Američko-kineski odnosi na ledu?

Američko-Kineski odnosi
26 komentara

Oba desna krila američke ratne stranke neprijateljski su raspoložena prema suverenim nezavisnim državama koje su oslobođene od njihove imperijalne kontrole. To naročito važi za nacije sa ogromnim resursima ugljovodonika kao što su Iran i Venecuela – gdje SAD traži kontrolu nad dodatnom sposobnošću da dominiraju nad drugim zemljama. Najviše od svega važi za moćne nacije poput Kine i Rusije, koje su u stanju da efikasno osporavaju hegemonske ciljeve SAD.

Rusko super naoružanje, koje je prevazišlo najbolje na Zapadu, učinilo je da Rusija bude dominantna vojna sila na svijetu. Kineska rastuća ekonomska, industrijska, tehnološka i politička moć najviše zabrinjava američke kreatore politike zbog sve većeg prevladavanja države na svjetskoj sceni na štetu Amerike koja je u padu.

Kina je, u njihovim očima, javni neprijatelj br. 1. Da li su obje zemlje spremne za sukob? Raskid u političkim odnosima mogao bi slijediti trgovinski rat Trumpovog režima.

Odnosi se dalje pogoršavaju neprihvatljivim upadima Pentagona u blizini i u kineskim vodama, a nastavljaju lažnim optužbama SAD da je Peking kriv za širenje epidemije COVID-19 kako bi prebacile odgovornost sa američkih neuspjeha da se efikasno nose sa krizom javnog zdravlja.

Intenzivno optuživanje Kine utiče na javno mnjenje SAD. Anketa Gallup u februaru pokazala je da dvije trećine Amerikanaca na Peking gleda uglavnom ili vrlo nepovoljno – pad od 20 bodova u odnosu na 2018. godinu.

Anketa u martu ove organizacije pokazala je da gotovo polovina anketiranih iz SAD vidi Kinu kao „kritičnu prijetnju“.

Novo istraživanje Pew Research pokazalo je da dvije trećine Amerikanaca na Kinu gleda nepovoljno. Kada je Trump preuzeo funkciju, to je bilo 47%. Prema direktoru Azijskog društva Orville Shellu, „i to nije veoma iznenađujuće.“ „Sada se radi o jednoj jedinoj stvari u Washingtonu, oko koje se republikanci i demokrate slažu… Svi imaju mnogo skeptičniji pogled na namjere Kine – istovremeno ignorišući sopstvene.“

Negativno javno mnjenje SAD prema Kini pokazuje da propaganda radi kako je zamišljeno. Prema bivšem članu američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Douglas Paalu, predloženo kongresno zakonodavstvo zahtjeva da se pooštri praćenje Kineske politike.

To je izborno pitanje. Članovi Kongresa i aspiranti smatraju da je javno rušenje Kine način da se dobije podrška glasača.

Bilateralni odnosi će se vjerovatno pogoršati u budućnosti, uključujući vrijeme poslije izbora u SAD u novembru – povećavajući rizik od sukoba bilo slučajnih ili dizajniranih.

Izgledi za budućnost u najboljem su slučaju nemirni, što izaziva veliku zabrinutost ako se bilateralni odnosi i dalje budu pogoršavali. Raskol će biti štetan za obje zemlje. SAD je najveće izvozno tržište u Kini. To je glavno tržište za američki izvoz. Prema St. Louis Fed-u, poljoprivredni proizvodi, avioni, motorna vozila i mikročipovi su najveći izvoz SAD u Kinu.

Zemlja je vodeći svjetski izvor jeftine robe u SAD i mnogim drugim državama. Glavni je kupac američke robe.

Kao odgovor na rastuće sporne odnose sa SAD, Kina je prije nekoliko godina počela da razvija unutrašnji rast koji je okrenut potrošaču, uključujući usluge – kako bi bila manje zavisna od izvoza za budući rast, naročito na zapad. Da li se Russiagate prebacio na Chinagate? Američki anti-kineski hladni rat predstavlja rizik od zagrijavanja. Da li je uzajamno povjerenje nestalo kratko- ili dugoročno?

Pitanje prevazilazi tvrdolinijaše Trumpa i republikance. Ako Biden naslijedi Trumpa na mjestu predsjednika u januaru, vjerovatno se neće poboljšati kinesko-američki odnosi. S obzirom na trenutni trend, vjerovatnije je da će se dodatno pogoršati. Obamin upad u Aziji u 2013. godini imao je za cilj da potvrdi američko prisustvo u istočnom Pacifiku utvrđujući svoj vojni trag u dijelu svijeta gdje ne pripada.

Njegov je cilj da izazove i suprotstavi Kini rastuću prevlast na svjetskoj sceni, istovremeno provjeravajući Rusiju na njenom krajnjem istoku. Kontrola je bila američka politika tokom perioda poslije Drugog svjetskog rata, usmjeravajući se na države koje su u stanju da izazovu hegemonske ciljeve SAD.

Politika hladnog rata bjesnila je na više frontova, uglavnom protiv Kine i Rusije – na Bliskom Istoku protiv Irana, u Latinskoj Americi protiv Venecuele, Kube i Nikaragve. To je srž Washingtonove imperijalne agende, rizikovanje beskrajnih ratova svim mogućim sredstvima.

Američka imperijalna prekomjerna prijetnja prijeti svima i svuda. Ono što je nemoguće zamisliti postaje moguće, rizik vojnog sukoba sa Kinom i / ili Rusijom koji bi mogao postati nuklearni ako ode predaleko.

američko-kineski odnosiAmerikakinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
3 godine prije

Nema trenutno Amerika, Kina, Rusija… igra je potpuno drugačija, to je nužno shvatiti ako se želi donekle razumijeti što se događa.

Jozo
3 godine prije

Zar amenika nije bankrot zonska liga

gost
3 godine prije

Sada je pravo vrijeme da Kina proda SAD obveznice, hahahahaha

Makedonac
3 godine prije

Čestit 1 maj najamni radnici!!! Dobar, loš i grd, i Blondi nije bas poštenjačina. Tien An Men 1991, kako jedni “goloruki studenti” mogu da unište 1000 tanka ? Pitalica za milion dolara ? 😉 Tada je moment kada Kina potpada pod konceptualnu vlast, kineska armija pobeđuje partiju, od tada kineski “dip stejt” upravlja Kinu. Kakva korist kinezu da je Kina broj jedan u svetu, kada rintaju kao konje ot sutra do veče. Jedan Kinez proizvodi za 5 čoveka u Evropu i USA. U Kinu je uređenje kapitalizam-fašizam, novi centar globalizacije, još nemaju čipove, ali rade u tom pravcu. Prvi prioritet upravljanja je mirogled na svijet, ako ti poveruješ u kanibalizam, ili da je faraon ili angliska kralica nešto više ot tebe, da je plava krv, da njena deca imaju pravo na krunu po nasleđe, ili da je papa poslanik boga iako ga izbiraju ljudi ne bog, i kod ostalih religija… Čitaj više »

Ante
3 godine prije

Amerika je najprije preselila proizvodnju u Kinu, desetljećima je iskorištavala jeftinu kinesku radnu snagu da bi zadovoljila volju svojih kupaca sa jeftinom robom. To jest Amerika je svoje građane potplaćivala sa jeftinim proizvodima da se ne bune protiv vlasti kao za vrijeme rata u Vijetnamu. Američki dug je rastao i rastao, pa sada trebaju još više novca za jedno od svojih rasipništva zvano jeftina roba. Onda su se sjetili klimatskih promjena i kako preko njih uvesti dodatne poreze cijelom svijetu. Ali ni to nije dovoljno za njihovu pohlepu. Pa sada imamo frontu sa više pritiska, jedan od tih pritisaka je da se Kinu proziva da smanji stakleničke plinove, ali da proizvodi ostanu jeftini. To jest ovo je jedan od primjera da amere nije briga za klimu. Jer američke firme u Kini su odgovorne za stakleničke plinove. Ameri bi htjeli da Kina bude poslušna zemlja, pa bi onda nestali zahtjevi da… Čitaj više »

shumadinac
3 godine prije

To uopšte nisu jednostavna pitanja kako izgleda – da li će biti rata, koji predsednik će kako reagovati… Ogromna većina bi bez razmišljanja rekla da bi „luda baba“ da je dobila izbore odmah pokrenula ratove. I zaista, od tako arogantnog „bića“ se svašta može očekivati. Ali ona je za razliku od Trampa timski igrač i naučila je da radi „ono što se sme“, tačnije da namešta situaciju u tom pravcu. I kod ubistva Gadafija i kasnije njihovog ambasadora ona je znala da krivicu može prebaciti na druge (uostalom, da li je krivično odgovarala?) – kao predsednik bi bila mnogo opreznija. Još je bitnije to što veliki rat nije osnovni prioritet globalista. Obama je podelio „telo moći“ negde posle Majdana odbijajući da sprovodi dotadašnju politiku što se najbolje videlo na normalizaciji odnosa sa Kubom i Iranom a što je nama tada izgledalo neverovatno (a što je Tramp „ispravio“ u prilično kratkom… Čitaj više »

puki
3 godine prije

vidi se taktika namjernog održavanje straha svaki dan. Svaki dan u propagandnim medijima, imamo najmanje 4-5 “stručnjaka”, koji nam kažu, ne smiju se popustiti mjere ograničenja i zabrana, jer će to navodno opet dovesti do naglog skoka broja zaraženih koronavirusom. Evo i ovdje na portalu Warburgovog (suvlasnici FED-a) neta: https://net.hr/danas/svijet/prognoza-strucnjaka-s-cuvenog-sveucilista-ako-se-mjere-protiv-virusa-naglo-popuste-mogla-bi-nas-zadesiti-prava-katastrofa/ “Preuranjeno popuštanje protuepidemijskih mjera poput socijalnog distanciranja i karantene moglo bi biti katastrofalno, kažu znanstvenici iz Laboratorija za računalnu i umjetnu inteligenciju čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), privatnog istraživačkog sveučilišta u američkom gradu Cambridgeu.” naravno uvijek to kažu “znastvenici”, i to većinom sa američkih sveučilišta, koja su skoro sva privatna i skoro sva pod kontrolom kabale, kao i sve ostalo u korporaciji SAD. —— A na portalu Večernjega, prije nekoliko dana kažu “stručnjaci” iz kurvanjskog Financial Timesa, da je smrtnost od korone u Europi viša za 50% od službenih podataka. FT je Rotšildov list, kao i The Economist, glavni… Čitaj više »

puki
3 godine prije

—- U Brazilu se očito pokušava obojena revolucija protiv predsjednika Bolsonaira. Ili, bolje reći “korona revolucija”. Prvo da kažem, nemam iluzija da je Bolsonairo nezavisni mesija, kao ni Trampi, znamo sve o njemu(Bolsonairu), da je povezan sa američkim pro-izraelskim evanđelikalcima, da je i sam postao evanđelikalac (ponovnim krštenjem kao odrasla osoba), iako je nakon rođenja kršten kao katolik,.. itd, itd… Međutim protiv njega duboka država također od početka vodi kampanju i svrstava ga u populiste, desničare, ekstremiste, kao i Trampija, Putina, Orbana… i čak ga svrstavaju i u rasiste. Iako je to notorna glupost i naravno laž, jer u etnički i rasno totalno šarenom Brazilu, sa velikim postotkom crnog i miješanog stanovništva,– je nemoguće da netko na visokom položaju bude rasist. Uostalom, Bolsonairo ima pristalica i crnaca i obojenih. Dakle, Bolsonairo ne prizaje “pandemiju” i od početka odbija uvoditi “mjere zaštite” i ogrančenja za cijelu državu. Jer se naravno boji… Čitaj više »

puki
3 godine prije

Reset ne treba cijeli svijet, već reset treba krvava zločinačka kabala iz FED-a. Međutim, što god da oni učine, rat, umjetna panika pandemije, ili bilo što-oni uvijek ostaju pobjednici. Jer je većina ljudi na svijetu, naprosto preglupa, zato im se ništa neće desiti. Pa Henry Ford je rekao tamo negdje 20-ih godina: bolje je da ljudi ne razumiju naš financijski sistem, inače bi izbila revolucija. Ali nema bojazni od toga u SAD-u, gdje je prosječni narod još za nijansu gluplji, od ionako glupog naroda u Europi i drugdje. Država SAD je faktički u vlasništvu FED-ove kabale, koja je najveći vjerovnik državi SAD, koja ima dug, od 26-27.000 milijardi dolara. Obitelj Rotschild, procjenjuje se, sama posjeduje bogatstvo (ukupno; keš lova, nekretnine i sve ostalo) u vrijednosti od 500.000 milijardi!!! To je 2014. objavio australijski časopis “Billionaries today” FED je centar zla. To je ono kao troglava aždaja u staroj domaćoj bajci… Čitaj više »

zgvaca
3 godine prije

Kina ce jednom morat povuc zacrtane granice. A to ce ic samo sa potapanjen jednog razaraca ili korvete. Mogu dugo Kinezi govorit to je moje ali kad seoski siledzija se toga nedrzi. Ali prednost kod Kine je da ce ona odlucit kad ce crvenon crtom povuc tu granicu. Kad svi oni otoci budu naoruzani do kraja. Kad jos brodova bude izgradjeno. Kad kineske antibrodske rakete na svakon ton otocicu stoje i kad budu sigurni, da su spremni onda ce povuc crvenu crtu. Vjerovatno ce u UNo ili direktno Amerima rec od tog i tog dana sve sta plovi bez nase dozvole ce bit potopjeno . To je moment, kad Svjet dobiva novog Serifa. Ako Ameri neshvate onda ce par mornara otic ronit. Ali odnos snaga kao izgradnja Mornarice i tehnicka dostignuca idu u prilog Kinezima. Moment povlacenja granice ce odlucit Kinezi.

Tek---
3 godine prije

dobro napisano, usa su objavile rat kini. Znao sam jos prije deset godina da jedino kina moze spasiti Rusiju tako da joj skine ameriku s grbace

Alex
3 godine prije

Ti odnosi ne mogu biti jednoznačni, jer je pitanje tko je stvarna vlast u tim državama. Onaj tko drži lovu, ili onaj tko drži vojsku? Amazon, Google, Black Rock, Apple? Kolika je stvarna Trumpova vlast nad Pentagonom, npr? To nitko zasigurno ne zna. Još su veća tajna Rusi i Kinezi. Da li Putin i Xi vladaju svojim državama, ili uzaleđu moćniji vuku konce? Lovatori!? Stog, ako dođe do sukoba, hoće li se jaki međusobno dogovorit, na račun slabih, ili pak potući?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI