fbpx

NATO zbog sankcija ostao bez logističkih usluga An-124 “Ruslana”

NATO zbog sankcija ostao bez logističkih usluga An-124 "Ruslana" 1

Unatoč zaradi, Rusija će prestati pružati usluge NATO paktu, osobito Bundeswehru, sa svojim transportnim zrakoplovima An-124 “Ruslan”, izvještava njemački specijalizirani portal Telepolis. Na Zapadu vjeruju kako je to odgovor vođe Kremlja Vladimira Putina za antiruske sankcije, što je točno. Moskva više ne želi igrati ulogu pružatelja logističkih usluga i zato odlazi, ali se ipak može vratiti, vjeruje autor članka Dirk Eckert.

U Bundeswehru opet imaju problem s prijevozom, ali ovaj put to nema veze s prijenosom oružja i opreme do granica NATO pakta u istočnoj Europi, nego transportom robe vojne namjene u udaljene ratne zone poput Afganistana ili Malija.

Do sada su se u ovu svrhu koristili transportni zrakoplovi “Antonov”  sovjetske proizvodnje, najčešće An-124 “Ruslan”.

Zrakoplovi su iznajmljivani u Ukrajini i Rusiji, ali je Moskva odlučila raskinuti ugovor. Možda se razlog za to sankcije Zapada i Moskva više ne želi pružati logističke usluge Bundeswehru.

Obično se ova suradnja odvijala u okviru strateškog programa za zračni transport SALIS. Najaktivniji sudionici programa su Njemačka, Belgija, Češka, Francuska, Mađarska, Luksemburg, Norveška, Poljska, Slovačka i Slovenija.

No, 2017. godine su ugovori podijeljeni između Ukrajine i Rusije. Ukrajinski KB “Antonov” je prestao surađivati s ruskom tvrtkom “Volga-Dnjepar”, zbog zbivanja na istoku Ukrajine i Krimu, podsjeća njemački novinar. Nakon toga je Kijev htio preuzeti većinu ugovora, ali je Moskva ponudila nižu cijenu.

U Bundestagu smatraju da je prestanak suradnje odgovor Vladimira Putina na sankcije EU i Sjedinjenih Država, nastavlja autor. Prema informacijama logističkog portala Cargo Forwarder Global, ruska tvrtka je pravdala prekid ugovora zbog usvajanja američkog “Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije”. U budućnosti će se ruska tvrtka baviti isključivo prijevozom civilnog tereta.

Raskid zajedničkog posla s Rusijom je bio težak udarac za ukrajinsku tvrtku “Antonov Design Bureau”, ali se tvrtka oporavila i ostvarila svoje prve uspjehe zahvaljujući suradnji s Kinom i Turskom.

“U svakom slučaju, Njemačka i NATO će od sada morati upravljati onim što imaju, nastavlja autor. Usput, izgradnja vojnog transportnog zrakoplova A400M je odgođena. Ali čak i da je projekt dovršen, n bi mogao zamijeniti “Antonove”, jer je inferioran i po karakteristikama i pouzdanosti”, piše Dirk Eckert.

Strateški program za zračni transport SALIS je još uvijek na popisu troškova njemačkog Ministarstva obrane. Istovremeno, nije poznato u kojem obliku se ta suradnja može nastaviti. Možda će se Rusija vratiti s novom tvrtkom i ponudom? No, jedno je sigurno: zbog ukrajinske krize je došlo do poremećaja u zračnom transportu. Nekada je postojala suradnja, a danas zapadni i istočni proizvođači idu različitim putovima”, zaključuje Eckert.

Zračni transport je ključan za vojsku bilo koje zemlje

Američka vojska u zrakoplovu

U izjavi za ruske medije je bojnik ruskog ratnog zrakoplovstva Andrej Krasnoperov izjavio da će odluka ruske tvrtke da obije prevoziti teret NATO pakta zrakoplovima  “An-124 Ruslan”.

Ranije su mediji izvijestili kako će ruska tvrtka “Volga-Dnjepar” prestati prevoziti velike terete NATO pakta zbog politike sankcija Zapada.

Prema majoru Krasnoperovu će odluka svakako dovesti do gubitka zarade od zračnog prijevoza NATO tereta.

“Ali je zrakoplovni transport istovremeno i ključno pitanje za vojsku bilo koje zemlje”, naglasio je ruski časnik.

Andrej Krasnoperov je siguran da će “najveći” problemi nastati u Francuskoj, koja će biti prisiljena prevoziti teret kopnom.

An-124 “Ruslan” je najveći svjetski teretni zrakoplov, a odluka da ovi ruski zrakoplovi je ne pružaju usluge za vojni teret NATO pakta je donesena nakon što je 6. travnja američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv 38 ruskih poduzetnika i direktora velikih državnih tvrtki.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
cool
Gost
cool
2 godine prije

Odličan strateški potez, čista perica!

Edward Bernays
Gost
Edward Bernays
2 godine prije

odlican potez cetri godine nakon majdan. nakon cetrdeset mozda prestnu prodavat naftu za dolare

cool
Gost
cool
2 godine prije

Jedan je način u kojima se prodaje, drugi u kojima se prikazuje; uostalom, 35% dolara u opticaju je krivotvorina, pa sad, ne bi se čudio da počne i u zlatu?; to je ipak sigurno 🙂 .

antun comb
Gost
antun comb
2 godine prije

ahahaaaa, mozes mislit

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Antutun, a da naučiš ruski, ova je vijest već od 19. travnja, samo sad u Bundeswehru računaju što gube .

Redshift
Gost
Redshift
2 godine prije

Nije li An-225 najveci teretni zrakoplov?

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije

ruslan?

Redshift
Gost
Redshift
2 godine prije

Ne, Mriya.
Napravljen bio za prijevoz Burana ( ruski space shuttle)

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Buran nije Ruski već sovjetski program. Antonov isto tako nije Ruski proizvođač već Ukrajinski.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

IVANIŠEVIĆU, nije istina. Antonovi su se prozvodili u SSSR-u, to znači i u Ukrajini i u Rusiji. Inače ukrajinska tvornica Antonov, je koliko pratim vijesti, propala. Rusija i dalje proizvodi razne Antonove.
Inače osnivač i prvi konstruktor aviona tvornice Antonov, bio je Oleg Antonov, Rus po nacionalnosti. Rođen blizu Moskve. Nije Ukrajinac, kao što piše lažljiva hrvatska (sramotna) wikipedija.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Možeš ti prditi što god hoćeš ali Antonov nije Ruski projektni biro. Trebaš razlikovati projektni biro i tvornicu u kojoj se sastavlja avion. Čak su i motori koji pogone/su pogonili Ruslana Ukrajinski i proizvodili su se u Ukrajini. To što se tebi to ne sviđa je tvoj problem.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

IVANIŠEVIĆU, detaljno sam pročitao kasnije na ruskoj wikipediji. Tvrtka Antonov, nazvana po prvom konstruktoru Olegu Antonovu (kao Iljušini po Iljušinu, ili Tupoljevi po Tupoljevu), osnovana je 1946 godine u Novosibirsku (to je Sibir tada Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika skraćeno RSFSR, danas je to samostalna Ruska Federacija). Tvrtka je prebačena u Kijev 1952 godine (tada Ukrajinska Sovjetska Socijalistička Republika, danas je to samostalna Republika Ukrajina). Koncern Antonov, imao je tvornice u Kijevu i Harkovu, ok, u Ukrajini. Pogriješio sam. No, neki elementi su se proizvodili u Rusiji (u Voronježu, u Saratovu), i u Uzbekistanu (u Taškentu). SSSR je imao takvu praksu, da razne tvornice proizvode za neki finalni proizvod posvuda u SSSR-u.
Tako je npr.,neke elemente za proizvodnju i izgradnju metro-sistema, proizvodila ukrajinska industrija. Nakon razlaza SSSR-a, Rusija je i dalje uvozila iz sada neovisne Ukrajine, te neke elemente za nastavak izgradnje metro-sistema u svojim gradovima. U Rusiji ukupno sedam gradova ima metro, u Ukrajini tri grada, a na cijelom ex-sovjetskom prostoru ukupno 16 gradova ima metro. No, čitao sam baš na Ruskom vjesniku, nakon krize u odnosima Rusije i Ukrajine 2014, Rusija je te elemente prestala uvoziti i sama je to počela prizvoditi.
To sa avionima Antonov, pobrkao sam u vezi početka proizvodnje 1946, i u vezi toga da su u samoj Rusiji i Uzbekistanu, za Antonove proizvodili neke dijelove (ne kompletne avione).
Ma sve u redu, ali baš postojanje koncerna Antonov u Ukrajini dokazuje kolika je razvijena država bio SSSR, i posebno sama Ukrajina. Jer Ukrajina je u sovjetsko doba bila i danas je, druga po broju stanovnika, ali i druga po ukupnoj ekonomskoj snazi sovjetska republika. Negdje sam pročitao, da je Ukrajina od šezdesetih do kraja sovjetske epohe, uvijek davala najmanje 25% industrijske prozvodnje, i najmanje trećinu poljoprivredne proizvodnje cijelog SSSR-a. A imala je zadnjih dekada sovjetske epohe oko 18, 19 % stanovnika cijelog SSSR-a. Po relativnoj ekonomskoj moći bila je po glavi stanovnika uvijek kao Rusija, ili čak i malo jača. Hm, danas nekih 26, 27 godina
od raspada SSSR-a, Ukrajina ima barem šest puta manji nacionalni dohodak od Rusije,
gledano po glavi stanovnika.

I da, osnivač i prvi konstruktor Oljeg Antonov, po nacionalnosti je bio Rus, rođen u okolici Moskve.
Inače ukrajinska znanost i industrija i visoke tehnologije u sovjetsko doba, bile su bitne i za sovjetski svemirski program. Tako da i dan-danas Ukrajina prozvodi neke važne komponenete za npr., raketne motore. I to izvoze čak i u SAD, koliko sam upućen, alii tu i dalje surađuju s aruskim proizvođačima raketne tehnologije. Iskreno, ne znam kakva je sada situacija po tome pitanju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

REDSHIFT, ne ruski space shutle, već sovjetski. Ali nikada ništa od toga Burana, zbog prevelike cijene, SSSR je odustao od Burana. Ipak SSSR nije imao toliku moć kao SAD, a na kraju su i Amerikanci odustali od Space shutllea, jer je ipak bio preskup i imao je dvije nesreće sa ukupno 14 mrtvih.

proxy1969
Gost
proxy1969
2 godine prije

Sovjeti su odmah shvatili da je to slijepo crijevo….. američani su morali opravdati golema ulaganja u propali projekt po cijenu desetak žrtava… to je razlika…..

Redshift
Gost
Redshift
2 godine prije

@zlatan
Je u pravu si, iako se kolokvijalno cesto govorilo za sve sto potice iz SSSR-a da je “rusko”.
Sto se tice Burana, program je zaustavljen, ali nikad sluzbeno prekinut.
@proxy
Sovjeti nisu shvatili da je to slijepo crijevo, nego jednostavno raspadom SSSR-a nestalo je novaca za program. Buran je nastao iz shvacanja da americki SS je vojna letjelica i jednostavno su morali parirati.
Usput, upravo zbog americkog SS i vremenskog odmaka, Buran je bio prakticki Space Shuttle 2.0, koja je imala potencijal postati ono sto je SS u originalu trebao biti a nikad nije postao. Uostalom Energia rakete koje su bile razvijane upravo za program Buran se i dan danas koriste.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

REDSHIFT, da točno tako, za sve iz SSSR-a, govorili smo Rusija. Ili za Čehoslovačku smo govorili samo Češka, za Veliku Britaniju i danas kažemo samo Engleska. Jednako kao što su za stanovnike Habsburške Monarhije diljem Evrope govorili da su Austrijanci. Iako su Nijemci, odnosno Austrijanci, bili znatna manjina….
Tako i za nehrvate iz same Hrvatske svi će reći Hrvat, za nesrbe iz same Srbije svi će reći Srbin. Ljudi nikako da postanu pametniji i kulturniji.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Ja znam da neki ovdje hoće omalovažiti druge narode SSSR-a, ali to je već njihov psihički problem. Bez obzira je li Antonov bio Rus, Ukrajinac, ili Čerkez Antonov projektni biro je Ukrajinski i točka.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

IVANIŠEVIĆU, ja ne omalovažavam nikakve narode i nikoga. Oljeg Antonov je bio Rus, rođen u okolici Moskve. Jednako kao što je otac sovjetskog svemirskog programa Sergej Karaljov bio iz Ukrajine. Rođen je u gradu Žitomiru. No, po ocu je bio Rus (vjerojatno Rus iz Ukrajine), po majci Ukrajinac.
Pjesnik Gogolj ili po ukrajinski Hoholj, bio je Ukrajinac, ali Čehov je bio pola Rus, pola Ukrajinac. Dostojevskij i skladatelj Čajkovskij, imali su jednim dijelom ukrajinske korijene, iako su bili Rusi. Sovjetski lideri, vođe SSSR-a: Hruščov (1953-1964) rođen u ruskome Černazomlju samo 11 km od današnje rusko-ukrajinske granice, pola Rus, pola Ukrajinac. Brežnjev (1964-1982) je bio iz Ukrajine rodni mu je grad Dnjeprodjeržinsk, po majci Ukrajinac, po ocu Rus. Do kraja života kada bi držao govore pobjegli bi mu ukrajinski izgovori nekih riječi…Černjenko (1984-1985), bio je Ukrajinac, ali rođen u dubini Rusije u Sibiru. Potomak ukrajinskih seljaka iz 19-tog stoljeća. Tada su seljaci iz evropskog dijela Ruske Imperije nakon oslobađanja od kmetstva i još u doba kmetsvta u zamjenu za slobodu, selili iza Urala, u Sibir. I Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i ostali, tek da se zna. Opstali su i dalje……Zadnji sovjetski lider Gorbačov (1985-1991), rođen na jugu Rusije. Po majci Ukrajinac, po ocu Rus, a njegova supruga Raisa, bia je Ukrajinka. Ali iz Rusije, sa juga Sibira sa Altaja. Njen otac je bio željezničar i seljakao je po SSSR-u.
Pa i današnji ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, po ocu je Armenac. Njegov otac jest Armenac, ali iz Gruzije,ne iz Armenije. Majak je Ruskinja, a Lavrov s edanas izjašnjva kao Rus.
Ili npr.,veliki sovjetski skladatelj Aram Hačaturjan, bio je Armenac, režiser Ajzenštajn bio je Židov, velika balerina rođena Moskovljanka, Maja Pliseckaja, bila je ruska Židovka, korijenska Moskovljanka………..mogu nabrajati do sutra.
U Rusiji, u sovketsko doba, uopće nije bilo bitno tko je i odaklle, dapače, svi su naglašavali svoje porijeklo. I danas na ruskoj wikipediji uvijek možeš pročitati tko je koje nacionalnosti ili kakvo mu je porijeklo. No, u samoj Ukrajini, nakon 2014, to ej već problem……….barem u nacionalističkim glavama. Normalnim ljudima to nije problem nikada i nigdje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Da to je najveći transportni avion na svetu , ali postoji samo 1 primerak.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ruski? Pa da.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Antonov nije Ruska tvrtka. Antonov je Ukrajinski proizvođač i ne može biti Ruski isto kao što Suhoj ne može biti Ukrajinski.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije

A zasto se vise ne proizvodi kada je samo Ukrajinski? A ciji je Erbas ili Eurofajter?

cool
Gost
cool
2 godine prije

Ne može doći do svih originalnih sastavnica.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

SINIŠA; Erbas je evropski, je li tako? Ali glavni su u prozvodnji Erbusa, ioak Francuzi. Tamo je i tvornica, u Touluseau, na jugu Francuske.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije

Niko nikada nije rekao da je Erbas Francuski,Evropski da ali se uvijek govorilo da je to ipak koncern vise zemalja.
Antonov da u Ukrajini ali je bio Ukrajinsko /Ruski projekat ili Sovjetski projekat. Zasto se ne proizvodi vise,ne znaju niti imaju para i kapaciteta da naprave sta se pravilo u Rusiji.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

SINIŠA, je li ti brkaš Rusiju i ex-SSSR ? I u doba SSSR-a, Rusija i Ukrajina bila su dva politička entiteta, ali su zajedno bile temelj SSSR-a. U svemu, od industrije do proizvodnje kruha, a o znanosti da ne pričamo.
Nije Ukrajina vukojebina, itekako imaju dobre stručnjake, po svim pitanjima, bez brige. I ja sam sredinom osamdesetih iz tada sovjetske Ukrajine, iz Kijeva, sa jednog instituta dobio lijek protiv peludne alergije VILOZEN, pomogao mi je 100%. Pročačkao sam po netu, i dalje se proizvodi, ali i u Ukrajini i Rusiji, ali su ga proizveli, patentirali u Ukrajini (u sovjetsko doba).
Rusija i SSSR nije isto, kao što Srbija i Jugoslavija nije isto. Odrastimo-:))) !!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Projektni biro Antonov je Ukrajinski, to što su ga Ukrajinci upropastili je druga stvar.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

SINIŠA, i u postsovjetsko doba u samostalnoj Ukrajini, proizvedeni su posve novi putnički avioni tvrtke Antonov. Ne znam kako je sada, jer koncern Antonov je ugašen. To smo već vidjeli diljem ex-socijalističkih država, ali ne samo ex-socijalističkih, i po nekadašnjim zapadno-kapitalističkim.
Naša brodogradnja u RH, se još kako tako održava. Šta je sa brodogradilištima u Velikoj Britaniji, preciznije u Škotskoj, u Glasgowu?

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

IVANIŠEVIĆU, Antonove je prozvodila i Rusija i Ukrajina…u doba socijalizma i SSSR-a. Živio SSSR !!! Osnivač i prvi konstruktor tvrtke Antonov, bio je Oleg (čitati Oljeg) Antonov. Rus po narodnosti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Nema veze šta je bio Antonov, projektni biro je bio u Ukrajini i nastavio je egzistirati u Ukrajini kao tvrtka nakon raspada SSSR-a.

Mak
Gost
Mak
2 godine prije

Antonov 124 se proizvodi i dalje u Rostovu na Donu, a ukrajinski Antonov je propao, koriste samo njih 10-tak starijih i Mriyu- An 225! Poyyy

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

RIDDICK, prozvedeno je 40 Antonova-124, ali samo jedan Antonov-225. Taj je prozveden u tada još uvijek sovjetskoj Ukrajini 1988. Hm, živio SSSR !!! A danas je ukrajinski Antonov gotov, bankrot. Eto šta je postsovjetska Ukrajina

proxy1969
Gost
proxy1969
2 godine prije

Točnije jedan operativni i jedan nedovršeni, jedina namjena je bila prevoz Burana u doba CCCP-a, Mrya je zapravo produženi Ruslan s povećanim razmahom krila na koje je ugrađen još jedan par pogonskih motora, a vertikalni stabilizator je izmijenjen upravo zbog namjene, na ime bilo koji teret pa makar i bio aerodinamičan kao Buran uvelike ometa upravljivost ili plovnost bilo kojeg zrakoplova, a poglavito aviona……..

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

REDSHIFT, avioni Antonov-Ruslan 124, su najveći avioni na Svijetu, jasno to je dobra ostavština realnog socijalizma i SSSR-a. Proizvodili su se sovjetskim republikama Ukrajini i u Rusiji, kao dijelu SSSR-a.
AN-225 , poznat i kao Antonov-Mrija, jedini je takav transporter proizveden. Proizveden je 1988 u Kijevu, za neuspjeli i propali sovjetski svemirski program Buran. To je najveći avion koji je ikada letio i još leti, i jasno, on je ukrajinski, a ne ruski.
Bio je i na zagrebačkom aerodromu, koliko pamtim, 2011 godine. Da sam iz Zgb, obavezno bi ga otišao pogledati, jer je na tisuće zainteresiranih došlo vidjeti grdosiju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Ok, dijelom sam pogriješio. Tvrtka Antonov osnovana je 1946 godine u Novosibirsku (Ruska SFSR), ali je 1952 tvrtka prebačena u Kijev gl.grad Ukrajinske SSR. Antonovi su imali tvornice u Ukrajini (u Kijevu i Harkovu), a sada su pod ključem. Nešto su dogovarali Ukrajinci sa Kinezima, da se dovrši još jedan Antonov-Mrija, ali koliko pratim, ništa od toga.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije

Zlatene,Buran je uspjesan svemiraski projekat Sovjetskog saveza,uspjesno finaliziran i provjeren;doduse samo jedan let i to automatski bez posade ali perfektan u svim parametrima;projekat je stao zbog finansija a ne zbog neuspjeha,osim toga USA je zbog istog razloga odustala od Vojadzera.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

SINIŠA, Buran nikada nije bio u orbiti, njega bi postavili na leđa Antonova-Mrije, pa otkačili i onda bi letio natrag na aerodrom. Znam to. Tako su i Amerikanci počeli Sopaceovima. Najprije na leđa Boeinga-747, pa bi ga otkačili i onda bi SS natrag na aerodrom. Ali Buran, nije bio u orbiti.

Inače MRIJA na ukrajinskom znači mašta, a na ruskom je mašta MECHTA (izgovarati mječta). Buran je jedan neugodni zimski vjetar na području Urala i zapadnog Sibira, možda i na sjeveru Kazahstana. Iako baš u bezdrvnim stepskim zonama od Urala, po jugozapadu Sibira i na sjeveru Kazahstana, zimski vjetar koji podiže snijeg kao prašinu, nazivaju POZEMOK (izgovarati PAZJEMOK).

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Pogriješio sam, Antonov-Mrija, bio je na zagrebačkom aerodromu 2013 godine. U članku gore sam detaljizirao zašto sam pobrkao u vezi koncerna Antonov, koga zanima neka pročita te moje detaljnije ispravke.
Vrijedi priznati greške.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Ako odete na Google earth, i pogledate gl.grad Ukrajine Kijev ili Kijiv na ukrajinskom jeziku, lako je naći gdje je kijevska tvornica Antonov. Na sjeverozapadu grada, tvornica je ogromna i odmah pored, je avionska pista. Pa dovraga, ako proizvedeš avion mora nekako odletjeti iz te tvornice, eto zašto je tu avionska pista.
Ne pobrkati sa kijevskim međunarodnim aerodromom Borispolj, on se nalazi izvan Kijeva, ali istočno od samog grada Kijeva.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Mene vise zanima sto jebe*beni NATO radi u republici Mali, i kakve to veze ima sa sigurnosti u Evropi?

cool
Gost
cool
2 godine prije

Dobro pitanje?

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije

To je francuska interesna zona. Legija se sunča u pustinji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Projekt Sakrozya, FranceAfrique, odnosno tiha okupacija bivših francuskih kolonija. To rade Pariz i NATO zajedno – AfriCom američki i europski “saveznici u sklopu mirovne misije UN-a””

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Nikud nikam i Laki Topalovic, dobro ako je to po Francuskoj zelji koliko Francuzi placaju NATO zastitu njihovih interesa u njihovoj bivsoj i sadasnjoj koloniji. Ako ne placaju nista posebno, moze li onda i Hrvatska zatraziti NATO da osigura zastitu Hrvata u recio, Albaniji, Kosovu ili Vojvodini, kao nacionalni interes Hrvatske?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Sigurnost EU, baš nikakve, naprotiv, stvaraju milijune izbjeglica, koji nikada ne bi od tamo otišli da nije naših gvnara.

cool
Gost
cool
2 godine prije

Svi koji su tamo u principu kontroliraju cijelu situaciju (geopolitičku) iz sredine i presjekli su sve poveznice u komunikacijama; uz put malo i vježbaju 🙂 ; materijalno osim vojnog učinka, ekonomskog nemaju. Slična situacija kao s Armenijom; još jedan “otok”.

hazer
Gost
hazer
2 godine prije

imaju nato tegleču marvu ako je nisu pojeli

POVEZANE VIJESTI

Izbornik