Američka ministrica trgovine zavjetovala se da će zadržati Trumpove carinske namete prema Kini

Kina i SAD trgovinski sporazum
11 komentara

Prošli tjedan Bijela kuća obvezala se preispitati svoj “pristup nacionalnoj sigurnosti” prema pitanjima vezanim uz Kinu, uključujući trgovinski sporazum između Pekinga i Washingtona.

Američka ministrica financija Janet Yellen jasno je stavila do znanja kako Washington neće promijeniti svoju carinsku politiku u odnosu na Kinu u neposrednoj budućnosti.

“Trenutno smo zadržali carine koje je uvela Trumpova administracija i procijenit ćemo ono što smatramo prikladnim”, rekla je Yellen za CNBC.

Dodala je da će Bidenova administracija “pogledati” funkcioniraju li carine, izrazivši nadu da će se Kina držati svojih obveza povezanih s trgovinom.

Ministrica financija Yellen primijetila je da vlada također procjenjuje svoj opći stav prema Kini te da postoji niz pitanja koja Bijela kuća vidi kao “nepoštenu praksu”, uključujući transfere tehnologije i subvencije visokotehnološkim industrijama.

Istodobno, Yellen je izdvojila nekoliko sektora bilateralne suradnje, poput zajedničkog rada na suzbijanju COVIDA-19 i borbe protiv klimatskih promjena.

Njezine su primjedbe uslijedile nakon telefonskog razgovora Joea Bidena i Xi Jinpinga prošlog tjedna, tijekom kojeg je kineski predsjednik naglasio da je suradnja jedini izbor dviju zemalja, jer bi mogući sukob doveo do katastrofe za cijeli svijet. Biden se, pak, držao svog čvrstog stava prema Kini, zamjerajući Pekingu zbog njegove “prisilne i nelojalne ekonomske prakse.”

Razgovoru je prethodila glasnogovornica Bijele kuće Jennifer Psaki, koja je obećalada će Bidenova administracija preispitati sve mjere nacionalne sigurnosti koje je poduzeo bivši predsjednik Donald Trump, uključujući privremeni trgovinski sporazum između Pekinga i Washingtona potpisan u siječnju 2020. godine.

Takozvani sporazum “Prve faze” bio je prvi korak u normalizaciji bilateralnih trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, koji su bili poremećeni trgovinskim prijeporima, koje je Washington započeo 2018. godine.

Tada je Trump nametnuo pozamašne carine na kinesku robu pod izlikom da Peking zlorabi postojeće trgovinske odnose sa SAD-om.

Sporazum je trebao dovesti do sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma dviju nacija, ali budućnost dokumenta ostaje nejasna, jer su se američko-kineske veze pogoršale nakon Trumpovih optužbi u vezi s podrijetlom koronavirusa i zbog optužbi za navodne krađe američkog intelektualnog vlasništva od strane kineskih tvrtki.

Bijela kućakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
3 godine prije

SAD pod Bidenom tone u kineske 90-e. Osiromašenje većine, porast bankrota, beskućništva, porast duga, ubacivanje tisuća milijarda dolara u sustav, nesposobnost proizvodnje osnovnih proizvoda, gubitak znanja, zamiranje proizvodne sposobnosti.
U takvim okolnostima SAD-u nisu ni potrebne carine na kinesku robu. S vremenom će doći u poziciju da će im Kina odbijati isporučivati određene robe. Do jučer su SAD dijelile sankcije po svijetu kao Krampus šibe. Nikad nisu bile u poziciji da njima netko određuje sankcije. Kinezi bi mogli. Uskoro i Rusi.
Nije pitanje hoće li SAD nastaviti s carinama prema Kini, nego je pitanje koliko dugo će Kina trebati izvoz u SAD, odnosno koliko dugo će joj dalje trebati dolari.
Put svile dobija svoje čvrste konture. Nakon što ga Kinezi zaokruže, kao Treći svijet će ostati po strani SAD, vjerojatno i EU. Džamahirije u raspadanju.

Starina
3 godine prije

Ovo je dokaz da se sve kuha u jednoj kuhinji i da sve vlasti iznose na stol isti meni. A cilj je prvenstveno osiromašenje građana!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI