Ankara kaže da turske postrojbe, koje su stacionirane u Afganistanu, neće sudjelovati u borbenim aktivnostima

Turska vojska
3 komentara

Turski kontingent u Afganistanu neće preuzeti drugu borbenu dužnost osim samoobrane, rekla je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva obrane Pinar Kara.

“Turske oružane snage stacionirane su u Afganistanu u posljednjih 20 godina, a posljednjih šest godina štite i vode međunarodnu zračnu luku u Kabulu. Izjavili smo svoju spremnost za nastavak ove misije nakon povlačenja NATO postrojbi iz Afganistana […] Kao i prije, turska vojska neće sudjelovati u borbenim operacijama osim samoobrane”, rekla je Kara novinarima.

Turska je ponudila upravljanje i čuvanje zračne luke Kabul nakon odlaska NATO postrojbi, ali je zatražila financijsku i logističku podršku. Turska i Sjedinjene Države raspravljale su o aranžmanu, ali još nije donesena konačna odluka. U međuvremenu, Afganistan je izjavio da će oružane snage zemlje biti zadužene za osiguranje sigurnosti zračnih luka.

Ankara nastavlja pregovore s državama članicama NATO -a i drugim zemljama striktno u pogledu misije zračne luke u Kabulu, dodao je vojni dužnosnik.

Kara je dalje primijetila da pogoršanje humanitarne situacije u Afganistanu doprinosi rastućem broju migranata, koji migriraju iz Irana u Tursku.

“Kako bi se spriječio priljev ilegalnih migranata […] raspoređene su dodatne jedinice turskih oružanih snaga. Poduzimaju se mjere za sprečavanje kršenja na granici”, rekla je glasnogovornica.

Turska je prijelazno središte za afganistanske i pakistanske migrante, koji ilegalno prelaze u zemlju iz Irana, kako bi potražili dodatno utočište u Europi. Situacija se pogoršala nakon što su talibani (teroristička skupina, zabranjena u Rusiji) pojačali ofenzivu u Afganistanu, nakon povlačenja inozemnih postrojbi iz zemlje.

Afganistanturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Ovo je odlična prilika da osmanlije ostanu mnogo duže sa nego što su planirali.

Max
2 godine prije

Turci će vjerojatno brati cvijeće

Bob
2 godine prije

Glasnogovornica Ministarstva obrane Pinar Kara dodje neka rodjaka S. Kurcu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI