Američki špijuni su natjerali Twitter da cenzurira ”antiukrajinske narative”, pokazuju fajlovi

Twitter cenzura
9 komentara

Pentagon, CIA i druge američke obavještajne i agencije za provođenje zakona postajale su sve “agresivnije” sa svojim zahtjevima za uklanjanje, otkriva posljednja gomila Twitter dokumenata, efektivno gurajući platformu da se upusti u cenzuru vanjskopolitičkih priča koje su se suprotstavljale Washingtonu.

“Dosijei pokazuju da FBI djeluje kao vratar širokog programa nadzora i cenzure društvenih medija, koji obuhvata agencije širom savezne vlade – od State Departmenta preko Pentagona do CIA-e”, napisao je novinar Matt Taibbi u izdanju za Badnjak. Twitter fajlovi, objavljeni uz blagoslov vlasnika kompanije Elona Muska.

Među hiljadama zahtjeva za cenzuru koji su stizali na Twitter od onoga što se u dokumentima naziva OGA” ili  “druge vladine  organizacije”  preko FBI-jeve Radne grupe za strani utjecaj, mnogi nisu imali nikakve veze s navodnim “stranim miješanjem” i bili su povezani s isključivo domaćim. Ali kada su to učinili, rukovodioci Twittera često su se borili da potvrde vladine tvrdnje i bili su pod stalnim pritiskom – ali nisu bili u mogućnosti da pronađu dokaze da okrive bilo kojeg stranog aktera, posebno Rusiju.

“Nisam pronašao veze s Rusijom”, rekao je neimenovani analitičar u jednom od mejlova, kasnije sugerirajući da bi mogao “pronaći jaču vezu”. Bivši šef odjela za povjerenje i sigurnost Yoel Roth priznao je da u drugom slučaju nije pronašao “nema pravih podudaranja koristeći informacije” .

Interna komunikacija pokazuje da je Tviter dobijao toliko zahtjeva da su njegovi rukovodioci izgubili trag i morali su da improvizuju sistem za njihovo određivanje prioriteta. Rukovodioci su priznali da je “čudno” kako su federalni organi očigledno imali posvećeno osoblje zaduženo da svoje zahtjeve za uklanjanje prilagode Twitterovoj politici radi brže obrade, ali čak i tada se kompanija često borila da pronađe opravdanje za cenzuru.

“Mnogi se pitaju da li internetske platforme dobijaju upute od obavještajnih agencija o moderiranju vijesti o vanjskoj politici. Čini se da je Twitter to učinio, u nekim slučajevima preko FITF/FBI”, napisao je Taibi. Barem neke od ovih direktiva potiču iz CIA-e, prema bivšem agentu i zviždaču, Johnu Kiriakuu, koji je rekao da je “prepoznao formatiranje”.

Federalci su ponekad slali ogromne grupe od preko 1.000 naloga poređanih za “digitalno izvršenje”, sa samo kratkim objašnjenjem navodnih problema. U više navrata optužili su “ruske agente” da su režirali račune koji su naglašavali “pretežno antiukrajinske narative” ili dokumentirali “navodne povrede prava koje su počinili Ukrajinci”.

Druga obavještajna procjena poslana Twitteru tvrdi da su nalozi koji šire informacije o “neonacistima” u Ukrajini dio propagandne kampanje pod kontrolom Kremlja i da moraju biti zabranjeni.

U onome što je Taibi nazvao prokletnim priznanjem , neimenovani bivši CIA-in, koji je postao izvršni direktor Twittera, jednom je primijetio da “partneri iz vlade” postaju sve “agresivniji” sa svojim zahtjevima za uklanjanje.

„Zbog nedostatka tehničkih dokaza na našoj strani, uglavnom sam to ostavio, čekajući još dokaza“, rekao je on o InfoBRICS nalogu. On je dalje tvrdio da je, budući da je “BRICS inherentno ekonomska organizacija kojom dominira Rusija”, to je “uvijek vjerovatno… vođeno od Kremlja”.

„Naš prozor za to se zatvara, s obzirom na to da vladini partneri postaju agresivniji o pitanju pripisivanja i izvještavanja o tome… Nastavit ću sa suspenzijom i označavanjem domene NESIGURNOM.“

Predvođeni Taibbijem u saradnji sa kolegama novinarima Bari Weissom, Lee Fangom i nekoliko drugih, Tviter fajlovi se objavljuju kontinuirano uz blagoslov novog vlasnika sajta, milijardera preduzetnika Elona Muska. Dokumenti su do danas rasvijetlili nekoliko kontroverznih odluka koje je donijela kompanija, uključujući materijale u vezi sa  suspenzijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, praksu  zabrane iz sjene, kao i zabranu na cijeloj web stranici izvještaja New York Posta o stranim poslovima  Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena. U dosjeima je također objašnjeno kako je američka obavještajna zajednica radila ruku pod ruku s platformom kako bi označila govor za suspenziju za koju je američka vlada smatrala “dezinformacije”  i pokazao kako su se FBI i Twitter uhvatili u koštac s tvrdnjama agencije o povećanoj aktivnosti ”propagandnih” botova, za šta je Twitter rekao da nije pronašao dokaze.

CenzuraCIAFBISAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

“Rusko ministarstvo odbrane održalo je (jučer) brifing za novinare u Ženevi na marginama Konferencije država potpisnica Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

Na njemu su, kako navodi Moskva, predstavljeni dokazi da Ukrajina, uz podršku SAD, radi sa komponentama biološkog oružja.”

Kirilov: ključnih američkih zvaničnika koji nadgledaju ukrajinski vojno-biološki program…

“…bivši direktor Agencije za smanjenje pretnji odbrane DTRA Kenet Majers, izvršni potpredsednik In-K-Tel venčer fonda koji kontroliše CIA Tara O’Tul, bivši šef američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden, bivši direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Frensis Kolins, bivši izvršni direktor Memorijalnog instituta Batel Džefri Vodsvort, glavni naučni savetnik kompanije Fajzer i predsednik kompanije za globalno istraživanje, razvoj i medicinu i mnogi drugi zvaničnici…”, webtribune

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski objavio jučer video u kojem čestita Ukrajincima Božić i objavljuje da će Ukri pjevati božićne pjesme veselije nego ikad, glasnije od generatora.
Židov govori da će slaviti katolički Božić u pravoslavnoj Ukrajini.

Što Ukri toliko mrze Ruse da će prijeći na latinicu i katolicizam samo da se razlikuju od mrskih im Rusa? 😀

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetnima je teško pogledati istini u oči i priznati sebi da postaju SSSR što se tiče cenzuriranja vijesti.

goran
1 godina prije

može twitter cenzurirati što god vlada amerike poželi,ali ne mogu sakriti pravu istinu i sliku o ratu u ukrajini. lijepo su ih rusi opominjali i upozoravali ali ne moralo se ići na ovakav način. ne želim da bude rat igdje jer ne može donjeti ništa dobro,ali kad imaš ovakva govna koja ga traže onda se netko mora suprostavit toj gamadi,ovaj put su to rusi,i koliko god se svijet trudio prikazati ruse ko agresore lijepo se vidi da oni nisu nikakvi agresori nego osloboditelji,i tako ih se treba tretirati. nacistički režim je na vlasti u kijevu i taj režim če uništit državu do kraja i bilo kojem pogledu,bolje bi bilo da rusija vrati ukrajinu u maticu rusije i da se napokon taj rat završi i da se država opet postavi na noge ali pod majkom Rusije,a ne globalističke mafije koja bi raskomadala ukrajinu i podijelila njihovo bogatsvo medju sobom a ljudi… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Znamo to.

DEDA
1 godina prije

KO CIA MA NEBI NIKAD.NAVODNO SU TEK 84 USPJELI UĆ U YUGU I POČELI PRIPREMAT KRVAVI RAT NA OVIM PROSTORIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI