Anti-Netanyahu Koalicija obavjestila izraelskog predsjednika da je formirala novu vladu nakon pridruživanja Arapske stranke

Benjamin Netanyahu
21 komentar

Yair Lapid i Naftali Bennett sastavili su vladajuću koaliciju za svrgavanje premijera Benjamina Netanyahua, samo nekoliko minuta prije nego što je vrijeme isteklo. Po prvi put u istoriji na kormilu će biti arapsko-izraelska stranka.

Lapid, koji vodi stranku Jesh Atid, obavijestio je predsjednika Reuvena Rivlina nešto prije ponoći u srijedu da je „uspio da formira vladu“ i da će njegov koalicioni partner Bennett iz Yamine „prvi služiti kao premijer“. Lapid će preuzeti funkciju premijera nakon dvije godine, po uslovima sporazuma.

Kako se približavalo vrijeme zakonskom roku za formiranje nove vlade ili suočavanju sa još jednim opštim izborima, čini se da je prekretnica bio koalicioni sporazum sa Mansourom Abasom iz Ujedinjene Arapske stranke (Ra’am).

Stranka Nova nada Gideona Saara dodala je svojih šest mjesta u koaliciju nakon najave Ra’ama. Lapidova stranka ima 17 mjesta. Potrebno je 61 mjesto da bi bili vladajuća većina u Knessetu od 120 članova.

Iako Ra’am ima samo četiri mjesta, njihova podrška je istorijski razvoj događaja – prvi put ikada je arapska stranka ušla u vladajuću koaliciju.

Bennett iz Yamine bio je prisutan dogovoru, a takođe je potpisao koalicioni sporazum sa Lapidom. Obezbjedili su i podršku Plavo-bijelih, na čelu sa trenutnim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom – njegovim bivšim koalicionim partnerom koji je prihvatio ulogu u Netanyahuovoj vladi jedinstva u maju 2020. godine.

Ako Knesset odobri Lapidovu i Bennettovu tanku koaliciju, izbjeći će potrebu za još jednim opštim izborima; Izrael je održao četiri tokom protekle dvije godine, u više navrata nije uspio da formira većinsku vladu. Glasanje bi se moglo desiti već sljedeće nedjelje, ali trenutni glasnogovornik Likuda u Knessetu navodno traži odlaganje.

Netanyahu, koji je premijer od 2009. godine, pokušao je tehničkim putem blokirati koaliciju između Lapida i Bennetta, ali ga je u utorak nadglasao predsjednik Rivlin.

Sam Rivlin podnijet će ostavku 9. jula, kada mu završava mandat. Bivši šef Laburističke stranke Isaac Herzog izabran je u srijedu na ceremonijalno mjesto sa 87 glasova, pobijedivši društvenu aktivistkinju Miriam Peretz.

Lapid, bivši TV voditelj i voditelj vijesti, osnovao je Yesh Atida 2012. Sljedeće godine, Netanyahu ga je doveo u vladu jedinstva kao ministra finansija – ali ga je otpustio 2014. Centralist se potom udružio sa Gantzom da izazove Likud, ali je izgubio kada je lider Plavo-Bijelih prihvatio mjesto u kabinetu Jedinstva 2020. godine.

Konzervativac Bennett započeo je svoju političku karijeru 2006. godine kao šef Netanyahuovog kabineta i bio je na niz ministarskih funkcija u vladama koje je vodio Likud između 2013. i 2020. godine – kada ga je na mjestu ministra odbrane zamijenio Gantz a on je prešao u opoziciju.

IZRAELkoalicijaNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Raskoljnikov
2 godine prije

Prema rabinu Schneersonu, Netanyahu bi trebao biti zadnji izraelski premijer prije nego dođe njihov obećani Mesija. Kada se Netanyahuova vlada raspadne,u Izraelu počinje mesijansko doba. Vidjet ćemo uskoro jesu li te priče istinite.

Max
2 godine prije

Sve će ostati isto.

Moshe
2 godine prije
  • To natajnijahu popusio lulu ahahahahahahahahhahahah sada treba odgovarati za fasiticka djela i pljacku ..
Mosha
2 godine prije

ovaj je luđi od bibija…di je novosađanin?

Mosha
2 godine prije

Palestinci ulaze u vlast ? konačno da su shvatili što je demokracija,samo da ne postanu profesionalni ko pupovac

Dokurčilomi
2 godine prije

A sada ga transportirati u Hag.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI