisam još vidio ni čuo cijene u kunama (osim formalno).
Uvođenje eura (pod hitno) samo nam može život učiniti mirnijim, jednostavnijim i sigurnijim (u ovim, trenutnim okolnostima – do nekog novog oslobodilačkog ili “domovinskog” rata)…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Otpisani SoA-u po mojemu mišljenju baš i ne ide ekonomija i financije, puno ga bolje idu socijalne nauke, ali je doktor ekonomskih znanosti za tebe

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

poskupice vam sve preko noci 30-80% a to rast plata nece pratit.
u narednih 6 mjeseci jos cca 20%-40% .
za 10 kn neces moci nista da kupis.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Na osnovu čega si to zaključio, što to sve ? Ako poskupi moja usluga to znači da ću imati veći prihod i primanja će biti veća.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Direktore
Recimo da ti proizvodiš karijole, a ja krumpir. Da bih ja kupio karijolu, a ti krumpir, treba nam novac. Novac možeš dobiti samo u banci ako digneš kredit. Ti meni platiš krumpir, a ja s novcem kojeg sam od tebe dobio platim tebi karijolu. Primijetit ćeš nešto – iako si ti radio i proizveo nešto, iako sam ja također radio, nas dvojica zajedno, umjesto da smo bogatiji smo ukupno dužni banci za ono što smo ti i ja proizveli. Jasno je, što više kao društvo proizvodimo, to smo dužniji. Kad je već tako, je li svejedno komu smo dužni, njemačkoj državi ili našoj? Eto, to ti je suština priče o euru i kuni.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

SoA, može tako a može i ja tebi kariolu, ti meni 4 vreće krumpira. Zašto baš mora biti banka i nečiji novac za koji banka nema baš nikakvo pokriće

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Otpisani
Ne čudi me da nepogrešivim instinktom uvijek biraš veleizdajničku stranu. Tako i ovog puta lobiranjem za euro radi (krivo) pretpostavljene vlastite sitne ćari
Probat ću opet puno reći siguran da ćeš malo razumjeti.
Recimo da ti u Istri ( i svatko u Istri), samo zbog toga što se nalaziš od Učke tamo imaš kamate na kredit 6-10%, a ja u Dalmaciji da imam 0,5-1%. To nisu kamate samo na kredite, nego na sav novac koji postoji.
Ti kao poduzetni poljoprivrednik, vidjevši potražnju za inox bačvama odlučiš napraviti pogon za proizvodnju bačava. Uzmeš kredit od 10 milijuna kuna na deset godina i moraš vratiti ukupno 13 milijuna kuna. Ja, bez ikakvog poduzetničkog talenta odlučim u Dalmaciji podignuti isti pogon. Samo što za 10 milijuna kuna kredita moram vratiti 10 milijuna i petsto tisuća.
Ti izračunaš da moraš prodavati bačve po 1000 kuna komad da bi imao zaradu od 300 kuna po komadu.
Ja zaradu od 300 kuna po komadu imam uz cijenu od 900 kuna.
Ti moraš plaćati još i 550 parafiskalnih nameta. Ja ne moram.
Tebi inspekcija zato što nemaš naljepnicu za vatrogasni aparat iznad vatrogasnog aparata naplati kaznu od 20 000 kuna. Meni ne dolazi.
Kako Istra nema carina, ja odlučim prodavati moje bačve po 900 kuna kroz dalmatinske maloprodajne lance u Istri (koji su također dobili kamatu od 0,5% za razliku od istarskoih koji su imali kamatu 10%). Preotmem ti tržište. Ili ti moraš spustiti cijenu (i zaradu) svojih bačava.
Kako ja prodajem više od tebe, više kupujem i sirovina kod istog dobavljača. On mi daje popust na količinu, tebi neda. Ja imam još veću zaradu.
Nakon 5 godina ti dospijevaš u bankrot, a ja kupujem tvoj pogon kreditom od 0,5% kamata.
Eto, tako ti izgleda euro zona. Samo što je Istra – Portugal, a Dalmacija Njemačka.
Tako se prelijeva novac unutar jedne valutne zone.
Sutra, kad bi se Hrvatska našla u euro zoni, bilo bi joj kao Portugalu.
Dok god imamo vlastitu valutu, imamo i mogućnost upravljanja sa svojom sudbinom.

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

SoA, ajde konačno jedan primjer ali za visoke kamate, 555 parafiskalnih nameta i ostale pixdarije nije kriv EU nego one spodobe koje “preuzimaju odgovornost” nakon svakih izbora.
Ulaskom u EU ponadao sam se da će nam administracija, nameti isve ostalo biti na nivou jedne Njemačke ali sam se gadno prevario. Sad ta administracija koja se možda i osjeća ugroženom vrišti da će nam Euro sve uništiti, a oni mali anđeleki nisu za uništenje baš ništa krivi.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Točno je kako monetarna politika ne postoji jer Hrvatska ne koristi monetarne alate, međutim to nije razlog za bacit te alate u more.
Da je Grčka prij nekoliko godin imala drahmu bila bi definitivno u boljoj poziciji ne zato šta bi je uvela pa se spasila nego zato šta nebi morala pristat baš na sve ucjene jer bi imala way out i mogla bi ograničit stiskanje jaja u EU morši.
Koliko god da si ti jači od mene, drugačije ćeš me napast ili možda čaki i nećeš ako ja iman nož u ruci i jasno da ćeš prij napada na druge načine meni provat uzet nož iz ruke, pa taman posla nekoga da mu ja taj nož na uru vrimena posudin.
Borba sa psihopatima u stvarnome životu je nemilosrdna. Čitaj malo Sun Tzua ☺

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Otpisani Jasno da ti nije jasno zašto je euro štetan jer neznaš da je inflacija skriveni porez. Kuna je sad pegirana za euro, okay, ali prelaskom na euro Hrvatska i njezini građani, a i ti ako živiš u Hrvatskoj se odričeš toga skrivenoga poreza u korist elite, a na štetu zajednice u kojoj živiš. Inflacija je cca 2% godišnje i sad izračunaj koliko smo svi popušili na naš ukupni turnaround na primjer u zadnjih 25 godin.
Koliko se za X eura (tad DEM) moglo kupit nečega prij 25 godin, a koliko se toga istoga može kupit danas. Jesi li svijestan razlike i koliko ona iznosi.
Ukratko, ta razlika umisto da je završia u proračunu RH za škole, bolnice i ostalo, ona je otiša eliti za učvrščivanje svoje moći, vojsku i nečuje dvorce, jahte i avione.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Otpisani

”By this means goverment may secretly and unobserved, confiscate the wealth of the people, and not one man on a million will detect the theft” – John Maynard Keynes o sustavu novca na dug i inflaciji

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Otpisani
‘’It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning’’ – Henry Ford

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Moreno
Hvala ti na utrošenom vremenu za mene!
Eto, vidim da si ti stvarno ekonomski znanstvenik, kada si zaključio da će zadržavanje kune i sadašnjeg monetarnog sustava u RH biti spas za Hrvatsku a da bi prelaz na euro Hrvatsku dotukao do bankrota.
…a Alerik je za tebe mali Ciciban u “ekonomskim znanostima” …svaka čast 😉

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Otpisani Ja nisan znanstvenik i doli san već napisa šta san, ja samo pišen ono šta je mojemu razumu svojstveno, da ne napišen ono šta mi je logično i to pokušavan objasnit ne samo radi tebe nego i radi ostalih, tako da mi se ne tribaš zafaljivat, to ostavi za neku drugu situaciju.
Ja jesan pisa kontra tebe, ali san i obrazložija zašto se ne slažen sa tvojim komentaron . . . bilo bi mi drago da si napisa tvoj osvrt na moj komentar i objasnija kako ti vidiš inflaciju i jeli to skriveni porez ili nije i ako je, ko kupi ti porez . . . pa da mi nakon toga pišeš šta god oćeš, nije baš da se uvridin na prvu, naročito na komentarima portala ☺

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

@otpisani, to je to, desetka !

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ otpisani

Od kuda ti ušteđevina u eurima? Radimo malo na crno? Zašto ti svom obrtu radiš pozajmice? Zato jer muljaš i onda ti je kriva konverzija. Tko te prisilio da dižeš kredit s valutnom klauzulom? Tvoja perspektiva se temelji na tome da si ti u močvari i onda je tvoje rješenje gumeni čamac umjesto isušivanje močvare.

Prvo se pod hitno riješi obrta. D.o.o. ti je mandatoran. Drugo, tečajne razlike se uračunavaju u cijenu ovisno o kakvoj robi se radi. Ako to nije moguće, možeš plaćati kreditnom karticom. Onda banka nema veze s konverzijom nego kartične kuće, a to je duplo povoljniji tečaj. Primjerice, turističke agencije masovno zbog toga koriste kreditne kartice, a ne devizne doznake. Opet, pitanje je da li tvoj prodavatelj ima kartično plaćanje. Čime se baviš? Do 3% možeš uštediti na fluktuaciji tečaja kroz godinu. Naravno, pravom poduzetniku je lakše prigovarati.

Kada kune nestanu iz opticaja, najbanalnije rečeno, osiromašiti ćeš za onaj iznos koliko bude aprecijacija prilikom konverzije. Ako imaš nešto godina, onda se sjeti sranja s konverzijom marke. Još malo bliže tvojoj situaciji, Ono što kupuješ u Italiji ili Austriji će od tada biti skuplje za iznos aprecijacije što znači da će tvoja buduća profitabilnost biti manja.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Narodu ne preostaje drugo do dograbiti kolce pa krenuti u ciscenje Markova trga kada tao ociste dalje redom, ali svakme pruziti sansu da pokaze koliko brzo moze otrcati do Harmice-Dobave i da tamo trazi azil ili da nastavi do Minechena.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Kaze se dala baba dinar da udje u kolo,a dala bi 2 da izadje,ali ne moze.
Tako nekako vazi i za sve ove nove zemlje koje su usle u Eu.
Vise imaju stete nego koristi.Juce sam pricao sa jednom osobom koja je iz Rumunije,kaze mi sada imaju svu zapadnu hranu i robu,sve je triput skuplje,sada mogu svuda da putuju,ali novaca i posla nemaju.Pre nisu mogli nigde da idu,ali su imali zagarantovan posao,imali su uglavnom stanove od drzave, i dabome kakvu takvu platu.Kazu da je od nekih 20 miliona Rumuna skoro 5 miliona napustilo zemlju,sto trajno sto privremeno.
Trecina Litvanaca,Estonaca… je napustilo vlastite zemlje i tako dalje i dalje da ne nabrajam.
Nesto samo razmisljam da smo samo pametni bili i odlucni i da smo ostali slozni i nepokoreni kakvo je trziste moglo biti sve te balkanske zemlje od Slovenije,Hrvatske,Bosne,Srbije,C.Gore,Makedonije,Bugarske,Rumunije,Madjarske,Grcke,pa Slovacke,Ceske do Belorusjie,Moldavije,Ukrajine,Rusije.Znaci neke ne top zemlje evropske unije.A svaka od ovih zemalja ima sta ponuditi ovoj drugoj,koliko miliona ljudi je to trziste.Ne bi nam trebala nikakva Evropa niti dalji svet.Koliko samo zeljezara smo imali i gde su sada,a celik,zeljezo….i dan danas uspesno se prodaje recimo rusima ili ukrajincima,i mnogim drugima.i primera ima milion.Ali eto sada neko drugi kupi kajmak od svih ovih zemalja a to nismo mi.I neko nam drugi ubija zemlje,a da se nista ne pitamo i da nista ne mozemo maltene promeniti.
I ispijaju krv i ubijaju buducnost nase mile dece.
Ne znam jel neko zna podatak da tamo negde neke 1983-85 bile su plate u Jugi 800 -1200 nemackih maraka.A tada su bile sasvim druge cene zivota i svega.
I sada posle svih ovih godina kada se zna ko,kako i kome pravi te razdore medju narodima i medju drzavama uzasno bedno,jadno i glupo se osecam kada svhatim kako su ljudi ili mase naroda naivni,glupi,pohlepni,lako zavadljivi,lakoverni….
Voleo bih da jednog dana Amerika ne bude vise sila broj 1 ,da nas ostavi sve na miru i da idu u 3 lepe pm i voleo bi da nasi narodi na Balkanu opet budu pametni,zdruzeni,da svaki narod ima takvu vlast koja ce voleti i boriti se za svoj narod ali i postovati druge narode,da sve zemlje bivse Jugoslavije se ekonomske udruze i pocnu ostvarivati profit za dobrobit svakog od tamosnjih naroda,da poraste ekonomija,da bar sve drugacije ,bolje i sigurnije bude buducoj generaciji i deci koja ce na tim prostorima rasti.Ali to je za sada pusta zelja jer svuda su ubaceni ljudi na vlasti i u vrhu medija koji samo stvaraju raskole medju svim gradjanima ,narodima,stvarajaju i kreiraju sve vecu bedu,nemoral,nesigurnost medju ljudima,stvaraju haos,bescasce,kreiraju i ispiraju neke nove vrednosti,gase fabrike,sela,manje gradove,gase proizvodnju,razbijaju ionako razbijene drzave,raseljavaju stanovnistvo,siromase narod…..
Prosto uzas jedan.
Zato sam milion posto siguran u jedno.
Onog dana kada Amerika ne bude vise br.1 sila,kada to budu Rusija i Kina,sve ce se na bolje promeniti ne u smislu da cemo biti bogatiji,ali imacemo mir,neke nove medije koji ce forsirati cast,rad,veru,postenje ,medije koji ce pisati o mnogim ekonomskim sferama i idejama,bit ce bolji uslovi za zivot,bit ce vise posla,ljudi nece morati bezati i napustati zemlju,sela ,gradove,mnoge stvari ce se pokrenuti na bolje ,ljude ce zbliziti ekonomija,razbudit ce ih,pokrenuti,bit ce vise ljudi opusteniji,imace se vise poslova.
Uspesna ekonomija je najbolji lek za sve bolesti jednog ili vise naroda.
Uh mozda sam otisao daleko od ove pocetne teme ali ja jos uvek volim svaku zemlju na tlu bivse Jugoslavije i uvek cu ih voleti i sto zelim svojoj zemlji to isto zelim i svakoj drugoj i zaista bih voleo da sve nase zemlje u nekoj skorijoj buducnosti dozive sve ono dobro nakon toliko gooodina patnje i bola.
A ja sam ubedjen da ako ovo zlo americko zauvek ode sa ovih prostora da ce se to desiti,jer bitnije je znati ko je naredio jedno nedelo,ili jedno ubistvo nego ko ga je izvrsio.
A ja dobro znam ko je naredio da ubiju moju ili tvoju ili njegovu ili njihovu zemlju,i sve u njoj!!!
Ako sam udavio,izvinjavam se.
Zadnja vest; Veto Rusije i Kine za rezoluciju u Venecueli.

Duman
Gost
Duman
1 godina prije

Brojevi su varljiva stvar, obicni ljudi u NL su izgubili u prosjeku 40%, mozda i obicni u D, ali neka bude, u ovim igrama ljudi su dio statistike

Tiki
Gost
Tiki
1 godina prije

A jake nam ekonomije pa nas j… kuna ionako sve i svi racunamo u € tako da jbg

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Da vam objasnim. Ukoliko dvije dr\ave “odluče” da naprave monetarnu uniju, onda je ona država koja ima produktivniju ekonomiju (koja može “jeftinije” nabaviti novac na finansijskim tržištima) je dobitnik jedne takve unije a ona slabija tone i postaje još slabija nego na početku. To zapravo nije nikakva tajna i trabalo bi biti ABC svakog “ne-potplačenog” ekonomiste. Isti princip je i u okviru jedne države, u kojoj oni pasivni krajevi se pustoše a oni bogati postakju još bogatiji i napredniji. Kada vas netko tjera u monetarnu uniju. tj. da prihvatite valuitu koja je jača od vaše ekonomije, to znači zapravo da hoće da vas koloniziraju i oduzmu vam prvo monetarnu a onda bilo koju drugu Suverenost. Mantra “neovisnih centralnih banaka (koja su neovisne od lokalne politike, ali nipošto od globalnih kreatora novca)” je upravo ta koja omogućuje procese kolonizacije bez da se moraju slati vojske da kontrolišu osvojena područija

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Farree Sve okay šta pišeš, samo mala primjedba kad već koristiš rič “tržište” je to da su sva tržišta manipulirana, kako sirovina, energije, plemenitih metala, dionica, obveznica . . . tako su manipulirana i tržišta valuta.

Farree
Gost
Farree
1 godina prije

Naravno da jesu. “Tržište” je mjesto na kojem Veliki Inquisitor (njegove raiting agencije) odlućuje kome će on dopustiti da prodaje svoje obveznice a kome ne. To “Tržište” je uređeno po principu Anglo-Saksonskih elitnih klubova u koje je dozvoljen pristup samo odabranim. Svim ostalim preostaju prosijaćenje (prostituisanje) kod MMFova, Svjetske banke itd. i tu ne pomaže grebanje po staklu za one koji su napolju. Pojam “Tržište” se isto tako koristi kao skriveni, abstraktni diktator, koji spriječava sprovođenja bilo kakve narodne demokratske volje poput recimo zahtjeva (“populističke”) italijanske vlade za povečanjem minimalnih plata itd.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Euro je izvorno francuski izum,kojim su mislili kontrolirati Njemačku,kao što je USA mislila preko EU paziti na evropsko procese?Nijemci su imali viši cilj,ujedinjenje,pa su bili spremni sve progutati?Ali poslije kada su vidjeli prednosti za Njemačku,postali su najveći njegovi zaštitnici?Činjenica da su njemačke tvrtke kupile najviše inozemnih tvrtki,činjenica da su platile najveće globe,bez prodaje imovine,zaduživanja ili izdanja novih dionica potvrđuje mišljenje o anomaliji?Rezultat je to precjenjenosti eura u Evropi a potcijenjenosti u Njemačkoj,koja samo na kamatama štedi oko pedesetak mld eura godišnje?Prije tri godine u Trstu mi je upalo u oko da su u gradu samo Mercedes autobusi,iako je to bilo lovište za IVECO,pogled mi padne na malu pločicu gdje piše da je tršćansko autobusno poduzeće u vlasništvu Arriva,koja je u vlasništvu DB ili njemačke države ili nama su prodali priču da se sve treba privatizirati,a kod njih sve važno ne ide bez države?Ili sada su u modi evropski fondovi,svi se trse da spase Slavoniju sa par sto milijuna eura iz EU fondova?Ali ljudi,uvozom subvencionirane hrane iz EU,sa kojom se ni jače poljoprivrede ne bi mogle nositi uništili smo vlastitu,a uvozimo 2,5 mld hrane godišnje što je 50 mld eura u zadnjih dvadeset godina?
Ima li pilota u avionu?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Tako je, SUBVENCIJE a ne poticaji. Poticaj je jednokratna pomoć za pokretanje nekog nazovimo biznisa, subvencija je spas za svaku proizvodnju, od poljoprivredne do industrijske jer potiće na rad i veću produktivnost. Zašto na Eu tržištu ne bi npr, pšenicu prodavali po 60Lipa a država da proizvođaču 60Lipa po prodanom kilogramu. Sve bi se to državi vratilo a proizvodnja bi krenula. Poticajima u poljoprivredi smo uništili sve jer ne nagrađuje rad već nerad.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Direktore ti to izgledami razumiješ kao pravi rvacki direktor?Čovjek uzme kredit,podigne farmu,radi ali dolazi mnogo sira iz uvoza,cijene padaju?Za kilo sira i u Slavoniji i u Nizozemskoj treba 10-12 lit mlijeka, a sir u nizozemskoj 3,5 DEM jer proizvođaču razliku do 10 plaća država iz EU fondova,a ovaj sir dolazi kod nas na utakmicu sa proizvođačem koji ima trošak deset puta veći od njegove cijene?A političari u Saboru kažu da nam je poljoprivreda zaostala,pa ne može pratiti evropsku?

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

A misliš li ti da je njihov sir jeftiniji zato jer je proizvodnja, rad, hrana za stoku jeftinija nego kod nas? E pa nije ali je sir jeftin, kako, država subvencionira a ne potiće !

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Carina prati deklaracije i vidi ulaz velikih količina po niskoj cijeni?Trenutno podiže rampu i podiže prelevmane(dodatna taksa po jedinici proizvoda,jer je carinska stopa komplicirana za promjenu),ovako su nam subvencioniranom hranom uništili poljoprivredu?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Guverner ne donosi odluke služeći se znanjem, razumom ili logikom, nego po direktivi onih koji su ga postavili (nije ni Sabor ni Vlada).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Zašto je važna monetarna suverenost i zašto ljudi govore da je ta suverenost preduvjet za bilo koju drugu?
Čini se da nam je svejedno s čim plaćamo, da je bitno samo da plaćamo i da nismo dužni. Zašto se onda ti Rotschildi, Rockefelleri toliko trse i gospodare američkom tvornicom novca FED-om, ako je nebitno čiji je i koji novac?
Najprije – nije nebitno, već je najbitnija stvar u nekoj državi – tko joj i kako kreira novac.
U Hrvatskoj primarni novac kreira HNB, institucija u 100% vlasništvu države Hrvatske. Emisijska dobit (profit od izdavanja valute) je prihod državnog proračuna. HNB može utjecati na gospodarska kretanja unutar države visinom kamatne stope, primarnom emisijom novca te regulacijom ukupnog novca u optjecaju.
Budući da se primarni novac u optjecaj pušta kao dug, odnosno kredit komercijalnoj banci, to u praksi znači da sve što proizvedemo unutar države povećava ukupno zaduženje. To znači da smo kao društvo ukupno dužniji što smo bogatiji i što više proizvodimo. Dio tog duga se anulira povratom novca zarađenog kreditiranjem HNB natrag u proračun radi čega posljedično imamo manje poreze, imamo više novca za zdravstvo, socijalu, državne zaposlenike (koji se onda ne moraju u cijelosti plaćati novcem prikupljenim iz poreza).
Novac je krv gospodarstva i odnosa u državi. Ako nam netko tu krv pijucka ili neda kad nam je potrebna, usahnut ćemo.
Ako bi Vlada RH bez javne rasprave i bez pitanja vlastitih birača jednostrano odlučila kunu zamijeniti eurom, onda bi svu korist od izdavanja valute imala Europska centralna banka, a Hrvatska više ne bi imala nikakav utjecaj na novac u optjecaju u vlastitoj državi.
Postojanje vlastite valute znači i sposobnost djelovanja na valutni tečaj., na inflaciju, na zaposlenost.
Ulaskom u euro zonu, ostajemo bez tih sposobnosti.
Ne postoji ni jedna jedina korist koju bismo ostvarili kao društvo/država ulaskom u euro zonu. Ne bi nam pale kamate, ne bismo bili konkurentniji, ne bi nam pali ukupni troškovi.
Interes za ulaskom Hrvatske u euro zonu nije hrvatski interes, već interes vlasnika Europske centralne banke i izvedenica iz tog vlasništva.
Bankarske naknade, usluge ne bi se smanjile te bismo i dalje plaćali iste iznose za iste usluge/naknade. Ne bismo imali gubitaka na tečaju pri konverziji kune u euro, ali mi ne trgujemo samo u eurima. Sutra bismo i dalje plaćali koverziju u dolar, juan, rublju, bilo koju valutu.
Korist od tečajnih razlika ima i HNB, ne samo komercijalne banke, a korist HNB-a je istovremeno i naša korist.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Svi mi smo solidarni dužnici za kompletan iznos vanjskog duga, neovisno o tomu što sami nismo nikomu dužni. Bismo li sutra u euro zoni bili jamci za kompletno ukupno zaduženje euro zone sa svom svojom imovinom? Na to pitanje treba odgovoriti guverner Vujčić.
Je li sad jasnije zašto nas EU pritišće s uvođenjem poreza na nekretnine? Najprije porez s kojim se oduzima vlasništvo nad nekretninama i stavljanje tih nekretnina pod hipoteku za europske dugove.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik
Kreneš dobro i onda zastraniš tajanstvenim putevima…
“Budući da se primarni novac u optjecaj pušta kao dug, odnosno kredit komercijalnoj banci, to u praksi znači da sve što proizvedemo unutar države povećava ukupno zaduženje.” – gdje se to primarni novac u optjecaj pušta kao dug? Jel to jedini način? Jel obvezna rezerva dug? Jel kupovanje deviznih rezervi dug? Investicija je ono što nosi otplatu duga. Možeš financirati potrošnju pa dug samo raste…Ono što želim reći je da dug nije jedini način emisije i da ono što se emitira dugom nije problem dok ima profitabilnost.
“Dio tog duga se anulira povratom novca zarađenog kreditiranjem HNB natrag u proračun” – gdje si to čuo? Pročitaj članak 57. Zakon o HNB-u. Za primjer, od 2000. do 2013. HNB je uplatio u proračun samo 4 milijarde kuna. To je 300 milijuna kuna godišnje. S time proračun može guzicu obrisati. Pogledaj koliko košta lizing za motorna vozila javnih službi. HNB nije namijenjen direktnom zarađivanju ni za sebe ni za proračun.
Prvi problem koji nam ne dozvoljava provođenje monetarne politike su krediti s valutnom klauzulom koji su enormna zarada banaka i Vlada to nikada neće ni pokušati riješiti. U svijetu bajki, recimo da se taj problem riješi, dolazimo do drugog problema gdje deprecijacija sama po sebi neće dovesti do nikakve pomoći gospodarstvu jer je većina naše proizvodnje ovisna o uvozu sirovina. S te strane, Vlada bi prvo trebala uvesti ogromne programe u gospodarstvo s ciljem smanjivanja uvoza, povećanja izvoza i povećanja industrije. A to opet možemo sanjati je na tom prokletom uvozu se okreću milijarde…

U svakom slučaju, slažemo se oko loše ideje uvođenja eura.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ok,daj mi jedan jedini primjer puštanja novca u optjecaj, a da nije dug

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Napisao sam ti gore dva, ali ne čitaš. Obvezna rezerva i upravljanje deviznim rezervama.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kako je nastala obvezna rezerva? Netko ju je dao nekom na poklon ili ju je netko zadužio? Da te poštedim odgovora – nastala je kao dug. Čekam i dalje primjer novca u optjecaju koji nije nastao kao dug.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik

O čemu ti pričaš???
M0=G (gotov novac u optjecaju) + R (rezerve koje kreditne institucije drže kod središnje banke)
“Obvezna pričuva omogućuje središnjim bankama kontrolu nad ponudom novca te posljedično osiguranje monetarne stabilnosti i likvidnosti pojedinačnih banaka i bankovnog sustava u cjelini te neometano odvijanje platnog prometa.”
“Značajna je uloga obvezne rezerve želi li se povećati ili smanjiti novčana masa upravo zbog svoje gotovo trenutačne učinkovitosti.”
“Osnovicu, po kojoj se izdvaja obvezna rezerva, moguće je definirati u širokom rasponu od depozitnog novca pa sve do dugoročnih depozita.”
Niti je na poklon, niti je zaduženje. Na obveznu rezervu se ne plaća kamata, služi kao kolateral poslovanja banaka, regulirana je zakonom i nema veze s nikakvim dugom.

A drugi primjer deviznih rezervi (nema nikakve veze s obveznom rezervom) si glatko preskočio što uključuje devizne intervencije koje HNB konstantno radi.

Meni se čini da si ti pomiješao primarnu i sekundarnu emisiju.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Mercury
O čemu ti govoriš?
Reci mi kako su nastale obvezne rezerve? Tko ih je kreirao i kako ih je dopremio bankama?
Kako je nastala i jedna jedina deviza? Kako nastaje euro, tko ga kreira? I kako ga distribuira bankama?
Ne možeš početi priču od sredine. Zaludu ti svi paragrafi, ako nisi u stanju zbrojiti sam dva i dva. Dok ne shvatiš kreditnu narav novca, nisi u stanju shvatiti niti sveukupnost posljedica te prijevare.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ok, evo moj jedan stari komentar kojeg sam memorirao. Možda nađeš koju grešku u njemu. Uživaj:
Jugoslavija se raspala, a da je bila dužna samo 22 milijarde dolara, danas su države dužne na tisuće milijarda dolara i nikom ništa. Komu su dužne?
Za shvaćanje novca je najbitnije znati kako ulazi u sustav. Zato idemo od početka. Zamislimo da je tek stvorena država i da nema nikakvog novca. Osniva Centralnu banku (Hrvatska Narodna Banka, Federalne rezerve, Europska centralna banka). Ta banka može biti u državnom vlasništvu, a može biti i u privatnom vlasništvu (FED je privatni, kao i ECB koji je poluprivatni, a HNB je državna). Ona je institucija koja tiska novac (onaj papirni i kovani). E sad, kako ga ona dijeli, kako stavlja u optjecaj, na koji način taj novac dolazi do ljudi? To je također bitno shvatiti.
Centralna banka novac distribuira preko kredita koje daje komercijalnim bankama (PBZ, OTP, ZABA primjerice,). Recimo da je ukupno 100 milijuna. Komercijalne banke moraju vratiti Centralnoj banci te kredite uz kamatu (recimo da je 1%). Zato komercijalne banke dalje daju taj novac kroz kredite firmama, građanima uz malo veću kamatu (recimo da je 5%).
Zasad je sve ok, komercijalne banke će zaraditi na razlici kamata i tako isplatiti uzete kredite u Centralnoj banci.
Međutim, komercijalne banke na uzetih 100 milijuna u centralnoj banci mogu dati kredita u iznosu od 500 milijuna do milijarde, iako ih nemaju.Kako? Multiplikacijom depozita. Stvaraju novac ni iz čega. Ne, ne tiskaju ga. Samo ga upišu i ti onda imaš stanje na računu. Oko 95% ukupnog novca je upravo takav ni iz čega kreiran novac (nema ga u novčanicama). Zato imamo kartice, zato svi koji rade s gotovinom moraju uplaćivati utržak.
(drugi put ću objasniti tu multiplikaciju depozita, stvaranje novca ni iz čega).
Nadam se da je očito – prvi novac koji je ušao – ušao je kao dug (dug banke prema centralnoj banci), drugi novac (kojeg su kreirale ni iz čega komercijalne banke) je također ušao u sustav (optjecaj) kao dug (građana i poduzeća prema bankama). I ima jedna kvaka – krediti se moraju vratiti s kamatama. Centralna banka je dala 100 milijuna i traži nazad 101 milijun. Ali nema nego 100 milijuna ukupno postojećeg novca!
Komercijalne banke su stvorile daljih recimo 500 milijuna i traže natrag 525 milijuna. Ali otkud 25 milijuna kad je ukupno samo 500? Nema ih. Da bi se krediti mogli vratiti, moraju stalno dolaziti novi tražitelji kredita. I dug mora rasti da bi se vraćao. Ako ne raste, onda dolazi do bankrota mnogih.
Sav novac je dug. Nečiji dug. Novac kojeg imaš u džepu je u isto vrijeme i tvoj zarađeni novac i nečiji kredit/dug. Dakle, dužni smo jedni drugima, svi smo dužni bankama, a banke su privatne.
Ako je dug u dolarima, onda su dužnici dužni FED-u i američkim komercijalnim bankama. Ako je dug u eurima, onda su dužnici dužni ECB i europskim komercijalnim bankama. Situacija se komplicira kad vidimo da recimo Kinezi imaju najmanje 1500 milijarda dolara koje one nisu nikomu dužni. Ali netko jest (drugačije novac uopće nije mogao ući u optjecaj). Dio tog novca su dužni sami građani SAD-a (i taj dug plaćaju kao rate kredita s kojim su platili inozemnu robu), dio su dužne afričke zemlje, južnoameričke (možda i Hrvatska). Kina se domogla tih dolara izvozom svojih roba pa je recimo Zimbabve digao kredit kod MMF-a u dolarima i s dijelom tih dolara platio kinesku robu. Dolari završili u Kini, a dužan ih Zimbabve recimo.
Eure primjerice, osim ECB-u građani, države, poduzeća mogu biti dužni i Rusiji!!! Pa kad mogu, onda i jesu.
Kako?
Sberbank je banka u većinskom vlasništvu ruske države. Ta Sberbanka ima svoje podružnice po EU (i u Hrvatskoj). Ona u EU dolazi s osnivačkim kapitalom-devizama iz Rusije (do kojih su Rusi došli prodajom energenata) i kao takva ima zakonsko pravo stvaranja novog novca ni iz čega (na osnovu pologa) kojeg prodaju kroz kredite tražiteljima kredita. Tako je recimo Agrokor dužan milijardu i 400 milijuna EURA (a ne rublji, dolara) Rusiji.
Mogu biti dužni i turskoj Kent banci (koja ima podružnice u EU), odnosno bilo kojoj komercijalnoj banci koja je registrirana u EU. Čim je registrirana, ona dobiva i dozvole za kreaciju novca (eura) ni iz čega.
Vidimo kako je isprepleteno to s bankarstvom, kako američki dolari postaju ruski i kineski, kako euri postaju ruski…
Nisu samo banke te koje kamatare građane, države, poduzeća. To su i građani sami. Oni koji štede u bankama. Banke im moraju isplatiti kamate na njihove pologe (u hrvatskim bankama je štednja građana oko 30 milijarda eura). Kako? Tako da banke dalje kamatare one koji dižu kredite za svoj račun i za račun štediša – građana.
Država nema pravo tiskati sama svoj novac. Država je tek klijent u banci, poput nas. Država se zadužuje u bankama, izdaje obveznice koje kupuju strani fondovi (ili domaći) i na to plaćaju kamate. Kojim novcem, kad svoga nemaju?
Onim kojeg zarađujemo mi. Uzima nam taj novac preko poreza, PDV-a, trošarina, taksi, pristojbi, koncesija. Država može zarađivati novac posredstvom poduzeća u svom vlasništvu. Prodajući nam vodu, struju, ili prodavajući naftu , ako je ima.Ali, da bismo mi to mogli platiti, moramo, pogađamo – zaraditi, dobiti plaću. Ok, ali kojim novcem? Onim koji je opet nečiji kredit/dug(cijelo vrijeme je pravi vlasnik novca upravo onaj koji ga je kreirao,tj banka u kojoj je netko uzeo kredit). I tako države u konačnici rade za banke. Nekakvog izlaza iz tog vrzinog kola ipak ima. Da teret kamata prebacimo nekom drugom, najbolje strancima. Kako? Izvozom koji je veći od uvoza, tj. da prihodujemo više deviza nego li ih moramo potrošiti na uvoz. To je činila Kina i postala gospodarska sila. Je li sistem pokvaren? Jest. Možemo li ga mi sami promijeniti? Ne možemo.
Sve što sam naveo su činjenice, tako stvari stoje. Sve je provjerljivo. Ovako se novac stvara u SAD, u Kini, u Rusiji, u EU, u Japanu, u Turskoj…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik

Gle, ne znam na koliko ti načina čovjek mora objasniti jednu te istu stvar. Ovo što si napisao može i ne mora biti. Kod nas banke ne uzimaju nikakve kredite od HNB-a kako bi se radila primarna emisija. To ti pokazuje bilanca HNB-a.
Kod nas banke masovno uzimaju depozite od mame u Italiji ili Austriji (za primjer) i na temelju toga izdaju kredite i istovremeno mažnjavaju dobit. Zato je uveden porez od 12% na depozite.
Kao što sam ti rekao. Razumijem tvoju averziju prema sekundarnoj emisiji koju rade banke i ona je stvarno opravdana. Ali primarna emisija se može raditi kako god poželiš.

Inače, tek stvorena država, bez novca osniva središnju banku. Ta banka uz vladu kreira set zakona. na temelju tog seta zakona u tu novu državu dolazi podružnica strane banke ili netko osniva potpuno novu banku. Da bi osnovao banku, temeljni kapital ti mora biti 40 milijuna nečega (kuna u RH). Ti središnjoj banci donosih zahtjev za otvaranjem banke, a ona ti za tvoju neku vrijednost (zlato, nafta, vrijednosni papiri, nekretnine) naštampa 40 milijuna nečega da bi mogao otvoriti banku. I prva lova je kreirana. U državu se useljava prvi stanovnik koji dolazi po kredit u banku ili radi depozit. Banka radi sekundarnu emisiju, a počinje prva obvezna rezerva prema središnjoj banci. I tako dalje. To se zove primarna emisija bez duga.

To što ti trpaš u primarnu emisiju je različito od države do države. Primjerice Japan, SAD i EU primarnu emisiju danas primarno rade kroz kvantitativno popuštanje, a ne kreditiranje. Dakako, ima država koje daju kredite kao što ti spominješ u primjeru. A ima i država poput naše koja ne radi ništa od toga jer nema potrebe za tim.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ok, kažeš kako je HNB otisnula 40 mil kuna i dala prvoj osnovanoj banci. Kako? Kao poklon ili kredit?
Strane komercijalne banke doista posuđuje novac kod banki majki. Kako to ide? Posuđuje sto milijuna eura, ali u Hr smije posuđivati samo kune . Kompletan iznos deviza predaje HNB, a ova im zauzvrat daje kune koje je otiskala. Devize idu u devizne rezerve čije podrijetlo je dug. Banka kćer mora plaćati kamate banci majci. Nema primarne emisije, nema prihoda za državni proračun. Taj dug banaka kćerki se bilježi u ukupni vanjski dug i za njega jamči država, odnosno solidarno svi njezini građani. Važno ke primijetiti da banke kćeri u Hr imaju kao polog u novcu koji je dug i da onda multiplikacijom dalje ni iz čega stvaraju novi novac, opet i samo kao dug.
QE jest primarna emisija ECB i ne dijeli se državama, nego komercijalnim bankama kao kredit.
Što nije točno u svim mojim dosadašnjim komentarima?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik

Nije točno to što smatraš da primarna emisija mora biti dug. Što sam ti na dugo objasnio.

Nevjerojatna je tvoja sposobnost ignoriranja onoga što ti napišem i onda postavljaš ista pitanja. Napisao sam ti “zlato, nafta, vrijednosni papiri, nekretnine”, a može biti i druga valuta. Znači ne mora biti nikakav kredit.

“Posuđuje sto milijuna eura, ali u Hr smije posuđivati samo kune . ” – netočno. Na temelju tog depozita banka radi sekundarnu emisiju kroz kredite s valutnom klauzulom. Pa zato ti i je 90% kredita na tržištu s valutnom klauzulom kada su depoziti devize.

QE se sadrži od kupovine vrijednosnih papira od država i privatnog sektora što nije kredit, ali je sekundarni dug. Jer prodavatelj više ne mora s tim vrijednosnim papirima imati apsolutno ništa. Primjerice tvrtka A je kupila od tvrtke B obveznice. Tvrtka A prodaje te obveznice središnjoj banci kao da joj je prodala čokoladu. Tvrtka B ima obvezu povrata novca prema središnjoj banci. U prvom izdavanju tih obveznica govorimo o dugu, a u svim sljedećim trgovinama o običnoj kupnji/prodaji imovine koja je u ovom slučaju obveznica. Privatni sektor vrijednosnih papira u svijetu čini 90% vrijednosnih papira pa je jasno da QE sadrži više papira od privatnog sektora. Kao što središnja banka kupuje vrijednosne papire, isto tako bi mogla kupovati zlato, naftu, nekretnine, ali poanta QE nije emisija nego kupovina smeća od vrijednosnih papira koji su u prvom redu uništili likvidnost tržišta i uzrokovali krizu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Son of Alerik @ Moreno

Ajde da ja vama to na primitivan način objasnim.

Kada vam dijete iz Njemačke pošalje svaki mjesec 2 tisuće eura, na ovaj ili onaj način to završava na vašem ili tuđem računu u banci. Od tih novaca banka središnjoj banci izdvaja obveznu rezervu. Ako imamo u Njemačkoj puno djece koja doma šalju puno milijardi eura, onda središnja banka povisuje obveznu rezervu i povlači novac iz optjecaja. Vrlo jednostavno. Nisi nigdje ništa naprintao, a imaš povećani M0 zbog inozemnih priljeva. Znači obveznu rezervu dostavila naša djeca u inozemstvu. Na temelju tih deviza, naš HNB može printati lovu ako želi, ali za time nema potrebe jer se ne radi o gospodarskom rastu nego pojačanom priljevu deviza.

Ako je naša obala lijepa pa turisti nahrle na more, stiže hrpa deviza. M0 se opet povećava i središnja banka radi otkup deviza. Opet vrlo jednostavno. Nikakvo štampanje nije u igri. Znači otkupom deviza se itekako povećava ili smanjuje M0. Tko od vas dvojice ne vjeruje, postoje jasne riječi HNB-a da se otkup i prodaja deviza koriste za M0.

Primjerice, ako se radi o EUR-u, onda se novac štampa na temelju kvanitativnog popuštanja (zadnjih 5 godina) što je kreiranje novca na temelju duga (smeća preciznije), ali to nema nikakve veze s našom monetarnom politikom sve dok ne uvedemo euro. Što nama znači kako SAD, Kina ili Venezuela kreiraju novac? Apsolutno ništa. Mogu koristiti kvanitativno popuštanje, mogu koristiti Zlatni standard ili poput nas igranje s devizama jer nam skoro ništa više od toga ne treba. Politika emisije na kredit je krenula ukidanjem Zlatnog standarda.

Naš HNB može u potpunosti regulirati M0 kroz igranje s devizama i obveznom rezervom. Naš HNB može sutra naštampati 100 milijardi kuna bez ikakvog duga i pustiti u opticaj (jasno da bi nas to uništilo, ali ne mora uopće kreirati M0 iz duga). Evo vam primjera Venezuele koja kreira M0 bez duga pa je završila u hiperinflaciji jer je printala bez pokrića. Mogli su printati na temelju rezervi nafte.

Danas uopće nije potrebno naprintati niti jednu novčanicu, niti na dug niti bez njega. 99% današnjih emisija se radi radi zbog gospodarskih kriza. A te gospodarske krize su uzrokovane sekundarnim emisijama.

@ Son of Alerik

Znam ja dobro narav novca i kredita, ali to ne znači da ne znam što se može, što se ne može i kako se može. kako bilo, jasno sam ti objasnio emisiju bez duga. Ako želiš, mogu ti objasniti i problematiku sekundarne emisije i svih novčanih agregata. Meni je jasno da tebe muči emisija na dug, ali to ne znači da nije postajala i da ne postoji emisija bez duga.

@ Moreno

HNB nazivaju regulatorom i mjenjačnicom zato što što joj je jedini primarni i sekundarni cilj stabilan tečaj. HNB ne radi emisije jer bi ugozila svoj cilj stabilnosti tečaja. Naše gospodarstvo je danas na razini iz 2006. Reci ti meni kakvu bi ti emisiju radio i na temelju čega? Jedino što je trebalo raditi je kontrakciju M0 zbog pada gospodarke aktivnosti uzrokovane krizom iz 2008. Kako ćeš stvarati novac kada ga imaš previše? Zašto bi stvarao novac kada ga dovoljno dobivaš iz inozemstvas. HNB ne bi trebao raditi nikakve emisije da sljedećih 20 godina imamo rast BDP-a od 6%.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Merccury
Puno slova, ali malo bitnih.
Devizne rezerve su jedno, a obvezne rezerve komercijalnih banaka su dva svijeta.
Devizne rezerve nastaju u normalnim zemljama na osnovu izvoza roba i usluga. Kod nas nastaju samo dijelom iz tih izvora, a većim dijelom iz inozemnog zaduženja.
Za novac koji dolazi od deviznih doznaka iseljenika , HNB otiska odgovarajući iznos kuna. Kad firma ili pojedinac plaća robu i usluge u inozemstvu, onda kupuje devize. Kune koje je dao za eure HNB poništava. To je ono što cijelo vrijeme radi. Na godišnjem nivou je rezultat jednog i drugog nula tako da o nekakvom nekreditnom novcu, odnosno primarnoj emisiji zbog doznaka iseljenika ne možemo govoriti. Možemo o manjem dugu.
S tim da su euri koje je iseljenik poslao u HR također nečiji dug. No, mi ga tako ne bilježimo.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mercury Obavezna rezerva i devizne rezerve nisu ni na koji način ikakva emisija novca jer je taj novac nije stvoren nego zakonskom regulacijom obuhvaćen već predhodno negdi proizveden novac, tako je i sa deviznim rezervama di su devize kupljene već stvorenim novcem i puštaju se nazad u kunama di je HNB samo regulator i mjenjačnica.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Šta se tiće monetarne suverenosti siti se samo kako je pri raspadu Jugoslavije, kad je Milošević upa u NBJ, i kad je uvela tolar, Slovenija sa yu dinarima u Hrvatskoj kupovala DEM, a to isto je radila i Hrvatska u BiH.
To sve se događalo jer Jugoslavija nije uspila sačuvat svoju suverenost.
Također kako i zašto je tu suverenost Hrvatska predala 1994.
Kad se stvari nazovu svojim pravim imenom odnosno kad se pogleda istini u oči, tek onda se stvaraju predpodstavke za kontemplaciju šta točno napravit . . . a mi smo od toga daleko . . .

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Poštovani autor, na njemačkom centrum se piše Zentrum.
Hrvatska se svojom valutom uopće ne služi, pa je potpuno svejedno hoće li uvesti euro ili neće. Kuna je bila fiksno vezana najprije za njemačku marku, potom za euro. Tko se ne služi svojom valutom, za njega je situacija potpuno ista kao i da je nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
131
0
()
x