Amerikanci provociraju Kinu – potpisali dogovor o otvaranju četiri vojne baze na Filipinima

SAD je osigurao pristup četirima dodatnim vojnim bazama na Filipinima – ključnim dijelovima nekretnina koje bi ponudile blisku lokaciju za nadzor Kineza u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Sporazumom je Washington zatvorio rupu američkih baza koje se protežu od Južne Koreje i Japana na sjeveru do Australije na jugu.

Karika koja je nedostajala bili su Filipini, koji graniče s dvije najveće potencijalne žarišne točke – Tajvanom i Južnokineskim morem.

Dogovor, koji djelomično poništava odlazak SAD-a iz njihove bivše kolonije prije više od 30 godina, nije mala stvar.

“Nema događaja u Južnom kineskom moru koji ne zahtijeva pristup Filipinima”, kaže Gregory B Poling, direktor programa za jugoistočnu Aziju pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

“SAD ne traži stalne baze. Radi se o mjestima, a ne o bazama.”

SAD je već imao ograničen pristup pet lokacija prema Sporazumu o poboljšanoj obrambenoj suradnji (EDCA) – novi dodaci i prošireni pristup, prema izjavi iz Washingtona, “omogućit će bržu potporu za humanitarne i klimatske katastrofe na Filipinima, i odgovoriti na druge zajedničke izazove”, vjerojatno prikrivena referenca na suprotstavljanje Kini u regiji.

Izjava je uslijedila nakon što se američki ministar obrane Lloyd Austin sastao s filipinskim predsjednikom Ferdinandom “Bongbongom” Marcosom Jr. u Manili u četvrtak.

SAD nije rekao gdje su nove baze, ali tri bi mogle biti na Luzonu, otoku na sjevernom rubu Filipina, jedinom velikom komadu zemlje u blizini Tajvana – ako ne računate Kinu.

Kina je kritizirala sporazum rekavši da “postupci SAD-a eskaliraju regionalne napetosti i potkopavaju regionalni mir i stabilnost”.

“Sjedinjene Države, iz vlastitih interesa i mentaliteta igre moćnika, nastavljaju jačati vojnu poziciju u ovoj regiji”, navodi se u priopćenju njihova veleposlanstva.

Karta baza

Ovih dana SAD traži pristup mjestima gdje se mogu izvoditi “lagane i fleksibilne” operacije koje uključuju opskrbu i nadzor po potrebi, umjesto baza u kojima će biti stacioniran veliki broj vojnika.

Drugim riječima, ovo nije povratak u 1980-e, kada su Filipini bili dom za 15.000 američkih vojnika i dvije najveće američke vojne baze u Aziji, u Clark Fieldu i obližnjem Subic Bayu.

Onda je 1991. filipinska vlada opozvala dogovor. Filipinci su svrgnuli omraženu diktaturu Ferdinanda Marcosa, a slanje starih kolonijalnih gospodara kući dodatno je zacementiralo i demokraciju i neovisnost.

Vijetnamski rat je odavno završio, Hladni rat je bio na izmaku, a Kina je još bila vojni slabić. Tako su 1992. Amerikanci otišli kući – ili barem većina njih.

Što je još važnije, Kina više nije vojni slabić i kuca na glavna vrata Filipina. Manila je gledala – užasnuta, ali nemoćna da intervenira – kako je Peking krenuo u ponovno crtanje karte Južnog kineskog mora ili Zapadnofilipinskog mora, kako ga Manila inzistira nazivati. Od 2014. Kina je izgradila 10 baza na umjetnim otocima, uključujući jednu na grebenu Mischief, duboko unutar vlastite ekskluzivne ekonomske zone ili EEZ-a Filipina.

Do tada su odnosi između Manile i Pekinga bili bez velikih problema, kaže Herman Kraft, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Filipina.

“Imali smo situaciju u Južnom kineskom moru. Ali 2012. pokušali su preuzeti kontrolu nad Scarborough Shoalom. Zatim su 2014. počeli graditi otoke. Otimanje zemlje od strane Kine promijenilo je odnos.”

“Imamo vrlo ograničenu sposobnost protiv prijetnje iz Kine”, kaže bivši filipinski veleposlanik u SAD-u Jose Cuisia Jr.

On kaže da su Kinezi više puta prekršili obećanja da neće militarizirati svoje nove baze u Južnom kineskom moru.

“Kinezi su militarizirali ta obilježja i to stavlja veći dio našeg teritorija pod prijetnju. Samo SAD ima moć zaustaviti ih. Filipini to ne mogu sami.”

Ali ovoga puta više neće biti tisuće američkih marinaca i zrakoplovaca koji će puniti crvene četvrti Olongapa ili grada Angelesa. Olongapo, blizu američke mornaričke baze, bio je središte ilegalne trgovine seksom 1970-ih

Povijest nasilja i zlostavljanja od strane američkih trupa na Filipinima još uvijek je osjetljiva tema. Procjenjuje se da je oko 15.000 djece ostalo sa svojim filipinskim majkama kada su njihovi američki očevi otišli kući.

“Imamo dugu povijest nejednakosti u našem odnosu”, kaže Renato Reyes, glavni tajnik Novog domoljubnog saveza, ljevičarske skupine. “Filipini su bili prisiljeni snositi socijalne troškove. Postoji povijest silovanja, zlostavljanja djece i toksičnog otpada.”

Povratku SAD-a na Filipine oštro se protive ljevičari u zemlji.

Iako neće biti toliko vojnika kao ranije, Washington sada traži pristup nekoliko novih lokacija, neke okrenute prema Južnom kineskom moru, druge okrenute prema sjeveru prema Tajvanu. Neslužbena izvješća ukazuju na opcije u Cagayanu, Zambalesu, Palawanu i Isabeli.

Prvi je okrenut prema Tajvanu, drugi prema plićaku Scarborough, a treći prema otocima Spratly. Svi novi američki objekti bit će unutar postojećih filipinskih baza. Američke trupe dolazit će u malim skupinama i na rotaciju.

Cilj će, kaže g. Poling, biti odvratiti daljnje kinesko teritorijalno širenje u Južnom kineskom moru, a istovremeno osigurati mjesto za SAD da promatra pokrete kineske vojske oko Tajvana.

“Filipini nemaju načina odvratiti Kinu izvan ovog saveza”, kaže on. “Kupujemo rakete BrahMos od Indije. SAD bi željele razmjestiti krstareće rakete Tomahawk. Zajedno mogu držati kineske brodove na daljini.”

Uz sve veću zabrinutost zbog sukoba oko Tajvana, Filipini bi mogli ponuditi “pozadinsko područje” za američke vojne operacije, ili čak mjesto za evakuaciju izbjeglica.

“Ljudi zaboravljaju da u Tajvanu živi između 150.000-200.000 Filipinaca”, kaže g. Poling.

Ali Manila neće postati punopravna članica američkog saveza kako bi izazvala ili se oduprla usponu Kine, upozorava profesor Kraft.

“Filipini ne rade te stvari poput Australije i Japana, izravno izazivajući kineske interese u Južnom kineskom moru ili Istočnom kineskom moru. Predsjednik Marcos želi dobre odnose sa SAD-om. Ali također želi dobre odnose s Kinom radi gospodarske prednosti.”

I Peking je dao do znanja da ne namjerava dopustiti da novi bazni sporazum između Manile i Washingtona poremeti njegove odnose sa susjedom.

U uvodniku objavljenom u povodu dolaska američkog ministra obrane u Manilu, kineski državni Global Times optužio je SAD za “postavljanje zamke Filipinima” i “pokušaj da se gurne Filipine na prvu crtu sukoba s Kinom” .

“Opet smo uhvaćeni u sredini”, kaže g. Reyes, koji vjeruje da je Kina jednako kapitalistička imperijalistička sila kao i SAD.

“Filipini još uvijek imaju kolonijalni mentalitet – na Sjedinjene Države gledaju kao na svog velikog brata.”

To što rade Sjedinjene Država i način na koji provociraju sukobe diljem svijeta postaje sve jasnije, pa čak i njihovoj domaćoj publici. U svom nedavnom segmentu i Tucker Carlson je pokrio ovu izuzetno važnu temu sa svojim gostom Jimmy Doreom

FilipinikinaSADVojne baze
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

Jadni oni koje ameri “brane”…

tata mata
1 godina prije

sad ce nam hiber udariti sakom o stol i uz plach kazati…. nije to tako ,necu se vise sa vama igrati

tihobl
1 godina prije

Kad rusi posalju vojsku u Ukrajinu nakon 30 godina, kad ameri poslju vojsku na Filipine nakon 120 onda nije.

1 godina prije

Ma ne, varate se – to se Kina i Amerika samo “kofol” sukobljavaju, kao Rusija u Ukrajini. Nastavak nije za one koji smatraju da je geopolitika “predstava za mase” dok su “glavni glumci” svi isti i imaju zajedničke ciljeve… porobljavanje sopstvene populacije. Dakle… nastavak: Prvo treba istaći da je Markos produžetak diktatorske loze i kao takav prirodni saveznik Vašingtona a veran saveznik zato što nema vojnu snagu da se suprotstavi Kini u predstojećoj podeli sveta. Ne bih ponavljao zašto je sukob Kine i Amerike neizbežan, to je bar celu deceniju kristalno jasno za sve koji “ne zvaću Lengli-žvake”, istaći ću nešto što jeste bitno pitanje a zbunjuje i one koji se ozbiljnije bave ovim odnosima. ————————- Nekada su se ratovi vodili za osvajanje teritorije i pljačku blaga, danas su ciljevi isti ali se izvode na suptilniji način: pobednik teritoriju zvanično ne pripaja već postavlja vazalnu vlast, nisu vojne trupe te… Čitaj više »

Amar
1 godina prije

Onog trenutka kada Kina odluci povratiti kontrolu nad svojom provincijom Tajvan,amerikanci ce se povuci.Amerikanci ne ratuju za druge i ne protiv jakih,a Kina to sigurno jeste.

alexosijek
1 godina prije

Juuuhuuu….”The Rage against The War Machine” 19.02. Washington DC, Lincoln Square

Zorule
1 godina prije

SAD planira rat sa Kinom 2025 godine prema izjavi US generala Mike Minihan-a

Jason
1 godina prije

Nikoje americke novine ne kazu da je Amerika prijetnja Kini…samo pisu kako je jedan tren Kina prijetnja Americi, drugi tren Rusija, treci tren Sirija itd. Amerika nije nikad nikom prijetnja

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Uh ! Majku mu ! Pa taj Bongobongo ludji od Hunter Biden 😀 😀 😀 !!! Jedino istinito , okolo njega je da je sin Fernanda i Imelde Marcos i da je pobjedio na izborima sa apsolutnom vjecinom . Sve ostalo .. Laz do lazi .. Nit je sto od visa obrazovanja zavrsio – a probao puno toga 😀, osudjen na 7 godina robije – nekakovo muljanje sa novcem — na koga li je Boze mili 😀 ??? Spasao se od robije ( za sada ) — ulaskom u visoku politiku . U AMERICI I ON I MATER — OSUDJENI !!! Zabranjen im oboma ulaz u USA no DOKLE je Prijedsednik , DOTLE uziva , diplomatski imunitet pa KAO PRIJEDSEDNIK Philippines moze posjetit USA – posljie — zna se 😀 Utajen novac Amerikanci NIKOMU ne oprastaju 😀 . Aktivni je cocainoman . Sebe u politici opisuje kao — ” Konzervativca… Čitaj više »

Marija
1 godina prije

Kao sto su gurnuli Ukrajince da ratuju s Rusima tako ce gurnuti Filipince da ratuju s Kinezima

Dokurčilomi
1 godina prije

Kako ono ide mantra? Zaštita američkog načina života i interesa bilo gdje u svijetu. E sada, pitanje glasi, preko čije grbače i leševa ali to je nebitna činjenica i nuzpojava za koju također ameri imaju izjavu “Collateral Damage” tako da oni nisu nikada i za ništa krivi dok uništavaju tuđe plinovode i otimaju tuđe novce od privatnika ali i drugih država ali kada njihova firma ode u stečaj onda nitko nije kriv i ulagači se mogu oprostiti od svog novca dok je demokratsko pravo propalog da otvori novu firmu pod dugim imenom.

Schroder
1 godina prije

Prije nisam razumio Arape kada su govorili da su Amerikanci okupatori,Unistili su IRAK-SIRIJU-AFGANISTAN I SADA HOCE RUSIJU :Ubili su GADAFIJA I UNISTILI LIBIJU BOGATU ZEMLJU ,Jos im je ostao RAN I RUSIJA, KOJE IMAJU ULJE I PLIN I DRUGA BOGATSTVA. Treba se osloboditi Amerike i reci DOSTA:Neka ratuju sa Meksikom ili Kanadom. Sve zlo dolazi iz Amerike. U Iraku su ubili oko MILION LJUDI, A DA NITKO ZA TO NIJE ODGOVARAO. Zasto im se nije sudilo? 2014 SU IZVELI PUC U UKRAINI, GDJE SE JE SOROS HVALIO DA GA JE PUC KOSTAO 12 MILIARDI DOLARA :Svrgnili su izabranog predsjednika, i onda doveli svoje ljude na vlast.Sada isto hoce to da ucine sa Rusijom ALI NECE IM USPJETI; JER JE RUSIJA VELESILA SA PUNO ATOMSKOG ORUZJA .MISLIM DA SU DO SADA SAMO UPOTREBILI 10 POSTO ORUZJA :ZASTO SE SUTI I NE GOVORI KAKO SU UKRAINCI UBILI OD 2014 GODINE 14 TISUCA… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Svakim danom sve bliže ratu.

Micko
1 godina prije

Koliko se sjećam Kinezi su počeli svojatati Južno Kinesko more ne poštujući međunarodno priznate granice razgraničenja na istom. I gle sad čuda kad su Filipinci ušli u suradnju s Amerikancima s intencijom da brane svoje. Kina je ekonomski ojačala i odmah pomislila kako je i velika vojna sila. Tko kontrolira Malajski prolaz kontrolira cijelo Južno Kinesko more. Kina je toga svjesna i za očekivati je da će pokušati sve da dominira tim područjem. S druge strane nalaze se Australija, Japan, Tajvan i ostale države te regije koje će se suprotstavljati Kini. Baze na Filipinima su tek početak obrane tog područja.

Draš
1 godina prije

Haha, na Mindanaou ništa od baza i vojne prisutnosti, islamistički teroristi očito više nisu u modi.

mudapodbubrege
1 godina prije

seeru liga, drkaaaju li ga, sve samo ne bi li nam doveli još ratova. dosta nam je toga! DOSTA!

burt
1 godina prije

to je stvar Filipina i SAD-a a ne Kine

mrdo
1 godina prije

Uskoro će im izraelac i bogataš Zelenski i djecu da šalje u smrt na front. Da sam iznenađen – nisam. (…da preduzme hitne mere i regrutuje u vojsku tinejdžere od 13 godina…) ————————– “Rusija nastavlja, do potpunog poraza” Rusija će nastaviti specijalnu operaciju do potpunog poraza Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši načelnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor “Neće stati dok ne unište Oružane snage Ukrajine koje predstavljaju pretnju Rusiji. Mi to zovemo ‘invazija’, ali u stvari to je kontranapad. Rusi odgovaraju na pretnju koja je proširila svoje metastaze širom Istočne Ukrajine i trebalo je da uništi samu Rusiju“, poručio je Mekgregor, a prenose RIA novosti. Prema njegovim rečima, odluku o potpunoj demilitarizaciji Oružanih snaga Ukrajine doneo je predsednik Vladimir Putin na početku specijalne operacije. Mekgregor je ranije procenio ukrajinske žrtve na 150.000. Kako naveo, zbog nedostatka sredstava za mobilizaciju, Kijev mora da preduzme hitne mere i regrutuje u vojsku tinejdžere… Čitaj više »

mane
1 godina prije

istocna evropa ce da ratuje sa rusijom.japan,filipini,tajvan i juzna koreja sa kinom

gargamel
1 godina prije

Molim nekog učenog, da mi objasni pojam ” amerikanac” . Koliko ja znam, tih koji su nastanjivali te prostore nema, ili su statistička greška. Zašto ako su amerikanci, govore engleski. Takve svinjarije i manipulacije doživljamamo i mi na Balkanu . Jbt., moram u sudskom procesu da se izjasnim, da li razumem Srpsko-hrvatski ili obrnuto.Onda kad traže bošnjački, pičvajz bez kraja. jeste videli kako se Rusi i ukrajinci razumeju, nema na ratištu prevvodioca.

Ante
1 godina prije

Amerikanci imaju bazu na Filipinima već desetljećima ali ” potajno “. Sada su to samo obznanili za obične građane o tim bazama. Te baze je čak snimio neki yutuber prije par godina,.

gargamel
1 godina prije

Opet vapim za objašnjenje i dokaz, o postojanju američke nacije. To bi mi mnogo pomoglo da shvatim i nastanak i drugih nacija. Nekako mi sam pojam nacija deluje apstraktno,Mislim da je bolje objašnjenje, etničke zajednice sa različitim kulturama. Tu dolazimo u fundament, šta je uopšte kultura , posebno, po čemu se razlikuju. Jeli to boja, jezik, ili sila vojna. Sve mi se čini da je ipak zadnje.

goran
1 godina prije

ma šta če kinezi napravit,apsolutno ništa.
ne smiju oni pisnuti svojim gospodarima,a svijetu mažu oči da su oni netko i nešto,oni su zadnja rupa na sviralu amerikancima tako da im je bolje da šute i da pognu glave ovce blesave od si dzi pinga pa do zadnjeg u toj sjebanoj državi

Mamajev Kurgan
1 godina prije

Satan teroristima nikakve nove terror baze nece bit od pomoci…. Jerbo I one bezbroj postojece terror baze nece moci da zadrze. Svijet je konacno progledao I zbrojio koliko je 1 plus 1. A nakon svega bjezace teroristi iz tih terror baza ko I nekidan iz Avganistana. Zivim za Dan kad ce teroristi begati iz one na tlu svete otete KosMetske srbske zemlje. DaBOGda I’m se sjeme I pleme poganozlocinacko zatrlo.
Amin

Zmaj
1 godina prije

Pusti USA i Kinu da mudruju svoju Ispraznost. Sve je to kazalište u điru su druge stvari.

Svjetski ekonomski forum predstavio je novu tehnologiju koja će omogućiti vladama diljem svijeta da uhite građane prije nego što počine zločin čitajući im misli.

Prema izvještaju WEF je prošlog mjeseca objavio da će nova tehnologija omogućiti poslodavcima u velikim tvrtkama da špijuniraju moždanu aktivnost svojih radnika. Imali bi moć otpustiti svoje radnike i predati ih državnim tijelima samo zato što razmišljaju na “pogrešan način”.

Globalistička skupina također je rekla da bi ista tehnologija mogla koristiti podatke o moždanim valovima kao dokaz u “zločinu”. Da, vaše vlastite misli mogu se koristiti kao dokaz protiv vas na sudu.

Razmislite na trenutak što bi samo naši veliki vlastodršci mogli sve činiti putem ove tehnologije. Mislite da biste bili sigurni? provjeri

hiber
1 godina prije

Ma, Ameri su malo paranoični sto se tiče Kine. Tehnički, jedini rat koji su završili neodlučno, a da nisu na strani pobjednika, je onaj koji je potpisao general Abrams u Koreji. Međutim, nisu Kinezima problem Ameri već Japanci. Japanci su toliko uvećali proizvodnju hipersoničnih raketa dometa 3000 km i protuzračne brodske platforme Aegis (ukupno 320 milijardi u idućih 5 godina) koju uz postojećih 6, su najavili nova 2 jos prije ruske agresije, a stvarni broj je vjerojatno novih 6. Uz to, Japan je otočki daleko bliži od kopnene Kine, tako da je stara vještica napravila “dobar posao” jer je nepotrebnim ludiranjem Xi probudio Japan i udvostručio im vojni proračun.

Mrčikola
1 godina prije

Evo, ponoć je…Orion mi je taman povrh Marjana…divota ga je vidit…yebem mater majstoima, njihovim slugama, i svima koji im negiraju postojanje.

Meštar
1 godina prije

Nek sad Kina odmah napadne Filipine ko Rusi Ukrajinu i sve ćemo navojat za Kineze.

Perun
1 godina prije

Smrad usa politike i na Filipinima … podlo postavljanje zamke Filipinima i pokušaj da se gurne Filipine na prvu crtu sukoba s Kinom…..rat sa Kinom do posljednjeg Filipinca…P.S..usa je higijenski problem a ne politicki problem…usa je svjetska politikantska hemoroidna zadnjica ,,demokratskog liberalnog ” lobotomiziranog americkog politikantskog tijela….SFSN..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI