Četiri regiona glasala za pridruživanje Rusiji: Šta je sljedeće?

donbas
49 komentara

Donjecka i Luganska Narodna Republika (LNR i DPR) zajedno sa Hersonskom regijom i dijelom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima koji su održani između 23. i 27. septembra.

U Lugansku je više od 98 % birača podržalo ideju o pridruživanju Rusiji, pokazuju zvanični podaci sa svim prebrojanim listićima. Donjeck je pokazao slične rezultate sa više od 99 % glasača koji podržavaju ovaj potez. I regije Zaporožje i Herson obradile su sve glasačke listiće do kasno u utorak, sa 93 % odnosno 87 % birača koji podržavaju odvajanje od Ukrajine i ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Proces integracije novih regiona u Rusiju može potrajati neko vrijeme jer zahtijeva odobrenje parlamenta i predsjednika zemlje. No, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je “uvjeren da će to biti dovoljno brzo”.

Prema ruskom ustavu i saveznom zakonu o pristupanju novih konstitutivnih članica, procedura uključuje nekoliko koraka. Kada regioni koji žele da postanu dio Ruske Federacije podnesu svoje prijedloge Moskvi, predsjednik bi trebalo da obavijesti parlament i vladu o tome, objasnio je senator Konstantin Kosačov u postu u Telegramu prošle nedjelje. 

Ako se postigne politički dogovor o pristupanju, treba izraditi “nacrte međunarodnih ugovora o prijemu stranih država ili njihovih dijelova” u Rusiju, rekao je potpredsjednik Gornjeg doma parlamenta Kosačov. Ovi sporazumi regulišu pitanja kao što su naziv i status novih teritorija, državljanstvo, sukcesija, funkcionisanje javnih organa, rad zakonodavstva i tako dalje.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, ruski ustavni sud bi trebao provjeriti da li su u skladu sa vrhovnim zakonom zemlje. Ako ne bude kršenja, sljedeći korak će biti ratifikacija dokumenata od strane donjeg doma, Državne dume, i njihovo odobrenje od strane gornjeg doma, Vijeća Federacije.

Istovremeno, nacrt saveznog ustavnog zakona o prijemu novih konstitutivnih jedinica u Rusiju treba da bude podnijet Dumi. Ako se odobri, onda ide u gornji dom na razmatranje.

„Ovaj zakon stupa na snagu najkasnije do stupanja na snagu samih međunarodnih ugovora“, rekao je Kosačov.

Moskva je ranije upozorila da će, ukoliko se republike Donbasa i dvije južne ukrajinske regije ujedine s Rusijom, svaki pokušaj Kijeva da ih povrati smatrati napadima na vlastitu zemlju. “Odmah će Ustav Rusije stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije na kojima je sve vrlo jasno rečeno u vezi s tim”, rekao je Peskov novinarima prošle sedmice.

Ubrzo nakon što su regioni odlučili da održe referendume, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju koja je uključivala pozivanje na naoružanje oko 300.000 rezervista, prema vojsci. Medijski izvještaji sugeriraju da Moskva navodno planira mobilizirati do milion.

Kijev smatra da su teritorije koje žele da se pridruže Rusiji pod ilegalnom okupacijom i rekao je da neće priznati rezultate referenduma. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora nakon glasanja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je prošlog utorka da “Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i da će ih i dalje oslobađati, šta god Rusija ima da kaže”.

EU i SAD su glasanje već nazvali “lažnim”. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za CBS u nedjelju da regije LNR, DPR, Herson i Zaporožje “nikada neće biti priznate” kao dio ruske teritorije. Dodao je da Kijev ima “svako pravo” da ih vrati.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

donbasReferendumrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

A jesu se sprdali sa Rusijom,te potpisu Minske sporazume,pa onda nisu obavezujuci,te ne vaze…Cak je Adolfa Merkel rekla da ti sporazumi nisu u kamenu isklesani.Rusi su dovoljno cekali i onda se desilo ovo.Za par dana je ukrajina jos manja,a ako nastave i dalje da rade kako im amerikanci kazu,bice jos manja.

1 godina prije

Šta će biti? Pa Rusija će kao i ostatak “međunarodne zajednice” referendum proglasiti lažnim i uputiće im oštru kritiku sa pretnjom sankcijama ukoliko ne prihvate vlast iz Kijeva kao legitimnu.

LZN
1 godina prije

Šta je sljedeće?

Ništa posebno………samo će neke tvrde i usijane glave konačno znati razliku između SVO i rata……
Neće ovo sve tek tako završiti nažalost. Mnoge majke će da crnu vunu predu…..

Vox
1 godina prije

Kada poklekne EU i dodje do disolucije NATO-a (ubrzano idemo ka tome) ovakvih i slicnih referenduma ce biti mnogo u Evropi. “Nakotilo” se mnogo vjestackih drzavica sa svojim “poviesnim” grbovima i zastavama a ustvari te drzavice nisu NIKADA ni postojale dok sada zauzimaju teritoriju drugih naroda. Jedana od takvih vjestackih drzava je i Ukrajina (trenutno u fazi disolucije).

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sljedece je REDEFINIRANJE , POZICIJE EU ZONE SPRAM ” PRIJEKOVODNIH ” CLANICA VJECA SIGIRNOSTI DO MJERE PARTNERSTVA A — NE — COLONIE !!! Italia je OTVORILA VRATA , ubrzo sljede — OSTALI ! Ovak vise NE IDE ! KRAJ ! Prekovodni su umislili ratovat do posljednja Ukrainca a sada i — EUROPLJANINA 👴 e pa ZAHEBALI SU SE !!! ZLO JE PREPIZNATO I OD — NJIH — DOLAZI !!! To je ono — STO SLJEDI ! Zivjeli !n

Atom
1 godina prije

Paar taktickih nuklearku , repriza Hirosime

MKD
1 godina prije

“Sta je slijedece” , … pa zna se Okupacija Evrope.

Гавран
1 godina prije

Na Kosovu nije bilo nikakvog referenduma, ali je na zapadu proglašeno da je referendum uspeo, tako da Rusi nisu ni morali da se mlate sa organizovanjem referenduma da bi uspeo.

BTK
1 godina prije

pa sljedeću potez se dogodio i bio je ovo sa ns1 i ns2. na potezu je vlado. samo da ne bude “jedan lipi potez topon..”

bruegel the elder
1 godina prije

Slijedeće : dolazak na dogovorene linije……poslije toga…znaju igrači što su dogovorili…
10:57 h

Krim
1 godina prije

Svi znaju rezultate I prije prebrojavanja 😞

Bokan
1 godina prije

Kao u Sjevernoj Koreji.

Selena
1 godina prije

Članovi 106. i 107. Povelje UN daju Rusiji, kao pravnom nasledniku pobednika u Drugom svetskom ratu, pravo da preduzme sve mere, uključujući i vojne, protiv Nemačke, Mađarske, Austrije, Rumunije Bugarske, Finske, Hrvatske, Slovenije, Češke, Letonije, Estonije, Litvanije i Ukrajine zbog pokušaja oživljavanja nacizma. Generalni sekretar UN Antonio Guteraš bio je šokiran kada je od Putina saznao da u Povelji UN postoji član koji dozvoljava izvođenje ruske vojne operacije u Ukrajini. Rusija ima pravo da kažnjava naciste svuda (prema povelji UN). Tribunal u Ninbergu osudio je na krivičnu odgovornost sve one koji su se borili protiv UN i počinili genocid. Najveći genocid počinjen je nad sovjetskim narodom. Povelja UN, čl. 106. i 107. daju pravo pobednicama u drugom svetskom ratu, SSSR-u, SAD, Velikoj Britaniji i Kini, da preduzmu sve mere protiv zemalja koje su se protiv njih borile kako bi sprečili akcije u cilju revizije rezultata Drugog svetskog rata…Upotreba vojne sile protiv… Čitaj više »

Primat
1 godina prije

sad shvacam, …narodi su ti koji drmaju svijetom. …prljavo koriste referendume i demokraciju, da bi nametali, sami sebi svoju volju.

Hogar
1 godina prije

Kad tek madjari i poljaci uzmu svoje govorno podrucje i manjine… Laka noc. Nema vise GMO proizvoda od tamo.

goran
1 godina prije

a šta amerikanci ima da pametuju,lažirali su svoje predsjedničke izbore i to je cijeli svijet vidio osim njih samih tako da biden nije nikakav predsjednik nego je prijevarom sjeo u bijelu kuću,i sad oni govore da neće priznati referendum,ma tko njih išta pita,oni mogu samo da šute i drže taj račvasti jezik za zubima.
a uostalom nedavno su ameri i rusi bili zajedno u svemiru tako da ova glupost oko rata izmedju amerike i rusije ne drži vodu.
novinari opet siju strah medju ljudima,i neće stati dok ne počnu gubit glave.

Max
1 godina prije

To je sad Rusija. Tko napadne Rusiju slijedi odmazda.

Minn
1 godina prije

Na pomolu je novi križarski rat. Ruski prioritet i projekt je ujedinjenje cijelog pravoslavnog kršćanskog svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI