Američke baze u Kazahstanu – Neutemeljena panika ili stvarnost?

Astana Kazahstan
31 komentar

Nakon što je Rusija otkazala logističke usluge NATO paktu i prestat će iznajmljivati svoje teretne zrakoplove zapadnim zemaljama u vojne svrhe, američka vojska i saveznici su se našli u problemima, prije svega zbog slanja vojne opreme i ljudstva u Afganistan.

Washington se s molbom za pomoć obratio Kazahstanu, koji je ratificirao sporazum s američkom stranom o korištenju kazahstanskih luka s kojima bi se služila američka vojska za prijevoz tereta u Afganistan. Ova je vijest izazvala zabrinutost kod nekih ruskih stručnjaka i medija. Neki su otišli toliko daleko da su počeli govoriti o izgradnji pravih američkih vojnih baza u Kaspijskom moru. No, čini se da je ova uzbuna ipak neutemeljena.

Prošlog tjedna je nekoliko ruskih medija objavilo  članke i kolumne u kojima predviđaju izgradnju američkih vojnih baza u Kaspijskom moru. No, za sada postoji samo odluka kazahstanskog parlamenta da odobri sporazum o korištenju kazahstanskih luka Aktau i Kuryk za tranzit specijalnih tereta u Afganistan, nakon čega su ove luke odmah pretvorene u “vlasništvo Pentagona”.

Dakle, neki “stručnjaci” vjeruju da će nakon potpisivanja dokumenata, koje ratificirao kazahstanski parlament, predsjednik Nursultan Nazarbajev svoje luke automatski pokloniti Pentagonu i postat će američka i baza NATO saveznika. Ova je teza iznijeta bez obzira na to što piše kako će luke biti “tranzitno čvorište” i ništa više.

Dio ruskih analitičara ističe kako trenutno okretanje Kazahstana Sjedinjenim Državama ima antiruski karakter, jer je svaki brod američke vojske, čak i onih s civilnim teretom, izuzetno nepoželjan u  Kaspijskom moru.

Osim toga, put od crnomorskih luka Gruzije do Azerbajdžana i Kaspijskog mora je u logističkom smislu apsolutno nelogičan, što je glavni argument da se Nursultan Nazarbajev odlučio “služiti političkim i vojnim interesima Amerike”.

Stručnjaci vjeruju “kako bi upotreba luka Aktau i Kuryk za američki vojni tranzit mogla uništiti krhku arhitekturu kaspijske sigurnosti”.

Američka prisutnost u Kaspijskom moru bit će vrlo iritantna i za Moskvu i Teheran. Osim toga, nastavak takozvane distribucijske trase preko Kaspijskog mora može biti i prepreka u rješavanju pitanja pravnog statusa mora”, tvrde analitičari, što je većim dijelom istina.

Vojna baza

Podsjetimo, 19. travnja je Senat Kazahstana ratificirao Protokol o izmjenama i dopunama međuvladinog sporazuma sa Sjedinjenim Državama o osiguravanju komercijalnog željezničkog tranzita specijalnih tereta preko teritorija Kazahstana, zbog sudjelovanja američkih trupa u stabilizaciji i obnovi Afganistana.

Tranzitni pravac posebnog tereta u Afganistan će, prema američkom prijedlogu, sada ići od Gruzije i Azerbajdžana preko Kaspijskog mora u Kazahstan i dalje željeznicom kroz Uzbekistan, sve do Afganistana, rekao je ministar vanjskih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov.

“Luke Aktau i Kuryk su dodane na popis tranzitnih točaka. To je učinjeno u cijelosti u interesu Kazahstana kao strateškog partnera Sjedinjenih Država, koje nastoji održati mir i stabilnost u susjednom Afganistanu”, kazao je ministar.

Po prvi put se za pregovore između SAD-a i Kazahstana o mogućnosti korištenja kaspijske luke Aktau kao tranzitne točke saznao nakon objave WikiLeaksa 2013. Nakon toga je činjenicu da se vode pregovori priznao i Nursultan Nazarbayev.

Zamjenik predsjednika Odbora za poslove Zajednice nezavisnih država ruske Državne Dume, Konstantin Zatulin, slaže se sa zabrinutostima dijela stručnjaka i medija.

“Kazahstan aktivno koristi riječi “strateško partnerstvo” kada govori o odnosima sa Sjedinjenim Državama, dok u pitanjima koja su vrlo važna za Moskvu Astana pokušava na sve moguće načine očuvati neutralnu poziciju”, rekao je Zatulin.

Ruski dužnosnik je istaknuo kako nije poznato je li Kazahstan raspravljao o pojedinostima ovog sporazuma s Rusijom.

“Mi imamo dogovor o zajedničkom poslovanju u Kaspijskom moru. Prisutnost oružanih snaga nekaspijskih država predstavlja kršenje samog duha ovog sporazuma. Kaspijsko more je more na kojeg izbijaju ne samo Rusija i Kazahstan, nego i Iran, s kojim Sjedinjene Države pogoršavaju odnose. Kako će Iran tretirati ovu odluku i koliko će biti zadovoljan?”, upitao je Zatulin.

azija

“Američka mornarica se vjerojatno neće ograničiti samo na tranzit i mogla bi stvoriti operativnu bazu u Kazahstanu”, vjeruje Zatulin.

“Sva ova pitanja traže vrlo ozbiljnu raspravu među saveznicima. Nadam se da će se ova rasprava provesti, jer ne mogu zamisliti da je takva odluka donesena bez rasprave s Ruskom Federacijom, koja ima svoju ideju o Kaspijskom moru”, dodao je ruski dužnosnik.

Međutim, načelnik analitičke službe “Real Politik” iz Kazahstana Talgat Mamirajimov je uvjeren da je Astana održala preliminarne konzultacije s Kremljom.

“Vjerojatno se o tom pitanju raspravljalo prije nego je Nazarbajev posjetio Washington, jer je upravo na tom putovanju Nazarbajev istaknuo važnost prisutnosti američkih snaga u Afganistanu. Malo je vjerojatno da je o tome mogao raspravljati bez jasnog konsenzusa s Kremljom. Najvjerojatnije je održao razgovor s Putinom i dogovorili su se koje se portovi mogu koristiti za tranzit”, rekao je Talgat Mamirajimov, dodajući da je za stabilan Afganistan zainteresirana i Rusija.

“Istina je da Astana koristi afganistanski problem u vanjskopolitičkim interesima, prvenstveno za razvijanje dubljih odnosa sa Zapadom, posebice sa Sjedinjenim Državama. Astana razumije da je Washington zainteresiran za stabilan tranzit vojne opreme za svoje postrojbe u Afganistanu”, smatra stručnjak.

“U pozadini sukoba između Rusije i Sjedinjenih Država Astana strahuje da bi se to na neki način moglo odraziti na interese Kazahstana, jer je zemlja, izravno ili neizravno, također pod sankcijama. Ovom odlukom pokušava nekako smiriti SAD, pružajući Pentagonu pravo na tranzit”, rekao je Mamirajimov.

Istovremeno je siguran da će se sporazum odnositi isključivo na tranzit i malo je vjerojatno da će Astana pristati na raspoređivanje američkih vojnih baza na svom teritoriju.

Američka pomoć

“Astani ne treba sukob s Moskvom i Teheranom zbog raspoređivanja američkih vojnih baza”, vjeruje Talgat Mamirajimov.

Zamjenik ravnatelja ruskog Instituta za političke i vojne analize Aleksandar Hramčihin također ozbiljno sumnja u mogućnost pojave američkih vojnih baza na obalama Kaspijskog mora.

Stručnjak je podsjetio da je Kaspijsko more u geografskom smislu zapravo jezero u kojeg se može ući samo preko Volge, a ta se rijeka cijelosti nalazi na teritoriju Rusije. Druga opcija je sustav Volga-Don, ali je i on u Rusiji

“Rusija ne bi trebala ni reagirati na ovaj ugovor, jer to može biti samo transportni sustav. Osim toga, ruski Uljanovsk je sve do nedavno bio njegov dio. Općenito, problem pojavljivanja američkih baza ne postoji ni teoretski”, rekao je Aleksandar Hramčihin.

Podsjetimo da je do nedavno tranzit NATO tereta koji se prevozio preko teritorija Rusije uključivao i korištenje luke u Uljanovsku. I tada su se počele voditi rasprave o američkim vojnim bazama u srcu Rusije, što nije imalo veze sa stvarnošću.

Ipak, ostaje činjenica da je Moskva odlučila prilično zagorčati život NATO trupama u Afganistanu, nakon odluke da obustavi pružati logističke usluge za prijevoz velikih tereta zrakoplovima AN-124 “Ruslan”.

NATO zbog sankcija ostao bez logističkih usluga AN-124 „Ruslana“

 

AktauKuryk
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

iz ovoga se vidi koliko neki političari, a obnašaju vlast, nemaju žive veze sa zemljopisom. kazahstan da nije u “čvrstom zagrljaju” rusije, ali ne same rusije već i kine, nebi ni postojao kao država već bi bio drugi afganistan. ali iz ove “fake news” ja iscitavam nešto drugo a to je da je američka politika u afganistanu u kolapsu i apsolutnom okruženju tj. kapitulirala. da, da kapitulacija amerike još jedna u nizu

Tak
5 godine prije

postoje planovi za izgradnju euroazijskog kanala – crno more-kaspijsko jezero. naravno, na papiru….

Željko
5 godine prije

Prema odluci kazahstanske vlade, ta zemlja će do 2025. potpuno promijeniti državno pismo s ćirilice na latinicu, predviđeno je da će to koštati 664 milijuna dolara! Dalje blizu Kaspijskog mora(jezera) je i Armenija, sjeverni Iran “izlazi” na Kaspijsko more, status Baikonur je neizvjestan, sve u svemu čeka nas sve, sa bilo koje strane “navijali”, neizvjesno ljeto!

Son of Alerik
5 godine prije

Možda bi SSSR još za koju godinu produžio svoj neveseli i jadni život da nije bilo njegovog svakovrsnog iscrpljivanja u Afganistanu. Isti tvrdi orah bi mogao do kraja slomiti zube i američkom imperiju koji je u fazi raspadanja. Iz nekog razloga je Putinu stalo do američkog vojnog prisustva u Afganistanu. Inače Nazarbajev nikad ne bi donio takvu odluku – da od Rusa preuzme logistiku za američku vojsku koja se tamo nalazi. SAD u Afganistanu ne može ništa učiniti, nikakvu štetu Rusima, ali mogu samima sebi pa im Putin to i dopušta. Osim financijskog iscrpljivanja, za SAD je štetno i toliko vezivanje svojih snaga za jedan teritorij pa se čini kao da su te snage tamo izbačene iz igre. Slijedeća šteta koju Amerikanci vide kao korist je i narko biznis ogromnih razmjera. Po nekim procjenama riječ je o čistih 50 milijardi dolara zarade na tom poslu za sve one s američke… Čitaj više »

rodoljub
5 godine prije

Trebali su Rusi mnogo ranije otkazati Amerima usluge Antonova . Ne znam zbog cega nisu, ali cesto pomisljam da se Rusi u nekim prilikama ponasaju kao mazohisti .

pijani rus.
5 godine prije

kako će luke biti “tranzitno čvorište” i ništa više……ma da, sigurno, nista vise, ahahaaaaa. NATO baza u kaspijskom jezeru, ahahaaaa. hebali vas pijani rusi I sahista iz kremlja. stvarno vuce dobre poteze..

Franjo
5 godine prije

Koliko su Rusi ozbiljni igraci pokazali su u Syriji koju roka tko stigne i nitko ne sljivi Ruse. Sledeca americka baza je u Moskvi. Zalosno al istinito

fenix
5 godine prije

Ma svejedno baza ili logisticki centar Amerikanci ce tu biti prisutni a znamo sto to znaci. Nerazumijem Ruse dopustaju da ih svaka susa zaj***ava a nije da nemaju cime pritisnuti Kazahstan. Taj Kazahstan je poceo malo bolje da zivi i odmah se digao a ekonomija mu u velikoj mjeri o ovisi o Rusiji i vidi se da vlasti kazahstana suradjuju sa Rusijom samo zbog toga sto granice sa Rusima samo su zaboravili da im je Kina isto tako na granici a Kinezi su opasan igrac cak se ni Anglocionisti nemogu nositi sa njima. Rusi ce u buducnosti Kazahstan i ostale zemlje svejedno morati prepustiti Kinezima a onda ce da vide da li ce moci da koketiraju sa svima. I usput ogromna Ruska manjina je tamo poprilicno duskriminirana ako neznas Kazaski jezik nema drzavnog posla stvarno nerazumijek kako to Rusija sve dopusta kad bi tako nesto npr dopustili Francuzi.

netjak od Daltona
5 godine prije

Čeka se šta će reći Borat. A on čeka oće li mu Pamela dat. Koja čeka Asanža.
Neko čeka penziju, neko Godoa. Ja čekan vlak. je*eni HŽ.
Sve će biti jasno, samo treba čekati.

katapult
5 godine prije

pa ovo je super za Ruse. bit ce im “partneri” i “kolege” u susjedstvu.

repka i pivo
5 godine prije

Jos jedan genijalan potez mudrog saahiste. Prepustio je kazarstan hazarskin partnerima a onda ce demonstrirat najnoviji bacač diplomatskih nota. Koje je to govno taj nurslan najbolje se vidi po tome kako astana izgleda. Jos neka padne i lukasenko i eto ti multipolarne rusije

bbbb
5 godine prije

Satana će kao i Delhi u datom trenutku najgorem za ruse izdati iste.

Pero
5 godine prije

Mislio sam ovo komentirati kao da su Ameri metnuli Kitarevicku Rusima. Ali kad vidim ostale komentare dođe mi ih nekako zao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.