fbpx

Azija raspravlja o udaru na dolar i jedinstvenoj valuti

novcanica

Potrebno je stvoriti jedinstvenu azijsku valutu za trgovinu između zemalja šire regije. Takav je prijedlog dao premijer Malezije. Hoće li to biti glavno gospodarstvo u regiji – Kina? Hoće li Azijci uspjeti učiniti ono što su Europljani pokušali učiniti, ali stvoriti novi monetarni sustav potpuno odvojen od dolara?

“Ako se azijske zemlje žele udružiti, to bio trebale početi stvaranjem zajedničke valute na temelju zlatnog standarda, jer je zlato mnogo stabilnije. Neće se koristiti samo za unutarnja plaćanja, već i za trgovinske operacije između zemalja”, izjavio je premijer Mahal Mahamir Mohamad tijekom govora na gospodarskom forumu u Tokiju posvećenom razvoju Azije, prenosi Reuters .
Istaknuo je da “pod trenutnim globalnim sustavom razmjene, lokalni načini plaćanja podliježu vanjskim čimbenicima i postaju predmetom manipulacije”.
Ovog je tjedna američko ministarstvo financija u izvješću Kongresu priopćilo kako devet zemalja, uključujući Maleziju, zahtijevaju veliku pozornost. Amerikanci sumnjaju da njihovi trgovinski partneri manipuliraju valutama. Ranije su takve optužbe upućene Rusiji. Washington je zaprijetio da će kazniti takve zemlje nametanjem carina na njihovu robu. Zapravo, Sjedinjene Države nisu daleko od onih protiv kojih su se odlučile boriti. Amerika ima ogromne količine alata za manipulaciju dolarom, što i čini.
Malezija je uzela ovu prijetnju ozbiljno. Središnja banka zemlje se odmah pokušala obraniti, rekavši da je njezina intervencija na deviznim tržištima ograničena na mjere za suzbijanje prekomjerne nestabilnosti.
Razgovor o stvaranju jedinstvene azijske valute nije počeo u ovom desetljeću, nego u ’70-ih, a intenzivirali su se nakon monetarne krize 1997.-1998. Ako je Japan u početku sebe vidio kao središte stvaranja takve valute, sada, naravno, Kinu ubrzano razvija planove za tu ulogu.
Ideja o stvaranju jedinstvene azijske valute je obrambena reakcija Azije na dominaciju dolara i eura pri trgovanju. Europa se u jednom trenutku ujedinila kako bi se suprotstavila Sjedinjenim Državama, koje su nakon Drugog svjetskog rata započele agresivnu ekspanziju. Prvi sporazumi o europskoj integraciji potpisani su ’50-ih. Europi je trebalo mnogo više desetljeća da konačno dođe do stvaranja jedinstvenog političkog i gospodarskog sustava sa zajedničkim tržištem i zajedničkom valutom. 2000. je euro postao jedinstvena valuta u 11 zemalja EU.

Eurozona zemlje

FOTO: zemlje Eurozone

Azijske zemlje mogle bi krenuti sličnim putem kao EU, počevši sa stvaranjem jedinstvene valute koja bi potisnula dolar iz međusobne trgovine. Korak po korak, to može rezultirati bližom unijom, nešto nalik na EU, ali bez centraliziranog tehnokratskog uređenja u kojem jedna zemalja dominira cijelim blokom. U slučaju Europske unije je to Njemačka.
Jedinstvena azijska valuta može pomoći u izbjegavanju ponavljanja monetarne i financijske krize koja je na cijeli svijet utjecala u razdoblju od 1997. do 1998. godine.
To će pomoći eliminirati volatilnost tečaja. Konačno, jedinstvena valuta stvorit će jedinstveno slobodno tržište za robu, usluge i radnu snagu, što će imati pozitivan učinak na razvoj azijskih gospodarstava.
U brojnim azijskim zemljama, uključujući Maleziju, već je prisutna azijska valutna jedinica, takozvani ECU, a ne u fizičkom obliku i  koristi se samo za klirinške nagodbe između vlada po posebnom ugovoru, ali razgovor o stvaranju fizičke valute još uvijek nije pomaknut iz mrtve točke.
Prvo, postoje nesumnjive političke razlike. Na primjer, između Indije i Pakistana. Što možemo reći o posebnoj Sjevernoj Koreji. Teško je ujediniti pretjerano različitu razinu gospodarskog razvoja zemalja u regiji. Industrijsku Kinu je u tom pogledu teško usporediti s Tajlandom, koji živi od turizma, ili s  Filipinima. I, naravno, veći akter je u takvim asocijacijama je uvijek na dobitku, što se jasno vidi u eurozoni.
Njemačka, Francuska i Velika Britanija prednjače u EU, dok u baltičkim zemljama bogatstvo i plaće nikada neće biti iste kao u ove tri zemlje. Zbog toga baltički narodi bježe u bogatiju zapadnu Europu, a njihovo mjesto zauzimaju imigranti iz još siromašnijih zemalja, iz Ukrajine. Isti negativni trendovi bi se, bez regulacije, pojavili i u azijskoj regiji.
Zemlje su suviše različite i mogu imati dijametralno suprotna stajališta o geopolitici i daljnjem gospodarskom razvoju. Ako su u europskim zemljama i postojali politički razlozi za stvaranje ECU-a, daljnji prijelaz na euro i pridruživanje EU, azijska regija takvih razloga jednostavno nema. Malo je naroda koji žele žrtvovati svoj suverenitet, pogotovo kada postoji sve veći dokaz o mrtvoj putanji razvoja u EU i sve veći broj euroskeptika.
Osim toga, za razliku od Europe, gdje su trgovinski odnosi između pojedinih zemalja u eurozoni prilično značajni, u Aziji su zemlje više usmjerene na izvoz i osvajanje zapadnog trgovačkog svijeta. Trgovina među azijskim zemljama je manje razvijena. Stoga je pitanje može li nova valuta značajno potisnuti dolar u međunarodnoj areni?
Dolara juan yuan sad kina zastave
Euro, na primjer, to nije uspio učiniti, iako se mora priznati da je europska valuta oslabila položaj američke valute u trgovini. U tom smislu bi jedinstvena azijska valuta dodatno mogla oslabiti monopol dolara u trgovini.
Druga stvar je hoće li Kina to htjeti. Bez sudjelovanja Kine, koja igra važnu ulogu u gospodarstvima mnogih zemalja, plan Malezije je osuđen na neuspjeh. No, Pekingu nije do stvaranja jedinstvene valute.
Prvo, to bi bilo rasipanje energije u rastućem sukobu sa Sjedinjenim Državama, a drugo, već je uložen preveliki napor na razvoj vlastite valute kao alternative dolaru i euru.
Međutim, postoje mnogi koji vjeruju da bi Kina mogla napustiti ideju promicanja svog juana kao alternative dolaru i iskoristiti ideju stvaranja neke vrste zajedničke regionalne valute slične, ali ne i iste kao euro.
Koncept “jedna zemlja – jedna valuta” je prilično trivijalan i vrlo rizičan. To omogućuje američkom ministarstvu financija da, ako to želi, nametne sankcije Kini.
A Peking je redovito na američkim listama zemalja “manipulatora valutom”. Jedinstvena valuta nekoliko zemalja čini američki utjecaj nejasnom. Kineski trgovinski partneri u regiji će vjerojatno objeručke prihvatiti takvu ideju.
Uostalom, jedinstvena valuta će omogućiti izravnu naplatu, izbjegavajući komplicirane faze pretvaranja jedne obračunske jedinice u drugu, što je ponekad prilično skupo za male i nestabilne valute. Prethodno je tu ulogu tradicionalno imao američki dolar, ali kako se trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država produbljava, bilo bi prilično čudno očekivati da će se Kina u budućnosti poslušno pokoravati dolaru.
Naravno, Kina ne može odjednom napustiti naplatu u dolaru, ali je očito da Peking priprema “rezervnu luku” i taj se proces ne može zaustaviti.
Jedini rizik je nedostatak iskustva u upravljanju valutama u Kini, čiji bi tečaj bio slobodan, što drugim tradicionalnim zemljama s tržišnim gospodarstvima, uključujući Maleziju, očito neće odgovarati. Međutim, trgovinski rat može pomoći Pekingu da stvori istinski slobodno tržište.
Na kraju, takva monetarna jedinica s vremenom ne samo da može uzdrmati dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini, već i promijeniti strukturu deviznih rezervi mnogih zemalja, gdje dolar i euro imaju prioritet. Snaga kineskog gospodarstva je neosporna i upravo je u tri zemlje skupine ASEAN, Kini, Japanu i Južnoj Koreji, koncentrirana većina zlatnih i deviznih rezervi svijeta. Prema tome, jedinstvena azijska valuta bi u teoriji mogla postati novi pol monetarnog sustava, pa čak i potisnuti dolar.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

gdje ima volje ima I načina. i ropstvo i sloboda su u vašim glavama. 200 spartanaca u bitci kod termopila izašli protiv minimalno 20.000 persijanaca. 500 milijuna europljana se boji 300 milijuna amerikanaca. dakle sve je u glavi. amerikanac je sila sve dok vi u to želite vjerovati a ne osporavati. azijski zmaj voli zlato, zlato žuto kao sunce slobode. inače malo mi znamo o azijskim integracijama I gospodarskim I vojnim. euroazijski ekonomski savez treba potpisati zonu slobodne trgovine sa afričkom unijom. dodamo tome asean I dobit će se šira slika. odkb I šos itd. svašta se tamo dešava a… Pročitaj više »

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

nekad je covjecanstvo bilo dostojno,pravedno i najbitnije,pametno. danas je covik zaglupljen od pustih sranja i ispiranja mozgova da je to nemoguce za pojmiti uopce…kako znamo da i tih 200 spartanaca nije uvelicano,ko sto nam nedavna povijest pokazuje kako se iskrivljuju stvari..Aziju mozemo na neki nacin gledati kao veliki Balkan. sino-indijski konflikt,indo-pakistanski,razmjernice Koreja,dugostoljetna netrepljivost Kine i Japana)…onda Kineski Tajvan?previse je tu nesuglasnica za ostvarenje jedinstvene valute cak i bez Americkog potpucavanja,kamol da jos oni aktivno dodaju ulje na vatru…mnogo bi bolje bilo da tu valutu za BRICS drzave koriste koje svakako dobro ekonomski suraduju

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Aragorn

@Aragorn prika priča o bitci spartanaca I persijanaca, bez obzira o istinitosti brojki, ima neke druge poruke I pouke. otprilike kao I što sam napisao na početku komentara “gdje ima volje ima I načina”. dakle suština je da se prikaže kako dobra ratna strategija može preokrenuti tok borbe bez obzira na moć neprijatelja što se tiče azije većina tih sukoba a koje si nabrojao u aziji je djelo amerikanaca, kao što si I napisao, I što je najbitnije oni su na periferiji ogromnog azijskog kontinenta. tako da će prije ili kasnije I južna korea I korea uopće I japan I… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

To je ne zaustavljiv proces hegemoniji dolara dolazi kraj ….

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Amater

entitet džugi/rogi/alerik/hribar/kalifat se ne bi složio s tom tvrdnjom, ali realno to se upravo događa.

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Ivo

nek se zove azijan
za početak mogu dijeliti vaučere
a može i brics
oni su već osnovali banku
još kad kina izbaci na tržište trilijune usa obveznica
dedolarizaciji i sreći neće biti kraja

don aldo
Gost
don aldo
1 godina prije

i gadaffi je pokušao….

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  don aldo

Samo Gaddafi nije imao Aziju iza sebe….

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Podravec

Miki, ubo si ga u centar. Ja bi dodao – niti ekonomiju.

Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Valuta na temelju zlatnog standarda. Da, da, to je novac, a ne onaj zeleni guzobris kaj ameri štampaju.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Kajgot

To je idijotizam svemirskih razmjera. Zasto je zlato vrijedno? Zato sto su se tako ljudi dogovorili medjusobno a dogovor se moze i promijeniti.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

ZA DESET GODINA ko je je to usa prpoala stvar isto ko celi zapad nemoze da zajebava neki zapad sa 8 miljona ce svet

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Euro kao zajednička valuta različitih država s različitim poreznim sustavima je neodrživ jer favorizira Njemačku, ali će zato azijska zajednička valuta biti glavna svjetska rezervna valuta, održiva, poštena, pravedna. Neće favorizirati Kinu, ni komuniste, niti će joj ikakav problem predstavljati različitost poreznih sustava. Genijalci s Istoka.
Jedna Partija, jedna valuta, jedna država?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kakve veze ima € sa ovom idejom ?

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

“zajednička valuta različitih država s različitim poreznim sustavima je neodrživ jer favorizira”
zato i služi da se jedni bogate ii održavaju hegemoniju a drugi žuljaju ruke
dok je tako dotad će i postojati
to i je primarna svrha novca

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

kolerik, napokon dolaziš k sebi od te liberalne dijete kojom te kljukaju od rođenja. Tako je, bez Partije ne ide. Zato euro i propada, jer je iza njega par hazarskih nakota, a ne Partija. Napreduješ kolerik, dobro to sad izgleda.

...
Gost
...
1 godina prije
Reply to  Ivo

Evo i Ivo nam je došao k’sebi i podastro nam svoju uobičajenu porciju izrugivanja i uvreda neistomišljenicima. Ipak je on James Bond ovog portala koji ima ” Licence to insult “

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Da ne izgube opet koji avion ? Izgleda da sloboda nije besplatna

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Ako naprave nešto što je mimo lihvara is fed-a, sitija, frankfurta i bazela onda će to koristii Aziji. Ako postupe po nalogu ovih imenovanih bit će oguljeni do gole kože kao što ih gule heksadolarom.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Je, gule ih jadne toliko da Kina ima dolara na izvoz pa ih i izvozi po prilično dobroj cijeni. Kako to?

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ne pravi se naivan, kitajci rade za tvoju braću, oni su ih ovakaove danas stvorili a do jučer su vodili ratove sa njima da im švercaju opijum.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Za koga rade? Za Zapad? I što se onda dogodilo? Otrgli se kontroli pa više ne rade za Zapad, nego za sebe?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

opet bravo, kolerik. Vidim kako ti se sinapse bude iz dugog sna. Napredovao si u zadnjih godinu dana od onog svadljivog autiste do lagano radoznalog naivca. Samo nastavi tako!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pa to i misle napraviti. Trgovinu između država potpisnica , valutom na temelju zlatnog standarda

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Treba u ovo uzeti u obzir i izjavu guvernerke centralne banke Rusije Nabiulline, da se Rusija sprema na sistem kriptovalute na zlatnoj osnovi… p.s…. Ova vrsta kriptovalute ne bi imal ništa zajedničko sa recimo Bitkoinom i ostalim kriptovalutama, nego bi bila svrha direktnog plačenja i saldiranja trgovine između država na bazi vrijednosti zlata….

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ni više ni manje…. daleko od $ u međudržavnoj razmjeni

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Evo predlažem ime valute: Nek bude Asian.
Amerikanci če da puknu od muke. Dolar može, da jim posle posluži samo još kao brisoguz.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Glavna poanta ove vjesti je u tome, da mnoge istočne države sve više traže način, kako se otarasiti trgovanja u dolarima i kako raskinuti sve veze sa FED. To je znak, da američko gospodarstvo tone, a precenjeni i prezaduženi dolar gubi lažnu moč, koju je uzdržavao sa vojnim terorisanjem celog sveta.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ja kao laik na ovu temu mogu samo reci da ova ideja nije losa samo se bojim da opet nepocnu padati i nestajati Malezijski avioni.Recimo DeGol je morao otici sa vlasti jer se suprostavio da daje zlato za nista.Ova iluzija zvana dolar traje vec predugo i na osnovi nista jedni super zive dok vecina se toliko naprezu da dobiju nista i nakraju balade ostane im nista, cudno i svi pristaju na to, opet cudno.Ali pomaka ima da to nista nestane.Nista po meni nikome ne donosi dobro pa i onome ko ga posjeduje.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Dolores vrijedi isto kao i zlato, oboje su fikcija. Cak bi rekao da dolar i realno vrijedi vise od zlata jer bar ima nekakvu podlogu (ekonomiju i vojsku).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik