„Američko dvadesetogodišnje prisustvo u Afganistanu samo je dovelo do tragedija.“

Putin i američki tenk
20 komentara

U ponedjeljak je američko Ministarstvo obrane potvrdilo da je 20-godišnje prisustvo Amerike u Afganistanu privedeno kraju, kada je posljednji Boeing C-17 Globemaster krenuo s međunarodne zračne luke Hamid Karzai u Kabulu oko 15:29 prema istočnom vremenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je 20-godišnje prisustvo SAD-a u Afganistanu rezultiralo samo tragedijama.

“Dvadeset godina američke su postrojbe bile na ovom [afganistanskom] teritoriju i dvadeset godina pokušavale su, može se reći ovo bez da se ikoga uvrijedi, civilizirati ljude koji tamo žive, uvesti svoje norme i standarde života u najširem smislu riječi, uključujući političku organizaciju društva”, rekao je Putin na sastanku s učenicima iz škole Sveruskog dječjeg centra ”Ocean”u Vladivostoku, kojeg je obavio u srijedu.

Ruski predsjednik dodao je da su “tragedije i gubici […] koji se odnose na SAD, a posebno na one koji žive u Afganistanu” jedini rezultati ove gotovo 20-godišnje prisutnosti.

“Rezultat je bio nula, ako ne kažem da je sve postalo negativno”, primijetio je Putin. Prema njegovim riječima, “ako netko učini nešto u odnosu na druge, trebao bi poći od povijesti, kulture i filozofije života tih ljudi u najširem smislu, kao i poštovanja njihovih tradicija”. Ruski predsjednik je naglasio kako je “nemoguće nametnuti bilo što izvana”, dodavši da “situacija mora sazrjeti, a ako netko želi da sazrije brže i bolje, onda morate pomoći ljudima”.

Putin je objasnio da takvu pomoć treba pružati “na civiliziran način, pažljivo i polako”. Zaključio je naglasivši da je “bez uzimanja u obzir svih ovih čimbenika, uključujući i povijesne, gotovo nemoguće postići bilo što pozitivno”.

Primjedbe su uslijedile nakon što je Pentagon službeno najavio prestanak američke vojne misije u Afganistanu u ponedjeljak, dok je posljednji zrakoplov s američkim snagama napustio zračnu luku Kabul, dajući Talibanima potpunu kontrolu. Talibani su pak Afganistan proglasili “slobodnom i suverenom” nacijom, opisavši završetak izlaska američkih postrojbi kao “povijesni trenutak”.

15. kolovoza talibanski borci ušli su u Kabul bez borbe prije nego što su proglasili “Islamski emirat Afganistana”, usred pada afganistanske vlade i bijega predsjednika Ashrafa Ghanija, koji je pobjegao iz zemlje u Ujedinjene Arapske Emirate.

Afganistanvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Greven
2 godine prije

To je bio i cilj.

Alen
2 godine prije

Zna putin dobro šta je bio cilj ovih tamo , ovi više dodje kao savjet i preporuka ostalima , pa i ovim evropskim zemljama, da malo razmisle , ne samo kako će pristupiti ljudima na BI , već i da razmisle malo sami o sebi , svojoj tradiciji , načinu zivota itd…

Dragačevac
2 godine prije

Katastrofa jeste bila za Afganistan i Afganistance ali za ostale Američke neprijatelje to je bilo dobro vreme. Trošili milijarde na Afganistan i svoju vojsku slali tamo umesto na granice Rusije, imali ste 20 godina da se uspravite i ojačate vojno i ekonomski.

oirdthoierghtrgiwstr
2 godine prije

Kopirao je Mendeljeeva koji je izjavio da bi rusa trebalo biti 600 milijuna, a Nosferatu zaboravio reći da su te ruse pobili njegovi u ciorevolušn, naseljavanju i rođenju.

oirdthoierghtrgiwstr
2 godine prije

U pravu si, ista je to sve klika, varanska zaporavio si dodati………………..

2 godine prije

“… Ruski predsjednik je naglasio kako je “nemoguće nametnuti bilo što izvana”…” 🤣 Klovni i Rockfellerova smrdljava marioneta Nosferatu – “zna” bas ovo i to poprilicno dobro… Ne samo “iznutra”… Po naredjenju hararske mafije koja je i dovela ovo ljigavo govno frljavog kepeca, a stoji kako iza kurtone tako i iza svakog rata i “revolucije” na Svijetu u zadnjih 400 godina….. Upravo zato je ovo govno i “izabrano” (od Rockfellera): da opljacka Ruski narod… da ga masovno pobije judaizerskim otrovima (nema razlike izmedju “ruske, kineske i americke vakcine”)… da se kako su ga Rockfelleri i doveli bude “mesija” pojavi u “medjunarodnoj zajednici” – za idiote “geopolitke” i istu onu zlocinacku MSM koja se pokazala u punom sjaju u Kurtoni…. da da ga ti isti idioti “geopolitke” jos uvijek gledaju kao “mirotvorca” – premda je krvolocni zlocinac Ruskog naroda … … Dzaba… idioti “geopoitike” su ocito teski sljepci kod ociju, a… Čitaj više »

Karlovac
2 godine prije

Iz kineske vlade su izjavili da je potrebna istraga povodom americkih zlocina u Afganistanu, vecina americkih medija i njihovih satelita su to presutili.

Papa je citirao Putina
a onda kao zabunom da je zelio citirati Merkel, kao da je Merkel u stanju tako nesto izjaviti.
Ona nije golub nego njemacki orao, njemacki predator.

Ove strane zemlje koje su bile u Afganistanu bi trebale isplatiti miljarde dolara odstete, ukljucujuci i Njemacku.
Kad je Njemacka isplatila miljarde zhidovima nek isplati i Afganistancima.

Max
2 godine prije

To je točno

Dragačevac
2 godine prije

Vladimir Putin je prvi uveo profesionalizovanu vojsku nema više obaveznog služenja roka tako da niko ničijem detetu neće girniti pušku u ruke i poslati ga gde ne želi da bude.

Svaki otac i majka svom detetu želi što bolje obrazovanje da pruži tako da ni to ne stoji…

nessy
2 godine prije

Da si ti predsjednik, ti bi naravno, svojoj djeci dao pusku, a tudju u strane skole?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI