Američko strpljenje s Njemačkom se gubi

biden i scholz
42 komentara

Čini se da Berlin sve više nije u korak sa svojim saveznicima s druge strane kada je u pitanju naoružavanje Ukrajine, objavio je u četvrtak njemački dnevnik Die Welt, dodajući da to pitanje utiče na odnose između saveznika u NATO-u. SAD navodno žele da Njemačka zauzme odlučniji pristup vojnoj pomoći Kijevu, navodi se.

Prošle nedjelje, američka ambasadorica u Berlinu, Amy Gutmann, rekla je njemačkom emiteru ZDF da očekuje da Njemačka “preuzme veću vodeću ulogu”. Ona je priznala vojnu pomoć Berlina Kijevu, ali je rekla da su njena očekivanja “još veća”.

„Do sada je Nemačka uradila ono što smo tražili“, rekao je američki zvaničnik za Die Welt u četvrtak, dodajući da bi Berlin mogao da se kreće „brže“. List je objavio da Vašington “sumnja” u fundamentalnu lojalnost Nemačke Kijevu, postavljajući pitanje da li želi da Ukrajina “pobedi” ili samo da “ne izgubi”.

U utorak je njemački tabloid Bild tvrdio da su američki zvaničnici navodno poslali diplomatsku notu Berlinu, u kojoj je državni sekretar Antony Blinken navodno rekao da bi Washington “pozdravio” odluku Njemačke da pošalje borbene tenkove u Ukrajinu, a da pritom ne traži direktno takav korak. Glasnogovornica američke ambasade u Berlinu je, međutim, demantirala ovu tvrdnju, rekavši za Bild da takav kontakt nije napravljen.

“Nije istina da smo rekli Njemačkoj da moraju isporučiti tenkove”, rekao je američki zvaničnik također za Die Welt u četvrtak, dodajući da bi SAD radije vidjeli da Njemačka preuzima veću vodeću ulogu, što sada “znači pomaganje Ukrajini”.

Prošle sedmice, njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht rekla je novinarima da Berlin neće biti prvi koji će poslati tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajinu kada to nije učinila nijedna druga država.

Izvještaji o nezadovoljstvu Washingtona odgovorom Njemačke došli su nakon što je Lambrecht najavio novi paket oružja za Kijev. Nova serija će uključivati ​​dva višecevna raketna bacača Mars II i 200 projektila za njih, kao i 50 oklopnih transportera Dingo, rekla je ona novinarima u četvrtak.

njemačkaSADTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

I Njemcima je dosta svega.

Jednostavno receno
1 godina prije

Čudna li čuda, možda bi i njemačka željela da je plinski gas pet puta skuplji u americi već u njemačkoj i da njemačka izvozi americi sve naoružanje……

petar schroder
1 godina prije

Njemacka je Americka kolonija.Ovaj rat vode Amerika i Rusija a Amerikanci su uvukli sve evropske zemlje.Njemacka koja je godinama dobivala jeftij gas iz Rusije za industriju i stanovnistvo se grijalo Ruskim gaso sada se ostati na skupom Americkom ukapljenom gasu.Ljudi koji su placali racune za gas mjesecno 180 euro dobili su sada racun gdje stoji 2000 euro mjesecno Covjek koji ima mirovinu 1200 euro placa kiriju 600 euro ,pa kako ce platit gas 2000 euro? Na celu Njemacke se nalazi vlada koja je GODINAMA POHADALA KURSEVE U DAVOSU KOD KLAUSA SCHWABA ;Oni su se skolovali za NOVI RESET ;KAKO SVE UNISTITI ;A POSEBNO SREDNJU KLASU:Prvo su pustili coronu pa vakcinu od Faucija Corona je bila proba za ovo sto se sada dogada Trebalo je ljude poplasiti da ne izlaze iz kuce i stvoritii od njih robove da hodaju sa maskom i onda stvoriti rat u Ukraini pa da se kaze… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Cuj ovo: …u fundamentalnu lojalnost Nemačke Kijevu…

Znaci Kijev je glavni grad Njemacke i cijele EU.
Znam da hoce da ukrajinizuju cijelu EU, ali nametati Zelenskog za sefa cijele Evope je ponizavajuce za prave evropljane (ako takvih jos ima).

Hogar Strašni
1 godina prije

Ovo da članice NATO-a šalju oružje u Ukrajinu i tome sebe razoružavati podsjeća me na razoružavanje TO prije rata u RH. Čini se da razoružavanje EU s druge strane troši vojne resurse Rusa izgleda kao priprema da Ameri vojno preuzmu EU.

Rudar
1 godina prije

A da Njemačka konačno krene u oslobođenje od okupacije i istjera sve strane vojnike sa svog tla ?
Protjerat ih da odlete brže nego iz Afganistana !
Mislim da je došlo vrijeme za to, kad je reset neka bude reset !

Keki
1 godina prije

Njemačka je i inače bila suzdržana kad je u pitanju interveniranje u drugim državama, zato su teško i u nato ušli.

Josip
1 godina prije

Krajnje je vrijeme da Europa protjera američke svinje i NATO iz cijele EU..

nekoime
1 godina prije

Ponestaje im Ukrajinaca, sada su na redu Nijemci. Zimovalište Staljingrad ponovo počinje s radom.

Tadija
1 godina prije

Na zapadu je panika to se osjeca.

Tadija
1 godina prije

Rusiju nitko nece ni ponizoti.a kamoöi pokoriti.
Ludjacu zapada gsje si sulude iluzije.

Josip
1 godina prije

Jedan dobar obučen agent može riješiti problem američkog smeća koje im se popelo na vlast pod krilom demokrata..

1 godina prije

A kad su ameri nestrpljivi , njemačka reaguje ovako :

“Njemačka vojska trebala bi preuzeti vodeću ulogu u jačanju europske sigurnosti, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Također je obećao više financiranja oružanih snaga zemlje, dok je Rusiju imenovao glavnim protivnikom u doglednoj budućnosti.”

Mega banana drzava za samo 6 mjeseci..

nessy
1 godina prije

“Vašington “sumnja” u fundamentalnu lojalnost Nemačke Kijevu”? Mony Python?
Ma, je li se ovo netko zafrkava? Zasto bi hebena Njemacka bila ‘fundamentalno lojalna’ usranoj Ukrajini? Sto je to Ukrajina ikada dala ikome, da bi joj netko bio ‘fundamentalno lojalan’? Zemlji sa nivoom korupcije kao u Africi. Pa NATO sluzbenici sami kazu da 30-40% oruzja poslanog Ukrajini nikada ne stigne gdje treba. O gotovini necu ni govoriti. I sada, cijela EU mora otici u recesiju, inflaciju, glad i bijedu za sirotinju, da bi Zelenskom, nezahvalnom idiotu dali sto god pozeli? I ZASTO? Zato jer su u USA tako odlucili. Vodje kakve EU ima, jadne poslusnike, izgleda, da i zasluzuje. Nazalost, ti ljudi, izdvojeni iz realnosti, nesto ce shvatiti tek kada im tip sa sjekirom zakuca na vrata. Tada ce biti kasno za ‘demokratske procedure’, ali, ako tako mora biti neka bude.

dona
1 godina prije

Amere cijela EU treba odj… i biti će mir

ogo
1 godina prije

Njemci su vrlo korektan narod sa velikim pragom toleranije ali je vrijeme da otkazu USA
poslusnost i istjeraju iz svoje zemlje uljeze.
Nekad se Njemacku respektiralo bez obzira sto nije imala veliku vojnu silu.
Danas svaka olos iz ukrajine govori kako Njemacka treba postupati sto je velika uvreda i
veliko ponizenje za sve Njemce

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI