Amnesty International poziva Bidena da odustane od „politički motivisanih“ optužbi protiv Juliana Assangea

Biden i Assange
4 komentara

Organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je predsjednika Joea Bidena da povuče američke optužbe protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, osuđujući optužbe kao “politički motivirane” i napad na slobodnu štampu.

U saopštenju uoči žalbenog ročišta Kraljevskih sudova u srijedu – gdje će vlada Sjedinjenih Država pokušati da se žali na odluku britanskog sudije u januaru da ne izruči Assangea – evropski direktor Amnesty Internationala Nils Muiznieks pozvao je Bidena da odustane od optužbi.

„Ovaj pokušaj američke vlade da natjera sud da poništi svoju odluku da ne dozvoli izručenje Juliana Assangea na osnovu novih diplomatskih uvjeravanja je očigledno legalno snalaženje“, izjavio je Muiznieks. Rekao je da s obzirom da su SAD “zadržale pravo da drže Juliana Assangea u strogo obezbjeđenom objektu i podvrgnu ga posebnim administrativnim mjerama”, njegova diplomatska uvjeravanja da će postupiti drugačije,”sama po sebi su nepouzdana”.

Muiznieks je pozvao sud da odbaci žalbu američke vlade, a takođe je pozvao i Bidena da “odustane od ovih politički motivisanih optužbi koje su stavile slobodu medija i slobodu izražavanja na optuženičku klupu”.

Ističući kako je bivši predsjednik Barack Obama otvorio vladinu istragu protiv Assangea i kako je bivši predsjednik Donald Trump kasnije odlučio da podigne optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa, Muiznieks je pozvao Bidena da konačno „učini pravu stvar i okonča ovo gonjenje nalik farsi koje nikada nije trebalo pokrenuti na prvom mjestu.”

Sudija Vanessa Baraitser presudila je 4. januara da Assange – australijski državljanin koji je optužen za špijunažu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata – ne može biti izručen Sjedinjenim Državama, navodeći kao razlog zabrinutost za mentalno zdravlje i veliki rizik da američki pravosudni sistem ne može spriječiti njegovo moguće samoubistvo u zatvoru.

U saopštenju od petka, Assangeova vjerenica Stella Morris objasnila je da će američka vlada “ponoviti argumente koje su već riješila dva prethodna suca, uključujući vrlo visokog sudiju Višeg suda” i da “izgleda malo vjerovatno da će sudije u srijedu doći do drugačijeg zaključka.”

„Ročište u srijedu je stoga posebno mučno“, rekla je ona, tvrdeći da je „krajnja strategija američke vlade pokušaj da natjera sud da odbaci važne dokaze“ o Assangeovom mentalnom zdravlju i „izigra britanski pravni sistem“.

Protest protiv američkih pokušaja izručenja Assangea bit će održan u srijedu ispred Kraljevskih sudova u Strandu u Londonu.

Assange je od aprila 2019. u zatvoru u HMP Belmarsh, jednom od najozloglašenijih zatvora u Velikoj Britaniji sa najvećom zaštitom, nakon što ga je policija uhapsila u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je potražio utočište 2012. godine.

Njegovo mentalno i fizičko zdravlje se navodno znatno pogoršalo u Belmarshu, gdje ostaje uprkos tome što nije proglašen krivim za bilo koji zločin. U zatvoru su smješteni neki od najozloglašenijih i najopasnijih kriminalaca u Velikoj Britaniji, uključujući nekoliko visokopozicioniranih terorista, serijskih ubica i silovatelja.

Specijalni izvjestilac UN za torturu Nils Melzer nazvao je Assangeovo hapšenje „jednim od najvećih pravosudnih skandala u istoriji“ i „pričom o čovjeku koji je progonjen u našem dijelu svijeta zbog toga što je rekao istinu“.

„Otkrio je ratne zločine, razotkrio je torturu, razotkrio je korupciju. To je nezgodna istina”, rekao je Melzer u junu.

Amnesty InternationalAssangeBidenWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

Koji igrokaz, kao da Amnesty Int i Biden ne služe ičemu osim formi onog što se zove demokracija.

Bosanac
2 godine prije

Kako su to “oni” pojednostavili ovim novim “smart” generacijama …… Amnesti poziva, BLM poziva ….Greta poziva ….pa onda ovamo Assange poziva, Snowden poziva i to se onda vrti ko neki muzički hit po medijima .

Max
2 godine prije

I trebao bi ali neće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI