Berlusconi oštro upozorio Bruxelles da se ne miješa u izbore u Italiji

Silvio Berlusconi
8 komentara

Od kada je Hillary Clinton izgubila predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama ne prođe dan da se neki od lidera i visokih dužnosnika neke od europskih zemalja ne probude i daju izjavu za medije o “ruskom uplitanju” u njihove unutarnje izborne i političke procese. Lista optužbi za ruska uplitanja u referendume, parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore je preduga da bi naveli sve zemlje koje tvrde kako su demokratski izborni procesi u njihovim zemljama “kontaminirani lažnim vijestima koje plasiraju vojske ruskih trolova”.

No, danas imamo zanimljivu situaciju u kojoj kontroverzni bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi poziva Bruxelles da se suzdrži od miješanja u predstojeće izbore i Italiji, piše Financial Times. Zapravo, ovo nije bio apel, nego upozorenje i odgovor na izjavu koju je dao europski povjerenik Pierre Moscovici, koji je izjavio “kako bi volio vidjeti u Rimu proeuropsku vladu”.

Silvio Berlusconi odmah nakon izjave europskog dužnosnika pozvao Bruxelles da se ne miješa u predstojeće talijanske izbore. Osim toga, bivši talijanski premijer je to rekao u sjedištu Europske unije, tijekom posjete Bruxellesu, piše Financial Times.

“Bilo bi dobro kada bi se zastupnici EU suzdržali od miješanja u predizbornu kampanju. Talijani su dovoljno mudri i odrasli da znaju donositi odgovorne odluke i bez tutorstva Bruxellesa”, rekao je bivši talijanski premijer prije sastanka s vodstvom Europske unije.

Silvio Berlusconi (81), kojeg kroz medije poznajemo i kao “politički nekorektnog” bivšeg premijera i političara, ovu je izjavu dao nakon što je europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici rekao kako nakon izbora u ožujku želi vidjeti Italiju s “proeuropskom vladom”.

Mnogi su izjavu shvatili kao vrlo prikrivenu potporu Demokratskoj stranci lijevog centra koju je vodio još jedan bivši talijanski premijer, Matteo Renzi.

Slijedeći primjer francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Matteo Renzi se zalaže za još veću europsku integraciju, što je i glavna točka njegove predizborne platforme.

Matteo Renzi - NE
FOTO: Matteo Renzi

Berlusconi, koji je 2011. godine napustio ured premijera tijekom usred seksualnog skandala, neočekivano se vratio u visoku politiku. Koalicija kojoj je na čelu čine njegova stranka “Forza Italia”, “Lega Nord” koju vodi Matteo Salvini i stranka “Fratelli d’Italia” na čelu s Giorgiom Melon.

Sve tri stranke koji su skeptične prema Europskoj uniji i zagovaraju programe protiv imigracije, porezna rasterećenja za građane i više mjera zbog kojih koalicija ima najveći rejting u ovom trenutku i Termometro Politico ovoj koaliciji prema anketi provedenoj od 11. do 21. siječnja daje pobjedu na parlamentarnim izborima s više od 37% osvojenih glasova.

Dakle, čak i ako ne uspije osvojiti parlamentarnu većinu, Berlusconi nakon izbora može igrati ključnu ulogu u formiranju koalicijske vlade, piše Financial Times, ali ga Bruxelles ne želi vidjeti kao pobjednika.

Pojedinačno je najjača stranka  “Movimento 5 Stelle” (M5S), koja bi prema anketama dobila 27,4% glasova.

Miljenik Bruxellesa, Matteo Renzi iz takozvane Demokratske stranke lijevog centra, sa strankom bi dobio 23,4%, dok bi s koalicijskim partnerima dobio 27,4% glasova, točno koliko bi sama osvojila otvoreno euroskeptična stranka M5S, koju vodi Beppe Grillo.

U ovom omjeru snaga su proeuropska  Renzijeva Demokratska stranka i njezini koalicijski partneri u vrlo nepovoljnoj situaciji.

“Iako je Berlusconiju zabranjeno obavljanje javnih dužnosti, njegov povratak kao utjecajnog igrača u Rimu može uznemiriti mnoge europske dužnosnike. Bivši premijer se zakleo da će, ako pobijedi, imati puno teže stavove o Bruxellesu”, zaključuje kaže Financial Times.

Talijanski parlamentarni će se održati 4. ožujka ove godine, a birat će se zastupnici za oba doma parlamenta i moglo bi se reći da su u ovom omjeru snaga možda i  najvažniji izbora u zemljama EU na početku 2018. godine.

matteo renziSilvio Berlusconi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
StarDam
6 godine prije

Nadam se da će ići još dalje i početi prijavljivati izbornom povjerenstvu sve pokušaje utjecaja izvana na izbore, fb, Twitter, plaćeni oglasi, NGO. Pa nek’ se vidi raskoš EU dvoličnosti.

Laki Topalović
6 godine prije

Vid iBerlusce, kako je ljut. Kako se ne da, 81 godina. Ok, Uvjetno rečeno je prijatelj s Putinom, ali s tim ili bez toga, što EU ima govoriti koga bi ona “jako voljela viditi u Rimu”. Renzija smrada. Čini da po rejtingu stranaka da Talijani uopće nisu ludi.

Laki Topalović
6 godine prije

Austrijska vlada nije po volji EU, ali nije nešto euroskeptična. Buduća talijanska bi mogla poremetiti ravnotežu snaga. Ipak, 70 milijuna ljudi, bez obzira na probleme, ima težinu.

Ivo Lola
6 godine prije

Berlusconi je u pravu. Sama ta izjava Pierra Moscovicia “kako bi volio vidjeti u Rimu proeuropsku vladu” je politički pritisak i miješanje u izbore. Zamislite da Putin daje takve izjave kako bi volio vidjeti u nekoj europskoj prijestolnici vladu ovog ili onog političkog spektra? Kakav bi to šlagvort bio teoretičarima zavijere o ruskom uplitanju u izbore i referendume. Međutim, Putin nikada ne daje i nikada nije dao izjavu takvog tipa, a američki i mnogi europski političari to rade na svakodnevnoj bazi. Da ne spominjemo korumpirane medije, “nevladine” organizacije, aktiviste sumnjivog porijekla sa društvenih mreža, čelnike i oficire vojnog saveza NATO i sve one “legitimne” demokratske faktore koji u SAD-u i Europi utiču i miješaju se u izbore drugih suverenih država.

nonwo
6 godine prije

Stari lisac dobro zna od kuda vjetar puše kad se radi o izbornom inženjeringu…
Briselski sjeverozapadnjak…Kad taj zapuše ljude odmah zaboli glava…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI