Dedolarizacija: Indija i Japan aktivirali razmjenu valuta vrijednu 75 milijardi dolara

Dolar je zamka
13 komentara

Prošle godine je nekoliko zemalja, uključujući Indiju, počelo poduzimati mjere kako bi u svjetlu ekonomskih sankcija i trgovinskih ratova koje je pokrenuo Washington u plaćanju vanjske trgovine smanjili svoju ovisnost o američkoj valuti. Indo-japanski potez je dio je ovog trenda.

Indija i Japan su u četvrtak su potpisali sporazum o valutnoj zamjeni u protuvrijednosti od 75 milijardi dolara. Novi Sporazum o bilateralnom aranžmanu o razmjeni (BSA) potpisan je između Indijske banke i Banke Japana.

Novi BSA omogućava Indiji pristup 75 milijardi američkih dolara, dok je raniji BSA osigurao 50 milijardi USD. BSA kao mehanizam plaćanja u vanjskoj trgovini između Indije i Japana je dogovoren tijekom posjeta premijera Narendre Modija Tokiju 29. listopada 2018. godine.

“Sporazum o bilateralnom aranžmanu o razmjeni (BSA) stupio je na snagu danas, odnosno 28. veljače 2019. Indija može pristupiti dogovorenom iznosu od 75 milijardi dolara sa svojom nacionalnom valutom u svrhu održavanja odgovarajuće razine platne bilance ili kratkoročne likvidnosti”, navodi se u priopćenju Ministarstva financija Indije.

Sporazum je fleksibilan i prema svojim potrebama pod valutnim swapom u bilo kojem trenutku omogućava Indiji pristup čak i djelomičnim iznosima BSA .

Pozdravljajući sporazum, indijska vlada izrazila je zahvalnost Japanu.

“To je u duhu snažnog partnerstva i daljnje provedbe strateškog partnerstva. Ova financijska suradnja će dodatno ojačati snažne gospodarske veze između Indije i Japana”, dodaje se u službenom priopćenju.

Indija, šesto po veličini gospodarstvo na svijetu, suočilo se s poteškoćama u plaćanju svojih glavnih trgovinskih partnera kao što su Iran, Rusija i Venezuela, nakon što im je administracija Trumpa nametnula ekonomske sankcije. S Rusijom i Iranom  indijska vlada pokušava uspostaviti mehanizam za plaćanje uvoza s nacionalnom valutom.

U prosincu prošle godine je indijsko ministarstvo financija objavilo svoj tečaj za tursku liru i korejski won kako bi se olakšala trgovina i poslovanje s ove dvije zemlje i olakšao proces pretvorbe njihovih valuta u indijske rupije i obrnuto.

Također 4. prosinca 2018. godine su Indija i UAE potpisali su ugovor o valutnom swapu za 35 milijardi rupija ili 1,8 milijardi UAE dirhama, protuvrijednosti 496 milijuna dolara, kako bi se smanjila ovisnost o američkom dolaru.

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

 

BSADedolarizacijaDolarValuta
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Eppur si move.

Crodaemon
5 godine prije

Lajkam

eu kolonija
5 godine prije

nešto se valja iza brda. još nitko ne povlači nagle poteze u izbacivanju dolara iz uporabe ali po ovim potezima se da naslutiti da će u skorijoj budućnosti netko povući konačni smrtonosni udar na dolar. rusi, šesto svjetsko gospodarstvo, su izbacili dolar. sada vidimo da treće I četvrto svjetsko gospodarstvo polako počinju da izbacuju dolar. izgleda da će kina, prvo svjetsko gospodarstvo, izvesti taj konačni smrtonosni udar na dolar. od prvih šest svjetskih gospodarstava četiri polako izbacuju dolar. peto gospodarstvo njemačko još ne istupa ali tu su više politički razlozi u pitanju I ostaje samo amerika koja štampa te dolare I koje poput vampira pije krv ostalima

ps. uzimao sam u obzir gdp ppp by country 2018

Kile
5 godine prije

Tako treba, bravo

Pikač
5 godine prije

oo,i “vazalci” Japanci

nato bato otab otan
5 godine prije

neki su i za manju drskost oglojali sankcije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI