Američki obavještajci za 2019. traže 81,1 milijardu dolara

Dolar u krizi
21 komentar

Sredinom veljače je američki predsjednik Donald Trump od Kongresa za troškove Pentagona za fiskalnu godinu 2019. zatražio 716 milijardi dolara, što je najveći proračun za “obranu” u povijesti.

Sada je za fiskalnu godinu 2019. zatražio i najveći je iznos sredstava ikada dodijeljen američkim obavještajnim službama, koje su vlade navodno “zanemarivale” od 2007. godine.

Administracija Donalda Trumpa je za američke obavještajne operacije zatražila 81,1 milijardu dolara za fiskalnu 2019. godinu, koja počinje 1. listopada 2018. To je najveći iznos sredstava za obavještajne službe od kada je vlada počela upućivati takve zahtjeve 2007. godine, piše The Washington Times.

Od tih sredstava, 59,9 milijardi dolara će ići za Nacionalni obavještajni program (NIP), priopćio je u utorak ured direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država. Ovaj dio proračuna pokriva sve nevojne napore i uključuje sredstva za pružanje podrške američkim obavještajnim operacijama u inozemstvu.

Osim toga, uprava je za fiskalnu godinu 2019. zasebno zatražila 21,2 milijarde dolara za Vojni obavještajni program (MIP).

Ova proračunska komponenta pokriva obavještajne aktivnosti Pentagona, uključujući programe koje provode jedinice poput američkog Zapovjedništva specijalnih operacija i Pomorske obavještajne službe.

Ukupno je zatraženo 81,1 milijardu dolara, što je porast od 3,4% u usporedbi sa 78,4 milijarde dolara koje je uprava Donalda Trumpa za ovu stavku dobila za fiskalnu 2018. godinu.

Nema sumnje da se novi Hladni rat koristilo kao argument za povećanje proračuna američkih obavještajnih službi.

Američke obavještajne agencije imaju konkretan interes u brojnim optužbama protiv Rusije, ali i Irana, Sjeverne Koreje i Kine, što bi moglo rezultirati astronomskim proračunom za sljedeću fiskalnu godinu.

Američke obavještajne službe su vodeće u širenju priča u navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore i nepostojećim agresivnim namjerama Irana,  samo kako bi povećale svoj proračun. To je priznao i William Binney, bivši tehnički direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Binney je istaknuo “kako nekoliko članova Kongresa, uključujući i demokrate i republikance, pokušavaju pokrenuti novo poglavlje Hladnog rata, što bi pomoglo vojno-industrijskom sektoru i obavještajnim službama zemlje da dobiju više novca”.

Bivši direktor Nacionalne sigurnosne agencije je rekao kako bi početak “Hladnog rata 2” značio da će se milijarde dolara iz džepova američkih građana koristiti za plaćanje novog oružja, novih tehnologija, špijuniranje i plaćanje više doušnika.

Stoga američke obavještajne agencije imaju konkretan interes u iznošenju optužbi protiv ruske i drugih vlada odmetničkih država, Naravno, Moskva je na prvom mjestu.

Međutim, američke službe, umjesto da daju konkretne podatke, spekuliraju, proizvode i preuzimaju podatke od drugih i za to će vrlo vjerojatno dobiti 81,1 milijardu dolara. Nije loše za nekoliko glupih napisa u medijima, koji se ponavljaju unedogled ili izvješće Ureda državnog ravnatelja za obavještajnu djelatnost SAD-a (ODNI), koji je 6. siječnja ove godine objavio izvješće pod nazivom “Evaluacija ruskih aktivnosti i namjera na nedavnim američkim izborima” u kojem nema konkretnih dokaza, primjera ili pojedinosti, a cijeli dokument sadrži 25 stranica koje izgledaju kao zbirka članka nekoliko američkih dnevnih listova.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Ruski obavjestajci obavjestili americke obavjestajce da ce ih obavjestiti kad procitaju obavjest.

Ante
6 godine prije

Rekao bi da je dobro da povećavaju svake godine proračun, jer će brže bankrotirati, ali to se se neće dogoditi, jer cijeli svijet je njihov bankomat.

Son of Alerik
6 godine prije

Dok bismo još i mogli razumjeti vojno industrijski kompleks koji za svoj opstanak i svoje profite trebaju državne narudžbe svojih proizvoda (pri čemu državu shvaćaju i konzumiraju isključivo kao svoj besplatni represivni servis za pljačkanje puka preko poreza koje će prebaciti nakon naplate njima), teško je shvatiti što čine, gdje su i što govore američki intelektualci. Ima li ih uopće? Ili su svi kupljeni kao roba?
Ako i nisu, onda ih nema u javnosti pa opet dolazimo do još jednog poraznog standarda za američku stvarnost – mediji su oružje za slamanje kritičkog mišljenja, a ni jednu svoju društvenu ulogu ne ispunjavaju.
Dan za danom SAD ostaju sve osamljeniji u svojoj bezzuboj riki ostarjelog lava. EU sitnim koracima pomalo odlazi.. Stvaranje EU vojske više nije samo ideja. Nikomu se više neda biti taocem NATO-a.

Alen
6 godine prije

Ovi trose kao da su yu dinari pred rat…..

Riddick
6 godine prije

Putin priča vic o špijunu
https://youtu.be/V0oic-ix9bM

Good Old Rebel
6 godine prije

82 milijarde su doista potrebne, njihova obavještajna zajednica, sa svojim paravojskama izaziva u ime “deep state” silne krize po čitavom svijetu. Na te “obavještajne” aktivnosti od Sirije, Libije, Afganistana, Uktajine itd. odlazi dosta novca. Drugo, mislim da za špiuniranje Kine i Rusije i ne treba toliko puno novca, javna je tajna da su Rusi i Kinezi dobro naoružani. Po mom mišljenju gro novca američke obavještajne zajednice odlazi na jako puno disperziranih ciljeva u svijetu predsjednica Dilma Roussef,, Argentina, Paragvaj, Ekvador, Venecuela, Peru, Bolivija, ma cijela Latinska Amerika. Isto, puno koštaju. nije lako kontrolirati ljude u Brislu, Parizu, Nici, Barceloni, a treba na uzdi držati i ostale “saveznike”, ne partnere, kako Lavrov i Putin kažu, na lancu. Sve to košta, samo u Evropu kontrolirati 28, premjera, 28 predsjednika, a gdje su ostale institucije “saveznika”. Nešto novca odlazi i na kontrolu Briselske administracije. Puno novca ode i na metode, suptilne i direktne… Čitaj više »

Nekoime
6 godine prije

Izgleda kako je “Dr. Strangelove” ipak bio dokumentarni film.

Alen
6 godine prije

Opravdan zahtjev ,posto s najnovijim bodezom americke flote postaju beskorisne jedino mogu mahalariti okolo…

tuf
6 godine prije

Pranje novca. Svijet do sada nije vidio ni iskusio više korumpiran vojni i obavještajni sektor od američkoga. Samo kada bi se istinski zaronilo u njihove rezultate i učinke postalo bi jasno da se radi o golemoj mašini za pranje novca koja ne opravdava bačene milijarde dolara.

davor
6 godine prije

Pola od toga ide za Reuters i SOHR. The Guardian-ce i ekipu. Sumrak bogova.

čitatelj portala
6 godine prije

Za sve njihove prljave igrice, ni to im nije dosta.

Ive
6 godine prije

Malo da se namire svi apetiti i privatni dzepovi, mozda je bolje otvoriti bjanko racun pa neka svak uzme koliko mu treba, i tako to sve placaju poreski obveznici – stoka sitnog zuba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI