Američki diplomat Volker lukavo zagovara “hrvatski scenarij” za Donbas

Kurt Volker
9 komentara

Ruski politički analitičar i akademik Vadim Samodurov je izjavio kako američki specijalni predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker vrlo lukavo, ali često govori o planovima za Donbas. Prema riječima stručnjaka, Volker ponekad daje vrlo zanimljive izjave koje pokazuju američki stav o sukobu između Ukrajine i Donbasa, iako njegova retorika nije karakteristična za diplomate njegove razine.

Nedavno je Volker podržao održavanje izbora u samoproglašenim republikama nakon uvođenja mirovnog kontingenta Ujedinjenih naroda, što je ideja koja je zaživjela nakon prvog sastanka hrvatskog premijera Plenkovića s ukrajinskim kolegom Grojsmanom u studenom 2016. u Kijevu, kada je Andrej Plenković predložio model mirne reintegracije Podunavlja, koje je bilo moguće sporazumom obje strane o raspoređivanju mirovne misije na cijelom području istočne Slavonije.

Nedavno su i Kijev i Moskva predložili slanje misije Ujedinjenih naroda u Donbas, ali je ruski prijedlog da se one rasporede na liniji razgraničenja, kako bi se osigurala provedba Sporazuma iz Minska, dok je Kijev predložio ”hrvatski scenarij” prema kojem bi se snage UN-a rasporedile sve do ruske granice.

Samodurov je napomenuo da je svojom izjavom Kurt Volker još jednom jasno pokazao da samo dovodi u zabludu ljude.

”Navodno plemeniti planovi Sjedinjenih Američkih Država za rješavanje ukrajinskog sukoba se očituju u Volkerovim izjavama. On vrlo lukavo, ali često govori o uvođenje “plavih kaciga” u Donbas u ukrajinskoj verziji, što je zapravo sredstvo uspostave kontrole nad tim teritorijem. U takvoj situaciji je jasno da primjena Sporazuma iz Minska za Kijev nije primarni cilj”, rekao je Vadim Samodurov.

”Očito je da Volker nastoji silom utjecati na događaje i zbuniti javnost kako bi zamaglio granice političke permisivnosti. Američki specijalni predstavnik pokušava Ukrajini osigurati priliku da provede hrvatski scenarij u Donbasu i da uz pomoć “plavih kaciga” uspostavi punu kontrolu nad tim područjem, kao što je bilo u Hrvatskoj”, zaključuje Vadim Samodurov.

Podsjetimo da je uvođenje “plavih kaciga” u istočni dio Hrvatske, sve do granice sa Srbijom bio rezultat izravnog sporazuma Zagreba i predstavnika lokalnih Srba, a mirovne snage su došle tek kada su obje strane dale suglasnost za provedbu plana i potpisale ”Erdutski sporazum”, što u Ukrajini nije slučaj, budući da Kijev ne želi sjesti za isti stol s predstavnicima Donjecka i Luganska.

donbasErdutski sporazumKurt VolkerSporazum iz MinskaUNVadim Samodurov
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Uspješnost “hrvatskog scenarija” za Donbas ima samo jednu jedinu slabu tačku koji ga i onemogućava. Naime, niti je Donbas SAO Krajina niti iza njega stoji Srbija već Rusija. I tu je kraj svake priče o sličnosti i mogućnosti provedbe takvog scenarija.

igi
6 godine prije

…američka politička tkz. elita je gomila ludaka odgojena na rambo filmovima a njihovi građani su večinom nepismeni dupeglavci koje je uopće teško i zamisliti…pitaju izuzetne u new yorku tko je u ww2 ušao u berlin a ovi odgovaraju – NIJEMCI…

Baba Vanga.
6 godine prije

Proslo je vrijeme Oluja,Rusija se polako budi ali sigurno,pogotovo u Donbasu je Ruski narod i ako Rusi brane Siriju kako da puste Dombas niz vodu nevjerujem u taj scenario ali vidjecemo pred nama je.

dalmata
6 godine prije

U cilome svitu,kad je ova vrsta USrA kuge dosa bilo di,tamo trava vise ne reste.Ovi je jedan od onih ispranog mozga koji donosi zakone za cili svit.Po slici vidin ljudskost,mudrost i dobronamjernost mu viri iz usiju.Asti gospu ti da mi je njegov br.mobitela da ga pitan sta njegova kongresicka raca jide kad po svitu dilu pamet

Deda Pero
6 godine prije

A kako bi izgledao Jugoslavenski scenarij na USA ?

Imenjak
6 godine prije

koliko se ja sjecam u RH ‘scenar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI