Biden dovodi u pitanje ovlasti Međunarodnog suda

Biden
17 komentara

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u petak da Washington ne priznaje Međunarodni krivični sud, ali se složio s njegovim tvrdnjama da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio “ratne zločine” u Ukrajini.

„Pa, ​​mislim da je to opravdano“, rekao je Biden novinarima Bele kuće pre nego što se ukrcao u helikopter u petak uveče, na pitanje o MKS-u. “Ali pitanje je da ni mi to nismo međunarodno priznati. Ali mislim da je to veoma jaka tačka.”

Putin je “očito počinio ratne zločine”, rekao je Biden u odgovoru drugom novinaru. Također je rekao da optužbe o kineskim isplatama članovima njegove porodice “nisu tačne” i da se bankarska kriza u SAD smirila.

Ranije tog dana, Pretpretresno vijeće haškog MKS-a optužilo je Putina za “nezakonito premještanje stanovništva”, zajedno s ruskom povjerenicom za prava djeteta Marijom Lvovom-Belovom. Čini se da se tvrdnja zasniva na tumačenju kijevske vlade o ruskim naporima da evakuišu djecu iz područja fronta na koja je ukrajinska vojska gađala, često oružjem koje je isporučio NATO.

Kremlj i rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacili su ovu najavu kao besmislenu, ističući da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta MKS-a i da sud nema nikakvu nadležnost u toj zemlji.

Drugi ruski zvaničnici rekli su da se MKS upravo samouništao i pokazao koliko su postale “bezvrijedne i beznačajne” institucije koje podržava Zapad. Bivši predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev uporedio je „nalog“ MKS- a sa toalet papirom.

Iako je MKS napravljen po uzoru na “tribunale” za Jugoslaviju i Ruandu koje podržavaju SAD, Washington se povukao iz njega 2002. godine i donio zakon kojim se ovlašćuju “sva potrebna i prikladna sredstva” – uključujući vojnu silu – da se oslobodi svaki Amerikanac ili državljanin savezničkoj državi, ako ih sud zadrži.

Oko 45 država ne priznaje jurisdikciju suda, uključujući Kinu, Indiju, Izrael, Saudijsku Arabiju i Tursku.

BidenMeđunarodni sudPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Dobro jutro, pa kada su ameri rekli da ne priznaju međunarodni sud ima od njegovog osnivanja. Jasno su rekli da američki vojnici, generali i američki narod ne može odgovarati pred međunarodnim sudom jer je njihov sud pravedniji i bolji od međunarodnog i zato ga ne priznaju.

NOVI STARI
1 godina prije

njemu treba psihijatrijski konzilij

roberto
1 godina prije

hehehehehehehe..pa jbti,ne priznaje sud,ali priznaje odluku suda..hehehehehehe

Baš se čovjek razveseli,kad bajden provali..ako bi možda mogla kakva izjava kamile hariss na tu temu..

Eto R.L..ako može da nastavite u ovom veselom i šaljivom tonu;)

Tupko Glupko
1 godina prije

Kako su sami sebi zabili auto-gol.
Sada čitav svijet zna da velike sile uopće ne priznaju ovaj sud.
I kako ga doživljavaju izuzetni.

Evo vam jedan zanimljiv podatak – samo za razdoblje od 1993. do 2017. godine za troškove ovog suda potrošeno je 2,4 milijarde dolara. I to je samo onaj dio troškova koji se odnosi za područje ex-Jugoslavije.
UN ga financira, a za UN više od petine proračuna daju izuzetni, a zatim slijede Japan, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.
Naravno, tu su i donacije država, te donacije nama poznatih organizacija i institucija, kao što su Sveučilište Utrecht, Zaklada McArthur, Zaklada Rockefeller te Otvoreno društvo Georga Sorosa.

Mark
1 godina prije

Šta nisu napravili optužnicu za Buscha, Obamu i pedofilčinu Bidena. Ima i te kako dobrih razloga.

throne
1 godina prije

I njega, Obamu, Busha, Macrona, Solchza, Schwaba, Kirbya, Nunlandicu, Merkelicu, poljske, estonske, latvijske te litvanske premijere i ministre, zatim Porosenka, Zelenskog i kompletan ukro politički vrh i radu te generale isto na optužiti za zločin nad ruskim narodom i obicnim ukrajincima u Ukrajinu od 2014 do sada.

DEDA
1 godina prije

JEBE LUD ZBUNJENOG.

DEDA
1 godina prije

JEBEŠ NAROD KOJI SVOJU VOJSKU POŠALJE U HAG.NEMOJTE TO ZABORAVIT.KURAC VEĆ JESTE.

Max
1 godina prije

To i jest kvazi sud.

Ivan
1 godina prije

Pa Bidena je sud trebao uhititi medu prvima. Skupa s onim govnom od sina mu..

pampers
1 godina prije

NIsta taj ne dovodi u pitanje jer on ne zna niti gdje je niti sto je, jeli posa ili dosa. Taj moze eventualno procitati sto mu daju, a i to je pitanje do kada.

404
1 godina prije

Ovi zapadni fašistički voditelji su totalno prolupali. Njima je hitno potrebna ludnica zatvorenog tipa.

Lucija, prva
1 godina prije

A hoće li ovog 🤡 netko uhapsiti. I njemu su našli kojekakve papire u garaži. A gle sad ovo spomenuto u tekstu. “Хантер Бајден и други чланови породице председника САД осумњичени су да су од компаније из Кине примили 1,3 милиона долара.         Ово је објавио лист USA Today који се позвао на извештај ОДБОРА ЗА НАДЗОР И ДОКУМЕНТАЦИЈУ Представничког (доњег) дома америчког КОНГРЕСА.         У том извештају се наводи да су чланови Бајденове породице – Хантер, брат Џејмс, снаха Хели и још један неидентификовани припадник клана – примили новчане уплате са рачуна State Energy HK Limited која је под контролом Роба Вокера, партнера Џоа, Хантера и осталих.         Поменути одбор је утврдио да им је новац стигао почетком марта 2017. године, отприлике два месеца након што је Бајден напустио положај потпредседника Сједињених Држава.         Председник одбора, републиканац Џејмс Комер, рекао је:         „Нејасно је које су услуге пружене за… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI