Američke vojne baze zaražene kineskim malwareom

Kina hakeri
5 komentara

Službenik Kongresa opisao je dobro skriveni kod kao “tempiranu bombu”.

Američka vlada traži zlonamjerni računalni kod za koji vjeruje da su ga kineski hakeri uspjeli postaviti u mreže koje kontroliraju električne mreže, komunikacijske sustave i opskrbu vodom u američkim vojnim bazama u zemlji i inozemstvu, rekli su američki dužnosnici za New York Times (NYT).

Počinitelji su “vjerojatno radili za Narodnu oslobodilačku vojsku”, piše u subotnjem članku lista. U članku nije objašnjeno kako je Washington uspio povezati zlonamjerni softver s Kinom ili svojom vojskom.

Neimenovani dužnosnici američke vojske, obavještajne službe i nacionalne sigurnosti koji su razgovarali s NYT-om sugerirali su da bi kod mogao biti aktiviran od strane Pekinga kako bi se prekinule američke vojne operacije u slučaju sukoba, uključujući i onaj koji bi se mogao dogoditi oko Tajvana.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija, dok su SAD, koje podržavaju vladu u Taipeiju, obećale da će braniti samoupravni otok ako Peking pokuša upotrijebiti silu da ga stavi pod kontrolu.

Izvor u Kongresu opisao je zlonamjerni softver kao “tempiranu bombu” koja bi Kini mogla dati mogućnost da prekine ili uspori američko vojno raspoređivanje ili operacije opskrbe, onesposobljavanjem ključnih komunalnih usluga u američkim bazama.

Dužnosnici su također izrazili zabrinutost da bi učinak kodeksa mogao biti još širi, jer se ista infrastruktura često koristi za opskrbu civilnih domova i tvrtki.

Prve naznake problema pojavile su se u svibnju kada je Microsoft otkrio čudan računalni kod u telekomunikacijskim sustavima na pacifičkom otoku Guam, gdje se nalaze glavne američke zračne i pomorske baze, te drugdje na teritoriju SAD-a. Ali pokazalo se da je širenje zlonamjernog softvera u mrežama od tada mnogo veće, a američka vojska i sigurnosne agencije trenutno rade na utvrđivanju njegovog punog opsega, piše NYT.

Kada je upućen za komentar, vršitelj dužnosti glasnogovornika američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam R. Hodge uvjeravao je medije da “Bidenova administracija nemilosrdno radi na obrani SAD-a od bilo kakvih poremećaja naše kritične infrastrukture, uključujući koordinaciju međuagencijskih napora za zaštitu vodovodnih sustava , cjevovodi, željeznički i zrakoplovni sustavi, među ostalim.”

List je također citirao izjavu kineskog veleposlanstva u Washingtonu, koje je izravno odbacilo izvješće kao “blaćenje Kine neutemeljenim optužbama”.

Peking se “uvijek čvrsto suprotstavljao i slamao sve oblike kibernetičkih napada u skladu sa zakonom”, istaknuo je glasnogovornik veleposlanstva Haoming Ouyang.

“Kineske vladine agencije suočavaju se s brojnim kibernetičkim napadima svaki dan, od kojih većina dolazi iz izvora u SAD-u”, inzistirao je Haoming.

kinaSADvojna bazaZlonamjerni softver
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
11 mjeseci prije

Jenki bi trebali znati, jer oni rade to.
Jednom su smatrali da se Japan kurci previse samostalno. Japan je ostao bez struje.
Japanci znaju da im se taj malware nalazi na mrezi, ali ako ga diraju…
Mozda je zato i Evropa tako pokorna.

Max
11 mjeseci prije

Djelo neke cyber brigade.

Rudar
11 mjeseci prije

A dobro je, čim sam vidio ono “zaražene” odmah sam pomislio na “CoovvIDD-25” a kad ono malo špijunske igrice.
ali kad pročitah “opskrbe vodom”, pa kaj je to ?
Pa ne znaju iskopati bunar i imati svoju vodu bez kontrole hakera iz bilo kojeg plemena?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI