Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF)

131 komentar

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u ponedjeljak izvijestio da bi pismo namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu trebalo biti poslano “negdje u drugom kvartalu ove godine”, ali još ne može govoriti o točnom datumu

Vujčić je na predavanju ponovio već dobro poznate argumente “za” i “protiv” eura u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo da bi njegovo uvođenje donijelo značajne i trajne koristi koje su znatno veće od šteta, koje su pretežno jednokratne i male.

Poručio je da je uvođenje eura strateška tema s obzirom na to da konačna odluka ima trajne i dugoročne posljedice na gospodarski život u Hrvatskoj. Osim uklanjanja valutnog rizika, kao argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu Vujčić je naveo i snažne trgovinske veze  s eurozonom, kao i visoku razinu financijske integriranosti Hrvatske s područjem zajedničke europske valute. Kako je pritom istaknuo, Hrvatska ima najveći stupanj eurizacije kredita i depozita u Europi, pa s obzirom na visok stupanj euroizacije, Hrvatska bi imala znatno veće koristi od uvođenja eura no neke druge zemlje poput Poljske ili Češke.

Komplimenti guverneru na hvalospjevima i poluistinama. Naravno, dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je održao predavanje, nije mogla primiti nijednog protivnika ulaska u eurozonu, posebice nekoga tko bi bio naoružan argumentima kao što je najnovija studija koju je objavio njemački Centar za europske politike (Centrum für europäische Politik).

bdp
FOTO – Pobjednici i gubitnici 20 godina eura

Izvješće govori o suočavanju s učincima eura od njegova uvođenja do danas. Za Italiju i druge južne zemlje Europske unije je jedinstvena valuta bila katastrofa, zapravo socijalna katastrofa.

Svaki talijanski građanin je u skoro dvadeset godina eura izgubio gotovo 73 000 eura u smislu neostvarenog BDP-a, dvostruko više od iznosa javnog duga po glavi stanovnika.

S druge strane je u istom razdoblju svaki njemački državljanin u smislu BDP-a per capita zaradio 23 000 eura.

Jedinstvena valuta je izazvala ogromno prelijevanje bogatstva s juga u sjevernu Europu, a Italija se vratila u ’50-te godine prošlog stoljeća.

Eurozona zemlje
FOTO: Zemlje Eurozone

Euro je bio katastrofa i bit će katastrofa. To je stvarnost koja se danas može riješiti samo ako se zemlje eurozone riješe dvadeset godina “fake newsa” prerušenih u europeizam, a one koje još nisu uvele euro, a to kane učiniti, da svojim guvernerima i političkoj “eliti” pod nos bace izvješće njemačkog Centara za europske politike.

Ako ne znaju čitati ili ne razumiju njemački, na početku su grafikoni i sličice. Vjerojatno imaju osnovne naobrazbe da ih razumiju tumačiti.

Il Fatto Quotidiano / CEP- Studien/20 Jahre Euro PDF

Boris VujčićEuroeurozonaguverner
Pretplatiti se
Obavijesti o
131 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

za tako bitne strateške stvari se organizira REFERENDUM ali se prvo narodu predstavi sve ono što je za I protiv. tako treba organizirati REFERENDUM I pitati narod hoće li PDV 17% ili 8.5% itd. itd. ili na REFERENDUMU pitati narod hoćemo li slati vojsku u npr. afganistan ili ne itd. itd.

Mikojan
5 godine prije

Ma Euro ništa ne valja, Tolar i Hrvatski Dinar su bili zakon !!
Kunu ne spominjem jer to je dojč marka ili zamaskirani Euro.
Meni je svejedno koja je valuta ako je ima dovoljno za normalni život, može se zvati i pezos pa i dinar ako neko voli.

Dub Miroslav
5 godine prije

Tko nas raju što pita?!

santa007
5 godine prije

stavite članak na facebook da se može podijeliti

alan ford
5 godine prije

Hrvatska ne zuri u eurozonu, vec biva “požurena” na silu, od strane ciolihvara iz EZB i FED-a Hrvatska nije suverena drzva, pa prema tome ne mozete ni kazati tako da “Hrvatska žuri u eurozonu”

jezevakucica
5 godine prije

Jesam li ja što propustio,na gornjoj sličici(zemlje Eurozone)stoji da su Crna Gora i Kosovo i Metohija dio te ekipe.Želja,planovi,provokacija,greška ili…?
Uz drugarski pozdrav:Za euro u čarapi,a čarapa van eurozone!

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Italija i Španija se najviše pominju ,mislim glavna meta je bila Francuska koja je isto gadno nastradala,pogotovu njena poljoprivreda.
P.S.Ovi guverneri ” narodnih” banaka su sto puta veće štetočine od samih predsjedika,premijera….

čokolino
5 godine prije

EU, euro i nato su pušiona čista………
EU bi trebala bit isključivo privredna unija a nikako politička. Ovak je okupacija bez ispaljenog metka.

Dečko sa ulice
5 godine prije

AKO, se uvede Euro u RH,
to će biti zakucavanje zadnjih čavala u lijes mrtve hrvatske ekonomije.
The game is over.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Imamo premijera Plenkovica koji je kao sveta voda vise odmaze nego li pomaze jer ljudima nudi lazne nade bez pokrica. Ali Plenkovic je pogrijesio profesiju, najbolje da je postao pop, pa da moze svima za sve popovati i za ono u sto se razumije i za ono o ceme nema pojma. Ali on uziva u polozaju drzavnog PARAZITA br.1, nikakve odgovrnosti a beneficije neogranicene. Nastranu to sto Plenkovc o ekonomiji zna da je to pojam o kojem on nema pojma. Sto se pak tice biznisa u biznis se razumije kao Mara u krivi ku*ac.
A Vujcic, zali Boze rijeci i vremena njega, najbolje poslati da cuva tri ovce slijedci dan bi bio bez ijedne, jer dok bi prvu lakomo prozdirao druge dvije bi mu odlutale i za dva tjedna bi skapao od gladi pa bi tako spasio Hrvatski narod.

Jean Valjean
5 godine prije

Ne brinite se, nece do toga doci tako skoro. Bez ikakvog gospodarstva i takvom inflacijom kakvu imamo nece nam dat da uđemo u euro zonu, jer bi onda bili troanski konj za euro gora od grcke. Mog oni do sutra pisat i slat neke zahtjeve i zelje da ih prihvate, prije bi im djed mraz ispunio te zelje nego brussel. Mozemo jedino uvest euro ko sta ga imaju crnogorci, ali oni nisu u euro zoni.

Adriana
5 godine prije

Euro samo i jedino ako se ukine štetna i beskorisna Narodna banka. S obzirom da je Hrvatska sav suverenitet predala/prodala, izdržavanje ove skupe nazovi institucije postaje potpuno nepotrebno ( ni do sada nije imalo opravdanja), naročito uzevši u obzir gubitke koje proizvodi godinama (prof. Lovrinović-Sabor RH).
Prenijeti monetarni suverenitet na Frankfurt i time ubrzati totalnu pljačku i ubijanje ove zemlje. Zašto? Bolje umrijeti brzo, nego ovako, gledajući svaki dan nezasitne parazite, domaće i strane, kako te proždiru živog. Netko kome je opljačkana Italija susjed, trebao bi imati bar nešto alata za razmišljanje u glavi, ali eto, Bog nije dao.

Zax
5 godine prije

Problem je u tome sto u praksi vec imamo euro. Kuna je samo formalno valuta. Nemamo nikakve monetarne politike a hnb je obicna mjenjacnica. Tako je od 94 i stabilizacijskog programa koji je izveden ondasnjem guverneru iza ledja od strane mmf mafije i domacih jataka. Od 94 mi tonemo. Rat je prica za malu djecu.

Trubadur
5 godine prije

Iz iskustva…. 1.sve če , da vam poskupi i 2. neče biti više devalvacije, da se barem nešto ublaži bilo koja kriza…..

Janoš
5 godine prije

Hrvatska će dobiti točno ono što je izabrala na izborima. Ljudi kao da su slijepi. Pa barem je danas internet svakome dostupan. Ovce ovce (znači ovce na kvadrat).

Moreno
5 godine prije

Uvođenje Eura je totalna nemogućnost bilo kakvoga pokušaja oporavka hrvatske ekonomije i gubitak bilo kakve šanse za way out u slučaju propasti samoga eura ili globalnog ekonomskog kolapsa.
Kako to biva uvođenje eura nije samo zamjena valuta nego uz to idu i skriveni sporazumi za koje bi se saznalo tek kad bi Hrvatska jednoga dana eventualno pokušala izać iz eurozone.
Bilo kakvi ekonomski razvoj je nemoguć bez upotrebe u prvome redu monetarnih alata pa tek onda fiskalnih i ostalih.
Još su sama poskupljenja i jednokratni gubici u imovini i pravima države i građana veliki, ali dugoročno ne toliko fatalni ka oni predhodno navedeni razlozi.
U Hrvatskoj je sistematski javnost odvojena od ovoga pitanja i vrši se bezočna propaganda za uvođenje eura.

Na kraju ako hrvatski građani ostanu i dalje u besvijesti i na sljedećim izborima ne izaberu vlast koja bi zaustavila uvođenje eura neka im onda sam Bog pomogne.

Son of Alerik
5 godine prije

Euro je doista katastrofa. Kad čovjek samo baci oko na tablicu i pogleda kako je netko ni kriv, ni dužan zaradio ogroman novac samo na činjenici postojanja eura, a netko drugi izgubio još veći novac, dođe mu da im opsuje sve po spisku.
A onda vidiš kako je svaki grčki građanin u ovih dvadeset godina postojanja eura profitirao za ravno 190 eura, odnosno Grčka za dvije milijarde eura.
I što ćemo sad?
Tisuće hektolitara tinte, milijuni razbijenih tipkovnica samo na temi Kako je Trojka – MMF, EU, Svjetska banka opljačkala Grke, uništila im državu, kad tamo – Grci profitirali od eura!
Ili – za toliko im je BDP narastao samo zbog eura.
Tablica koja otvara oči? Zatvara?

Sparkling
5 godine prije

Ma dajte ljudi, ma država koja nema svoju nezavisnu monetarnu politiku, svoju valutu kojoj određuje vrijednost, nijednu važnu banku u državnom vlasništvu, poltrone kojima Brisel određuje koje če zakone donositi u rvackom saboru, i vi takvu zemlju nazivate državom????
Pa mi smo kolonija i hotel zapadne Europe s jeftinim konobarima i uvoznom hranom. Neda mi se više pisat, zaboli me dvanasterac kad se svega sjetim.
LP

Oceania
5 godine prije

Hrvatska ne zuri nigde , Hrvatska je zakasnila za gotovo sve .
Hrvatska vlada , vazali Brisela i NWO zure , do kraja da ojade i uniste Hrvatski narod .
Stranci ce imati sve , Hrvati se biti samo jeftina radna snaga , u spirali duznickog ropstva , ovrha , derace nam kozu , kais po kais , porez po porez , namet po namet , da se finansiraju sve blagodeti zivota mravinjaka krpelja birokratskog aparata koje u potpunosti boli ona stvar za Hrvatsku i Hrvate .

šeronja
5 godine prije

mazohizam ili veleizdaja

ANTINWO.HR
5 godine prije

E moj NARODE HRVATSKI šutimo i trpimo sva izdajnička sranja ovih govnara od političara!Smradovi izdajnički,sluge eu kapitalističkih gmazova.

Moreno
5 godine prije

Ja san strojar, nisan ekonomista, ali kako bi svi tehnički obrazovani tribali znat razliku između dizel motora i benzinca tako bi svi ekonomski obrazovani tribali znat kako se produktivnost regulira u prvome redu pomoću monetarnih, a tek onda pomoću ostalih alata, a produktivnost Hrvatske ekonomije je na negativnoj nuli.

Jon Sneg
5 godine prije

Česi, Madžari i Poljaci se nešto baš i ne žure prihvatiti Euro. Znaju, da s time gube puno. Moja Slovenija se i u obziru prihvačanja Eura pokazala kao dobra učenica (kao i na drugim područjima, samo da se učitelji u Berlinu ili Briselu ne naljute). Kod nas se baš žurilo, da se ga prihvati,…, i to baš na predvečerje velike gospodarske krize. Ja se sječam, kako je krajem 1990-tih jedan naš profesor upozoravao šta će se desiti, kad se prihvati Euro, pa kaže: “Nema više vlastite politike kamatnih stopa, nema više vlastite politike deviznog tečaja, pa če se održavanje monetarne ravnoteže provoditi kroz socialne politike (čitaj unutarnja devalvacija plača, penzija, socialnih transfera,…)”. A mi, nadobudni studenti mislimo si: “Šta priča taj matori!” A kad pričam o “dobroj učenici Sloveniji” stvari stoje ovako, kad dođe iz EU neka direktiva, koja treba da se implementira u nacionalnu zakonodaju, naši vredni političari če… Čitaj više »

otpisani
5 godine prije

Pročitavši naslov ponadao sam se da će mi u daljnjem tekstu biti konačno razjašnjeno zašto bi euro bio štetan za Hrvatsku… međutim, osim ove tablice od nekakvog “centra za europske politike” (?!), ni slova koje bi meni kao prosječnom građaninu RH, pomoglo da shvatim ZAŠTO JE EURO POGUBAN ZA MENE. Čitam komentare i vidim da nikome kao ni meni nije stvarno jasno zašto bi euro kao valuta bio za Hrvate štetan (iako kao papagaji, neki to ponavljaju “euro katastrofa, euro pušiona, euro posljednji čavao u lijesu, itd.) … ako ima netko, tko stvarno razumije te štetne “mehanizme” eura, koji eto, sam po seb ubija Italiju, Francusku, Portugal, … molio bih da mi to na razumljiv način objasni a naročito da mi razjasni što ću ja to štetno osjetiti “na svojoj koži” kada euro postane službeno sredstvo plaćanja u RH ?? Ja samo znam, da kada moram nešto uvesti za potrebe… Čitaj više »

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Narodu ne preostaje drugo do dograbiti kolce pa krenuti u ciscenje Markova trga kada tao ociste dalje redom, ali svakme pruziti sansu da pokaze koliko brzo moze otrcati do Harmice-Dobave i da tamo trazi azil ili da nastavi do Minechena.

deki
5 godine prije

Kaze se dala baba dinar da udje u kolo,a dala bi 2 da izadje,ali ne moze. Tako nekako vazi i za sve ove nove zemlje koje su usle u Eu. Vise imaju stete nego koristi.Juce sam pricao sa jednom osobom koja je iz Rumunije,kaze mi sada imaju svu zapadnu hranu i robu,sve je triput skuplje,sada mogu svuda da putuju,ali novaca i posla nemaju.Pre nisu mogli nigde da idu,ali su imali zagarantovan posao,imali su uglavnom stanove od drzave, i dabome kakvu takvu platu.Kazu da je od nekih 20 miliona Rumuna skoro 5 miliona napustilo zemlju,sto trajno sto privremeno. Trecina Litvanaca,Estonaca… je napustilo vlastite zemlje i tako dalje i dalje da ne nabrajam. Nesto samo razmisljam da smo samo pametni bili i odlucni i da smo ostali slozni i nepokoreni kakvo je trziste moglo biti sve te balkanske zemlje od Slovenije,Hrvatske,Bosne,Srbije,C.Gore,Makedonije,Bugarske,Rumunije,Madjarske,Grcke,pa Slovacke,Ceske do Belorusjie,Moldavije,Ukrajine,Rusije.Znaci neke ne top zemlje evropske unije.A svaka od… Čitaj više »

Duman
5 godine prije

Brojevi su varljiva stvar, obicni ljudi u NL su izgubili u prosjeku 40%, mozda i obicni u D, ali neka bude, u ovim igrama ljudi su dio statistike

Tiki
5 godine prije

A jake nam ekonomije pa nas j… kuna ionako sve i svi racunamo u € tako da jbg

Farree
5 godine prije

Da vam objasnim. Ukoliko dvije dr\ave “odluče” da naprave monetarnu uniju, onda je ona država koja ima produktivniju ekonomiju (koja može “jeftinije” nabaviti novac na finansijskim tržištima) je dobitnik jedne takve unije a ona slabija tone i postaje još slabija nego na početku. To zapravo nije nikakva tajna i trabalo bi biti ABC svakog “ne-potplačenog” ekonomiste. Isti princip je i u okviru jedne države, u kojoj oni pasivni krajevi se pustoše a oni bogati postakju još bogatiji i napredniji. Kada vas netko tjera u monetarnu uniju. tj. da prihvatite valuitu koja je jača od vaše ekonomije, to znači zapravo da hoće da vas koloniziraju i oduzmu vam prvo monetarnu a onda bilo koju drugu Suverenost. Mantra “neovisnih centralnih banaka (koja su neovisne od lokalne politike, ali nipošto od globalnih kreatora novca)” je upravo ta koja omogućuje procese kolonizacije bez da se moraju slati vojske da kontrolišu osvojena područija

Splitexpress
5 godine prije

Euro je izvorno francuski izum,kojim su mislili kontrolirati Njemačku,kao što je USA mislila preko EU paziti na evropsko procese?Nijemci su imali viši cilj,ujedinjenje,pa su bili spremni sve progutati?Ali poslije kada su vidjeli prednosti za Njemačku,postali su najveći njegovi zaštitnici?Činjenica da su njemačke tvrtke kupile najviše inozemnih tvrtki,činjenica da su platile najveće globe,bez prodaje imovine,zaduživanja ili izdanja novih dionica potvrđuje mišljenje o anomaliji?Rezultat je to precjenjenosti eura u Evropi a potcijenjenosti u Njemačkoj,koja samo na kamatama štedi oko pedesetak mld eura godišnje?Prije tri godine u Trstu mi je upalo u oko da su u gradu samo Mercedes autobusi,iako je to bilo lovište za IVECO,pogled mi padne na malu pločicu gdje piše da je tršćansko autobusno poduzeće u vlasništvu Arriva,koja je u vlasništvu DB ili njemačke države ili nama su prodali priču da se sve treba privatizirati,a kod njih sve važno ne ide bez države?Ili sada su u modi evropski fondovi,svi se… Čitaj više »

Ivan
5 godine prije

Guverner ne donosi odluke služeći se znanjem, razumom ili logikom, nego po direktivi onih koji su ga postavili (nije ni Sabor ni Vlada).

Son of Alerik
5 godine prije

Zašto je važna monetarna suverenost i zašto ljudi govore da je ta suverenost preduvjet za bilo koju drugu? Čini se da nam je svejedno s čim plaćamo, da je bitno samo da plaćamo i da nismo dužni. Zašto se onda ti Rotschildi, Rockefelleri toliko trse i gospodare američkom tvornicom novca FED-om, ako je nebitno čiji je i koji novac? Najprije – nije nebitno, već je najbitnija stvar u nekoj državi – tko joj i kako kreira novac. U Hrvatskoj primarni novac kreira HNB, institucija u 100% vlasništvu države Hrvatske. Emisijska dobit (profit od izdavanja valute) je prihod državnog proračuna. HNB može utjecati na gospodarska kretanja unutar države visinom kamatne stope, primarnom emisijom novca te regulacijom ukupnog novca u optjecaju. Budući da se primarni novac u optjecaj pušta kao dug, odnosno kredit komercijalnoj banci, to u praksi znači da sve što proizvedemo unutar države povećava ukupno zaduženje. To znači da smo… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

Poštovani autor, na njemačkom centrum se piše Zentrum.
Hrvatska se svojom valutom uopće ne služi, pa je potpuno svejedno hoće li uvesti euro ili neće. Kuna je bila fiksno vezana najprije za njemačku marku, potom za euro. Tko se ne služi svojom valutom, za njega je situacija potpuno ista kao i da je nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI