Erdogan govori o referendumima o pridruživanju Rusiji

Erdogan
10 komentara

Nedavni referendumi u republikama Donbasa i dva ukrajinska regiona o pridruživanju Rusiji izazivaju veliku zabrinutost i bilo bi bolje da se ovaj problem riješi diplomatskim putem, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan lokalnim medijima u srijedu.

U intervjuu za CNN Türk u srijedu, Erdogan je alarmirao javno glasanje, dodajući da bi dijalog bio poželjnija opcija u rješavanju ovog pitanja.

“Odluka o održavanju referenduma u nekim okupiranim regionima Ukrajine je prilično zabrinjavajuća… Ovdje može doći do aneksije”, rekao je on, dodajući da “ako mu je Putin, kojeg poznajem, nešto ubio u glavu, on će to učiniti .”

Erdogan je rekao da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio diplomatsku podršku Turske po pitanju referenduma. „[On] želi da ubijedimo Putina. Namjeravam sutra (u četvrtak) detaljno razgovarati o ovim pitanjima s Putinom”, rekao je on.

On je također napomenuo da će još jedno važno pitanje na dnevnom redu biti dogovor uz posredovanje UN-a i Turske kojim je deblokiran ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora. Prema Erdoganu, 80 posto pošiljki žitarica iz ukrajinskih luka “nažalost je otišlo u bogate zemlje”.

„Ovo je bila ozbiljna zabrinutost za Putina. Nadamo se da ćemo to uspjeti poslati u siromašne zemlje i postići rezultat”, dodao je.

Međutim, u srijedu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo da ruski lider nema zakazane razgovore s Erdoganom.

Tokom intervjua, predsjednik Turske je takođe naglasio da bi mogući nuklearni rat bio “katastrofalan”. “O tome ne treba ni razmišljati, a kamoli pričati. Diplomatsko rješavanje ovog pitanja bio bi najprikladniji korak”, rekao je on.

Ovo je bila očigledna referenca na upozorenje koje je ruski lider uputio Zapadu prošle sedmice, rekavši da oni koji koriste nuklearnu ucjenu protiv Moskve “trebaju znati da se vjetar može okrenuti”.

Erdogan je prošle sedmice tvrdio da Ukrajina i Rusija mogu postići mirovno rješenje samo ako Moskva vrati Kijevu sve zemlje koje je zauzela od početka vojne operacije krajem februara.

Tokom referenduma koji su održani između 23. i 27. septembra, Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno sa Hersonskom regijom i dijelom Zaporoške oblasti, većinom su glasale za priključenje Rusiji.

donbaserdoganReferendumrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Erdogan želi Krim.

Promatrac
1 godina prije

To oko aneksije bi bila katastrofa. Po tome bi Katalonija postala država, otcijepila bi se sjeverna Italija od južne, prolazio bi onaj teroristički čin samoproglašene tzv. S(r)AO Krajine. Budi realan, zapad nikad neće priznati referendume koje provodi ruska strana. Uostalom kakvog legitimiteta ima referendum uslijed rata?
A ovo za Kosovo, iako je potpuno van teme, prestanite se ljudi ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Za Kosovo nije Srbiji nitko drugi kriv do nje same. Tko je vodio osvajačke ratove po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu i provodio etnička čišćenja?

BanOvan
1 godina prije

Sultan je inace poznat, da poslije baklave najvise obozava dijalog. To Kurdi mogu potvrditi iz prve ruke.

tihobl
1 godina prije

Zamoli Putina da mi vrati Donbas, reci mu da cu biti dobar.

Ringo10
1 godina prije

A Turski Cipar …to ćemo malo da zaboravimo
Kome on pametuje…

Suze Roni
1 godina prije

Turcin ima aspiracije na sirijski teritorij i jos pokoji. Petlja se svugdje gdje ne treba (Libija, Sirija, Armenija) a igrao bi se posrednika drugima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI