AMERIKA JE OPET SLAGALA SVIJET – Službeno potvrđeno: General Sulejmani nije planirao nikakve napade na SAD

General Sulejmani
88 komentara

Zapovjednik Quds snaga IRGC, general Qassem Sulejmani, nije planirao nikakve napada na Sjedinjene Države, stoji u izvješću Bijele kuće koje je Donald Trump imao na stolu kada je naredio pokretanje napada, odnosno čin državnog terorizma u kojem je 3. siječnja ubijen iranski general, a koje je objavljeno u petak. U izvješću koje je predano Donaldu Trumpu se nigdje ne spominju ove prijetnje.

“Dopis na dvije stranice koji je u petak objavila Komisija za vanjske poslove Zastupničkog doma, kaže da je udar protiv Soleimanija izveden kao odgovor na prethodne napade i da se Iran u budućnosti odvrati od provođenja ili podržavanja napada”, stoji u dokumentu kojeg citira The New York Times.

Istog dana kada je objavljen dokument, Senat je donio zakon o ograničavanju predsjedničkih ratnih ovlasti protiv Irana, zakon kojeg mora raspraviti Kongres, ali koji može poništiti veto predsjednika.

Stoga se u napomeni ističe da je Bijela kuća lagala kada je rekla da general planira neposredne napade na SAD, a njegova je likvidacija navodno provedena „kako bi to  spriječila“.

Dakle, sada je i službeno potvrđeno da su SAD lagale svijetu. Ali i pored laži ostaje i ogroman dio onoga što se dogodilo.

Nikada u povijesti Sjedinjene Države nisu otišlo toliko daleko. Naravno, mnogo puta u prošlosti Sjedinjene Države su bile optuživane za uklanjanje međunarodnih aktera koji su percipirani kao oporba američkim interesima, a često su pronađeni i dokazi za takve optužbe, kao što su ratni zločini, torture, suzbijanje oporbe i što sve ne, ali nikad ta praksa nije bila tako eksplicitna kao s činom likvidacije Sulejmanija, koji je od američke vojske ubijen po nalogu predsjednika Trumpa.

Rat i laži protiv Irana

Ono što se dogodilo pokazuje da se u ovom ratu protiv Irana, kojeg je pokrenula Bijela kuća, popušta pritisku neokonzervativca, a koriste se sve moguće laži i manipulacije.

Ovo nije ništa novo, sjetite se samo rata protiv Iraka koji je „pravdan“ Sadamovim oružjem za masovno uništenje ili laži o sirijskom ratu.

Banalna potvrda, koja također baca novo svjetlo na neke kontroverzne epizode iz nedavne prošlosti, je napad na Saudi Aramco, napadi na neke naftne tankere u tranzitu u Hormuškom tjesnacu, koje je Amerika pripisala Teheranu s apsolutno neutemeljenim narativima.

Dakle, čak ni zakon koji ograničava predsjedničke ratne ovlasti, iako ga treba pozdraviti, svijet ne štiti od mogućeg rata, koji se može pokrenuti zaobilaznim putevima i  manipulacijom. Naravno, uvijek se može otkriti u budućnosti što je bila istina, ali kao u slučaju Sulejmanija neće poslužiti svrsi.

Sadamovo nepostojeće oružje za masovno uništenje je bilo primjer.  Posthumno  otkriće laži nije spriječilo rat i, unatoč dokazanoj manipulaciji i lažima, američke trupe su i dalje su na iračkom teritoriju, unatoč tome što su tamo  potpuno neopravdano i u stvari su okupacijske trupe, što u svom članku “Američka vojska sada okupira Irak – Vrijeme je za odlazak” priznaje i  Nacional Interest.

No, osim toga, ostaje istaknuti još jedan važan aspekt ubojstva Sulejmanija, koji je imao neposredne posljedice.

Kao što je spomenuto, Trump nikako nije uvjeren u pozitivan ishod kampanje protiv Irana. On zapravo nevoljko vodi ovaj rat, iza kojeg stoje neokonzervativci i američki židovski lobi koji je usko  povezan s izraelskom desnicom, posebno s premijerom Netanyahuom. Ovaj rat za njih je poprimio egzistencijalnu vrijednost.

Trumpov stav se  vidio na summitu u Biarritzu u rujnu 2019., kada je Trump pristao na sastanak s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem. Sastanak je miniran zbog pritisaka koji su dolazili od strane Netanyahua  i bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Štoviše, unatoč njegovoj hirovitoj naravi i ponašanju, predsjednik Trump je u više navrata rekao da je voljan sklopiti novi nuklearni sporazum s Teheranom, koji bi svijet zaštitio od katastrofalnog rata.

Ovaj sporazum nije moguć ako bi se pregovaralo o iranskom balističkom programu ili ako se ne ukinu sankcije protiv Islamske Republike, ali je izjava imala veliku simboličnu važnost.

Trump do sada nije uspio napraviti ništa, jer je izložen previše suprotstavljenim pritiscima. No, možda se u mogućem drugom mandatu, u kojem bi predsjednik bio slobodniji, otvorile neke mogućnosti za smirivanje strasti?

Ali ubojstvo Sulejmanija je promijenilo sve. Ako je prije atentata Teheran mogao pristati na neki oblik dogovora, što je pokazalo i ono što se dogodilo u Biarritzu, sada tih mogućnosti više nema.

Koji iranski političar uopće može stisnuti ruku američkog predsjednika čije su ruke zaprljane krvlju najomiljenijeg generala u Iranu?

To je posljedica zločina koji nema opravdanje, kojeg rasvjetljava članak The New York Timesa, koji objašnjava i slavlje ISIL-a zbog uklanjanja njegovog najvećeg neprijatelja. Podsjetimo da je čak i Trump rekao da je ISIS  “prirodni neprijatelj  Teherana“, međutim zaboravio je veliku ulogu generala Sulejmanija u borbi protiv ovog čudovišta.

Govoreći o atentatu,  Benjamin B. Ferencz, jedan od sudaca različitih suđenja u Nürnbergu protiv nacista, ubojstvo iranskog generala je osudio kao “nemoralno”.

Što se tiče Irana, neokonzervativci i židovski cionistički lobi su ovim atentatom ostvarili još jedan cilj, a to je porast popularnosti tvrdolinijaša u Iranu koji bi mogli osvojiti većinu na predstojećim parlamentarnim izborima, što bi zatvorilo vrata bilo kakvom kontaktu, čak i preko posrednika kao što su Katar i Oman.

Sve ovo baca uznemirujuće svjetlo na neodgovornu antiiransku kampanju Washingtona. I to nije sve. SAD su  zaprijetile Sulejmanijevom nasljedniku, generalu Esmailu Ghaaniju, da će“dijeliti njegovu sudbinu“, što je bila izravna prijetnja novim atentatom.

SAD sada otvoreno koriste gangsterske metode i objavom dokaza da je general Sulejmani ubijen a da nije bio nikakva prijetnja Americi su pružile materijalne dokaze da nisu civilizirana država.

NYT

IrakiranlažQassem SulejmaniSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Ubili su ga zato sto je lobby naterao Trumpa na to.
Danima su vrteli snimke napada na ambasadu na televiziji pa je Trump delovao slab. Morao je uraditi nesto „odlucno“ za domace mnjenje.
Kad su videli reakciju Irana su se uprpili pa ni rec vise.
Ali koja situacija… Iran bombarduje, a ameri su se samo sklonili u bunkere. Nema vise mirisa sumpora, nema vise shock & awe. Iran je Tom, a USA Jerry. Oslabili su 🙂

Rolling Bluesman
4 godine prije

Suleimani je smetao ajatolama i Trump je napravio dobar posao za njih. General bi bio puno opasniji jer je ujedinjavao sunite i sijite, a to je smetalo i religioznima i Amerima.

Jomla
4 godine prije

Atentat na generala Sulejmanija daje korist samo i isključivo Izraelu. Štetu trpe SVI ostali (netko više, netko manje). I neka mi netko kaže da USrA nisu sluge…

Zvrk
4 godine prije

e ali je branio muslimane u bosni i zato ga gro naših komentatorskih analitičara NE voli.

Tupko Glupko
4 godine prije

Izgleda da postoje dvije struje u SAD-u. Jedna je stara, odavno zacrtana i odavno na vlasti u Americi na pro-izraelskom putu, a druga je pametnija – slušajući ovu prvu kada joj to odgovara, zapravo radi na slabljenju ove pro-izraelske. Najjači jastrebovi u pro-izraelskoj struji su zapravo najjači igrači suprotne strane. Ubojstvo generala Sulejmanija pokazuje upravo to – nitko nikada nije ujedinio Irak, Iran i Siriju kao ovo ispunjenje Trumpove naredbe o atentatu na Sulejmanija, potkrijepljene sa ovakvim medijskim izvještajima od kojih se jedan prepričava u ovom tekstu. Time je zapečaćena sudbina američke vojske na Bliskom Istoku – postali su legitimne mete za odstrel. Uostalom, SAD je postao najveći proizvođač nafte na svijetu, nemaju više razloga biti tamo. Ionako otkada je Trump na vlasti provodi politiku izolacionizma i jedva čeka da se američki vojnici povuku sa Bliskog Istoka. Ova druga struja u SAD-u, pro-izraelska, bi izazvala Treći svjetski rat zbog Izraela… Čitaj više »

Rolling Bluesman
4 godine prije

Kako kazes, nije za tebe geopolitika, Trump ima drugi mandat i tim bolje.

Busola
4 godine prije

Ne mora te ni slagat kada te se ništa ne pita…

Bit je samo prikazati drugu stranu što zaostalijom kako bi ljudi uz kavicu konstatirali , ah i treba ih malo pobiti i donijeti demokracije!

Ivo
4 godine prije

Amerika laže?? Nemoguće, to je kolijevka demokracije i zaštitnica i promicatelj svekolikih ljudskih prava. To na stranu, ameri su postali nesposobni dobiti konvencionalni rat protiv bilo koga, tako da na vidjelo dolaze rezultati dugogodišnjeg istraživanja i stotina milijardi uloženih u razvoj ciljanog biološkog oružja. Samo katastrofični događaji u Kini ili Rusiji mogu spasiti amere od nestanka sa svjetske scene relevantnih sila, a takav katastrofični događaj je, recimo, zaraza smrtonosnim virusom, umjetno proizvedenim, koji može usmrtiti veliki dio populacije ciljanog protivnika. Najnovije informacije upućuju na ono što je mnogima jasno od početka, veza između Korona virusa u Kini i bio-labova zapadnih demonkracija, primarno psihopata iz washingtoina i nihovih frendića s pogonom u Porton Downu kod Sallisburrya, koi su navodno viđeni u Wuhanu u danima prije izbijanja epidemije. Sad su jasne i informacije o radu desetina američkih bio-labova na ruskim granicama, i skupljanju DNK-uzoraka na velikom broju ruskih državljana od strane opskurnih… Čitaj više »

Ive
4 godine prije

Trenutno ie USA izvor svih zala na planetu!!! SVE ISTISNOLJUBIVE I DEMOKRATSKE DRZAVE BI MORALE KONACNO PREISPITATI SVOJE ODNOSE SA USA I SVESTI GA NA MINIMALNU MJERU ILI TOTALNI PREKID SVIH ODNOSA.

4 godine prije

O:T.
Sirija
SAA ide kao parni valjak, melje sve pred sobom.
Anadan je oslobođen 🙂
Onaj veliki “bubreg” sjeverozapadno od Alepa nije više zelen 🙂
Velika pobjeda!

Alex
4 godine prije

Da li je uopće netko sumnjao…A eri se služe lažima u komunikaciji,čak i sa saveznicima…Treće zemlje”third world” je samo statistička stavka…za 90% zemalja,uključujući i članice NATO-a,niti ne znaju gdje se nalaze.

Lucija
4 godine prije

“…slavlje ISIL-a zbog uklanjanja njegovog najvećeg neprijatelja”.
Čije “čedo” je Isil?
Namjeravali su uz pomoć Isila zavladati Irakom i Sirijom…a poslije ga baciti protiv Irana.

Iran je cilj i za Izrael i za globaliste; primicanje Rusiji + nafta.

Nema u odluci o ubojstvu Sulejmanija politike. To je – vojna odluka. I pokazatelj namjera.
I razumljiva sa vojnog stajališta.
Niti ga je trebalo slati kao nekakvog izaslanika – ima za to i drugih ljudi…niti treba vjerovati visokopozicioniranim u Iraku.
Čudim se njegovoj neopreznosti.

kimi
4 godine prije

Fašington mora goreti kao onomad kad su ga zapalili kanađani..

Siniša
4 godine prije

Izgleda prosto nevjerovatna dešavanja oko Alepa u Siriji, totalna katastrofa među teroristima….gledam odbačeni od grada.
https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Rat-u-Siriji-2020-godina_67.html

Max
4 godine prije

Pa znamo mi koji čitama Logično Da je general Sulejmani ubijen ni kriv ni dužan kao visoki zapovijednik vojne jedinice suverene države priznate od UN a u svojim zakonitim granicama u neviđenom činu državnog terorizma bez presedana od strane SADa. Ono što tekstu ne piše jest da je to bila kobna greška ljudi koji previše su previše uvjereni u svoju moć. A Iran je izvršio protuudar na koji je po međunarodnim konvencijama imao pravo raketnim udarom po Američkim bazama u Iraku kakav još do sad nije viđen.

imalijosnade
4 godine prije

odrastao sam u kući i kraju gdje se sve Amerima i zapadnoj civilizaciji vjerovalo, čak se ni posumnjat nije smilo… A zivot, ko život- kroz život te uči da ni sebi ne možeš vjerovati a kamoli nekoj svjetskoj velesili, koja sve pred sobom tare i žanje! Koja je što pod povoljnim prirodnim okolnostiima, što igrom sudbine postala svjetska dominacija (sa obadvje strane dva velika mora) neprijatelja ni na 1000-e kilometara… to domorodaca što smo se nagledali u kaubojskim filmovima su potamanili a ostatak u rezervate ogradili.. Dok je Usaja stalno rasla i stasala, napredovala- dotle su evropljani i evropske nacije vodile 100 godišnje i svjetske ratove, rđale i propadale! Usput je masovno odlazila kako inteligencija tako kapital i ljudstvo iz cjele feudalne Evrope u Novi Svjet put Velike Bare… Dohvatili su svoj vrhunac ’70 a onda su još usput ušićarili ‘raspadom’ evropskog sociorealizma/komunizma, padom zeljezne ograde i Varsavskog pakta. Sve… Čitaj više »

Emiliano Zapata
4 godine prije

Logicno…

odsfvnwefvewfuwebfhwefdwedfwedfwe
4 godine prije

O kome, to jest o čemu se ovdje piše. Ako ukradem čokoladu sljede konzekvence. Ovdje pričamo o pet očiju koji su ukrali dva kontinenta i pobili vlasnike. Čuditi se da takovi lažu, pa zašto ih ja zovem milenijski minhauzeni…………….

Dečko sa ulice
4 godine prije

Mislim da je Trump gangsterskim ubojstvom Sulejmanija vjerojatno pojačao i mjere svoje osobne zaštite do maksimuma, ako je to uopće moguće, čuvati ga vise nego ga se čuva.

napade su planirali u Nemački
4 godine prije

bild.de/bild-plus/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/terrorgruppe-zerschlagen-maenner-planten-buergerkrieg-in-deutschland-68839476

dulebg
4 godine prije

Glavno su oni wima zveknuli glavnog operativca CIA za Islamski svet.

FATIH
4 godine prije

BIJELI DVOR FUNKCIONISE NA LAZIMA I PREVARAMA.
LAZ JE NJIHOVA FILOZOFIJA ZIVLJENJA!

PiriReis
4 godine prije

Pa naravno da su laži. Iran sa svojom moći i strategijom nema namjeru niti jest prijetnja za USA niti Izrael kao ni Zapad općenito. Ono što Iran hoće i što sprovodi na terenu je totalni holokaust nad sunijama. Ajatolasi su doma sunije istrijebili. U Teheranu ima sinagoga ali nema dzamija za sunije. Sad se to isto realizira u Libanu, Siriji i Iraku. Ono što je Homeini prostudirao u izgnanstvu na zapadu se vjerodostojno sprovodi u dijelo. To je zlo i zlo će se završiti po onog ko sije sjeme zla. Otkako Ameri i Izrael vršljaju po Blistoku ajatolaški šiizam sve jači. Po tome su saveznici, a ne neprijatelji.

Melica
4 godine prije

Taj RETARDIRANI Zlotvor je Najveća Opasnost za Svijet, Treba Zlotvor I njegovo OKOT eliminirati sa ovog Svijeta. Zajedno sa Onim Njegovim Zetom Lopovom. Podrška Iranu.

Jack glas razuma
4 godine prije

Autorima i vecini komentatora ovog portala savjetujem sto hitniji odlazak lijecniku.Naime, ovolika kolicina projicirane mrznje prema USA i EU,odnosno projekcije osobnih frustracija i problema usmjerenih prema zapadnim drzavama, poprima patoloska obiljezja.Bojim se da agenda anti zapadne propagande i rusofilske mitomanije polako ali sigurno poprima groteksne vizure i oblike.Cini mi se da ovaj problem moze rijesiti samo dobar simpozij vrhunskih strucnjaka iz domene psihopatologije.

eks
4 godine prije

Laži i podmetanje su specijalnost CIA-NATO zločinaca (Račak, Markale, hemijsko oružje u Iraku, hemijsko oružje u Siriji, …)

puki
4 godine prije

dobar članak samo nekoliko dopuna. citatt iz članka: “Što se tiče Irana, neokonzervativci i židovski cionistički lobi su ovim atentatom ostvarili još jedan cilj, a to je porast popularnosti tvrdolinijaša u Iranu koji bi mogli osvojiti većinu na predstojećim parlamentarnim izborima, što bi zatvorilo vrata bilo kakvom kontaktu, čak i preko posrednika kao što su Katar i Oman.” ——— Kao prvo: neokonzervativci = židovski cionistički lobi, to je jedno te isto. Kao što sam već više puta objasnio. Takozvani pokret “neokonzervativizam” je u stvari prikriveni agresivni cionizam i osnovali su ga židovi: William “Bill” Kristol, Robert Kagan, Eric Edelman, Paul Wolfowitz i drugi. Otac Billa Kristola, Irving Kristol je duhovni otac “neokonzervatizma”, a cijela ideologija “neokonzervatizma”, temelji se na učenju židovskog filozofa Lea Straussa (umro 1973.), koji je otac takozavne teorije kaosa. Po toj teoriji- bolje je i učinkovitije , spletkama, pučevima i obojenim revolucijama izazvati kaos u nekoj državi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI