Američki zahtjevi za prodaju TikToka su šema političke iznude

TikTok
6 komentara

TikTok ratovi se zahuktavaju. Bidenova administracija je navodno postavila ultimatum kineskoj kompaniji Bytedance da mora prodati aplikaciju za društvene mreže ili se suočiti sa zabranom u SAD-u.

TikTok je podložan sve većem pritisku američkih političara koji tvrde da je aplikacija, koja je bila najviše preuzimana na svijetu 2022. godine, sve veći rizik za nacionalnu sigurnost, zbog svog kineskog porijekla. Koristeći logiku krivice po udruženju, tvrdi se da bi TikTok mogao prenijeti podatke svojih korisnika kineskoj vladi. Ovo nikada nije dokazano, direktno ili indirektno. Riječ je o nabujanoj ‘potencijalnoj’ opasnosti zasnovanoj na neobuzdanoj paranoji koja je zahvatila Washington u vezi sa svim stvarima u Pekingu.

U ovome, Bidenova administracija još jednom pokazuje svoju nesposobnost i nespremnost da izazove, obuzda ili demonstrira razum protiv najgorih elemenata makartizma u američkim političkim krugovima. Umjesto toga, ti elementi su prihvaćeni radi političke dobiti. Sada administracija želi nastaviti tamo gdje Trump nije uspio i iznuditi prodaju TikToka pod prijetnjom zabrane.

Washingtonovo držanje na TikToku je poput gangstera: „Imate lijepu aplikaciju za društvene mreže. Bila bi šteta da mu se nešto desi.” Strahovi o “nacionalnoj sigurnosti” su površan izgovor koji prikriva pravi razlog iza svih američkih odluka u vezi s Pekingom: nesposobnost Washingtona da prihvati konkurenciju. Ugroženo je sve kinesko što se smatra uspješnim ili ‘nadmašiti Ameriku’, bilo da se radi o političkom utjecaju u globalnoj areni ili uspješnom tržišnom proizvodu.

SAD su ciljale širok spektar kineskih kompanija sa suvišnim, oportunističkim i potpuno nepoštenim tvrdnjama kako bi poništile njihove tržišne udjele. Najčešća rečenica je ista ona koja se trenutno koristi protiv TikToka – o tome da je “prijetnja nacionalnoj sigurnosti”.

Ove tvrdnje uvijek uključuju navodnu vezu s kineskom vladom i tvrdnju da se data aplikacija, usluga ili proizvod koristi za špijuniranje Amerikanaca, što nikada nije dokazano. Tvrdnje su često duboko iracionalne, kao što su nedavne tvrdnje o nadzoru kroz frižidere ili teretne dizalice .

Kada argument nacionalne sigurnosti nije dovoljan, Bidenova administracija naoružava pitanje “zloupotrebe ljudskih prava”, kao što je to učinjeno s kineskim solarnim panelima, čiju dostupnost Washington pokušava ograničiti u zemlji kao dio svoje zelene agende ‘made in America’ , umjesto toga preferirajući domaće alternative. SAD, opet bez dokaza, navode da su paneli proizvedeni prisilnim radom u autonomnoj regiji Xinjiang. Ali slika je ipak jasna: uvijek se radi o tržišnom udjelu i američkoj dominaciji, a bijes je proizveden kao način stvaranja podrške za sankcije.

Ali TikTok je drugačiji. Ona se etablirala kao aplikacija broj jedan u svijetu za društvene mreže i koristi je preko 100 miliona Amerikanaca. Toliko je uspješan da bi ga jednostavno potpuno zabraniti bila krajnje nepopularna odluka.

Dakle, u dva navrata sada politika nije bila jednostavno da se odmah riješi, već da se koristi politička moć da se pokušaju natjerati kineski vlasnici aplikacije da je prodaju Americi. Drugim riječima, TikTok je bio toliko dobar u progutanju američkog tržišta da Kina zapravo nema pravo posjedovati ga, a aplikacija poput ove bi trebala biti američka.

Takav potez je u suprotnosti sa svime za šta se SAD izjašnjavaju. Iako je Facebook zabranjen u Kini, kako bi Vašington i mediji reagovali na zahtjev Pekinga da Facebook proda cijeli svoj rad u Kini jednoj kineskoj kompaniji za pravo rada na njenom tržištu?

Reakcija bi bila eksplozivna i bilo bi optužbi za kinesku ‘ekonomsku prinudu’, ‘maltretiranje’, zloupotrebu državne vlasti, itd. Isto vrijedi i ovdje: SAD aktivno potkopavaju duh slobodnog poduzetništva, slobodu govora i vladavinu prava pokušavajući zahtijevati da firma proda cijeli svoj posao. Da Kina pristane na ovaj ishod ne bi bilo ništa drugo do poniženje i prihvatanje mjesta ispod SAD-a. Drugim riječima, sve što Kina napravi da je dobro treba joj uzeti, a ona nema pravo na vlastiti uspjeh.

Kina bi trebala odmah blokirati Bytedance da prodaje TikTok pod bilo kojim okolnostima. Ako SAD žele to zabraniti, neka samo napreduju i to učine, dopuštajući tako generaciji mladih ljudi da uvide realnost antikineske histerije koju Bajdenova administracija aktivno prihvaća. U tom slučaju, Bajden bi trebao pretrpjeti političke posljedice toga. Americi se ne smije i ne smije dozvoliti da pobijedi u tome. Arogancija Vašingtona je za prezir, ali ovo nije ništa drugo do pljačka.

Autor: Timur Fomenko

kinaSADTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kao i sve ostalo.

404
1 godina prije

USA je leglo kriminala, pljačke i psihopata.

Jomla
1 godina prije

SAD i “kolektivni zapad” su ogromna prijetnja nacionalnoj sigurnosti za najmanje 80% svjetskih država! Što ćemo sad? 😛 😛

Ico
1 godina prije

Joseph Mengele, legenda Auschwitza, je uzor čelnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Čuj ovo !! MORAŠ PRODAT ????!!!! Auuuu ?! Pa ništ —- DODJI PA SAM UZMI 😎 !

Jere
1 godina prije

Naravno! Morate nam prodati taj Tik Tok, tako da napokon možemo pregledati izvorni kod i naučiti kako se prave tehniòki i funkcionalno kvalitetne aplikacije. 😐

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI