fbpx

Balkan i NATO – Problemi i mogući sukobi zbog granica

vojnik

Širenje NATO pakta na Balkanu, koje je rezultiralo nedavnim ulaskom Crne Gore u Sjevernoatlantski savez, nije donijelo puno doba regiji. Mnogi su to i predvidjeli, ali nitko nije očekivao da se događaji tako brzo razvijati. Umjesto da doprinese miru i stabilnosti, odjednom su se na sve strane počeli eskalirati teritorijalni sporovi, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Kosovo, a negdje se stvari razvijaju u smjeru da mogu završiti sukobom.

Novi premijer Kosova, Ramush Haradinaj, smijenio je čelnika Povjerenstva za razgraničenje s Crnom Gorom, Murata Mehu, optužujući ga za ”izdaju interesa Kosova”. Na njegovo mjesto imenovao svog dugogodišnjeg suradnika Shpejtima Bulliqija.

Murat Meha je početkom kolovoza mogao ili je trebao biti žrtvom atentata, kada su na balkonu njegove obiteljske kuće pronašli bombu.

Smjenu Mehe je bivši načelnik Glavnog stožera Oslobodilačke vojske Kosova napravio u svom stilu. Upao je u ured Murata Mehe, razbacao i pogazio zemljopisne karte i na kraju fizički nasrnuo na bivšeg slugu, krhkog geodeta i arhitekta. S obzirom na ranije postavljenu bombu, 19 mrtvih svjedoka protiv Haradinaja koji za počinjene ratne zločine ”nisu stigli” svjedočiti protiv njega u Haagu, može se reći da je Meha dobro i prošao.

Sve navedeno se čini kao privatna razmirica između njih dvojice, kojih je na desetine u ovom zoološkom vrtu. Međutim, ako gledamo širi kontekst, ova epizoda je vrh ledenog brijega koji dokazuje kako je pridruživanje NATO paktu postalo apsolutno zlo za Crnu Goru, a Balkan je korak bliži ratu zbog novih granica.

Crna Gora i Kosovo

Otpuštanje Murat Mehe i postavljanje Shpejtima Bulliqija za čelnika Povjerenstva za razgraničenje dolazi nakon što je sredinom prošlog mjeseca stanovnicima albanskih sela na granici s Crnom Gorom zabranjeno da idu na svoja imanja u susjednoj zemlji.

Sprečavanje kosovskih Albanaca da pristupe svojim posjedima duž granice s Crnom Gorom su u Prištini protumačili kao početak provođenja jednostranog razgraničenja, iako taj sporazum nikada nije ratificiran, piše Koha Ditore.

Prema riječima albanskih pravnika, stara granica je i dalje na snazi, zbog čega se od lokalnih vlasti očekuje objašnjenje zbog kršenja administrativne crte ”razgraničenja”.

Albanska strana navodi da su stanovnici prešli kosovsku carinu, ali su ih nakon 500 metara sačekale crnogorske snage, sprečavajući ih da prođu granični prijelaz.

Koha Ditore javlja kako su vlasti Crne Gore postavile tablu na teritoriju Kosova i stanovnicima općina Peć i Dečani zabranili da obrađuju svoju zemlju na granici s Crnom Gorom.

U Prištini tvrde kako je Crna Gora ušla 40 kilometara na teritorij Kosova i tražili su, što je ironija, da granica bude koja je de jure i de facto bila i trebala bi biti ona od 1974. do 2002. godine.

Granica treba biti tamo gdje je određena ustavom Jugoslavije iz 1974. godine, jer su tada određene i administrativne granice općina”, izjavila je zastupnica u Prištini Besa Gadžeri.

Crnogorci najavljuju pravi rat za teritorij s Kosovom i spremni su životom platiti 12 000 hektara koji sada teritorijalno pripadaju Srbiji, točnije Kosovu i Metohiji, iako su povijesno uvijek bili pod vlašću Podgorice. Crnogorci su, kako kažu, ”zgroženi otimanjem svog teritorija i spremni su dati život za ovaj komad zemlje’‘.

Podsjetimo, Albanci su i ranije navodili da je Crna Gora oduzela 12 000 hektara kosovskog teritorija, a na tribini koju je organizirao Centar za promociju i razvoj su najavili ”institucionalni rat” ako se ne riješi pitanje granica.

Crtanje granica

Problem je što granica između Kosova i Crne Gore još nije utvrđena, a tužba je u tijeku od proglašenja neovisnosti Prištine od Beograda. Paralelno, sličan i vrlo opasan sukob, razvija se između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji od 2015. vode spor oko teritorija Sutorine, koji uz morsku obalu Crne Gore vodi prema Prevlaci i obuhvaća područje od osamdesetak kvadratnih kilometara.

Nekada je bio u sastavu BiH, ali je Kraljevina Jugoslavija to područje pripojila Boki Kotorskoj, odnosno, tadašnjem Boka-Kotorskom srezu.

Teoretski, Crna Gora nije ni mogla biti primljena u NATO, jer nema riješeno pitanje granica, ali su u sjedištu saveza u Bruxellesu još jednom zatvorili oči pred ovim problemom i prekršili vlastiti statut.

Kosovo je rješenje ovog problema vezalo za vizne olakšice od strane Europske unije, jer ogroman dio stanovništva živi uglavnom od novca kojeg im šalju radnici migranti u EU.

No, premijer Haradinaj je iz nekog razloga išao protiv izravnih interesa vlastite “zemlje”.

Kosovo tvrdi da je sporno oko 12 tisuća hektara zemljišta, a u nekim područjima zahtijeva ”prebacivanje” granice 40 kilometara duboko u crnogorsko područje. Pravna osnova za ovo, što je posebno smiješno čuti od dužnosnika u Prištini, ustav Jugoslavije iz 1974. godine. Na zemljopisnim kartama iz tog vremena je granica u korist Kosova, ali se na kasnijim kartama pojavljuje aktualna situacija.

Zato se Haradinaj i obrušio na karte koje su visjele na zidovima u bivšem uredu sveučilišnog profesora Murata Mehe.

U praksi je to obradivo zemljište uz općine Peć i Dečani, koji se smatraju vlasništvom Albanaca koji žive na Kosovu. Ono što mnogi ne razumiju na Zapadu jest da Albancima nije stalo do kukuruza kojeg bi tamo posijali, koliko do načela i srednjovjekovne klanovske organizacije lokalnog društva, kojem ti hektari znače puno više od uroda.

Čak i Ramush Haradinaj razmišlja isto i za njega je “povratak iskonske albanske zemlje” bio jedan od temelja predizbornog programa. Njegova stranka, “Savez za budućnost Kosova”, neprestano je otvarala ovo pitanje u parlamentu i na kraju tražila rezoluciju o pomicanju granice.

Zastupnica koja je pripremila rezoluciju, Donika Kadaj-Bujupi, bivša novinarka i djelatnica mnogih udruga stvorenih sa zapadnom pomoći, zapravo je djelovala u svojstvu ”glasnogovornice” zemljoposjednika i profesora Shpejtima Bulliqija, sada postavljenog na mjesto Mehe.

Bulliqi je poznat po davanju etiketa “izdajicama domovine” i pričama o zlim Slavenima koji su “samovoljno preselili granične stupove”. Nekako je nabavio i objavio transkripte sastanaka Povjerenstva za razgraničenje, na kojem se nisu koristile “karte”. Haradinaj i njegovi pristaše su u ovoj priči izgledali  kao patrioti i branitelji običnih ljudi, kojima su Slaveni “zabranili uporabu njihove zemlje, iako im je to u Jugoslaviji bili dopušteno”.

Iz razgovora se vidi kako dužnosnici nisu izgubili naviku “povijesnog rasizma”. Prema njegovim riječima, “Albanci su jedini autohtoni narodi na Balkanu” i stoga bi sve zemlje trebale pripadati njime.

Dobro, Albanci su stvarno autohtoni narod u regiji, ali zašto gaziti karte i crtati nove, kao da drugi ne postoje?

Rezolucija parlamenta u Prištini je usvojena dok još nije bilo riješeno pitanje ulaska Crne Gore u NATO. Postoji verzija da su Haradinaj i suradnici očekivali da će crnogorska vlast zbog ulaska u NATO žrtvovati spornu zemlju, ali se na ”savjet” američkih prijatelja odustalo od dodatnog pritiska na Podgoricu. Ali, kao što je uvijek bivalo na Balkanu, albanska politika se otela kontroli, ovaj put Washingtona. Sada ulazi u aktivnu fazu sukoba.

BiH i Crna Gora

Na drugoj strani Bosna i Hercegovina traži crnogorsku Sutorinu, 83 700 četvornih metara odmarališta na obali poznatog Boka-Kotorskog zaljeva, sa sedam naselja.

Valja napomenuti da Bošnjaci ranije nisu tražili Sutorinu, a to se pitanje otvorilo opet u vrijeme crnogorskih težnji za ulazak u NATO , navodno, iz istih motivima kao i Haradinaj i da se iskoristi trenutak kada Podgorica ne želi probleme sa susjedima.

Prijedlog je u parlamentu BiH iznio zastupnik Denis Bećirović. Sukob oko Sutorine se ozbiljno rasplamsao. Crnogorci nisu bili spremni ni razgovarati o ovom pitanju, kao ni oko kukuruznih polja stanovnika Peći. Predsjednik Filip Vujanović je čak odgodio imenovanje novog veleposlanika u BiH, a Sarajevo pozvao da pozove svog veleposlanika iz Podgorice.

Međusobna kampanja mržnje u medijima je počela s brojnim referencama na srednjovjekovne dokumente, što se na lokalnoj razini lako moglo pretvoriti u sukob.

Povijesno, u 17. stoljeću, tih 9 km jadranske obale je doista pripadalo Bosni i Hercegovini. 1947. Josip Broz Tito prebacuje Sutorinu u Crnu Goru, oduzimajući Bosni pristup moru. Bošnjaci sada optužuju Crnogorce da su očistili arhive i uništili dokumente koji dokazuju da taj dio teritorija pripada Bosni.

Daytonskim sporazumom iz 1995. je BiH osigurala sićušnu akviziciju, 20 kilometara obale blizu Neuma, što je sada jedini pristup moru, ali je sa svih strana de facto okružen hrvatskim teritorijem. Ako stojite na vrhovima brda iznad uvale Boke i Kotora, vidjet ćete nekoliko zemalja, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku.

Naravno, BiH bi htjela povećati svoju pomorsku komponentu. Ali je iza Crne Gore opet stao isti “stariji brat”, kao u  slučaju Kosova.

Podsjetimo da je 1995, gradonačelnik Daytona bio Michael Turner, poznat po izgradnji bejzbolskog stadiona i gostoljubivosti. Bio je odgovoran za organiziranje pregovora u Daytonu, na kojima su sudjelovali Izetbegović, Milošević i Tuđman, koji su tada formalno okončali rat i odredili trenutnu manjkavu strukturu Bosne i Hercegovine.

Sada je Michael Turner kongresmen Republikanske stranke, a prije toga je radio kao predsjednik Parlamentarne skupštine NATO pakta i smatra se jednim od vodećih američkih stručnjaka za Balkan.

Kongresmen Turner napisao je pismo vladi Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da ostave Crnu Goru, inače neće vidjeti međunarodnu, to jest američku pomoć.

Turner je u pismu bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva, Turner, je dostavio  Izetbegoviću i dokument naslovljen kao Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act).

U Sarajevu su tada okončali sukob, ali su događaji već poprimili domino efekt.

Još i nafta

Hrvatska od Crne Gore traži da se riješi status Prevlake, gdje navodno ima nafte. Nakon rata područje de facto kontrolira Hrvatska, ali u Daytonskim sporazumima nema riječi o tome.

Hrvatska je najavila natječaj za razvoj offshore polja. Crnogorci su, kao u anegdoti, napisali pritužbu Ujedinjenim narodima, a ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić odlučio je uputiti spor Međunarodnom sudu u Haagu, gdje je trenutno zaglavljen i nema naznaka pomaka.

Potom se probudila “velika” Albanija, koja općenito tvrdi da joj pripada teritorij Crne Gore naseljen albanskom manjinom, do grada Petrovac s Ulcinjom. Do sada se Tirana ograničila na izjavu da će za početak razvijati  naftna ležišta u Jadranu, koji je formalno u vlasništvu Crne Gore.

Albanci imaju i svoja ležišta, koja su im omogućavala opstanak čak i u uvjetima potpune izolacije u vrijeme Envera Hoxhe. Ali i ovdje se postupa prema načelu ako Podgorica proguta naftna polja, kasnije će se moći tražiti i Ulcinj.

U Crnoj Gori gotovo da nema granice koja nije sporna, osim izravnog pristupa Srbiji i Republici Srpskoj kao dijelu BiH, ali i tu je sve moguće. No, Podgorica se iskreno nadala da će svi problemi biti riješeni ubrzanim ulaskom u NATO.

Ispalo je suprotno. Svi teritorijalni problemi Crne Gore su se povećali  upravo u pozadini pridruživanja NATO paktu. Pretpostavka da će saveznik žurno riješiti je pomalo naivna. Da, tu je kongresmen Mike Turner, ali je bit nacionalnog karaktera većine autohtonih naroda na Balkanu da ih se u načelu teško može kontrolirati.

Ali ovo nije sukob na Facebooku, već stvarni kvadratni kilometri i narodi koji žive na njima, koji odbacivanja tumače kao diskreditaciju države. Osim toga, razočaravajuće je da se Podgorica mogla oduprijeti samo uz pomoć “starijeg brata” u kojeg ni u kom smislu ne može imati apsolutno povjerenje.

U međuvremenu, Haradinaj može razbiti kabinet geodeta, ali i učiniti nešto više. Čak ni NATO ga neće zaustaviti, ako se radi o njegovim ambicijama i pogaženom ponosu. Ovo je Balkan. Ovdje bi čak i kongresmen Mike Turner mogao početi urlati od očaja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
fb slo
Gost
fb slo
3 godine prije

Će Federica Mogherini sve da sredi…

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

Svi bježe sa prostora Balkana, a političari bi pravili nove ratove!!??

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

pa dobro, kako možeš reći da su ‘Albanci stvarno autohtoni u regiji’.. ?? kako ? Ako se zna odakle su i kad doseljeni. I ako se naš jezik naziva ilirskim, i naši ljudi ilirima (npr. Matija Vlačić Ilirik)… sve do austrijske zabrane ( i pokapanja Ljudevita Gaja i drugova). EEj, nama je austrija zabranila korištenje ilirskog imena, a Šćipetarima ga je dala kao i standardizaciju pravopisa i jezika…
Neću stavljati linkove,zbog odobrenja blabla, ako nekog zanima A TREBALO BI!!! (pogotovo ako o tome piše) može sam istražiti. Iliri su Slaveni.
Najžalosnije je što je i ovaj Bulliqi iz teksta najvjerojatnije nekadašnji Bulić:(

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

nisam neki poseban slevenski nacionalista, ali ako oni na svojoj tobožnjoj authtonosti grade teritorijalne pretenzije na uštrb naše zemlje, budućnosti i života.. onda tome trebamo pridati više pažnje. Ako je njima važno, nama treba biti još važnije.
I trebamo imati razumijevanja za prosječnog Albanca kojeg huškaju i pune ponosom, kao i za naše ljude koje na ovakav način lišavaju i ponosa i samopuzdanja. Mi nismo na tuđoj zemlji. Dapače, uzeli su nam je od Sjevera Njemačke i Italije do Rumunjske

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

u Grčkoj (Južnoj Makedoniji) imaš još i sad hrpu slavenskih toponima (tipa Veles itd) u Albaniji Leskovce i slično…
A zna se za ilirsko pleme Labeati, koji su iz tog dolje područja (jedno vrijeme je na njihovom teritoriju bio ‘glavni grad’ Ilirije (doba Batona). Vjerojatno je po njima Latin/Grk nazvao Albaniju, kao što su naš Labin nazvali Albonom, a rijeku Labu -Albis. To kažem ja. Vidi što kaže talijanski jezikoslovac prof Mario Alinei. VIDI!

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Ah imamo i panslavistu ovdje 😀 Kao i izjave tipa “Iliri su Slaveni” 😀 Možda je i jabuka kruška, ko će znati 😛

To što se albanska, srpska, hrvatska, makedonska, bugarska, grčka ili koja sve ne politika po etničkim obrascima ne poklapa sa drugim politikama po etničkim obrascima, ne daje nam za bravo da “mlatimo praznu slamu”.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Krkane, umjesto nasumičnog udaranja po tastaturi, mogao bi se uloviti knjige.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

naši preci su krivi što nisu bolje čuvali spomenike, narodna predanja itd… Malo su nas smušili došljaci sa raznim religijama, germanskim školskim sustavima, holivudskim filmovima… Ali naši stari su nam ostavili nešto jače: imaš u Albaniji grad (starii) Labinot [pazi makodonski sufiks], imaš Labin istarski i Labin dalmatinski- i oni su na istoj liniji, potegni na gugl maps, zanimljivo je i da je paralelan sa istarskim Labinom- Labinsk u krasnodarskom kraju u kćerćici Rusiji (Rusi npr znaju da su porijeklom sa Balkana).
Krkan neće proguglati, ali molim ostale zdravog duha… Teorija o doseljenju Slavena potiče od ‘De administrando imperii’ što je Konstantin Porfirogenet navodno pisao 300 godina nakon eventualnog doseljenja, a to djelo je prepisivano u Amsterdamu (koliko je moguće da je falsifikat?). A svi drugi izvori od Herodota, Plinija starijeg, Helmonda… govore drugačije (o autohtonosti Slavena).
ITD. ne bih duljio , sve se može saznati kad se hoće. A tko neće, ili negira, vjerojatno ima neki mračan interes ili je jadan što je dugo išao u školu a krivo ga (trenutni pobjednici) učili. Povijest je krivotvorena, na žalost. Ali možemo to ispraviti svojim marom,. Mi, nitko drugi umjesto nas, za nas to neće učiniti

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Bravo, neka sam i to dočekao. Napokon netko tko na stvari gleda iz pravog kuta. A kakve će se tek stvari početi ponovo otkrivatl, samo kad se stvori kritična masa u akademskoj populaciji. Možda će ipak povijest biti integrator u budućnosti. Ironičnijeg završnog udarca svim krkanima revizionistima sa ovih naših krajeva ne mogu ni zamisliti.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Bravo bravo bravo bravo.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Ah ah, sve ekspert to eksperta, baš mi je drago 😀

Da pojednostavim, mi koji danas živimo na području Balkana smo mješavina svega i svačega genetski. Zašto? Zato što je Balkan raskrsnica puteva, baš kao što je područje današnje zapadne Rusije, Turske ili Španije bilo. Frekvencija migracija kroz navedena područja je bila mnogo viša, nego što je recimo kroz Skandinaviju ili Irsku ili Island i slično.

Sve je to pogodovalo da smo mi Balkanci MIX svega, got it? Nismo ni Slveni potpuno, ni Iliri potpuno, ni Kelti potpuno, nego smo mix svih tih druga uz manji postotak drugih grupa koje su se ovuda kretale i nastanjivale.

Povijest je jedna stvar, ali zalaženje u alternativnu povijest je potpuno druga stvar. Zato povijest i jeste nauka, a naukom se bave ljudi koji su stručni za istu, a ne svaki balavac koji se lati tastature. Razni blogovi, komentari i prijepiske koji zalaze čak i u domen alternativne povijesti su OK, ali kada se tim istim da naučna akreditacija to već zalazi u domen smiješnog.

Što se tiče Balkan, pa i dijelova istog koji su naseljeni Albancima, sasvim normalno je da isti imaju i ilirska i slavenska, pa čak i grčka, italijanska i turska imena zbog MIGRACIJA kroz mnoga stoljeća. Dolaskom Slavena Iliri se povlače gdje – pa u planine jer su tu mogli da se zaštite. Međutim, i tu ih je većinom stiglo miješanje sa Slavenima i asmilacija u iste. To je malo teže teklo u planinama sjeverne Albanije, te su od mixa tog stanovništa tamo, uz pridodatu komponentu slavenskog, turskog i ko zna još kojeg elementa nastali današnji Albanci.

Ne postoji nešto što se zove “čista rasa”, svi smo mi od jednih gena, te smo samim time predodređeni da se miješamo. Dakle, nema čistih Slavena, čistih Ilira, čistih čega već ne!!!

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

@Zagor Ja revizionista??? hahaha, možda da još jednom pročitaš moje komentare da da ponovo prosudiš. Ili jednostavno ne razumiješ šta je revizionizam.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Ispričavam se ako si mislio da tebe podrazumijevam pod revizionistima. Tvoj jedini problem je što si si uzeo nespretan nick.
Krkani na koje sam ja mislio su oni kojima je povijest poligon dokazivanja tko je tu bio prije, tko je potekao od koga, itd.
Tvoj komentar o mixu je točan, ali opet razdvajaš slavene i ilire. To je najveći problem. Kad bi ti netko rekao da smo mi tu oduvijek i da nas nitko nije doselio ni prije a ni poslije stoljeća sedmog, dali bi se ti imalo zamislio ili biš samo odmahnuo rukom?

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Vjerovatno bih učinio nešto između zamislio se ili odmahnuo rukom, ili možda oboje. Uz dužno postovanje prema tvojoj teoriji, ja sam ipak osoba od čistih dokaza. A za istu ne vidim nešto mnogo dokaza.

Matija je spomenuo toponomastička imena, što slavenska što ilirska, ali to uopće nije dokaz, to je normalno prilikom miješanja, što smo se već nas dvojica složili. Ako možeš da kažeš više o svojoj tvrdnji, bio bih zahvalan!

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije

Odlican intervju, hvala!

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

Lepo si ovo miksao, red poluistina red propagande!
Vidim da furas germansku teoriju da su Slaveni dosli, a moze li se znati od kuda su dosli? I kako to svi su bili tu i odjednom dosli Sloveni pa su sve slovenizirali?!
Pa normalno je da su geni jedno i uglavnom su mjesavina svega i svacega, RADI SE O KULTURI, kulturnoj matrici tradiciji to je ono sto niste uspeli falsificirati. Kako to da mozes razumeti bar nesto kad govoris s nekim ko govori slovensku grupu jezika a recimo ne mozes razumeti Indijca, o tome se radi a ne o genima krakane moj! Cista rasa postoji samo kod brkatog Adija i sljedbnika treceg rajha!
Da li postoje vise takvih cistih infantilnih krakana poput tebe, ako ima onda smo naj*bali!

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

malo je vjerojatno da bi se slavni moreplovci povukli u planine, a da bi jadna pješadija zauzela baš sve otoke… Pogotovo ako se zna da je na otocima, relativno izoliranim sredinama, iz tih davnina najočuvanija pripovjedačka i običajna baština… ‘Sjećaju se’ i Teute i Dioklecijana.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Je , iz crnogorskog plemena, isto kao Becirovic, pleme koje podržava Đukanovića

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Sa svime se slazem osim da su iliri slaveni, bez uvrede. Po mojim saznanjima oni su se pomjesali, jer su Iliri bili ovdje koju tisucu prije Krista, brojni obelisci kameni od Slo do Grcke dokazuju, Slaveni dosli.

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Ne razumijem čemu ovakav bombastični način pisanja! Samo zato što je Crna Gora postala članica NATO-a??? Iskreno smiješno, nemojte se spuštati na tako nizak nivo.

Razgraničenje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine je riješeno i sporazum o granicama je potpisan. Dakle, to pitanje je riješeno, i to je jedina granica od svih ex-yu republika koja je riješena. Pa ni Hrvatska nema riješeno pitanje granica, pa je članica NATO-a, čak ni Slovenija. Ako ćemo po tome NATO je mnogo puta prekršio vlastiti statut, ali to je i očevivano, ipak je to vojni savez koji samo gleda svoje interese.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

nemamo mi vise ni granica ni drzave ni poglavara , mi smo da oprostite p.dim i to od triglava pa do dzevdzelije .

krkan
Gost
krkan
3 godine prije

Istina, mi smo samo obične kolonije, pa mi smiješno ada vidim nekoga da na sav glas urla o nekomnacionalizmu ili velikim etničkim državama.

Baba Vanga.
Gost
Baba Vanga.
3 godine prije

Sve je vrlo jednostavno ako ne uspije buduca akcija Ukrajine po uzoru na Oluju sve pada u vodu,i sve ide iz nova .

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Pravu srecu i slobodu mi na balkanu mozemo da povratimo jedino na nacin da postupamo svi na jedan nacin “jedan za sve , svi za jednoga ” , odnosno bratstvo i jedinstvo .Prije toga moramo da srusimo sve sto nam se dogodilo u ovih posljednjih 30 -tak godina .
Moramo to da ucinimo da bi napravili mjesto za novi zivot u kojem cemo uzivati istinsku slobodu i novi zivot .
Dolje ropstvo i zavisnost .
Od tog trenutaka mi cemo biti gospodari svoje sudbine i nitko nece moci da upravlja sa nama bez naseg znanja i suglasnosti.
Samo oni koje sami izaberemo po nacelima gore navedenim mogu u znoju svoga lica zaradjivati kruh nas svagdasnji te upravljaju nama i nasima zivotima .

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Neizvodivo Druže Konstantinoviču.Mi smo svoje prilike prokockali.Kakvo bratstvo i jedinstvo?Mi smo se kao braća * dokazali*..Ne dao Bog nikome.Zašto ne pokušamo ako ništa drugo biti dobre komšije a ne braća koja će se stalno klati?

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Druže Žukov, pretpostavljam da su ti poznate ove riječi: “Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda i narodnosti…”
Jesi li spreman ponovo proliti more krvi moje, svoje i tuđe djece za proizvod s ograničenim rokom trajanja? Ja nisam.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Gospodine Nekrst , nikada i niti jednim svojim komentarom nisam poticao na proljevanje krvi , osim u slucaju samoodbrane ,odbrane svoje obitelji ili svoga zavicaja .Kada govorim o Jugoslaviji govorim o nekim postenijim i sretnijim vremenima i to je cinjenica , pojedinacne sudbine u tom kontekstu nisu relevantne , jer tuge , jada i bijede ima u svim sistemima i uredjenjima od kad je svijeta i vijeka .

Medjutim pokusati cu ti objasniti zasto je doslo do zla koje nam se dogodilo 90 tih godina i traje do dana danasnjeg.
Postoje tri bozanska impulsa u vidu vjere , nade i ljubavi.
Medjutim samo svjesna vjera – jest sloboda,vjera kroz osecanja – jest slabost a vjera kroz tijelesno – jeste glupost .
Svjesna ljubav izaziva za uzvrat isto takvo osjecanje , culna ljubav izaziva svoju suprotnost a ljubav tijela zavisi samo od fizickog tipa i nagona .
Svjesna nada jeste sila , nada osecanja jeste radost a nada tijela jeste bolest .

Dakle iskrivljena nada koja se pojavila 90 tih povukla je za sobom kobne posljedice.Ona se jednom rijecju moze nazvati SUTRA.
To je kobna osobina ljudi gdje sve odlazu za kasnije pa cak i kada je ocigledno da se veliko zlo kotrlja upravo na njih same , oni su dapace uvjereni da ce se to zlo koje su sami projicirali dogoditi nemome drugom i to ne danas vec opet sutra i sutra nanovo .
Bolest “sutra ” fatalna je zbog toga sto nas lisava svake mogucnosti racionalnog u realnom vremenu i ne samo to, vec nas sprijecava u izvrsavanju svakodnevnih obaveza.

No da ne duzim ,ljudska civilizacija kakva je danas , moze se spasiti iskljucivo i samo ako pocnemo vec danas raditi na samospoznaji . Odnosno promjeni kako vlastite tako i kolektivne svjesti .Nema tog “mora krvi ” koje je u stanju to uraditi umjesto nas samih i svakog ponaosob .
Ukoliko uspijemo da transformiramo svjest iz podsvjesti u kristaliziranu svjest a koja ce upravljati nasim aktivnim zivotima za vrijeme budnih stanja te ukoliko je ne izgubimo tijekom svjesne djelatnosti , stvoriti cemo mogucosti za opstanak zemlje u suprotnom nama nema spasa.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@G. Žukov- Uglavnom je to to. Nikakva krv za tuđe interese. Premda krv već poteče kad konačno shvatimo da su nas prevarili, i upregli za svoje sebične ciljeve. Ima jedan detalj koji većinom previđamo i zbog čega nam je, svima na ovim ex Yu prostorima, još gore nego bi nam trebalo biti. Mislim da je to što smo zamijenili naš način života (neki balkanski, ali u pozitivnom smislu) i naše vrijednosti za “napredne i zapadne”. Malo po malo (poput one, legendarne, žabe koja se polako kuha), nesvjesno, prestajemo biti svoji. Gotovo sve što nas je činilo specifičnim, od radnog vremena, prehrane, obrazovanja, načina provođenja slobodnog vremena, odnosa jednih prema drugima, napušteno je na račun zapadnih vrijednosti.Pa se danas međusobno ne poznaju ni susjedi, radimo (ako uopće) od 9-17 pa slobodnog vremena i nemamo, hranimo se brzom hranom, uvodimo bolonjske standarde u škole, itd. Da zlo bude gore sve se to dešava u jako kratkom vremenu pa se ne stignemo prilagoditi nego sve češće izlaz tražimo u napuštanju domovine, antidepresivima, otuđenju, mržnji.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Jasno!
Konju potkova lijepo stoji, ali žabi…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Potpuno tocno druze Piretis.

Abaska
Gost
Abaska
3 godine prije

Hvala ti!

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

“Demontiran” je duh velikog Nemačkog naroda?!
Sa Balkanskim plemenima to ide jednostavnije?!!!
Poglavici daš par zelembaća ili crvendaća, i tako držiš sve pripadnike plemena pod kontrolom!

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Druže žukov mene fascinira tolika vaša žal za yu. pa nemoguće da vam se ništa ljepog nije dogodilo u sadašnjoj državi u kojoj živite ma kako se ona zvala ili više žalite za mladosti koja je prošla

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Stefano ..u ovakvim državama u pokušaju običnim čovjeku se nije moglo mnogo toga dobroga desiti.Desila mu se pogibija,ranjavanje,izbjeglištvo,devastiranje imovine,rad za male plate ( ako je uopšte ima),banke za vratom,deložacije……itd.Ratnim profiterima,kriminalcima ,mafijašima,političarima,profesionalnim srbima,hrvatima ,bošnjacima i ostalima mnogo toga se lijepoga desilo.

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Tadmurde pa zar misliš da ja nisam taj mali čovjek koji sve ovo što si nabrojao nisam prošao. nemisliš da sam vanzemaljac koji je pao sa marsa i odjednom pametuje, vjeruj mi 25 godina sam živio u yu i sjećam se ljepih trenutaka a isto tako nežalim ni jednoga dana za tom starom ofucanom udovicom do koje više nikom nije stalo

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Nisam Stefano toliki idiot da tebe stavljam u isti koš sa ovim smećem koje sam naveo.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Nije tacno da nikom nije stalo, stefano. Meni jeste. Nije da nisam imala lepih momenata i u novoj drzavi i svuda gde sam zivela, ja zivot zivim i volim, jer uvek se trudim da gledam lepse strane stvari, ali je Yu moja rodina! Uglavnom ne mislim o svemu sto je iza nas, ali kada pomislim na tu zemlju tesko mi je sto vise ne postoji i mislim da je nikada necu prezaliti. I nije to zal za mladost. Imala sam svega 20 kada je rat poceo, vec jer je pamtim po lepom. Po humanosti i solidarnosti koju ni u jednom drugom sistemu nisam upoznala. Po opustenosti, veselju, sreci, nadi… Mi smo bili srecni, a da ni znali nismo koliko, jer smo imali sistem koji je odgovarao nasem duhu i prirodi. Sve ostalo, svi kontra argumenti, zavaranja su sebe, jer tesko je sebi priznati da si idiot i gubitnik. Ipak, koliko god tesko bilo, lakse je i bolje nego do kraja lagati sebe. Ima nade da nesto promenimo na bolje u ovom sto smo izabrali i sto sada zivimo.

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Helena – svaka čast, svaka riječ ti zlata vrijedi.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Hvala, Mars. Logicki mozemo dati hiljadu za ili protiv argumenata svakoj stvari, pa i toj zemlji, ali srcem ja znam da je to bila “zemlja za nas, zemlja za sve nase ljude, kuca za nas, kuca za svu nasu decu…”.

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Helena – EKV.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Tako je ili ukratko bilo je to vrijeme kad se radilo pjevajuci i 1000x je objasnjeno na ovim stranicama, ali nekima su oci zatvorene jos od onda, sta reci..

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

O pa mi smo generacija

loren
Gost
loren
3 godine prije

krkane onaj tko ne poznaje proslost ne moze znati sadasnjost ovo prakticki vrijedi za cijeli ljudski rod jer cjelokupna tzv naucna povijest je uglavnom netocna a kad je nesto sagradjeno na krivim premisama odnosno temeljima srece nema ali krkane sto se tice nase povijesti ona je cjelojupno namjerno falsificirana ponajvise zahvaljujuci djelovanju katolicke crkve i austrougarsko njemacke povijesti pa kad to osvijestis u sebi i informiras se vjerujem da ces radikalno promjeniti svoj stav

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Ti i ja, pikacu? Ako je tako, zajedno cemo slaviti stoti rodjendan. 😀

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije

da..ja sam 71. godište. Kak ide ona strašna gnjavaža u životu,doživjeti stotu,doživjeti stotu 🙂
ali sad ozbiljno,ja nisam toliko nostalgičan za bivšom državom koliko za mladošću. Mislim da miješamo taj dio. Istina jest da su ljudi bili “normalniji” da ne nabrajam što to sve znači,bezbrižnost,staloženost itd.,ali ajmo bit objektivni-kad sam imao 18,19,20 glavna zanimacija su mi bile cure,nogomet,kako sam bio stariji sve manje i kako ću izaći van i napit se. Živjeli smo kod staraca i udri brigu na veselje. Sjećam se ja i par-nepar i kako povremeno nije bilo kave i deterdženta itd. Tako da 80-te nisu baš bile sasvim bajne.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Ali je i dalje nkv radnik mogao sagraditi kucicu i odskolovati djecu BEZ KREDITA. Zukov je napisao, nizbrdo je krenulo sa smrcu Broza

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije

I ja sam istog misljenja.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Helena- Drago mi je zbog tvojih lijepih iskustava i sjećanja iz prošle države, premda bi se dio emocija mogao pripisati i mladosti, jer mladost je uvijek lijepa pa se čini da je i sve ostalo bilo ljepše. Međutim ima, nažalost, i nas koji nismo imali priliku doživjeti “humanost i solidarnost” tog sistema i te države. I nismo svi “bili srećni” jer nismo mogli, jer nam nije bilo svejedno, jer smo se pomalo i bojali, jer su nam roditelji ili rodbina bili po zatvorima ili pod otkazima zbog političkih ili vjerskih razloga. Znaš li Helena (vjerojatno, na svoju sreću, neznaš) kako je to kad se nemožeš upisati u školu, ili nemožeš dobiti posao ili putovnicu jer si nepodoban, sumnjiv, drugačiji?
Ovim nipošto neću reći da sad živimo neki sretniji i bolji život, ali je bar pritisak i progon za (neke od nas) nestao.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Piretis, vrlo sam empaticna, ulazim u tudju kozu, pokusavam da razumem coveka. Iako isto ili slicno iskustvo u Yu nisam imala, svi mi smo nekad i negde zbog neceg diskriminisani, skrajnuti, sumnjivi, ni krivi ni duzni, narocito sto smo vise svoji, pa pretpostavljam da nije lako. I zao mi je zbog tebe i tvog iskustva. Naravno nije svakom isto dobro. Nekom majka, nekom maceha. Kao i rat. Ali je vecini ipak bilo.

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Na ovim prostorima je još uvijek dominantna borba za teritorij. Za razliku od ljudi životinje su pametnije pa teritorij umjesto ubijanjem osvajaju pišanjem!

ZigAtman
Gost
ZigAtman
3 godine prije

Hahhaaha koji si ti jebeni car!
Popišam se na ovaj teritorij kojeg je moj dida i stari krvlju branio.
Dida to više nije mogo gledat pa je ošo’ a stari sada piša sam po sebi što je osto’

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Hahaha ,
eto, npr. Slovenija, lako bi se sa njima mogli razgraničiti – pišanjem (!) (onako, jedan mali potočić… 🙂

stefano
Gost
stefano
3 godine prije

Nemislite valjda da se bivša država nije raspala da bi nama danas bilo drugačije. Gospodari kaosa nikada nebi odustali od svog nauma.Pogledaj primjer mađarske koja ima vrlo ponosnog Orbana , izbacili mmf , otjerali soroša, nikome ništa ne duguju, neće izbjeglice pa nemaju ništa manje probleme od nas.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Sve moze da se posmatra iz vise uglova, stefano. Znas i sam, sigurna sam, da zivot nije crno-beli film, da stvari nisu jednodimenzionalne. Dobro je uvek praceno zlim, ono je njegova druga strana i obrnuto. Ne postoji nista idealno, ali ono sto mene cini srecnijom jeste biti svoj, ziveti svoje duse i svog duha teznje i imati, ne ponos, vec dostojanstvo coveka. Novac je vazan, da se ne lazemo, udobnost je vazna, ali u tesnoj kozi i tudjim tesnim cipelama, pravljenim po tudjoj meri, retko se daleko stize. Pustimo ljude i narode koji istinski imaju SVOJ identitet ,koji znaju ko su, da ga zive. Niko osim nas samih ne moze bolje znati sta nam je potrebno, a stavljati ceo svet, sve ljude u jedan kalup je zlocin prema prirodi, prema bogu. Mi jesmo jedna vrsta, ali ljudi nisu isti…

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Svaka ti čast Helena!
Po tvojoj mudrosti i načinu razmišljanja moglo bi se pomisliti da si duže živjela u Jugi. Mene je rat zakačio sa već svo troje rođene djece i naravno, moje iskustvo onoga sistema je malo duže, ali svemu onome što si napisala ne treba ništa dodavati osim reći – Šteta što su se ljudi dali prevariti !

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

stefano
Možda ne bi bilo drukčije, ali bi sigurno svi zajedno imali bolje šanse za budućnost,

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Veljda ce neko ,nekad ,na balkanu, biti svjestan ove okupacije ,inzinjeringa i zlostavljanja naroda na balkanu…

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Alen
Svijesni su svijesni svi, ali oni koji su iskoristili kaos i napunili džepove njima i dalje to odgovara jer još ima za punjenje džepova.
Oni drugi prazne glave i praznih džepova koji su u luđačkoj euforiji na izborima 1989-1990 a poslije 1991 u bratoubilačkom ratu rušili onu zemlju i poredak, sada nemaju hrabrosti ni samom sebi priznati da su pogriješili.
A od nas nekolicine koji smo već pre “zreli”, uludo je bilo što više govoriti.

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije

Što više ulažemo u vlastitu propast, što se više krvimo i ubijamo, dublje upadamo u klopku koju su za nas spremili naši dušmani. citat g. Nikolic

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Drago mi je što je počela rasprava nakon što sam na glas razmišljao u vezi žukova i njegove žalopojke sa bivšom yugom svakodnevno.Vidim sebe gotovo indentično kako je napisao pikaču . Helena sav problem na ovoj planeti dolazi od novca, sve je planski smišljenon i vjeruj mi nekad si pomislim toliko mi se taj novac gadi ali jebiga neide bez njega.. Sretan sam čovjek jer imam obitelj , nerazumijem ljude koji se nemogu pomiriti sa tim da život ide dalje a ne živjeti u prošlosti , ma kakva yugoslavija moji roditelji su bili religiozni i ćaća nikad na poslu nije moga napredovati jer nije bio član SKJi svake nedjelje išao u crkvu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik