NATO osuđuje referendume u Donbasu

Jens Stoltenberg
31 komentar

Šef bloka Jens Stoltenberg tvrdi da “lažni” glasovi nemaju legitimitet i poziva na veću potporu Ukrajini

Reagirajući na najavu da će Luganska i Donjecka Narodna Republika (LNR i DPR) održati glasovanje o pridruživanju Rusiji kasnije ovog tjedna, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak ih je nazvao nelegitimnim i zatražio veću podršku Ukrajini od strane “međunarodne zajednice”. “Lažni referendumi nemaju legitimitet i ne mijenjaju prirodu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine”, rekao je Stoltenberg na Twitteru, nazvavši to “daljnjom eskalacijom u ratu [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”. “Međunarodna zajednica mora osuditi ovo očito kršenje međunarodnog prava i pojačati potporu Ukrajini”, dodao je Stoltenberg.

Narodne republike Lugansk i Donjeck (LNR i DNR) održat će glasovanje za ujedinjenje s Rusijom od 23. do 27. rujna, rekli su njihovi čelnici u utorak ujutro. Teritorija pod ruskom kontrolom susjednih regija Zaporožje i Herson također će glasovati, počevši od petka.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je Stoltenbergovu osudu na brifingu za novinare u Bijeloj kući održanoj u utorak, nazivajući referendume “uvredom načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

“Nikada nećemo priznati ovaj teritorij kao nešto drugo osim kao dio Ukrajine”, dodao je Sullivan. Nekoliko regija u Ukrajini odbilo je priznati legitimitet vlade u Kijevu nakon državnog udara protiv izabranog predsjednika uz podršku SAD-a u veljači 2014. Krim je održao referendum za ponovno pridruživanje Rusiji u ožujku te godine, što je NATO također odbio priznati, dok su Donjeck i Lugansk proglasile odcjepljenje.

Rusija je poslala vojsku u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva u provođenju sporazuma iz Minska, osmišljene kako bi Donjecku i Lugansku dali poseban status unutar Ukrajine. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvoriti moćne oružane snage”.

U veljači 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao neovisne države i zatražio da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom, koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila u potpunosti ničim izazvana.

DonbassNATOReferendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
1 godina prije

Hebes referendume , jedino sto vrijedi je postom.
( za one koji znaju sto je UPU).

Japanac
1 godina prije

Pa zar nije to njihov model za Kosovo? Kako sad ovo osudjuju….

Ringo10
1 godina prije

Jebe se nekome šta on misli

eks
1 godina prije

On kaže “lažni glasovi”. Verovatno je mislio na one glasove koje je dobio Bajden protiv Trampa.

Keki
1 godina prije

Kad im ne paše onda je lažno.

sebastian
1 godina prije

Jens,prst u nos i kopaj,kopaj.Možda nešto iskopaš.Istina će te osloboditi,a ne rakete dugog dometa.Tko se s vatrom igra izgori mu odjeća,a ruke mu opećene.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Nije li u svim udžbenicima napisano da je REFEREBDUM najviši oblik direktne demokracije, dobro Stoltenberg to nije pročitao niti naučio i zato priča gluposti na što smo kod njega već navikli.

Mahatma
1 godina prije

Laji na mjesec Jens. Vau! Vau!

Hrvoje
1 godina prije

Tko pita predstavnika terorističke organizacije naziva Nato što misli on i njegovi nalogodavci.On i njegovi su direktno ili indirektno pobili milijune i opljačkali basnoslovne milijarde.Od pljačke i genocida nad Indijancima nisu se maknuli dalje.Rusija će ovaj put biti vaše zadnje a usrane dolare koje štampate možete još malo prodavati slugama u EU

Josip
1 godina prije

A što ova NATO svinja ima s politikom, jel to njegov zadatak? Otkuda im pravo da oni sude umjersto da pogledaju što su radili po cijelom svijetu?

Zuzu
1 godina prije

Uistinu, poslat ih na front sa puškom u ruci da vidimo jesu li ljudi od principa.

Mila
1 godina prije

Jens, zwei, drei…

ZZ Top
1 godina prije

Tocno prije 10. godina, iz Njemacke via Poljska do Ukrajine, krenule su kompozicije vlakova natovarene NATO naoruzanjem, nije trebalo biti iznad prosjecno inteligentan i shvatiti da ce to oruzje biti upotrebljeno protiv Rusije.

Sada 10. godina kasnije njemacko – poljsko europske procijepljene ovce, jos uvijek misle da ce te puste tenkove i topove opsluzivati stoltenberg, bajden,ursula, solc,makron,duda,plenkovic ili neko iz plejade bez prizornih likova, odnosno msrioneta tzv novog svijetskog poretka…

O ne , nece, ginuti ce ovce koje su trebale tada prije 10.godina minirati pruge, da bi spasili zivot svoje djece i unuka.

Ali ovce ko ovce , nikada pameti doci nece.

Max
1 godina prije

Mjesečar misli da se njega pita.

Promatrac
1 godina prije

S Krima je ispaljen samouništavajući dron na Zagreb. S istog su mjesta napadali Ukrajinu i Krim je postao legitimna vojna meta. To što se Putko prijeti nuklearnim oružejem, Logično cenzurira cenzurira a dio čitateljstva Logičnog vrijeđa i poziva na ubistva ne će promijeniti tijek rata.
Za prisjetiti se, prvo su se ismijavali ideji da bi mogli napasti Ukrajinu. Potom su rat nazivali specijalnom operacijom. Kako vrijeme ide laž je sve očitija. Na kraju ipak agenda ide svojim tijekom, cenzurirao portalčić jugočetničke mitomanije svoje neistomišljenike ili ne.

tata mata
1 godina prije

nisu ga natovci raspisali pa ga sad treba osuditi ,,kako li se samo usude ti rusi

ovo ono
1 godina prije

Zato su u Europi u svakoj drzavi (osim Svicarske) referendumi zabranjeni. Europskim birokratima se kosa dize od same rijeci referendum, a kamoli neke druge vrste direktne demokracije poput slobodnih i postenih parlamentarnih izbora i izborne utrke

Oli
1 godina prije

Jense stoltenberžere,dont srač

Bosanac
1 godina prije

Počinje inventura, eto Vam sad šanse da po’fatate domaće i strane izdajnike, bankstere nasljednike onih koji nas ovdje na ovim prostorima jebu viže od hiljadu godina. A ako propustite ovu inventuru, odma’ krenite sebi ‘fatat buba da imate šta jest ako prživite sve ovo što slijedi narednih par godina ….. i naravno nabacite osmijeh.

Josip
1 godina prije

Ma koji je kurac NATO da on svima soli pamet? Pas im je.. mater šugavu..

Japanac
1 godina prije

Ne treba biti pravnik da znaš da po pravu, pravila su ispod zakona. U srpnju 2010. godine, Međunarodni sud pravde izdao je “Savjetodavno mišljenje” o Kosovu u kojem je utvrdio nekoliko važnih točaka međunarodnogodnog prava. Naime: “Jednostrano proglašenje neovisnosti nije protuzakonito prema međunarodnom pravu. Pravo naroda na samoodređenje nadilazi teritorijalni integritet.” I Rusi se sada pozivaju na Medjunarodni Sud Pravde na osnovu kojih je priznato Kosovo kao država, ali ne u svim zemljama. Medjutim, neka ograničenja vrijede, tako da se ta načela ne odnose na ljude poput onih iz Katalonije. Ili Krim. Ili za sve ljude u Ukrajini što se toga tiče (jer Bože moj, to nisu ljudi). U tim dijelovima Ukrajine gdje se sprovodi referendum (Novorusija) pretežno žive Rusi jer su tu živjeli već stoljećima, a ti dijelovi su sve do 1939 bili dio Ruske Republike, a Krim do 1954. Bez referenduma su dati Ukrajini. Pa sad će svi reći… Čitaj više »

gogo
1 godina prije

može se napušiti znaš čega

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI