Berlin bijesan zbog uhićenja britanskog državljanina osumnjičenog za špijuniranje za Rusiju

Spijunaza
5 komentara

Ranije tijekom dana njemačko je tužiteljstvo objavilo da su vlasti privele britanskog državljanina optuženog za špijuniranje za rusku obavještajnu službu. Velika Britanija potvrdila je da je uhićenje izvršeno, dok Rusija još nije komentirala optužbe.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas reagirao je na izvještaje o uhićenju britanskog državljanina u Njemačkoj zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, rekavši da je takva špijunaža državljana savezničke nacije “apsolutno neprihvatljiva”.

“Izuzetno ozbiljno shvaćamo informacije o obavještajnim aktivnostima u interesu ruskih specijalnih službi jer je špijunaža protiv bliskog saveznika na njemačkom teritoriju apsolutno neprihvatljiva”, rekao je Maas obraćajući se novinarima u srijedu.

Ministar vanjskih poslova rekao je da još nije kontaktirao svoje kolege u Velikoj Britaniji u vezi s uhićenjem zbog špijunaže, ali je rekao da je spreman podržati istragu.

Ranije u srijedu njemački tužitelji objavili su da je Savezna kriminalistička policija u utorak u njemačkom Potsdamu uhitila 57-godišnjeg britanskog državljanina po imenu David S. zbog sumnje u pogledu špijunaže u ime neimenovane ruske obavještajne agencije. Obavljen je pretres doma i radnog mjesta osumnjičenika: britansko veleposlanstvo u Berlinu. Optužen je za suradnju sa stranom obavještajnom službom od studenog 2020.

Scotland Yard je kasnije potvrdio ovu informaciju, naglasivši da je slučaj u nadležnosti njemačke policije, ali dodavši da su spremni pružiti svu potrebnu pomoć.

Moskva se još nije očitovala o tom pitanju, a rusko veleposlanstvo u Njemačkoj pokazalo je da nema što za prijaviti o ovome. U svojim je komentarima u srijedu Maas rekao da nije kontaktirao svoje ruske kolege.

Također u srijedu, njemački novinski časopis Focus Online izvijestio je da je David S. barem jednom prilikom dostavio ruskim obavještajnim službama dokumente o protuterorističkim operacijama vezanim uz još nepoznate zemlje u zamjenu za nepoznatu svotu novca. Časopis je naznačio da je “prilično neobično” smatranje da osumnjičeni nije uživao diplomatski imunitet, unatoč tome što je radio za britansko veleposlanstvo. Uobičajeno je napomenuto da se diplomatski časnici za vezu proglašavaju “persona non grata” i protjeruju, a ne procesuiraju, ako se sumnja da se bave neprimjerenim ili nezakonitim aktivnostima.

njemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
2 godine prije

Jedino je Rusiji mogao dostaviti imena članova Boko Harama, ISIL-a i Nusre Front – NS2 je prošao i Rusija nema interesa u špijuniranju Njemačke. A istovremeno, kada se u Njemačkoj prisluškuje sama Merkelica od strane agencije “prijateljske” zemlje, onda nikom ništa. LOL!

Max
2 godine prije

A što su trebali?

nessy
2 godine prije

Herr Mass je uvredjen i iznenadjen. I to ce ostati na tome. Da je uhvacen ruski diplomat, u istoj raboti, to bi bio skandal i diplomatski incident. S tim sto im Rusija nije saveznik, i ima svako moralno pravo da ih spijunira, za razliku od Britanije.

Zagor
2 godine prije

Ima toga i na drugoj strani:

tps://tass.com/society/1325261

Lucija, prva
2 godine prije

Ovo je samo jedan od protuturskih članaka na Indexu; druga dva optužuju Rusiju za neku ulogu u Libiji i – tračanje Zapadnih cjepiva po fb, što je navodno išlo iz/ preko neke ruske marketinške agencije ???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI