Američke sankcije ne vrijede za domaće naftaše – Nafta iz Venezuele plovi u SAD

16 komentara

U ožujku su mediji gotovo svakodnevno objavljivali vijesti o američkim sankcijama i embargu protiv Venezuele, što je bila priprema za propali vojni udar 30. travnja. Tako je krajem ožujka američka uprava uvjerila brojne trgovce naftom da obustave kupnju nafte iz Venezuele. Istovremeno je Washington  upozorio druge zemlje, uključujući Kinu i Rusku Federaciju, da se suzdrže od kupnje venezuelanskog zlata i nafte, a svi koji nastave poslovati s Caracasom će biti sankcionirani.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je sredinom ožujka optužio ruski Rosneft za kupnju nafte iz Venezuele, te kako Rusi zaobilaze jednostrane sankcije koje je Washington nametnuo vladi u Caracasu.

Krajem travnja, dva dana prije avanture Juana Guaidoa s napadom na zrakoplovnu vojnu bazu La Carlotta u Caracasu, na snagu stupa američki embargo na sve isporuke nafte iz Venezuele.

U Washingtonu su embargo nazvali mjerom koja će “osakatiti ekonomiju Venezuele” i “prisiliti venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura da podnese ostavku”.

Embargo zabranjuje bilo kojoj američkoj tvrtki da kupuje naftu od PDVSA ili podružnica venezuelanske nacionalne naftne tvrtke. Podružnica Citgo Petroleum nastavit će s radom pod uvjetom da se novac zarađen poslovanjem ne šalje na račun matične kompanije PDVSA, već će ostati na američkim računima.

Od trenutka stupanja na snagu embarga, Sjedinjene Države više neće kupovati naftu iz Venezuele, a američke financijske institucije je blokirati plaćanja u dolarima inozemnih kupaca kompanije PDVSA.

Podsjetimo da je krajem 2018. Venezuela dnevno izvozila pola milijuna barela nafte u SAD. Podružnica PDVSA, Citgo Petroleum, ima rafinerije, naftovode i naftne terminale u Sjedinjenim Državama, te tisuće benzinskih postaja.

Washington je prethodno zamrznuo fondove Citgo Petroleuma u Sjedinjenim Državama, a kontrolu nad njima je dao samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidóu.

“Sjedinjene Države neće stajati po strani i gledati kako nelegitimni režim Madura oduzima bogatstvo i pravo na demokraciju svom narodu. Agencija će nastaviti s kaznenim progonom korumpiranih dužnosnika Madura, uključujući i one koji su optuženi za vođenje diplomacije i pravde u ime tog ilegalnog režima”, navodi se u dokumentu kojeg je američko ministarstvo financija objavilo 28. travnja.

I ovdje bi mogli pisati unedogled, citirati razne izjave i navoditi mjere koje su SAD usvojile protiv Caracasa, ali i vlade i kompanije koje su odlučile nastaviti poslovanje s latinoameričkom zemljom.

SAD pod vlastitim embargom nastavljaju uvoziti naftu “režima iz Caracasa”

“Sjedinjene Američke Države su u tjednu koji je završio 17. svibnja nastavile uvoziti naftu iz Venezuele. Obujam prodaje je iznosio 49 000 barela dnevno”, prenosi Uprava za energetske informacije Ministarstva energetike Sjedinjenih Država (EIA).

“U istom razdoblju godinu ranije uvoz je iznosio 352 tisuće barela dnevno.

Raniji prekid isporuka na ovom području zabilježen je od 11. do 29. ožujka. Početkom travnja uvoz je nastavljen i iznosio je 139 tisuća barela dnevno u tjednu koji je završio 5. travnja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, uvoz je smanjen za 4,5 puta. U sljedećem tjednu isporuke su smanjene na 71 000 barela dnevno, ali je u tjednu koji je završio 26. travnja, uvoz iznosio 186 tisuća barela dnevno. U razdoblju od 26. travnja do 10. svibnja isporuke nafte iz Venezuele u SAD ponovno su prestale”, navodi  Ministarstva energetike Sjedinjenih Država (EIA).

Podaci za tjedan od 17. do 24. svibnja tek trebaju biti objavljeni. No, podsjetimo da u izvršnom dekretu od 28. Travnja jasno stoji kako SAD više neće kupovati naftu iz Venezuele, a američke financijske institucije će blokirati plaćanja u dolarima za naftu koju kupuju inozemni kupci vlade u Caracasu. Podružnica venecuelanske tvrtke Citgo Petroleum u Sjedinjenim Državama će nastavit će s radom, ali pod uvjetom da zarađeni novac ne završava na računima PDVSA, nego će ostajati na američkim računima na raspolaganju samoproglašenom “predsjedniku” Juanu Guaidóu.

Znači li to da je su Maduro i njegovi ministri odlučili poklanjati naftu Washingtonu, kojim će tim novcem financirati Guaidóa? Naravno da ne. Ovo jednostavno znači da su američki kupci i poduzetnici odlučili kupovati naftu iz Venezuele, jer bi u suprotnom slučaju morali računati gubitke.

Istovremeno, nitko drugi ne smije kupovati naftu od vlade u Caracasu, jer će je kupovati američki poduzetnici, koji svojim poslovanjem financiraju “krvavu tiraniju i diktaturu koja krši ljudska prava”.

Je li čudno što zbog ovakvog američkog pristupa nijedna od zemalja na koju je Washington vrši pritisak ne popušta pod prijetnjama i ucjenama? Venezuela, Iran, Sirija, Kuba, Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i mnogi drugi dosljedno ignoriraju američke metode pritiska.

U skladu s tim, Nicolas Maduro, baš kao i Bashar Al-Assad, nigdje nije otišao, iako je u siječnju u komentarima stručnjaka i politologa već bio pokopan i na letu za Kubu. Svibanj je skoro završio, ali Guaidó još uvijek nije u palači Miraflores, a tankeri s venecuelanskom naftom, nužnom da se održi minimum proizvodnje, plove u SAD. I ovdje govorimo samo u službeno prijavljenim količinama. Nafta koja se vjerojatno isporučuje preko posrednika nije u registru Ministarstva energetike Sjedinjenih Država. Naime, laka nafta kojom obiluju SAD je možda dobra za proizvodnju benzina, ali nije najbolja sirovina za dizel i zrakoplovna goriva, za koja je potrebna srednja i teška nafta, a najbolji i najbliži izvor teške nafte je Venezuela. Koga briga za embargo koji je još uvijek na snazi.

EIA

Naftanicolas maduro
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Koji je poucak ovog clanka?
Trgovati se mora, a ratovati ne mora.
Novac, pokretač vecine ratova, rijesava sve.
Ko ima novca rado je viđen u drustvu, svi ga pozdravljaju i aplaudiraju, laskaju mu, u zvijezde ga kuju.

čitalac
4 godine prije

Pa to je Ok!
Sad neka samo svu onu naftu koji drugi ne smiju kupovati prodaju Amerima.

hribar
4 godine prije

nije vrijedila ni za vrijeme drugog rata
kada su je cijelo vrijeme izvozili alojzu

Zadranin
4 godine prije

Sav nedostatak hrane, medicinskih i higijenskih potrepština, električne energije itd. sve je to rezultat amerokenjskih ekonomskih sankcija i ZLOdjela prema Venezueli.

Di god stignem na internetu i uživo, nazovem ih kriminalcima i slabićima.

Pljuc!

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

Kakvo i cemu cudzenje zar Pljenkovic nije vec vise puta pokazao i dokazao svoju neonacisticku i fashisticku orijentaciju, nebi me iznenadilo i da ga vidim sa uhatim “U” i haklkreutzom na reveru. Cudi me jedino da to gradjani hrvatske posebno antifashisti tolerirarju no mozda iz straha jer ustranacka policija dijeluje.

Moreno
4 godine prije

Pa Venezuela i SAD nisu u oružanome sukobu . . . imaju oni još dimit dok ne dostignu balkanski standard kad je gorivo, uz potoke krvi, u srid najžešćega rata išlo iz Hrvatske u RS odnosno Srbiju.

Ive iz Pecalbe
4 godine prije

Nije li vrijeme da Venezuela uvede sankcije USA i zabrani prodaju svoje nafte USA te uplovljavanje USA brodovlja u Venezuelanske vode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI