Berner Zeitung: “S Putinom i poslije njega Rusija nikada neće postati Zapad”

40 komentara

Profesor Istočnoeuropske povijesti na Sveučilištu u Zürichu Jeronim Perović je u intervjuu za Berner Zeitung izjavio je da Zapad provodi pogrešnu politiku prema Rusiji.

Istaknuo je kako nije prikladno govoriti o novom Hladnom ratu, jer su ranije postojala dva bloka i dva vojna saveza.

“Rusija nije Sovjetski Savez, nije tako moćna zemlja i nije dio velikog vojnog saveza. No, trenutna retorika podsjeća na Hladni rat, posebice zbog ekonomskih sankcija ili protjerivanja diplomata”, rekao je Perović.

On vjeruje “kako Rusija nikada neće postati dio zapadnog društva s njegovim vrijednostima, jer sebe smatra samodostatnom euroazijskom velikom silom, koja će braniti svoje interese širom svijeta, bez obzira na Putina”.

“Ako se Zapad nadao da će sankcijama oslabiti ruski režim, postignut je suprotan učinak. Izbori su pokazali da postoji bliski savez između vlasti i društva. Ipak, sankcije su bile iznimno važne”, kazao je Perović, naglasivši kako Putin uživa podršku u narodu.

Također smatra da Rusija treba Europu.

“Putin treba Europljane. Oni su glavni kupci nafte i plina. Osim toga, Ruska Federacija je mnogo više uključena u globalno gospodarstvo nego što je ikad bio Sovjetski Savez”, smatra stručnjak.

Prema njegovim riječima, besmisleno je očekivati ​​brzo zatopljenje odnosa.

Ne bi trebalo biti nove Jalte, ali trebamo razmišljati o novoj sigurnosnoj arhitekturi koja će uključivati ​​Rusiju”, rekao je Jeronim Perović.

O Rusiji poslije Putina je rekao kako se neće ništa promijeniti.

“Rusija se nikada neće nekome podrediti i postati dio zapadnih vrijednosti. Rusija se vidi kao neovisna euroazijska velika sila, koja brani svoje interese na globalnoj razini. To ne ovisi o Putinu. On može privući nekoga koga ne znamo i tko će nastaviti upravljati njegovim sustavom jake države. Putin smatra da je za Rusiju njegov sustav uspješan model”, zaključio je Jeronim Perović, profesor Istočnoeuropske povijesti na Sveučilištu u Zürichu.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

Ako se Zapad nadao da će sankcijama oslabiti ruski režim
….
…jadnici….putin ne treba ništa činiti nego stati pokraj obale rijeke i čekati kako truplo njegovog neprijatelja nosi matica….

Sinisa
5 godine prije

Hristos voskrese,radost donese…
“”Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je pravoslavnim hrišćanima vaskrsnuće Hristovo, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Veliki praznik Uskrs simbolizuje trijumf života, dobra i ljubavi i ima ogroman moralni značaj. On budi veru, nadu, želju da se čine dobra dela, pomažu bližnji. On objedinjuje ljude oko neprolaznih duhovnih vrednosti i ideala. U ove prolećne dane, pune iskrene radosti, jasno razumemo koliko su važne za nas tradicija i običaji naših predaka“, navodi se u saopštenju.

Predsednik je i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu uputio čestitku u kojoj se navodi da pravoslavna crkva pod njegovim rukovodstvom jača i razvija viševekovne duhovne i kulturne tradicije naroda, vrši važan socijalni rad i mnogo doprinosi vaspitanju generacija koje dolaze, održavanju građanskog mira i harmonije u društvu.””
Voistinu Hristos voskrese…
Sretan Vaskrs mojim Pravoslavnim Hrišćanima.

shumadinac
5 godine prije

“Istaknuo je kako nije prikladno govoriti o novom Hladnom ratu, jer su ranije postojala dva bloka i dva vojna saveza.”
‘Ajde što ne shvata šta se dešava ali ne prati ni vesti – ono što je izjavio predstavnik kineskog predsednika u Moskvi o vojnoj saradnji jasno govori o postojanju VOJNOG BLOKA na toj strani. Njemu treba dodati i Belorusiju, Siriju, Iran, Severnu Koreju… Dakle, dva vojna bloka POSTOJE.

Ali ovo za posleputinovsku Rusiju je u pravu. Putin jeste zaslužan za uspon Rusije ali nije jedini a naslednicima će biti mnogo lakše da nastave – u šta ne sumnjam.

Spartak
5 godine prije

Rusija neće nikad postati Zapad, a zašto i bi! Ja živim u tom “Zapadu” i ne smatram ga nečim što bi trebao biti uzor bilo kome. Demokracija? Pa to je farsa za naivne. Zapad je pokvarena stara kurva čiji je makro anglocionizam. Sve će učiniti za dolar/euro/funtu. Zapad je socijalno gledano slijepo crijevo u razvoju ljudskog društva. Dakako, ima on i dobrih elemenata, ništa nije isključivo crno, Zapad je dao i daje velika djela civilizacijji, pogotovo u znanosti, ali pohlepa šačice ljudskoga šljama koji njima vlada uništava i njega i cijeli svijet.

Bruno
5 godine prije

Neće i ne treba. I svaka čast Rusima na tome. Između ostalog i zato imaju moje poštovanje. Rusija ima svoju vlastitu civilizaciju koja je veličanstvena. Nemaju oni razloga zašto bi postali taj “zapad”. Nekad davno možda bi imali, ali ta vremena su prošla.

castor
5 godine prije

Rusija je obicna pijana zabit, i Evropa od nje nema nikakve koristi, niti je zeli na svojoj strani. Jedino sto ruska diktatura treba ucinite je to da vrati Ukrajini Krim i prestane prekrajati Evropske granice. Sto se tice bliskosti naroda i vlade u Rusiji, stvar je vrlo jednostavna…Ubijanje i zatvaranje opozicije, kontrola nad mas medijima i jeftina votka zblizili su diktatora i njegov narod…

Konstantin
5 godine prije

Rusija ima tu blagodat da je deo i Evrope (ma koliko se god budale sa “zapada” trudili da to njekaju) ali i deo istoka! I jedna i druga (pa i manje civilizacije ili narodi) su dali svoj doprinos u napretku covecanstva. Nazalost ljudska istorija pamti i lose periode kroz svoj razvoj od nastanka sveta pa do danas. Kako i da jeste, ovakva Rusija hteo to neko da prizna ili negira, u ovome momentu daje pozitivu makar u tome da svet ne ode u nepovrat! Nadam se da ce i ovakav izopacen svet smoci snagu da Vaskrsne i pobedi “smrt”! Hristos Vaskrse … Vaistinu Vaskrse! Zelim svima Vama CELICNO ZDRAVLJE + SRCE PUNO LJUBAVI (a ne mrznjom) + BISTAR UM! Za mnogaja leta bratja i sestre!

Ana
5 godine prije

Pa i bolje da nikad nece postati zapad. I onako zapad zapadnjacima na nos izlazi!

Arch
5 godine prije

Istok je (predugo) bio dio Zapada. Kao zapadna kolonija. Nikad više!

Sasa S
5 godine prije

Homogeni i jedinstveni sa ogromnim resursima..jakom vojskom i ostalim strukturalnim bezbednosnim organima,naslonjeni na mozda vec sad prvu ekonomiju sveta koja prozdire te energente .. sa sistemom koji ne prasta izdajnicima…realno to su cinjenice…Zapad sada jos uvek mocan ali polako na silaznoj putanji..zeljan Ruskih energenata..da je siguran vec bi napao vojno Rusiju..jel se info tehnoloski i sajber rat vec vodi..videcemo uskoro ..prednost dajem velikom istoku…….

Miller
5 godine prije

Nije Rusija Evropa, nije ni Turska i Iran
….Kina pogotovo nije. I sta sad? Kina i Iran imaju historiju dugu hiljade godina prije vec se i culo za Evropu. Mislim da ce je i nadzivjeti ovakvu kakva jeste bar hiljadu godina

Neuroznanstvenik
5 godine prije

ahahahahaa “vode politiku…”, voditi politiku, upravljati državom… mogu samo normalni ljudi sa savješću, dok su aktuelne zapadne vođe opsjednute nečastivim ili antikristom… pripremajući mu dobrodošlicu!

Dzox
5 godine prije

Zato ce zapad postati Rusija.

bora
5 godine prije

dao bog da nikad ne postane zločesti Zapad

Sinisa
5 godine prije

Ne igrati se,dobicete po repu….lijepo vam velim!!!

jupiter
5 godine prije

a jel moze neko poblize o ovoj ” intelektualnoj gromadi”….osim onoga sto je natrabunjao o sebi na wiki

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI