fbpx

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF)

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske (PDF) 1

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u ponedjeljak izvijestio da bi pismo namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu trebalo biti poslano “negdje u drugom kvartalu ove godine”, ali još ne može govoriti o točnom datumu

Vujčić je na predavanju ponovio već dobro poznate argumente “za” i “protiv” eura u Hrvatskoj, pri čemu je istaknuo da bi njegovo uvođenje donijelo značajne i trajne koristi koje su znatno veće od šteta, koje su pretežno jednokratne i male.

Poručio je da je uvođenje eura strateška tema s obzirom na to da konačna odluka ima trajne i dugoročne posljedice na gospodarski život u Hrvatskoj. Osim uklanjanja valutnog rizika, kao argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu Vujčić je naveo i snažne trgovinske veze  s eurozonom, kao i visoku razinu financijske integriranosti Hrvatske s područjem zajedničke europske valute. Kako je pritom istaknuo, Hrvatska ima najveći stupanj eurizacije kredita i depozita u Europi, pa s obzirom na visok stupanj euroizacije, Hrvatska bi imala znatno veće koristi od uvođenja eura no neke druge zemlje poput Poljske ili Češke.

Komplimenti guverneru na hvalospjevima i poluistinama. Naravno, dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je održao predavanje, nije mogla primiti nijednog protivnika ulaska u eurozonu, posebice nekoga tko bi bio naoružan argumentima kao što je najnovija studija koju je objavio njemački Centar za europske politike (Centrum für europäische Politik).

bdp

FOTO – Pobjednici i gubitnici 20 godina eura

Izvješće govori o suočavanju s učincima eura od njegova uvođenja do danas. Za Italiju i druge južne zemlje Europske unije je jedinstvena valuta bila katastrofa, zapravo socijalna katastrofa.

Svaki talijanski građanin je u skoro dvadeset godina eura izgubio gotovo 73 000 eura u smislu neostvarenog BDP-a, dvostruko više od iznosa javnog duga po glavi stanovnika.

S druge strane je u istom razdoblju svaki njemački državljanin u smislu BDP-a per capita zaradio 23 000 eura.

Jedinstvena valuta je izazvala ogromno prelijevanje bogatstva s juga u sjevernu Europu, a Italija se vratila u ’50-te godine prošlog stoljeća.

Eurozona zemlje

FOTO: Zemlje Eurozone

Euro je bio katastrofa i bit će katastrofa. To je stvarnost koja se danas može riješiti samo ako se zemlje eurozone riješe dvadeset godina “fake newsa” prerušenih u europeizam, a one koje još nisu uvele euro, a to kane učiniti, da svojim guvernerima i političkoj “eliti” pod nos bace izvješće njemačkog Centara za europske politike.

Ako ne znaju čitati ili ne razumiju njemački, na početku su grafikoni i sličice. Vjerojatno imaju osnovne naobrazbe da ih razumiju tumačiti.

Il Fatto Quotidiano / CEP- Studien/20 Jahre Euro PDF

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
131 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

za tako bitne strateške stvari se organizira REFERENDUM ali se prvo narodu predstavi sve ono što je za I protiv. tako treba organizirati REFERENDUM I pitati narod hoće li PDV 17% ili 8.5% itd. itd. ili na REFERENDUMU pitati narod hoćemo li slati vojsku u npr. afganistan ili ne itd. itd.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

eu kolonija Referendum bi se dogodija isto ka u Makedoniji za izmjenu imena.
Za ulazak Hr u EU bija je spušten cenzus, pa posli podignut.
Nedavno je vlada prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornoga zakona proglasila nedovoljnim jer je falilo jedan posto glasova s tim da je vlada proglasila nekoliko postotaka glasova nevažećima, provjeru nije dopustila, a liste tkz nevažećih potpisa fizički uništila odnosno bacila u peć i izgorila tako da je slama izila tovara.

Tako bi proša bilo koji referendum, besramnim namištanjem i proglašenjem rezultata koji EU eliti odgovara.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

U pravu si,treba pitat narod na Referendumu trebaju li manjnci odlucivat kad ce pasti vlada.Sta mislis da vucicu odlucuju albanci i bosnjaci o vladi.Samo cinjenice i istina moze pomiriti ove zavadjene narode.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ma Euro ništa ne valja, Tolar i Hrvatski Dinar su bili zakon !!
Kunu ne spominjem jer to je dojč marka ili zamaskirani Euro.
Meni je svejedno koja je valuta ako je ima dovoljno za normalni život, može se zvati i pezos pa i dinar ako neko voli.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan Kuna je uvedena 1994 kad je Tuđman preda HNB Rotschildima, i kuna je odma bila pegirana za tadašnju DEM, devizne rezerve iskorištene za kreditiranje države i građana od tek privatiziranih banaka sa njihovim vlastitim novcem. To je bija trenutak kad su Hr i njezini građani postali dužnički robovi. U BiH se to dogodilo 1996, a u Srbiji 2000.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Moreno

to cak i nije bila kontrolirana privatizacija, to je bila javna pljacka, bez premca.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Mikojan

https://www.youtube.com/watch?v=rhSg9X3q2gc Yanis Varoufakis (doktorat iz ekonomije i matematike),bivši ministar u Grčkoj vladi koji je napustio “vladu koja je napustila narod”…Objašnjava do čega dovodi uvođenje eura,koliko je to problematično za “slabije” ekonomije i kako dovodi do još većeg siromaštva,nezaposlenosti itd… Opasnosti od propasti eura i na koga će se to odraziti u najgorem scenariju…Šteta da nema prevoda jer se ima zaista što za čuti…Pametni ne bi ulazili u euro zonu ni u najluđim snovima… The Euro Has Never Been More Problematic | Oxford Union Yanis was my lecturer back at The University of Sydney in the early nineties in Economics I,… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Tko nas raju što pita?!

santa007
Gost
santa007
2 godine prije

stavite članak na facebook da se može podijeliti

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  santa007

Vidjela sam ga na dva mjesta.
Nije istina da se nemože ništa napraviti. Česi su odbili euro.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Hrvatska ne zuri u eurozonu, vec biva “požurena” na silu, od strane ciolihvara iz EZB i FED-a Hrvatska nije suverena drzva, pa prema tome ne mozete ni kazati tako da “Hrvatska žuri u eurozonu”

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  alan ford

zure ju oni isiti koji su na kraju rata jednostavno predali sve banke, sva bolja i srednja poduzeca, bez ikakave ustavne podloge, bez jasnog javnog pristupa i pregleda, isti oni koji tjeraju narod na gmo i prisilna cijepiva…..sto od tog olosa bolje ocekivati?

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Jesam li ja što propustio,na gornjoj sličici(zemlje Eurozone)stoji da su Crna Gora i Kosovo i Metohija dio te ekipe.Želja,planovi,provokacija,greška ili…?
Uz drugarski pozdrav:Za euro u čarapi,a čarapa van eurozone!

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

propustio si

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  šeronja

šeronja,
Nisam propustio.Euro se kao službeno sredstvo plaćanja koristi u CG i KiM ali one nisu članice Eurozone.Ako ne vjeruješ meni pitaj Jon Sneg-a.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

U Crnoj Gori i na Kosovu su sami prihvatili Euro,…, koriste ga kao sredstvo plačanja al nisu člani Eurozone.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Italija i Španija se najviše pominju ,mislim glavna meta je bila Francuska koja je isto gadno nastradala,pogotovu njena poljoprivreda.
P.S.Ovi guverneri ” narodnih” banaka su sto puta veće štetočine od samih predsjedika,premijera….

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

\ato sto ta banka nije Hrvatska.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

EU, euro i nato su pušiona čista………
EU bi trebala bit isključivo privredna unija a nikako politička. Ovak je okupacija bez ispaljenog metka.

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  čokolino

Jel sad jasno zasto je i osnovana !

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije
Reply to  čokolino

Pa za hr grajn je ispalo i dobro, jer di bi isli raditi kad se opljacka drzava, a sa ili bez eu bi bila opljackana tako da je za obicnog gradjanina too spas.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

AKO, se uvede Euro u RH,
to će biti zakucavanje zadnjih čavala u lijes mrtve hrvatske ekonomije.
The game is over.

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Frende gotovi smo onak i ovak, poslije eura će ovo biti spaljena zemlja nažalost

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Kile

Ajde frende objasni zašto će biti spaljena zemlja? Doslovno trugujemo sa Eurom od kad je nestala dojč marka, sve nekretnine i pokretnine se cijene u Euru pa preračunavju u Kune, ako ih prodavač želi, ako ne izbrojiš mu Eure. Najviše me impresioniraju oni samozvani stručnjaci koji govore da nam je industrija nekonkurentna zbog jake Kune, pokušavam ih sada zamisliti hoće li isto govoriti da je Euro prejak pa nismo konkurentni? Kako industrija može biti konkurentna kada je opterečena sa nametima kakve EU ne pozna, kada uz sve to moraš plačati kojekakve managere, stranačke rekete, čitaj obavezne donacije na crno, kada… Pročitaj više »

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Joj sto si naivan. EU zakoni stite EU elitu ne stite one koji rade. Uvodenje Eura sluza za ubrzanje projekta od 2 do 2,5 miliona stanovnika i turizam kao jedina “industrija” u hrvatskoj.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Zaboravljeno

Jesam naivan kao i onih 100+ tisuća koji su otišli raditi u Eu za EURO posljednjih par godina !
Nije nam neprijatelj Euro već svi oni koji od 1990. vode uništavajuču politiku.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan +++++++++

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Hrvatska nema zlatne rezerve koje bi pokrivale Kunu. Kuna je “pokrivena” zato sto je vezana uz Euro sa stalnim tečajem.
Potpuno pogrešnome umjetno.
To uništava izvoz, domaću industriju
Ustvari, taj tečaj je totalna prevara već skoro 30g, i sistem želi pokopati Kunu sto prije..
Bez putanja gradjana.
Kada i ako se ukine Kuna, HNB vise neće imati svrhu postojanja.
Izgubit ćemo (čak i ovakvu) kontrolu nad svojim novcem, “slobodno tržište” i EU ce regulirat količinu Eura u našim novčanicima, sto znaci samo jedno, (teško) siromaštvo većine.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije

Dečec, siromaštvo imamo odavno, vidiš kakvi se auti voze, kakve se viletine grade, kakve vikendice po obali, sve sama sirotinja, pa od kuda im, kredit u švicarcima? Zašto bi se bojali da nam netko drugi kroji monetarnu politiku, možda će nam biti bolje. Kad sam zarađivao Dinare štedio sam u Markama, sad zarađujem Kune štedim u Eurima, jel sam ja lud ili sam samo ja lud da imam Eure u madracu ? Zašto smo ušli u Europsku Uniju, zašto smo ušli u NATO, zašto jednostavno ne zatvorimo granice, zabranimo uvoz i proizvodnja će nam procvjetati. Sve imamo osim pameti, pamet… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Mikojan

mikojan, stos je u tome, da se niti sama eu ne drzi vlastiih zakona, maastricht-a. niti glede limita zaduzivanja, niti glede euro-zone, niti glede zastite gradjanstva, stedisa, sa jednom ecb koja se vise bavi politikom nego bankarstvom, koja socijalizira dugove i kapital, itd. to je masina koja melje sve pod sobom. jasno, da su hrvatska politika i zakoni nesto jos gorje….

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Imamo premijera Plenkovica koji je kao sveta voda vise odmaze nego li pomaze jer ljudima nudi lazne nade bez pokrica. Ali Plenkovic je pogrijesio profesiju, najbolje da je postao pop, pa da moze svima za sve popovati i za ono u sto se razumije i za ono o ceme nema pojma. Ali on uziva u polozaju drzavnog PARAZITA br.1, nikakve odgovrnosti a beneficije neogranicene. Nastranu to sto Plenkovc o ekonomiji zna da je to pojam o kojem on nema pojma. Sto se pak tice biznisa u biznis se razumije kao Mara u krivi ku*ac. A Vujcic, zali Boze rijeci i… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Pa Plenki i je poslan od onih koji su ga obučavali da bude “pop”….traži da mu vjerujemo…Prepoznali su to u njemu,zato su ga i mobilizirali..
Sanader,…Milanović…ista škola…Jack of all trades master of non”…

Jean Valjean
Gost
Jean Valjean
2 godine prije

Ne brinite se, nece do toga doci tako skoro. Bez ikakvog gospodarstva i takvom inflacijom kakvu imamo nece nam dat da uđemo u euro zonu, jer bi onda bili troanski konj za euro gora od grcke. Mog oni do sutra pisat i slat neke zahtjeve i zelje da ih prihvate, prije bi im djed mraz ispunio te zelje nego brussel. Mozemo jedino uvest euro ko sta ga imaju crnogorci, ali oni nisu u euro zoni.

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Jean Valjean

Je , ali ima se sta za prodati.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Jean Valjean

pa grcka i italija su uvedene draghijevim manipulacijama u euro-zonu. bas zato, da nastradaju ostali. eu-komisija je sa 1,6 biliona plus esm spasavala evropske banke od propadanja, na teret eu-pucanstva. ecb kupnjom drzavnih obveznica odredjenih bankrot drzava samo siri probleme, pogotovo masovnim stampanjem, bacanjem eura na trziste zapravo se ne bavi bankarskim poslovima i sprecava banke da se time bave, a sa nula kamatama i inflacijom pljacka svoje gradjane. euro zona je zona gubitaka, dugova, stagnacije, svega losega i vodi u crash. i posvadjana je, jer ono sto zeli francuska, ne zeli i jedna nizozemska. a njemacka nema sto odlucivati,… Pročitaj više »

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Euro samo i jedino ako se ukine štetna i beskorisna Narodna banka. S obzirom da je Hrvatska sav suverenitet predala/prodala, izdržavanje ove skupe nazovi institucije postaje potpuno nepotrebno ( ni do sada nije imalo opravdanja), naročito uzevši u obzir gubitke koje proizvodi godinama (prof. Lovrinović-Sabor RH).
Prenijeti monetarni suverenitet na Frankfurt i time ubrzati totalnu pljačku i ubijanje ove zemlje. Zašto? Bolje umrijeti brzo, nego ovako, gledajući svaki dan nezasitne parazite, domaće i strane, kako te proždiru živog. Netko kome je opljačkana Italija susjed, trebao bi imati bar nešto alata za razmišljanje u glavi, ali eto, Bog nije dao.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Adriana

Adriana, stavi Lovrinovića na neko odgovorno mjesto i neće napraviti ništa, tako je i SDP stavio onog sveznajučeg ekonomskog teoretičara Jurčića u Podravku pa nije napravio ništa, drugi su radili on je hvalio tuđim perjem.
Kod nas svi znaju sve do trenutka kada treba preuzeti odgovornost ali ne odgovornost pred biračima. Zapravo to kod nas i je problem, odgovornost ne postoji, radim što želim i kako želim i kaznit će me smjenjivanjem, to što sam upropastio tisuće ljudi nije bitno. Ljudi šute, ne bune se, znači da im je dobro. Idemo dalje.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije
Reply to  Direktor

@Direktor
Ovdje se ne radi o tome gdje staviti prof. Lovrinovića. Čovjek je jednostavno u Saboru zainteresiranoj javnosti prenio podatke i statistike iz stranih, europskih i šire, službenih stručnih publikacija, koji su javno objavljeni. Osim ponešto ekonomista, malo tko prati takvo što, a u našim tiskovinama i publikacijama, ako se i objavi, ne reklamira se previše.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Adriana

Ekonomista nema nigdje u izvršnoj vlasti. Sve pravnici i – liječnici.
Čak i u eu i svijetu, čini mi se.
Jedan od razloga je da oni odmah vide neke stvari. Ali ako nemaju podatke na vrijeme i/ ili ne sudjeluju u odlučivanju…

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Problem je u tome sto u praksi vec imamo euro. Kuna je samo formalno valuta. Nemamo nikakve monetarne politike a hnb je obicna mjenjacnica. Tako je od 94 i stabilizacijskog programa koji je izveden ondasnjem guverneru iza ledja od strane mmf mafije i domacih jataka. Od 94 mi tonemo. Rat je prica za malu djecu.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Iz iskustva…. 1.sve če , da vam poskupi i 2. neče biti više devalvacije, da se barem nešto ublaži bilo koja kriza…..

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Trubadur

1. sve nam poskupljuje i bez Eura jer je sve vezano uz Euro i kojekakva “tržišta”, devalvacija ne ublažava nikakvu krizu jer, da ponovim, sve bitno je kao lancem vezano za Euro. Kada bi bili energetski potpuno neovisni, plin, nafta, ugljen, struja, kada se ne bi uvozila ni jedna mjerna jedinica od navedenog, tada bi mogli biti neovisni i igrati se sa svojom monetom kako nam volja. Devalvirati Kunu a energente plačati po svjetskim cijenama je suludo, ne vodi baš nikuda osim velikim igračima koji bi preko noći na tome dobro zaradili. Stoka sitnog zuba bi postala još siromašnija.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Mikojan

u nizozemskoj pritisnes gumb i nestane struje u cijeloj spanjolskoj, i sl. nije bez razloga povezan strujni sektor, kao i financijski. ako rukne monte dei pashi, ili comerz banka – imas valove na siroko, domino efekt. zato i jesu svi ti sektori povezani i pod kontrolom, i ono sto macron trazi, tj. zajednicku blagajnu, zajednicki dug (da spasi francusku od bankrota) – ne moze se logicki odrzati, niti imati smisla za cijelu eu. ne moze tih par euro-drzava snositi lijenost ili krive poteze cijelog euro-bankrot sistema. nikako. sve vodi u krah, kako god obrnes. industrije i investicije stagniraju, place i… Pročitaj više »

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Hrvatska će dobiti točno ono što je izabrala na izborima. Ljudi kao da su slijepi. Pa barem je danas internet svakome dostupan. Ovce ovce (znači ovce na kvadrat).

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Uvođenje Eura je totalna nemogućnost bilo kakvoga pokušaja oporavka hrvatske ekonomije i gubitak bilo kakve šanse za way out u slučaju propasti samoga eura ili globalnog ekonomskog kolapsa. Kako to biva uvođenje eura nije samo zamjena valuta nego uz to idu i skriveni sporazumi za koje bi se saznalo tek kad bi Hrvatska jednoga dana eventualno pokušala izać iz eurozone. Bilo kakvi ekonomski razvoj je nemoguć bez upotrebe u prvome redu monetarnih alata pa tek onda fiskalnih i ostalih. Još su sama poskupljenja i jednokratni gubici u imovini i pravima države i građana veliki, ali dugoročno ne toliko fatalni ka… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Euro je doista katastrofa. Kad čovjek samo baci oko na tablicu i pogleda kako je netko ni kriv, ni dužan zaradio ogroman novac samo na činjenici postojanja eura, a netko drugi izgubio još veći novac, dođe mu da im opsuje sve po spisku. A onda vidiš kako je svaki grčki građanin u ovih dvadeset godina postojanja eura profitirao za ravno 190 eura, odnosno Grčka za dvije milijarde eura. I što ćemo sad? Tisuće hektolitara tinte, milijuni razbijenih tipkovnica samo na temi Kako je Trojka – MMF, EU, Svjetska banka opljačkala Grke, uništila im državu, kad tamo – Grci profitirali od… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA To su bili fizički dobitci / gubici i to je manje bitno. Puno je bitnije snaga eura koja odgovara razvijenijim ekonomijama koje dobivaju u odnosu na manje razvijene ekonomije, također ukidanje korištenja monetarnih alata u ekonomiji znači ka da te neko baci u more i zaveže ti dvi noge i jednu ruku . . . da ne pišen dalje o proizvodnji euura koji da bi doša do države i njezine ekonomije prolazi velike banke primarne dealere ECB-a koji uzimaju svoju maržu . . . ECB se nalazi u Frankfurtu i Njemačka ima najveći uticaj na politiku ECB-a jer je… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Definitvno ti… ‘noge smrde’ !

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ono,kad imas vlastiti novcanik i zalazes se da on predje u vlasnistvo popularnog siledzije nadajuci se fer raspodjeli,
jel, tebi Generalic sta svojte?

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Tebi niti jedno niti drugo jer nemaš pojma da je Grčka prije uvođenja eura odradila 30% devalvaciju. I s tih 30% uspjeli su ostati do 2017 na površini (po ovoj matematici), a smjer im je slobodni pad.

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije

Ma dajte ljudi, ma država koja nema svoju nezavisnu monetarnu politiku, svoju valutu kojoj određuje vrijednost, nijednu važnu banku u državnom vlasništvu, poltrone kojima Brisel određuje koje če zakone donositi u rvackom saboru, i vi takvu zemlju nazivate državom????
Pa mi smo kolonija i hotel zapadne Europe s jeftinim konobarima i uvoznom hranom. Neda mi se više pisat, zaboli me dvanasterac kad se svega sjetim.
LP

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Sparkling Nismo mi hotel, nego je EU Hotel California od Eaglesa 1970-ih . . . zadnji stih;
”You can check out any time you like, but you can never leave”

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Kako bi bila “nezavisna monetarna politika” ? Sa čime, industrijom ? Plinom i naftom? Ima nas 4 milijuna, zar misliš da u Hrvatskoj nema dovoljno plina i nafte da se ne mora uvoziti ? Ima ali kako ću ja zaraditi na preprodaji uvozne nafte i plina ako ćemo imati jeftine ugljikovodike iz hrvatskih dubina ? Ne može to tako, nećete bando meni kruh iz ruku otimati, NE !

Oceania
Gost
Oceania
2 godine prije

Hrvatska ne zuri nigde , Hrvatska je zakasnila za gotovo sve .
Hrvatska vlada , vazali Brisela i NWO zure , do kraja da ojade i uniste Hrvatski narod .
Stranci ce imati sve , Hrvati se biti samo jeftina radna snaga , u spirali duznickog ropstva , ovrha , derace nam kozu , kais po kais , porez po porez , namet po namet , da se finansiraju sve blagodeti zivota mravinjaka krpelja birokratskog aparata koje u potpunosti boli ona stvar za Hrvatsku i Hrvate .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Oceania

U Hrvatskoj raste BDP, raste štednja građana, raste realna neto plaća, svake godine imamo pozitivan devizni saldo u razmjeni s inozemstvom, ukupna zaduženost građana pada, ukupni vanjski dug pada.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Nemoj se pravit glup jerbo nisi baš toliko glup, ponavljaš floskule koje se upravo sad ponavljaju na HRT-u . . . ukratko, Hrvatska se manipulira permanentno, misliš kako se ne kuvaju brojevi i Hrvatskoj namjerno ne dopušta reprogramiranje dugova kako dug nebi rasta dok ne uđe u eurozonu . . . siti se obećanja prij ulaska u EU kako će se korupcija smanjit na minimum i prijetnji kako umirovljenici neće primat mirovine . . . pa jebate jesi li ti ikad u životu kuva neku žensku i svašta joj priča samo da joj ga moš stavit u pm .… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ispravan zaključak bi bio – Ako je sve tako i ako sve to raste s kunom kakva jest, što će nam onda euro?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pa napisa san negdi po komentarima kako je inflacija skriveni porez koji se kreće u rangeu od 1,5 – 3% godišnje . . . tako da samo inflacija izi cili rast, a rasta opet nema bez zaduživanja, a na dug triba platit kamatu . . . ali kako san ti već prij pisa nije problem ni sami dug nego uvjetovanje kreditora za promjenu zakona i privatizaciju koja ide direktno na štetu građana. E sad od te inflacije korist imaju nama nepoznati, a ne proračun naše države koja nas servisira . . . npr umisto boljega zdravstva neko i negdi… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Moreno

Zašto bi se SoA pravio glup, izađi npr. u Zagrebu van, pogledaj automobile na cesti, sve skoro novo, svaki u prosjeku iznad 100t. Kuna, šoping centri, parking pun, kupuje se uvozno smeće od krpa do hrane, svi troše a zarađuju jedino uvoznici, trgovci, a nešto i onaj jadan radnik koji je proizvod napravio ali ne u Hrvatskoj.
I sad neko netko napiše da je loše. Što je loše i kako će Euro uništiti Hrvatsku, to bih zaista želio pročitati ali
nigdje ne nalazim štivo o tome.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktore
Nikad i ni u kom slučaju nisam za uvođenje eura. Sve što opisuješ nema veze s eurom i kunom, nego je unatoč tom odnosu eura i kune. Zašto je tomu tako, opisao sam malo niže u komentaru. Da je bilo ikakve samostalne monetarne politike nakon 1994, ne bismo danas kao država bili dužni 50 milijarda eura (sjeti se da smo rast isfinancirali bez jednog jedinog centa novog duga, to financiranje uključuje zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, ukupno 1,4 mil.ljudi te kompletnu ratnu logistiku)

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, odlično, znači da se trošilo ono zarađeno u mrskoj nam bivšoj državi, to smo potrošili i nema više !
Što misliš koliko je od tih 50 milijardi eura zaduženja završilo na privatnim računima, da se ulagalo u proizvodnju sad bi uvozili radnike, dobro plačene radnike.
Sad nam je za to netko drugi kriv, naravno, možda srbi a možda i masoni.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Direktor

@ Direktor A di si našao aute… “Hrvatska se nalazi na 25. mjestu u EU-u po broju automobila na 1000 stanovnika” i “Prosječni hrvatski automobil star je 14,1 godinu, čime se Hrvatska također nalazi u vrhu EU-a. “. Najjače su mi ove analize “izađi van i pogledaj” 🙂 Najtrivijalnije, ako je uvoz veći od izvoza, trošiš više nego što zarađuješ. Trenutačno to krpamo turizmom uz tri velika problema. Prvi je taj da je Vlada kroz godine nekoliko puta mijenjala statistiku/izračun vrijednosti turizma, drugi je taj da niti jedna ozbilja država ne temelji gospodarstvo na turizmu, a treći je da nam… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Mercury

@Mercury, Zamisli stranca kad dođe u Hrvaatsku, ne čita onh statistike nego gleda oko sebe i vidi svašta lijepoga. Ne brine mene aprecijacija, ako imam para u džepu u većoj vrijednosti od 500KN to su onda Euri, znači ja ću zaraditi i ništa izgubiti. To smo naučilil još u bivšoj državi, na devalvaciji zarađuju mešetari devizama a ne industrija koja se svakom devalvacijom bori sa većim cijenama goriva, energije i otplate kredita. Vidiš kako su prošli švicarci, zamisli da sad Kuna padne 50% a svi krediti vezani uz Euro. Što će nam valuda i banke kada su nam godinama uvaljivali… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Direktor

@ Direktor Meni se čini da ti sam ne znaš što hoćeš. Lijepo sam ti napisao problematiku, a ti sebe onda prezentiraš kao mutikašu koja živi na crno kao predstvnik stanovnika RH. Ne možeš raspravljati o ekonomiji kroz svoju sliku. To je isto kao da kažeš “ode ja u Njemačku pa nemam tih problema”. Nećeš ti ništa zaraditi. Ako si zaposlen, plaća će ti biti manja za aprecijaciju. Ako si poduzetnik, sva tvoja imovina odim deviznog računa će biti manja za aprecijaciju. Ako imaš kredit s valutnom klauzulom glavnica će ti se povećati kako se to svidi banci. Devalvacija nije… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Mercury

@Mercury,
ma sve ok, jesam mutikaša ali vrlo loš, zato jer sam naivan i vjerujem u ljude. Slažem se ja sa tobom ali ta deprecijacija bi kod nas imala pozitivan utjecaj samo kad bi zamrznuo cijene. Imamo li alate da zamrznemo cijene energenata ? nemamo, prema tome, mutikaše velikog kalibra će zaraditi a ja ostati suhog …
Šta je deprecijacija nego malo kulturniji naziv za inflaciju pa onda i devalvaciju pa onda u krug.
Znači ja kao običan seljak vidim to kao početak ubrzanog kotrljanja inflacije, bio, vidio, ne ponovilo se.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Direktor

@ Direktor

Razumijem što želiš reći, ali to vrijedi u bilo kojoj okolnosti. Ako i izbacimo iz priče monetarnu samostalnost, prelazak na euro će nas opljačkati za bar 30tak posto. Postoji način da se to spriječi, ali mutikaše su na vlasti i oko vlasti te neće propustiti priliku da zarade.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Mercury

@Mercury
E to je pravi odgovor, postoji način da se to sprijeći, ALI, možemo li bez toga ali, ne jer većinu to nije briga, preživljavali smo i 70% pa ćemo i tih 30tak.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pokrivenost uvoza izvozom je koliko ono? 50-ak %.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Trebao bih si nadimak promjeniti u “uvoznik za sve živo”, pa naravno da uvozimo sve smeće za velike novce, neće meni prljavi radnici otimati moju zaradu, vidiš ljudi nikako da shvate da je to jedan od ciljeva osamostaljenja Hrvatske.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Vjerojatno je to točna brojka o pokrivenosti uvoza izvozom. No, to nema veze s deviznim poslovanjem. Zbog turizma i priljeva deviza (oko 10 milijarda eura na godinu) te dodatnog priljeva od doznaka iseljenika (što je cca 3 milijarde eura na godinu), u stalnom smo plusu od 500 mil – 1 milijarda eura na godinu (što se vidi u rastu deviznih rezervi).

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, zanimljivo kako im ti Euri ne smrde i ne uništavaju Hrvatsku.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Evo da nastavin ono šta san gori pisa . . . zdrava ekonomija može funkcionirat samo ako troši manje ili isto od onoga šta zarađuje. To znači kako triba proizvest roba i usluga i izvest ih izvan ekonomije kako bi se toliko moglo uvest ili možda ne uvest toliko, ali za tu dodanu vrijednost proizvest kuna kako bi se regulirala likvidnost u smislu povećane produktivnosti. Ako se uvozi više nego šta se izvozi je podjednako štetno ka i kad se kune proizvode u količini iznad dodane vrijednosti koja se u ekonomskome procesu generirala. Uz regulaciju tečaja to su najbitniji… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Hrvatskoj sve raste osim zivotnog standarda i broja stanovnika.Prije 10-ak dana na N1 je M.Kolakusic pojasnio kako se rade ankete i izbori u Hr.Njegovo 10 minutno izlaganje me je ostavilo razjapljenih usta,ukratko: Imas 3.8 milona stanovnika ali trazis da 10% bude 420000 punoljetnih glasaca premda ovih ima samo 3.2 miliona.Izbore mogu nadgledati samo!jedan clan vladajuce stranke i jedan clan najvece opzicijske stranke!Nevladine udruge koje navodno nesto nadgledaju su odreda kupljene stranim novcem!Ankete na MSM su ,kao sto sam i mislio,oruzje za manipulaciju birackim tijelom kojim se sugerira biracima za koga glasati i usput odrezati odstupnicu onima koji bi se… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Jedni će reći da radiš samo propagandu, ali ja ću onu slađu, da nemaš pojma o ekonomiji 🙂

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Mercury

Vidim koliko su samozvani ekonomski doktori dobrog napravili u Hrvatskoj. Sve stručnjak do stručnjaka a mi odosmo u 3pm.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktor A mi smo to “stručnjacima” dopustili, pa ja isključivo te “stručnjake” ipak nebi krivija . . . da su sutra izbori rezultati bi bili u par postotaka gori ili doli isti, prema tome do promjene u zajednici nemože doć sve dok kritična masa jedinki ne promini svoju svijest odnosno izađe iz nametnutoga i za sad općeprihvaćenoga obrasca invertirane stvarnosti.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

mazohizam ili veleizdaja

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  šeronja

Veleizdaje je prodaja INA-a, uništenje željezare, uništenje sve industrije, pa nisu radnici pokrali novce, i niko se ne pita a gdje su novci, nisu isparili, kod nekoga jesu, to se ne smije pitati.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
2 godine prije

E moj NARODE HRVATSKI šutimo i trpimo sva izdajnička sranja ovih govnara od političara!Smradovi izdajnički,sluge eu kapitalističkih gmazova.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Ja san strojar, nisan ekonomista, ali kako bi svi tehnički obrazovani tribali znat razliku između dizel motora i benzinca tako bi svi ekonomski obrazovani tribali znat kako se produktivnost regulira u prvome redu pomoću monetarnih, a tek onda pomoću ostalih alata, a produktivnost Hrvatske ekonomije je na negativnoj nuli.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Moreno

Iz moje životne škole naučio sam da se produktivnost povečava isključivo povečanjem broja papirnatih novčanica u novčaniku radnika dovoljnih za podmirenje svih životnih troškova i đeparac za sport i razonodu.
Smanjenje broja papirnatih novčanica pada i produktivnost.
Ako za to trebaju visoke škole onda smo u banani.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktor Kako god, količinu, a još bitnije vrijednost novčanica u đepovima određuju oni koji te novčanice proizvode.
Ne zaboravi kako su sve fiat valute u zadnjih 5000 godin popropadale iz uvik istoga razloga, a to je da su ih vlade proizvodile u enormnim količinama sve do trenutka kad im je vrijednost došla na njihovu stvarnu vrijednost tinte i karte na kojima je ta tinta otisnuta.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije

Česi, Madžari i Poljaci se nešto baš i ne žure prihvatiti Euro. Znaju, da s time gube puno. Moja Slovenija se i u obziru prihvačanja Eura pokazala kao dobra učenica (kao i na drugim područjima, samo da se učitelji u Berlinu ili Briselu ne naljute). Kod nas se baš žurilo, da se ga prihvati,…, i to baš na predvečerje velike gospodarske krize. Ja se sječam, kako je krajem 1990-tih jedan naš profesor upozoravao šta će se desiti, kad se prihvati Euro, pa kaže: “Nema više vlastite politike kamatnih stopa, nema više vlastite politike deviznog tečaja, pa če se održavanje monetarne… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Pročitavši naslov ponadao sam se da će mi u daljnjem tekstu biti konačno razjašnjeno zašto bi euro bio štetan za Hrvatsku… međutim, osim ove tablice od nekakvog “centra za europske politike” (?!), ni slova koje bi meni kao prosječnom građaninu RH, pomoglo da shvatim ZAŠTO JE EURO POGUBAN ZA MENE. Čitam komentare i vidim da nikome kao ni meni nije stvarno jasno zašto bi euro kao valuta bio za Hrvate štetan (iako kao papagaji, neki to ponavljaju “euro katastrofa, euro pušiona, euro posljednji čavao u lijesu, itd.) … ako ima netko, tko stvarno razumije te štetne “mehanizme” eura, koji eto,… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

Nešto što bi se zvalo hrvatska monetarna politika u stvarnosti ne postoji. Od 1994, odnosno od uvođenja kune kao kreditnog novca (hrvatski dinar je bio nekreditni novac i izdavala ga je Republika Hrvatska, a kunu izdaje HNB) sva monetarna politika se zasniva na održavanju čvrstog tečaja kune prema njemačkoj marki, potom i euru. Upravo ta politika je dovela do neisplativosti proizvodnje u Hrvatskoj i isplativosti uvoza. Posljedično – mnoge branše su propale, mnogi uvoznici se obogatili. Kako je prošlo previše vremena s istom politikom, sad se nekakvom promjenom te politike ne bi puno dobilo. Prošao vlak. A s druge strane… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik Po običaju, mnogo si napisao a ništa nisi rekao ni objasnio…. kako i kada i sa kojom (novom) vlašću i kojim stručnim kadrovima u RH ti očekuješ “vlastitu monetarnu politiku” i “vlastiti razvoj” ?? Nisu uopće kuna, marka ili euro krivi za toliki uvoz i “neisplativost” domaće proizvodnje, već .urvini izdajniički sinovi iz vlasti i njima bliski klanovi i ostala pohlepna i neuka gamad, koji u rukama drže poduzeća za zastupstva i uvoz svakakvog svjetskog smeća koje je preplavilo naše tržište i nije im u interesu domaća proizvodnja i naravno blagonaklonost vlasti prema stranim bankama i trgovačkim… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani SoA-u po mojemu mišljenju baš i ne ide ekonomija i financije, puno ga bolje idu socijalne nauke, ali je doktor ekonomskih znanosti za tebe

alterego
Gost
alterego
2 godine prije
Reply to  otpisani

poskupice vam sve preko noci 30-80% a to rast plata nece pratit.
u narednih 6 mjeseci jos cca 20%-40% .
za 10 kn neces moci nista da kupis.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  alterego

Na osnovu čega si to zaključio, što to sve ? Ako poskupi moja usluga to znači da ću imati veći prihod i primanja će biti veća.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktore Recimo da ti proizvodiš karijole, a ja krumpir. Da bih ja kupio karijolu, a ti krumpir, treba nam novac. Novac možeš dobiti samo u banci ako digneš kredit. Ti meni platiš krumpir, a ja s novcem kojeg sam od tebe dobio platim tebi karijolu. Primijetit ćeš nešto – iako si ti radio i proizveo nešto, iako sam ja također radio, nas dvojica zajedno, umjesto da smo bogatiji smo ukupno dužni banci za ono što smo ti i ja proizveli. Jasno je, što više kao društvo proizvodimo, to smo dužniji. Kad je već tako, je li svejedno komu smo dužni,… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, može tako a može i ja tebi kariolu, ti meni 4 vreće krumpira. Zašto baš mora biti banka i nečiji novac za koji banka nema baš nikakvo pokriće

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani Ne čudi me da nepogrešivim instinktom uvijek biraš veleizdajničku stranu. Tako i ovog puta lobiranjem za euro radi (krivo) pretpostavljene vlastite sitne ćari Probat ću opet puno reći siguran da ćeš malo razumjeti. Recimo da ti u Istri ( i svatko u Istri), samo zbog toga što se nalaziš od Učke tamo imaš kamate na kredit 6-10%, a ja u Dalmaciji da imam 0,5-1%. To nisu kamate samo na kredite, nego na sav novac koji postoji. Ti kao poduzetni poljoprivrednik, vidjevši potražnju za inox bačvama odlučiš napraviti pogon za proizvodnju bačava. Uzmeš kredit od 10 milijuna kuna na deset… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, ajde konačno jedan primjer ali za visoke kamate, 555 parafiskalnih nameta i ostale pixdarije nije kriv EU nego one spodobe koje “preuzimaju odgovornost” nakon svakih izbora.
Ulaskom u EU ponadao sam se da će nam administracija, nameti isve ostalo biti na nivou jedne Njemačke ali sam se gadno prevario. Sad ta administracija koja se možda i osjeća ugroženom vrišti da će nam Euro sve uništiti, a oni mali anđeleki nisu za uništenje baš ništa krivi.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Točno je kako monetarna politika ne postoji jer Hrvatska ne koristi monetarne alate, međutim to nije razlog za bacit te alate u more. Da je Grčka prij nekoliko godin imala drahmu bila bi definitivno u boljoj poziciji ne zato šta bi je uvela pa se spasila nego zato šta nebi morala pristat baš na sve ucjene jer bi imala way out i mogla bi ograničit stiskanje jaja u EU morši. Koliko god da si ti jači od mene, drugačije ćeš me napast ili možda čaki i nećeš ako ja iman nož u ruci i jasno da ćeš prij napada… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani Jasno da ti nije jasno zašto je euro štetan jer neznaš da je inflacija skriveni porez. Kuna je sad pegirana za euro, okay, ali prelaskom na euro Hrvatska i njezini građani, a i ti ako živiš u Hrvatskoj se odričeš toga skrivenoga poreza u korist elite, a na štetu zajednice u kojoj živiš. Inflacija je cca 2% godišnje i sad izračunaj koliko smo svi popušili na naš ukupni turnaround na primjer u zadnjih 25 godin. Koliko se za X eura (tad DEM) moglo kupit nečega prij 25 godin, a koliko se toga istoga može kupit danas. Jesi li svijestan… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani

”By this means goverment may secretly and unobserved, confiscate the wealth of the people, and not one man on a million will detect the theft” – John Maynard Keynes o sustavu novca na dug i inflaciji

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani
‘’It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning’’ – Henry Ford

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno
Hvala ti na utrošenom vremenu za mene!
Eto, vidim da si ti stvarno ekonomski znanstvenik, kada si zaključio da će zadržavanje kune i sadašnjeg monetarnog sustava u RH biti spas za Hrvatsku a da bi prelaz na euro Hrvatsku dotukao do bankrota.
…a Alerik je za tebe mali Ciciban u “ekonomskim znanostima” …svaka čast 😉

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani Ja nisan znanstvenik i doli san već napisa šta san, ja samo pišen ono šta je mojemu razumu svojstveno, da ne napišen ono šta mi je logično i to pokušavan objasnit ne samo radi tebe nego i radi ostalih, tako da mi se ne tribaš zafaljivat, to ostavi za neku drugu situaciju. Ja jesan pisa kontra tebe, ali san i obrazložija zašto se ne slažen sa tvojim komentaron . . . bilo bi mi drago da si napisa tvoj osvrt na moj komentar i objasnija kako ti vidiš inflaciju i jeli to skriveni porez ili nije i ako je,… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani, to je to, desetka !

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  otpisani

@ otpisani Od kuda ti ušteđevina u eurima? Radimo malo na crno? Zašto ti svom obrtu radiš pozajmice? Zato jer muljaš i onda ti je kriva konverzija. Tko te prisilio da dižeš kredit s valutnom klauzulom? Tvoja perspektiva se temelji na tome da si ti u močvari i onda je tvoje rješenje gumeni čamac umjesto isušivanje močvare. Prvo se pod hitno riješi obrta. D.o.o. ti je mandatoran. Drugo, tečajne razlike se uračunavaju u cijenu ovisno o kakvoj robi se radi. Ako to nije moguće, možeš plaćati kreditnom karticom. Onda banka nema veze s konverzijom nego kartične kuće, a to je… Pročitaj više »

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Narodu ne preostaje drugo do dograbiti kolce pa krenuti u ciscenje Markova trga kada tao ociste dalje redom, ali svakme pruziti sansu da pokaze koliko brzo moze otrcati do Harmice-Dobave i da tamo trazi azil ili da nastavi do Minechena.

deki
Gost
deki
2 godine prije

Kaze se dala baba dinar da udje u kolo,a dala bi 2 da izadje,ali ne moze. Tako nekako vazi i za sve ove nove zemlje koje su usle u Eu. Vise imaju stete nego koristi.Juce sam pricao sa jednom osobom koja je iz Rumunije,kaze mi sada imaju svu zapadnu hranu i robu,sve je triput skuplje,sada mogu svuda da putuju,ali novaca i posla nemaju.Pre nisu mogli nigde da idu,ali su imali zagarantovan posao,imali su uglavnom stanove od drzave, i dabome kakvu takvu platu.Kazu da je od nekih 20 miliona Rumuna skoro 5 miliona napustilo zemlju,sto trajno sto privremeno. Trecina Litvanaca,Estonaca… je… Pročitaj više »

Duman
Gost
Duman
2 godine prije

Brojevi su varljiva stvar, obicni ljudi u NL su izgubili u prosjeku 40%, mozda i obicni u D, ali neka bude, u ovim igrama ljudi su dio statistike

Tiki
Gost
Tiki
2 godine prije

A jake nam ekonomije pa nas j… kuna ionako sve i svi racunamo u € tako da jbg

Farree
Gost
Farree
2 godine prije

Da vam objasnim. Ukoliko dvije dr\ave “odluče” da naprave monetarnu uniju, onda je ona država koja ima produktivniju ekonomiju (koja može “jeftinije” nabaviti novac na finansijskim tržištima) je dobitnik jedne takve unije a ona slabija tone i postaje još slabija nego na početku. To zapravo nije nikakva tajna i trabalo bi biti ABC svakog “ne-potplačenog” ekonomiste. Isti princip je i u okviru jedne države, u kojoj oni pasivni krajevi se pustoše a oni bogati postakju još bogatiji i napredniji. Kada vas netko tjera u monetarnu uniju. tj. da prihvatite valuitu koja je jača od vaše ekonomije, to znači zapravo da… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Farree

Farree Sve okay šta pišeš, samo mala primjedba kad već koristiš rič “tržište” je to da su sva tržišta manipulirana, kako sirovina, energije, plemenitih metala, dionica, obveznica . . . tako su manipulirana i tržišta valuta.

Farree
Gost
Farree
2 godine prije
Reply to  Moreno

Naravno da jesu. “Tržište” je mjesto na kojem Veliki Inquisitor (njegove raiting agencije) odlućuje kome će on dopustiti da prodaje svoje obveznice a kome ne. To “Tržište” je uređeno po principu Anglo-Saksonskih elitnih klubova u koje je dozvoljen pristup samo odabranim. Svim ostalim preostaju prosijaćenje (prostituisanje) kod MMFova, Svjetske banke itd. i tu ne pomaže grebanje po staklu za one koji su napolju. Pojam “Tržište” se isto tako koristi kao skriveni, abstraktni diktator, koji spriječava sprovođenja bilo kakve narodne demokratske volje poput recimo zahtjeva (“populističke”) italijanske vlade za povečanjem minimalnih plata itd.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Euro je izvorno francuski izum,kojim su mislili kontrolirati Njemačku,kao što je USA mislila preko EU paziti na evropsko procese?Nijemci su imali viši cilj,ujedinjenje,pa su bili spremni sve progutati?Ali poslije kada su vidjeli prednosti za Njemačku,postali su najveći njegovi zaštitnici?Činjenica da su njemačke tvrtke kupile najviše inozemnih tvrtki,činjenica da su platile najveće globe,bez prodaje imovine,zaduživanja ili izdanja novih dionica potvrđuje mišljenje o anomaliji?Rezultat je to precjenjenosti eura u Evropi a potcijenjenosti u Njemačkoj,koja samo na kamatama štedi oko pedesetak mld eura godišnje?Prije tri godine u Trstu mi je upalo u oko da su u gradu samo Mercedes autobusi,iako je to bilo… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Tako je, SUBVENCIJE a ne poticaji. Poticaj je jednokratna pomoć za pokretanje nekog nazovimo biznisa, subvencija je spas za svaku proizvodnju, od poljoprivredne do industrijske jer potiće na rad i veću produktivnost. Zašto na Eu tržištu ne bi npr, pšenicu prodavali po 60Lipa a država da proizvođaču 60Lipa po prodanom kilogramu. Sve bi se to državi vratilo a proizvodnja bi krenula. Poticajima u poljoprivredi smo uništili sve jer ne nagrađuje rad već nerad.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktore ti to izgledami razumiješ kao pravi rvacki direktor?Čovjek uzme kredit,podigne farmu,radi ali dolazi mnogo sira iz uvoza,cijene padaju?Za kilo sira i u Slavoniji i u Nizozemskoj treba 10-12 lit mlijeka, a sir u nizozemskoj 3,5 DEM jer proizvođaču razliku do 10 plaća država iz EU fondova,a ovaj sir dolazi kod nas na utakmicu sa proizvođačem koji ima trošak deset puta veći od njegove cijene?A političari u Saboru kažu da nam je poljoprivreda zaostala,pa ne može pratiti evropsku?

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

A misliš li ti da je njihov sir jeftiniji zato jer je proizvodnja, rad, hrana za stoku jeftinija nego kod nas? E pa nije ali je sir jeftin, kako, država subvencionira a ne potiće !

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Direktor

Carina prati deklaracije i vidi ulaz velikih količina po niskoj cijeni?Trenutno podiže rampu i podiže prelevmane(dodatna taksa po jedinici proizvoda,jer je carinska stopa komplicirana za promjenu),ovako su nam subvencioniranom hranom uništili poljoprivredu?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Guverner ne donosi odluke služeći se znanjem, razumom ili logikom, nego po direktivi onih koji su ga postavili (nije ni Sabor ni Vlada).

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zašto je važna monetarna suverenost i zašto ljudi govore da je ta suverenost preduvjet za bilo koju drugu? Čini se da nam je svejedno s čim plaćamo, da je bitno samo da plaćamo i da nismo dužni. Zašto se onda ti Rotschildi, Rockefelleri toliko trse i gospodare američkom tvornicom novca FED-om, ako je nebitno čiji je i koji novac? Najprije – nije nebitno, već je najbitnija stvar u nekoj državi – tko joj i kako kreira novac. U Hrvatskoj primarni novac kreira HNB, institucija u 100% vlasništvu države Hrvatske. Emisijska dobit (profit od izdavanja valute) je prihod državnog proračuna. HNB… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Svi mi smo solidarni dužnici za kompletan iznos vanjskog duga, neovisno o tomu što sami nismo nikomu dužni. Bismo li sutra u euro zoni bili jamci za kompletno ukupno zaduženje euro zone sa svom svojom imovinom? Na to pitanje treba odgovoriti guverner Vujčić.
Je li sad jasnije zašto nas EU pritišće s uvođenjem poreza na nekretnine? Najprije porez s kojim se oduzima vlasništvo nad nekretninama i stavljanje tih nekretnina pod hipoteku za europske dugove.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik Kreneš dobro i onda zastraniš tajanstvenim putevima… “Budući da se primarni novac u optjecaj pušta kao dug, odnosno kredit komercijalnoj banci, to u praksi znači da sve što proizvedemo unutar države povećava ukupno zaduženje.” – gdje se to primarni novac u optjecaj pušta kao dug? Jel to jedini način? Jel obvezna rezerva dug? Jel kupovanje deviznih rezervi dug? Investicija je ono što nosi otplatu duga. Možeš financirati potrošnju pa dug samo raste…Ono što želim reći je da dug nije jedini način emisije i da ono što se emitira dugom nije problem dok ima profitabilnost. “Dio tog… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Ok,daj mi jedan jedini primjer puštanja novca u optjecaj, a da nije dug

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Napisao sam ti gore dva, ali ne čitaš. Obvezna rezerva i upravljanje deviznim rezervama.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Kako je nastala obvezna rezerva? Netko ju je dao nekom na poklon ili ju je netko zadužio? Da te poštedim odgovora – nastala je kao dug. Čekam i dalje primjer novca u optjecaju koji nije nastao kao dug.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik O čemu ti pričaš??? M0=G (gotov novac u optjecaju) + R (rezerve koje kreditne institucije drže kod središnje banke) “Obvezna pričuva omogućuje središnjim bankama kontrolu nad ponudom novca te posljedično osiguranje monetarne stabilnosti i likvidnosti pojedinačnih banaka i bankovnog sustava u cjelini te neometano odvijanje platnog prometa.” “Značajna je uloga obvezne rezerve želi li se povećati ili smanjiti novčana masa upravo zbog svoje gotovo trenutačne učinkovitosti.” “Osnovicu, po kojoj se izdvaja obvezna rezerva, moguće je definirati u širokom rasponu od depozitnog novca pa sve do dugoročnih depozita.” Niti je na poklon, niti je zaduženje. Na obveznu… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury
O čemu ti govoriš?
Reci mi kako su nastale obvezne rezerve? Tko ih je kreirao i kako ih je dopremio bankama?
Kako je nastala i jedna jedina deviza? Kako nastaje euro, tko ga kreira? I kako ga distribuira bankama?
Ne možeš početi priču od sredine. Zaludu ti svi paragrafi, ako nisi u stanju zbrojiti sam dva i dva. Dok ne shvatiš kreditnu narav novca, nisi u stanju shvatiti niti sveukupnost posljedica te prijevare.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ok, evo moj jedan stari komentar kojeg sam memorirao. Možda nađeš koju grešku u njemu. Uživaj: Jugoslavija se raspala, a da je bila dužna samo 22 milijarde dolara, danas su države dužne na tisuće milijarda dolara i nikom ništa. Komu su dužne? Za shvaćanje novca je najbitnije znati kako ulazi u sustav. Zato idemo od početka. Zamislimo da je tek stvorena država i da nema nikakvog novca. Osniva Centralnu banku (Hrvatska Narodna Banka, Federalne rezerve, Europska centralna banka). Ta banka može biti u državnom vlasništvu, a može biti i u privatnom vlasništvu (FED je privatni, kao i ECB koji je… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik Gle, ne znam na koliko ti načina čovjek mora objasniti jednu te istu stvar. Ovo što si napisao može i ne mora biti. Kod nas banke ne uzimaju nikakve kredite od HNB-a kako bi se radila primarna emisija. To ti pokazuje bilanca HNB-a. Kod nas banke masovno uzimaju depozite od mame u Italiji ili Austriji (za primjer) i na temelju toga izdaju kredite i istovremeno mažnjavaju dobit. Zato je uveden porez od 12% na depozite. Kao što sam ti rekao. Razumijem tvoju averziju prema sekundarnoj emisiji koju rade banke i ona je stvarno opravdana. Ali primarna… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Ok, kažeš kako je HNB otisnula 40 mil kuna i dala prvoj osnovanoj banci. Kako? Kao poklon ili kredit? Strane komercijalne banke doista posuđuje novac kod banki majki. Kako to ide? Posuđuje sto milijuna eura, ali u Hr smije posuđivati samo kune . Kompletan iznos deviza predaje HNB, a ova im zauzvrat daje kune koje je otiskala. Devize idu u devizne rezerve čije podrijetlo je dug. Banka kćer mora plaćati kamate banci majci. Nema primarne emisije, nema prihoda za državni proračun. Taj dug banaka kćerki se bilježi u ukupni vanjski dug i za njega jamči država, odnosno solidarno svi njezini… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik Nije točno to što smatraš da primarna emisija mora biti dug. Što sam ti na dugo objasnio. Nevjerojatna je tvoja sposobnost ignoriranja onoga što ti napišem i onda postavljaš ista pitanja. Napisao sam ti “zlato, nafta, vrijednosni papiri, nekretnine”, a može biti i druga valuta. Znači ne mora biti nikakav kredit. “Posuđuje sto milijuna eura, ali u Hr smije posuđivati samo kune . ” – netočno. Na temelju tog depozita banka radi sekundarnu emisiju kroz kredite s valutnom klauzulom. Pa zato ti i je 90% kredita na tržištu s valutnom klauzulom kada su depoziti devize. QE… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik @ Moreno Ajde da ja vama to na primitivan način objasnim. Kada vam dijete iz Njemačke pošalje svaki mjesec 2 tisuće eura, na ovaj ili onaj način to završava na vašem ili tuđem računu u banci. Od tih novaca banka središnjoj banci izdvaja obveznu rezervu. Ako imamo u Njemačkoj puno djece koja doma šalju puno milijardi eura, onda središnja banka povisuje obveznu rezervu i povlači novac iz optjecaja. Vrlo jednostavno. Nisi nigdje ništa naprintao, a imaš povećani M0 zbog inozemnih priljeva. Znači obveznu rezervu dostavila naša djeca u inozemstvu. Na temelju tih deviza, naš HNB može… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Merccury Puno slova, ali malo bitnih. Devizne rezerve su jedno, a obvezne rezerve komercijalnih banaka su dva svijeta. Devizne rezerve nastaju u normalnim zemljama na osnovu izvoza roba i usluga. Kod nas nastaju samo dijelom iz tih izvora, a većim dijelom iz inozemnog zaduženja. Za novac koji dolazi od deviznih doznaka iseljenika , HNB otiska odgovarajući iznos kuna. Kad firma ili pojedinac plaća robu i usluge u inozemstvu, onda kupuje devize. Kune koje je dao za eure HNB poništava. To je ono što cijelo vrijeme radi. Na godišnjem nivou je rezultat jednog i drugog nula tako da o nekakvom nekreditnom… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury Obavezna rezerva i devizne rezerve nisu ni na koji način ikakva emisija novca jer je taj novac nije stvoren nego zakonskom regulacijom obuhvaćen već predhodno negdi proizveden novac, tako je i sa deviznim rezervama di su devize kupljene već stvorenim novcem i puštaju se nazad u kunama di je HNB samo regulator i mjenjačnica.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Šta se tiće monetarne suverenosti siti se samo kako je pri raspadu Jugoslavije, kad je Milošević upa u NBJ, i kad je uvela tolar, Slovenija sa yu dinarima u Hrvatskoj kupovala DEM, a to isto je radila i Hrvatska u BiH.
To sve se događalo jer Jugoslavija nije uspila sačuvat svoju suverenost.
Također kako i zašto je tu suverenost Hrvatska predala 1994.
Kad se stvari nazovu svojim pravim imenom odnosno kad se pogleda istini u oči, tek onda se stvaraju predpodstavke za kontemplaciju šta točno napravit . . . a mi smo od toga daleko . . .

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Poštovani autor, na njemačkom centrum se piše Zentrum.
Hrvatska se svojom valutom uopće ne služi, pa je potpuno svejedno hoće li uvesti euro ili neće. Kuna je bila fiksno vezana najprije za njemačku marku, potom za euro. Tko se ne služi svojom valutom, za njega je situacija potpuno ista kao i da je nema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik