Avioni IDF-a pokreću udare na Gazu nakon što su na Izrael ispaljena dva “projektila”

Izrael napao Gazu
8 komentara

Avioni izraelskih odbrambenih snaga (IDF) pogodili su područje Gaze, optuživši Hamas za incident nakon što su iz palestinske enklave na izraelsku teritoriju ispaljene dvije rakete.

Lokalni mediji izvijestili su o zamračenju čitave obalne enklave i eksplozijama u istočnim i južnim dijelovima Gaze kasno u petak. Bilo je i izvještaja o izraelskim tenkovima i artiljeriji koji su pucali na područje. “Izraelski avioni su ciljali ‘infrastrukturu koja se koristi za podzemne aktivnosti’ Hamasa, dok su tenkovi ciljali nekoliko vojnih kampova Hamasa”, rekao je portparol IDF-a.

Na društvenim medijima pojavile su se slike na kojima se prikazuje napad u toku, snimci koji prikazuju brojne eksplozije, kao i ono što zvuči kao vatra iz malokalibarskog oružja. Udari na, ili u blizini neidentifikovane zgrade, takođe su se vidjeli na fotografijama.

Do udara je došlo nakon što su dvije rakete ispaljene na izraelsku teritoriju, u blizini grada Sderot. Prema navodima medija u Gazi, za napad je možda odgovoran palestinski islamski džihad, ali Izrael je dugo smatrao da je svaki dolazni udar iz Gaze odgovornost Hamasa, suparničkog islamističkog pokreta koji vodi vladu unutar enklave.

Niko nije zvanično preuzeo odgovornost za raketni napad za koji nije bilo izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti. Do incidenta je došlo nakon što je Hamas upozorio da će izraelski planovi za anektiranje naselja na Zapadnoj obali biti “objava rata palestinskom narodu”, kako je to u četvrtak rekao portparol grupe.

 

gazaIDFIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
*Ime
3 godine prije

A nije isključeno niti za su za te dvije rakete odgovorne izraelske tajne službe. Budimo realni…

Pero
3 godine prije

Podrska Izraelu.
Samo zestoko ali pravedno.
Nemojte zaboraviti da Izrael nije priznao Kosovo.
Oni se ne petljaju drugima ali isto tako ne vole da se njima neko mjesa.
Zivite vi okruzeni sa 500 milijona krvoloka.
Ako kome nije jasno neka pita roditelje i zenu od Salopeka sta oni misle o islamskom đihadu, ko ne zna njemu je islamisticka stoka odsjekla glavu u Egiptu.

Dopizdilomi
3 godine prije

A koji je to izraelski teritorij?

Max
3 godine prije

To je bio Izraelski napad koji neće proći bez uzvrata.

Bepo
3 godine prije

ŽIVILA SLOBODNA PALESTINA
SAMO SLOBODNA PAKESTINA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI