Bennet Bidenu: Jerusalim je glavni grad samo Izraela

Naftali Bennett i Biden
6 komentara

Izrael se protivi planu administracije američkog predsjednika Joea Bidena da ponovo otvori američki konzulat za Palestince u Jerusalimu, izjavio je premijer Naftali Bennet.

„Jasno smo SAD stavili do znanja“, rekao je Bennet, odgovarajući na pitanje novinara Amichai Steina tokom konferencije za novinare u subotu. I Bennet i izraelski ministar spoljnih poslova Yair Lapid ponovili su istu oštro sročenu frazu, tvitovao je izvještač izraelske televizije Kan.

Trump je kontroverzno premjestio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a konzulat koji je služio kao de fakto američka ambasada za Palestince bio je uključen u ambasadu kao Jedinica za palestinska pitanja. Taj potez je izazvao gnjev Palestinaca, koji vide istočni Jerusalim kao glavni grad buduće palestinske države.

Vraćanje okupiranog istočnog Jerusalima Palestincima je više puta predlagano kao dio rješenja dvije države za tinjajući sukob, ali je desničarska izraelska vlada očigledno odbacila mogućnost takvog sporazuma.

Jerusalim je “glavni grad samo Države Izrael”, rekao je Bennet Steinu u subotu.

Palestinski konzulat je zatvoren 2019. pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, a izraelska vlada se već duže vrijeme opire Bidenovim planovima da ga ponovo otvori. Kada je Biden preuzeo Bijelu kuću, jedan od prvih poteza koje je najavila njegova administracija bilo je ponovno otvaranje objekta.

Vijest nije dobro prihvaćena u Tel Avivu. Početkom septembra Lapid je to nazvao “lošom idejom” koja bi, kako je rekao, poslala pogrešan signal Palestincima i međunarodnoj zajednici.

Bennet je, na sastanku sa Bidenom krajem avgusta, predložio da se konzulat otvori negdje izvan Jerusalima, kao na primjer u gradu Ramala na Zapadnoj obali ili gradu Abu Disu istočno od Jerusalima. Američka administracija je odbacila te sugestije, navode izraelski mediji.

Nejasno je, međutim, da li bi Washington mogao da nastavi sa svojim planovima bez saglasnosti Tel Aviva. SAD će trebati odobrenje Izraela za otvaranje konzulata, priznao je američki State department u oktobru.

„Tako ja razumijem— da nam je potrebna saglasnost vlade domaćina da otvorimo bilo koji diplomatski objekat“, rekao je zamjenik državnog sekretara za upravljanje i resurse Brian McKeon Komitetu američkog Senata za spoljne odnose.

BidenIZRAELJERUSALIMNaftali BennettPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
KOL8
2 godine prije

Grešiš genije. Jerusalim je glavni grad tri religije: hrišćanstva, judaizma i islama.

Max
2 godine prije

Izrael je taj grad oteo u ratu 1967

davor
2 godine prije

veselje ti navješćujem

Gorki šećer
2 godine prije

Evo, ja ću učiniti Jerusalem čašom opojnom za sve narode unakolo; a ide se i proti Judi, kad se opsjeda Jerusalem. U onaj ću dan učiniti Jerusalem vrlo teškim kamenom za sve narode. Svi, koji ga dižu, satrt će se, i ako se proti njemu skupljaju svi narodi zemaljski. U onaj ću dan”, govori Gospod, “učiniti da svi konji budu plašljivi i njihovi jahači bezumni. Nad kućom ću Judinom bdjeti, a udarit ću sve konje narodima sljepoćom.Tada će knezovi Judini misliti u sebi: ‘Snagu nalaze stanovnici Jerusalema u Gospodu nad vojskama, Bogu svojemu.’ U onaj ću dan učiniti da knezovi Judini budu kao žeravnica u drvlju, kao ognjena zublja u stogu, žderat će zdesna i slijeva sve narode unaokolo. A Jerusalem će i opet biti nastanjen na svojemu mjestu u Jerusalemu. A najprije će Gospod spasenje dati šatorima Judinim, da se ponos kuće Davidove i ponos stanovnika jerusalemskih ne digne… Čitaj više »

djakputnik
2 godine prije

Za sav normalan svijet, glavni grad Izraela je Tel Aviv.

cro crv
2 godine prije

NORMALNO tel aviv BI BIO GLAVNI GRAD ISRAELA JER NENORMALNO JE I DA SE UOPSTE I PRICA O POTEZU KOJI JE UCINILA AJMO DA KAZEMO DESNICARSKA KLIKA TJ ONIH KOJI TRENUTNO VLADAJU U IZRAELU A ZNALI SU DA CE TAJ POTEZ POVUCI GNJEV I OSUDU SVIH FAKTORA KOJI SU ZA PRAVEDNO I TRAJNO RJESENJE TOG I TIH VELIKIH SUKOBA KOJI SE I DALJE VODE ZA TO PARCENCE ZEMLJE BITNO SVIM NARODIMA SVJETA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI