NATO zbog sankcija ostao bez logističkih usluga An-124 “Ruslana”

47 komentara

Unatoč zaradi, Rusija će prestati pružati usluge NATO paktu, osobito Bundeswehru, sa svojim transportnim zrakoplovima An-124 “Ruslan”, izvještava njemački specijalizirani portal Telepolis. Na Zapadu vjeruju kako je to odgovor vođe Kremlja Vladimira Putina za antiruske sankcije, što je točno. Moskva više ne želi igrati ulogu pružatelja logističkih usluga i zato odlazi, ali se ipak može vratiti, vjeruje autor članka Dirk Eckert.

U Bundeswehru opet imaju problem s prijevozom, ali ovaj put to nema veze s prijenosom oružja i opreme do granica NATO pakta u istočnoj Europi, nego transportom robe vojne namjene u udaljene ratne zone poput Afganistana ili Malija.

Do sada su se u ovu svrhu koristili transportni zrakoplovi “Antonov”  sovjetske proizvodnje, najčešće An-124 “Ruslan”.

Zrakoplovi su iznajmljivani u Ukrajini i Rusiji, ali je Moskva odlučila raskinuti ugovor. Možda se razlog za to sankcije Zapada i Moskva više ne želi pružati logističke usluge Bundeswehru.

Obično se ova suradnja odvijala u okviru strateškog programa za zračni transport SALIS. Najaktivniji sudionici programa su Njemačka, Belgija, Češka, Francuska, Mađarska, Luksemburg, Norveška, Poljska, Slovačka i Slovenija.

No, 2017. godine su ugovori podijeljeni između Ukrajine i Rusije. Ukrajinski KB “Antonov” je prestao surađivati s ruskom tvrtkom “Volga-Dnjepar”, zbog zbivanja na istoku Ukrajine i Krimu, podsjeća njemački novinar. Nakon toga je Kijev htio preuzeti većinu ugovora, ali je Moskva ponudila nižu cijenu.

U Bundestagu smatraju da je prestanak suradnje odgovor Vladimira Putina na sankcije EU i Sjedinjenih Država, nastavlja autor. Prema informacijama logističkog portala Cargo Forwarder Global, ruska tvrtka je pravdala prekid ugovora zbog usvajanja američkog “Zakona o suprotstavljanju protivnicima Amerike kroz sankcije”. U budućnosti će se ruska tvrtka baviti isključivo prijevozom civilnog tereta.

Raskid zajedničkog posla s Rusijom je bio težak udarac za ukrajinsku tvrtku “Antonov Design Bureau”, ali se tvrtka oporavila i ostvarila svoje prve uspjehe zahvaljujući suradnji s Kinom i Turskom.

“U svakom slučaju, Njemačka i NATO će od sada morati upravljati onim što imaju, nastavlja autor. Usput, izgradnja vojnog transportnog zrakoplova A400M je odgođena. Ali čak i da je projekt dovršen, n bi mogao zamijeniti “Antonove”, jer je inferioran i po karakteristikama i pouzdanosti”, piše Dirk Eckert.

Strateški program za zračni transport SALIS je još uvijek na popisu troškova njemačkog Ministarstva obrane. Istovremeno, nije poznato u kojem obliku se ta suradnja može nastaviti. Možda će se Rusija vratiti s novom tvrtkom i ponudom? No, jedno je sigurno: zbog ukrajinske krize je došlo do poremećaja u zračnom transportu. Nekada je postojala suradnja, a danas zapadni i istočni proizvođači idu različitim putovima”, zaključuje Eckert.

Zračni transport je ključan za vojsku bilo koje zemlje

Američka vojska u zrakoplovu

U izjavi za ruske medije je bojnik ruskog ratnog zrakoplovstva Andrej Krasnoperov izjavio da će odluka ruske tvrtke da obije prevoziti teret NATO pakta zrakoplovima  “An-124 Ruslan”.

Ranije su mediji izvijestili kako će ruska tvrtka “Volga-Dnjepar” prestati prevoziti velike terete NATO pakta zbog politike sankcija Zapada.

Prema majoru Krasnoperovu će odluka svakako dovesti do gubitka zarade od zračnog prijevoza NATO tereta.

“Ali je zrakoplovni transport istovremeno i ključno pitanje za vojsku bilo koje zemlje”, naglasio je ruski časnik.

Andrej Krasnoperov je siguran da će “najveći” problemi nastati u Francuskoj, koja će biti prisiljena prevoziti teret kopnom.

An-124 “Ruslan” je najveći svjetski teretni zrakoplov, a odluka da ovi ruski zrakoplovi je ne pružaju usluge za vojni teret NATO pakta je donesena nakon što je 6. travnja američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv 38 ruskih poduzetnika i direktora velikih državnih tvrtki.

An-124Andrej KrasnoperovAntonovBundeswehrNATORuslanSALISSankcijeVolga-Dnjepar
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Odličan strateški potez, čista perica!

antun comb
5 godine prije

ahahaaaa, mozes mislit

Redshift
5 godine prije

Nije li An-225 najveci teretni zrakoplov?

Ive
5 godine prije

Mene vise zanima sto jebe*beni NATO radi u republici Mali, i kakve to veze ima sa sigurnosti u Evropi?

hazer
5 godine prije

imaju nato tegleču marvu ako je nisu pojeli

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI