Izbori u Italiji i Austriji – kraj ili “novo doba” za EU?

Glasanje - Austrija - Italija
0
0

Danas se u Italiji održava sudbonosni referendum, kako ga mnogi zovu, koji će imati izravan utjecaj na eurozonu i EU. Talijani će odlučivati o pitanju promjene Ustava zemlje. Talijanski premijer Matteo Renzi je obećao da će, ako stanovnici poluotoka glasaju protiv reforme glavnog zakona zemlje, dati ostavku. Premijer Renzi riskira mnogo, ne samo zato što stavlja na kocku svoj položaj.

U ovom trenutku se, prema različitim anketama, predviđa njegov poraz, iako s malom razlikom. Očito je da će njegov poraz i odlazak povećati vjerodostojnost i popularnosti “populističke” stranke “Pokret pet zvjezdica” (M5S) i nacionalista “Sjeverne lige”.

Jedan od tvoraca “Pokreta pet zvjezdica”, komičar Beppe Grillo, na društvenim mrežama je ranije pobjedu Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi nazvao “nevjerojatnom”.

“Ovo znači raspad jedne ere bez eksplozije. Ovo je apokalipsa informacijske komponente – televizije, glavnih novina, intelektualaca i novinara”, rekao je Grillo.

Ne zaboravimo da njegov M5S već kontrolira mnoge gradove, uključujući i velike kao što su Rim i Torino, a Beppe Grillo poziva i na referendum o članstvu Italije u području jedinstvene europske valute i izlasku iz eurozone.

“Sada je red na nas”, nakon pobjede Donalda Trumpa je napisao na Twitteru, drugi talijanski “buntovnik”, Matteo Salvini, čelnik “Sjeverne lige”.

Poraz vladajuće stranke na današnjem referendumu može izazvati i izvanredne parlamentarne izbore početkom sljedeće godine. Bivši premijer Enrico Letta je autoritativno za La Stampu rekao da izabrani političari moraju preispitati svoj odnos s biračima. Letta također smatra da je “Model Clinton“, prema kojem politička karijera traje više desetljeća, poražen i da će uskoro nestati.

“Tradicionalnim strankama, u obliku u kojem smo navikli na njih, prijeti nestanak”, predviđa bivši premijer.

Austrija

Danas i Austrijanci biraju predsjednika. Oni ponovo izlaze na birališta jer su rezultati prethodnih izbora poništeni zbog pogreške u brojanju glasova, onih koji su glasali putem interneta. U Austriji, kao i u susjednoj Njemačkoj, stvarna politička moć je u rukama kancelara. Međutim, borba za mjesto predsjednika, čija je uloga uglavnom protokolarna, privukla je veliku pozornost, baš kao nedavni izbori u Bugarskoj, gdje predsjednik također nema posebne ovlasti, a gdje je pobjedu odnio Rumen Radev, umirovljeni general i ogorčeni protivnik NATO pakta.

Činjenica je da danas u Austriji, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, na vlast u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja može doći predstavnik radikalno desničarske stranke. U svibnju je kandidat Stranke zelenih, Alexander Van der Bellen, pobijedio Norberta Hofera, kandidata anti-imigrantske austrijske Slobodarske stranke. Dobio je oko 30 tisuća glasova više, unatoč činjenici da je više od 4,5 milijuna birača sudjelovalo na izborima.

Naime, radikalni desničar Norbert Hofer iz Slobodarske stranke je izgubio izbore za manje od jednog postotnog boda, piše BBC, a Ustavni sud je usvojio žalbu Slobodarske stranke, uz obrazloženje da glasovi koji su pristigli poštom nisu propisno obrađeni.

Nedavne ankete pokazuju da bi današnji izbori mogli dovesti do preokreta i pobjede Norberta Hofera, jer Austrijanci strahuju od imigrantskog vala, posebice sada kada je došlo do velikog urušavanja odnosa na relaciji Bruxelles-Ankara i kada se turski predsjednik Erdogan odlučio ne pridržavati sporazuma o povratu izbjeglica koji su u EU iz Turske ušli ilegalno.

Iako je to skoro tabu tema, nije mali broj ni onih koji podržavaju izlazak Austrije iz EU. Osim toga, Austrija posebno drži do vojne neutralnosti, nije članica NATO pakta, a predjsedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru je poručila kako nikako neće podržati stvaranje vojske Europske unije, što je Europskoj komisiji poručio kancelar Christian Kern.

matteo renziPredsjednički izboriReferendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI