Appleov platni sustav vladao je monopolom

Apple
0
0

Najveći regulator tržišnog natjecanja u Nizozemskoj presudio je da je američka tehnološka korporacija Apple prekršila zakone o tržišnom natjecanju i naredio izmjene u pravilima plaćanja tvrtke App Store.

Prema presudi koju je otpečatila Nizozemska uprava za potrošače i tržišta (ACM), proizvođač iPhonea suočava se s kaznom do 50 milijuna eura (56,6 milijuna dolara) ako se ne pridržava naloga.

Presuda se odnosila na činjenicu da korporacija sa sjedištem u Kaliforniji obvezuje programere softvera da koriste Appleov sustav plaćanja unutar aplikacije, kršeći antimonopolske propise.

Apple je proteklih godinu dana bio na udaru kritike zbog svoje politike plaćanja putem App Storea. Poduzeća su se žalila na odredbu koja prisiljava programere aplikacija da koriste samo Appleov sustav plaćanja.

U međuvremenu, programeri su morali platiti naknadu od 15-30 % za korištenje sustava kupnje u aplikaciji (IAP). Nizozemski regulator pokrenuo je istragu o Appleovim praksama još 2019. kako bi utvrdio je li tvrtka kriva za zloporabu svoje dominantne tržišne pozicije.Ovom presudom je prvo utvrđeno da Apple zlorabi svoju tržišnu poziciju, iako je tvrtka tužena u nekoliko zemalja.

ApplemonopolNizozemskaPlatni sutav
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI